(3.30 hodin)
(pokračuje Marek Výborný)

Ale věcně. Věcně k tomu, co jste říkal a co stihnu v těch dvou minutách. První věc: Pokud jde o ty platy, které jste zmiňoval, je potřeba si přečíst celé to programové prohlášení naší vlády. Ten závazek 130 % je na toto vládní období, tedy do roku 2024, jsme deklarovali, taky při všech rozpočtových jednáních s panem ministrem financí, a mohou to potvrdit to kolegové ze všech koaličních stran, že se s tímto i nadále počítá. To, že v roce 2023 toho nedosáhneme, to jsme také říkali. Ale zároveň držíme tu linku, a já jsem ji vždycky chválil, které se podařilo dosáhnout vaší vládě. Takže to je jedna věc.

Druhá věc. Pokud jde o ty nepedagogy, tak od dnešního dne je tam navýšení plus 10 %, stejně tak jako pro další zaměstnance ve veřejné sféře. Takže tady je opět potřeba ty věci uvést na pravou míru.

Pokud jde o ty vysoké školy, no tak předpokládám, že vy sám jako vysokoškolský profesor a bývalý děkan, nebo rektor, teď se omlouvám, moc dobře víte, že je to otázka autonomie těch vysokých škol. A upřímně, nalijme si čistého vína, to, že na některých vysokých školách je poměrně vysoká přezaměstnanost, tak potom to samozřejmě dopadá i do těch platů. Ale žádný ministr, a to je úplně jedno, jestli tím ministrem byl Robert Plaga, nebo je dneska pan ministr Balaš, v zásadě nemá vliv na výši platu na vysokých školách. (Předsedající: Čas, pane poslanče.) Já bych pak pokračoval dál. Zákon o pedagogických pracovnících, myslím, že moc dobře víte, o co jde.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. K faktické pan poslanec Rais, připraví se paní poslankyně Berkovcová.

 

Poslanec Karel Rais: Tak jestli můžu zareagovat, tak zaprvé, projevy si chystám sám, nemám zas takový aparát kolem sebe, to je první věc. Druhá věc je, že samozřejmě těch 130 % se myslí na celé období, to máte pravdu. Také víte, že původní verze a sliby byly kolem 3 % platů učitelům, pak to vláda zkrouhla podle toho, co říkal pan kolega Gazdík, na 2 %. Řešíte to možná na poslední chvíli, ale je to na celé období, to je pravda.

Co se týká autonomie, autonomie škol, to je taky pravda, ale zase na druhou stranu víte, a taky jsme tady byli u toho oba, řádově desítky milionů do inkluze a v podstatě do středních škol, kdežto na vysoké školy, tam šlo kolem miliardy. Prostě v podstatě tam šly ve srovnání s tím, co šlo na střední školy, co tady vyřídila kolegyně Valachová, minimální peníze. A tenhle deficit je už vidět. To není jenom o tom, že se drží, že škola nebo fakulta má konkrétní autonomii. Samozřejmě mohla by to fakulta učit s jedním učitelem a s děkanem, a pak by měli platy asi vyšší než dnes. To je jasné. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Další s faktickou poznámkou vystoupí paní poslankyně Berkovcová. Připraví se pan poslanec Výborný. Prosím.

 

Poslankyně Jana Berkovcová: Děkuji za slovo. Já tady doplním svého kolegu, pana poslance Raise, v tom, co vlastně vláda slibovala ve svém programovém prohlášení a nesplnila, co se týká školství. Nebudu už hovořit o platech, to už tady bylo řečeno. Ale vy jste ve svém programovém prohlášení slibovali, že vytvoříte podmínky pro posílení klíčové role ředitele školy, pedagogického lídra, včetně snížení administrativní zátěže. Proti tomu ale jde nařízení vlády platné od 1. září 2022, které vlastně zrušilo funkci zástupce ředitele na 3 000 nejmenších mateřských a základních školách, a jejich práci potom budou muset dělat ředitelé škol. A víte, že ředitelka mateřské školy musí odučit, to znamená být ve třídě s dětmi, dvacet hodin týdně, což je vlastně úvazek třeba učitele na základní škole. Ale ta ředitelka mateřské školy zároveň řídí i celou mateřskou školu. V důvodové zprávě k této změně je uvedeno, že cílem je ušetřit 600 milionů korun. Bohužel toto je šetření na tom nejhorším možném místě. Ředitele škol Ministerstvo školství zahlcuje administrativou, jenom pro příklad, v srpnu museli ředitelé škol vyplňovat tabulku, co všechno nakoupili v roce 2020 v rámci digitalizace.

Pokud mám ještě čas, tak jenom ještě přidám, že ani vaše sliby ohledně podpory společného vzdělávání a inkluze nenaplňujete, neboť jste slibovali, že zpřístupníte podpůrné pozice na školách v rámci inkluze, že podpoříte učitele v rámci individualizace výuky, práce s různorodými kolektivy. Ale to se vám také vůbec nedaří, protože počet žáků ve třídách naopak roste, jednak proto, že nastoupily početnější populační ročníky, (Předsedající: Čas, paní poslankyně.), nastoupili žáci z Ukrajiny, takže vlastně učitelům tuto práci ztěžujete.

Pokud budu mít ještě čas, tak se ještě přihlásím znovu.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Tak, pan poslanec Výborný k faktické poznámce. Připraví se pan poslanec Kučera.

 

Poslanec Marek Výborný: Nevím, jestli má smysl pokračovat v té debatě, mně je líto pana profesora Raise, protože vidím, že je zdravotně indisponován, tak to nemá moc smysl. Ale prosím vás, jsme tady devátý měsíc, kdy tato vláda převzala otěže po vás. Tak asi těžko tady můžeme dělat revizi celého programového prohlášení vlády. Zákon o pedagogických pracovnících mohl být dávno schválen, ale protože jsme to pohnojili, pardon, jako na konci minulého volebního období vy, a vaši tehdejší... no tak, víme to, a vaši tehdejší koaliční partneři, tak ho bohužel nemáme. Tam ty podpůrné profese byly. Ten zákon byl minulý týden, jestli se nepletu, vládou schválen. A já doufám, že velmi rychle i za vaší podpory projde tady Sněmovnou. A ty podpůrné pozice, o kterých jste, paní kolegyně, prostřednictvím pana předsedajícího, hovořila, tam všechny jsou. Nebo ty zásadní a důležité, které potřebujeme v těch školách.

Když tady pan kolega Rais hovořil o těch vysokých školách, financování. Protože nemáme revizi vysokoškolského zákona, to je jedna z věcí, která by mohla pomoci. Zase, pan náměstek Miller ten zákon má připravený, teď půjde do meziresortu a myslím, že ty věci se na rozdíl od toho minulého volebního období skutečně podaří pohnout.

Tak prosím také trošku používejme aspoň trochu selský rozum. Jakákoli vláda, to je úplně jedno, kdybyste tam byli vy, tak za pět měsíců také ty věci nezvládnete. Ale podívejte se, co všechno se skutečně daří postupně posouvat, a to i v situaci, kdy řešíme zásadní věci, jako jsou například děti z Ukrajiny, pro které jsme včera, už bohužel tedy včera, dokázali zajistit nějakých 67 000 míst v našich školách. A když pominu některé problémy, když vidím kolegu Nachera, tady v Praze a v tom prstenci okolo Prahy, nepopírám, tady je to výrazně složitější, tak ale se to v zásadě podařilo. Stejně tak jako když tady bylo řečeno, že nemáme připravené věci dopředu. Tak máme. Lex Ukrajina školství, který byl schválen na jaře myslím tady napříč Poslaneckou sněmovnou, tak je nastaven na celý ten školní rok, případně i na další. (Předsedající: Čas, pane poslanče.) Jenom prosím toto nějak veďme v patrnosti. Já vím.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Další k faktické poznámce, pan poslanec Kučera. Prosím.

 

Poslanec Michal Kučera: Děkuji za slovo. Já se připojím ke svému předřečníkovi, panu předsedovi. Prosím vás, buďme soudní. Tady říkala paní kolegyně, vyjmenovala tady soupis věcí, které nezvládla za osm let vláda hnutí ANO, a chce to po vládě, která je tady devět měsíců. To není ani jeden školní rok. První školní rok začal včera 1. září za vlády Petra Fialy. A vy tady chcete věci, vy tady vypisujete věci, které jste nezvládli za osm let. Osm let jste nebyli schopni toto udělat. A vy tady vyčítáte vládě Petra Fialy, co měli udělat za ani ne jeden školní rok. Tak prosím pěkně, buďme soudní. Kritizujme, jistě, kritizujme, ale trošku soudně. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Nyní vás jenom seznámím s pořadím faktických poznámek. Nyní vystoupí paní poslankyně Berkovcová, pak bude následovat pan poslanec Rais a poté je přihlášena paní poslankyně Peštová. Prosím, vaše dvě minuty.***




Přihlásit/registrovat se do ISP