(5.30 hodin)
(pokračuje Vladimír Zlínský)

Stejně lze očekávat rozpad globálních trhů se zhoršováním bezpečnostní situace ve světě, ke které musí zákonitě dojít vyostřováním všech nahromaděných sporů, které jsem již zmínil v předchozím textu. Místo masivní podpory výzkumu, dokončení vývoje a zavedení nových technologií výroby energie, například fúzních reaktorů a modulárních jaderných reaktorů, jsou zavírány stabilní zdroje energie, aniž by je bylo čím nahradit. Boj proti emisím CO2 v Evropě a jejich snižování hraje do not jiným zemím s rozvíjející se ekonomikou, které mohou vesele emise zvyšovat, aniž by to mělo zatím dramatický vliv na zvyšování jejich celkové koncentrace v ovzduší. Ztrátou ekonomické výkonnosti nebudeme schopni realizovat obrovské výzkumné projekty, které budou třeba k řešení energetické krize. Budeme odkázáni na pomoc výkonnějších a úspěšnějších ekonomik států, které nám mohou vnucovat své ideje a způsob řízení společnosti, které mohou být od původních evropských demokratických principů hodně vzdáleny.

A teď si posvítím na digitalizaci. Přiznám se, že nejsem primárně odpůrcem digitalizace, kdysi jsem byl velkým příznivcem digitalizace, teď už k tomu mám trošku rezervovanější přístup. Já budu teď hovořit o tom, co je negativního. Takže říkám dopředu, že nevidím tam jenom negativní prvky, ale teď o nich budu mluvit.

Digitalizace společnosti nám má údajně usnadnit život a řízení společnosti. Ale bohužel spíše se v poslední době stává prostředkem pro špehování a masivního ovlivňování smýšlení obyvatel směrem, který je žádoucí, dovolím si říct, pro progresivistické síly, a je to pojmenováno zvyšováním mediální gramotnosti. Do budoucna směřujeme k digitální tyranii, která umožní totální kontrolu na digitálních technologiích závislých obyvatel prostřednictvím nástrojů umělé inteligence, nad jejichž fungováním můžeme v blízké budoucnosti ztratit kontrolu. Dále tyto technologie vedou s velkou pravděpodobností k přestavbě mozku zejména mladých lidí s postižením hlavně jejich sociálních schopností, ke změně jejich chování, nálad i ke snížení povšechné inteligence a hlavně k posunu jejich vnímání reality. Toto považuji za mimořádně nebezpečné.

Z progresivistických luhů a hájů Evropské unie k nám dorazily požadavky na boj proti takzvaným dezinformacím a hates pages, tedy nenávistným projevům, které je třeba eliminovat, jelikož poškozují ty správné myšlenky a matou lidi. Za tím se neskrývá nic jiného než boj proti svobodě slova, která se stává nebezpečnou šiřitelům současných iracionálních progresivistických idejí, které nemohou obstát proti zdravému úsudku, i když jsou tlačeni zástupy pseudoodborníků a masmédií hlavního proudu. Naše vláda na tuto rétoriku naskočila a dočasný zákaz takzvaných ruských dezinformačních webů, na kterém se podílela, aniž by byl předložen jediný důkaz v tomto směru, to potvrzuje.

Opět tady vzpomenu vystoupení pana ministra vnitra, který na toto téma hovořil a tady zmínil, já už přímo pojmenuji neologismus strategická lež, kterou nezávislí odborníci budou stanovovat nějakým způsobem. Já se obávám, že jsem ve svém projevu doposud mohl říct mnoho strategických lží, které by tak jako nezávislí odborníci mohli vyhodnotit. Já bych byl rád, kdyby se udělal nějaký seznam strategických lží, abych se tedy vystříhal toho, abych to neříkal, protože předpokládám, že jsou to lži, které produkuje ruská nebo čínská propaganda, tak aby nám to někde sepsali, které ty lži to přesně jsou, ti odborníci.

Tato vláda namísto toho, aby dělala pronárodní politiku, tak se lísá ke svým mocnějším spojencům hájícím globalizaci, rozšíření a federalizaci Evropské unie pod vedením Německa, což akceleruje likvidaci naší státnosti a Zelenou dohodu a jiné pochybné pojmy a ideje, a doufá, že bude odměněna tím, že jim pomohou ve vážných krizových okamžicích, které se rychle blíží. Blízká budoucnost prověří, jestli měla pravdu vláda, uznávám, že může mít pravdu, že se můžu mýlit, nebo kritici včetně mne, kteří tvrdí, je to cesta do progresivistického pekla iracionality, které není dlouhodobě životaschopné, protože nereflektuje objektivní realitu. Tím pádem i všechna opatření naší vlády nemohou vést k dlouhodobému řešení současných krizí, a tím k správnému nasměrování pokračování vývoje naší společnosti. Proto by měla tato vláda odstoupit. Bez krize není změny. Přijměme ji jako výzvu, jakým způsobem korigovat naši cestu do budoucnosti. A nakonec budoucnost nám budiž soudcem. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Další je přihlášen pan poslanec Jiří Mašek. Následuje pan poslanec Vondráček. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážená paní předsedkyně, vážený pane ministře, dámy a pánové, tady jsou karty jasně rozdány ve Sněmovně. Máte pořád vládní strany stoosmičku a zřejmě ji využijete. Ale uvědomte si, prosím, že venku už tu stoosmičku nemáte. Vaše popularita dramaticky klesá a můžete si za to sami. Je to proto, že každá správná vláda by se měla prát za zájmy svých občanů. To ale neděláte. Promarnili jste půl roku tím, že jsme se věnovali Ukrajině, já nezpochybňuji, že to bylo důležité, a tím pádem také bezpečnosti České republiky. Ale úplně vám utekla otázka inflace, otázka drahoty, otázka dramatické energetické krize. Ostatní státy na to reagovaly, my jsme o tom přemýšleli, vysílali signály. Mně už se to ani nechce říkat, protože už to přestává být vtipné, tento bonmot. No a teprve nyní se probouzíme.

Ano, je pravda, že se udělalo několik opatření pro občany. Ano, je pravda, že ministr Jurečka přišel s programem pomoci rodinám s dětmi. My jsme ten program chtěli doplnit, protože tento program se týká jenom dětí do 18 let. Nejprve byl deklarován, že to bude pro rodiny s milionem, do milionu čistého příjmu, potom hrubého příjmu, to ani nechci diskutovat. Prostě mělo to nějaký vývoj. Je pravda, že pan ministr Jurečka se v této oblasti snaží, ale naráží zase na pana ministra Stanjuru. Všechny ty pomoci, které chcete poskytnout, přicházejí z tohoto pohledu poměrně pozdě. A mně to trošku připadá, jako že se zatahuje záchranná brzda u vlaku, který už havaroval. Je smutné, že vás na to musí upozorňovat vaši hejtmani. Vy máte převahu hejtmanů v této republice, a když už oni volají o pomoc, zejména kvůli energiím, tak skutečně ta situace je vážná.

My jsme dneska v situaci, že kraje nemají vyjednané pro své organizace včetně krajských nemocnic energie. Totéž nemá Ministerstvo zdravotnictví pro fakultní nemocnice, a já se o tom ještě zmíním, když budu mluvit ke zdravotnictví. Ale ta situace je kritická, a váš pan hejtman Kuba to nazval hrozícím kolapsem. Už ne jenom energetickou krizí.

Vaše vládní pomoc je chaoticky prezentovaná, je nedostatečná a ve svém výsledku v podstatě je zanedbatelná, právě proto, že přichází velmi pozdě. A je neadresná. Vy jste se vždycky chlubili tím, že chcete být adresní, že vám vadí helikoptérové peníze, že nechcete rozhazovat. Jaká je skutečnost? Jak jste se popasovali se svým největším headlinem vlastně předvolebním, a to je, že chcete snižovat deficit státního rozpočtu? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP