(1.10 hodin)
(pokračuje Zdeněk Nekula)

Ano, zaznamenal jsem také, že si šéf ANO stěžuje, že prý se mu stala údajná křivda při vstupu na letošní ročník Země živitelky. Veletrh Země živitelka byl velmi úspěšný a zúčastnilo se ho 114 000 spokojených návštěvníků. (Potlesk v sále.) A přišel také jeden nespokojený řidič karavanu. (Smích v sále.) Říkal, že málo mluvím, ale natáčel si mě na mobil při projevech, tak nevím, nevím.

Byla četná přání, abych promluvil více než krátce, takže jsem splnil i opakovaná přání z opozice. Děkuji vám za pozornost. (Výkřiky a velký potlesk v sále.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Je jedna hodina deset minut. Dámy a pánové, všechny vás vítám. Pane ministře, i opozice vám zatleskala, to se nestává často.

Budeme pokračovat v projednávání programu. Eviduji dvě faktické poznámky - první je paní poslankyně Balaštíková a připraví se pan poslanec David Pražák. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Dobrý den, kolegyně a kolegové. Krásně jste to přečetl, pane ministře. Akorát jste se místy ztrácel v textu. Já jsem se domnívala, že neslyším českého ministra, ale ministra zemědělství úplně jiné země. Ale to nic, to nic. Páni náměstci, nebo kdo to psal, se snažil, napsal to dlouhé, plné různých čísel. Ale prosím vás, bylo tam několik agronomických chyb. Bylo tam několik věcných chyb. A bylo tam dost nepravd. Nicméně pisatel pochválil vládu Andreje Babiše za to, co všechno připravila pro vás, protože z agronomického hlediska jste to všechno vy stihnout nemohl. Takže vy jste pochválil naši práci, hurá, byli jsme úspěšní v zemědělství. Za to vám děkuji. (Potlesk z lavic ANO.)

Našla jsem se samozřejmě v ceně potravin. Pane ministře, podle vás už měly klesat. Podle mě pořád ještě stoupají. A sakra, ony pořád ještě stoupají, klesat nezačaly. A bojím se, že se to ani nestane, že tohle vaše přání se zkrátka nesplní k smůle našich občanů i zemědělců.

Řekl jste, že chcete pomáhat malým. A já se ptám kterým? Těm, co už tu nebudou? Protože první, kdo padne, budou ti malí, protože ti nemají tolik činností, a domnívám se, ani různých zásob peněz, aby sanovali všechny nekroky, které činí tato vláda, a pomohli si. Obávám se, že ta pomoc nebude.

Legraci, kterou jsme si tady dělali z těch prasat, tak vy jste vybojoval peníze 870 milionů, z toho jste hned to rozdělil na tři skupinky. A zeptám se: Vy chcete dát na prasata 100 milionů, ale 3 miliardy byl minus na prasatech za rok 2021. Takže ty peníze, které jim tam chcete dát, to asi nespasí. (Předsedající: Váš čas.) A mě na závěr toho všeho opravdu jenom chybělo heslo: Plány revanšistů zhatí čeští vepři boubelatí! (Předsedající: Čas.) Takže to byla kalamita, kterou jsem tedy z vašich úst zaslechla. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Váš čas vypršel. Žádám vystupující, aby respektovali čas, který je vyměřený pro faktické poznámky. Nyní vystoupí pan poslanec David Pražák. Prosím.

 

Poslanec David Pražák: Děkuji. Krásný pátek přeji, pane ministře, paní ministryně, páni ministři. Já bych také chtěl ocenit tu bilanci, kterou tady pan ministr předvedl, až se úplně bojím, co může následovat na konci. Ale dost legrace.

Chtěl bych se zeptat asi na tři takové věci, které mi tam chyběly, a myslím to smrtelně vážně, jestli byste nám mohl říct, co a jestli něco plánuje Ministerstvo zemědělství, co se týče třeba podpory, jak jsme se i dneska dočetli, a je to samozřejmě pochopitelné, z cen energií, že první velké problémy začínají mít producenti ovoce a zeleniny, ti, kteří to mají ve sklenících, pařnících a tak dále, kteří už teď tvrdí, že omezí výrobu nebo omezí produkci a pěstování v zimě, protože nebudou moct utáhnout to vyhřívání, tak jestli nějakým způsobem se k tomu třeba ministerstvo zapojí a pomůže jim, nebo jestli něco plánuje?

Pak bych se chtěl zeptat, jak jste říkal, že jste vyhlásili teď to kolo přes to PGRLF na to snížení jistiny, tak bych se jenom chtěl zeptat, jestli byste nám mohl osvětlit, proč to už není dotování úroku, jako to bylo předtím, protože to bylo i za vašeho působení, bych řekl, na PGRLF, proč se to změnilo na snížení jistiny, a ne dotování úroku?

A poslední věc. Nám se sem vrací rostlinolékařský zákon, který tady vlastně prošel napříč s pozměňovacími návrhy, byla na tom shoda, vrací se nám ze Senátu, tak jestli se můžeme těšit na to, že to tady opět projde, tak jak to prošlo už, když to šlo do Senátu, nebo jestli bude nějaká jiná varianta při projednávání pravděpodobně příští týden? Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji, i za dodržení času. Nyní vystoupí s faktickou poznámkou paní poslankyně Margita Balaštíková a připraví se pan poslanec Karel Tureček. Prosím.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Ještě jednou dobrý večer, nebo ráno, kolegyně a kolegové. A teď vážně. Vy jste tady zmínil otázku, která se bude projednávat za našeho předsednictví, což je směrnice o používání pesticidů. Myslím si, že je to zásadní otázka pro naše zemědělce, a zvláště poté, co my už třetí rok patříme mezi evropskou špičku v používání malého množství účinných látek na hektar. Šokovalo mě, že vy jste se zaradoval, že EU chce o 30 % snížit celkově používání pesticidů. A už na zemědělském výboru se hovořilo, pane ministře, o tom, a já bych to od vás očekávala, že tuto absolutní nehoráznost vůči našim zemědělcům zastavíte a budete chtít opravdu absolutní číslo snížení, a aby se ty ostatní země, jako je Dánsko, Holandsko, Německo, aby se ukázaly, snížily pesticidy na hodnoty, které mají naši zemědělci, a pak prosím snižujme dál. Ale toto přece ne. A na to jsem narazila, protože já chci slyšet českého ministra zemědělství, co udělá pro naše lidi, a ne jak bude pomáhat zahraničí, které se pak směje, jak jsme sebelikvidační. Takže to bych byla ráda, abyste si uvědomil, že pokud toto neuhájíme, tak zase budeme ještě méně konkurenceschopní. A stejná problematika se týká absolutního čísla v použití účinných látek na hektar hnojení. Takže bych chtěla odpověď, jestli pro to něco uděláte, anebo se jenom spokojíte s tím, že vás zahraničí donutilo k tomu, že my budeme ještě méně konkurenceschopní a pošleme to ještě více do kopru. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji za dodržení času. A nyní pan poslanec Tureček a jeho faktická poznámka. Prosím.

 

Poslanec Karel Tureček: Děkuji za slovo, pane předsedající. Budu skutečně jenom s faktickou poznámkou, protože využiji toho, že už na mě přijde čas a budu moci mluvit. Já skutečně z pohledu člověka, který se pohybuje v zemědělství od roku 1989, mohu konstatovat k projevu pana ministra jediné: já jsem skutečně slyšel projev na Červeném Hrádku ve verzi roku 2022. Děkuji. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní se hlásí pan ministr. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr zemědělství ČR Zdeněk Nekula: Děkuji. Je 1.17, těší mě, že se mi podařilo vzbudit veselí, že jsme povznesli trochu náladu, která tady už byla hodně ospalá, že jsem dokázal vyburcovat i v tento pozdní noční čas vaši pozornost. Ale bohužel z těchto vystoupení, která jsem teď zaznamenal, jsem vás sice probudil z polospánku, ale nepodařilo se mi vás přimět k tomu, abyste vnímali, co říkám. Ano, někdy se kvantitou v počtu vystoupení nahrazuje kvalita, takže to nechci nějakým způsobem více komentovat. (Ohlasy v sále.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Poprosím o klid v levé části sálu.

 

Ministr zemědělství ČR Zdeněk Nekula: A co se týká rozdílu podpory úroku a jistiny, není to žádná novinka. Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond toto používá již řadu let. A k novele zákona o rostlinolékařské péči se jistě dostaneme a projednáme to, jakmile to bude zařazeno do programu. Tolik asi v krátkosti. Vidím, že čas pokročil, a nebudu dále zdržovat. Děkuju. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Faktickou poznámkou na vás chce reagovat pan poslanec David Pražák. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP