(0.20 hodin)
(pokračuje Ivan Bartoš)

Zákon o podpoře bydlení. Taktéž, pracuje se na RIA a chtěli bychom ho představit v druhé polovině roku 2023. Věřím, že ty programy, které budou jak pod SFPI, tak pokud budeme stavět, i národní programy budou výrazně vstřícnější. Zároveň jsme rozjeli i debatu o využití části Modernizačního fondu, kde těch původních devět oblastí bychom chtěli rozšířit o výstavbu dostupného bydlení s těmi nízkoenergetickými standardy. Zároveň máme připravenu komponentu a v té renegociaci Národního plánu obnovy chceme do něj dát i komponentu výstavby dostupného bydlení. Je to komplexní problém. Chtěl bych poděkovat i kolegům z jiných resortů, kteří buď to reflektují ve svých spravovaných fondech, anebo se na tom přímo podílejí. Je to Ministerstvo financí, je to Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Já bych možná na závěr, a promiňte mi, že to bylo delší, ale mám ty dvě oblasti, tak bych to shrnul. Asi nejdůležitější je práce na dostupném bydlení pro občany, usnadnění a zrychlení stavebního řízení a zlepšení kvality života v regionech na základě férovějšího a průhlednějšího systému veřejných zakázek a přesnějšího cílení jednotlivých programů, které stimulují rozvoj regionů. Jako první v historii naší země budujeme základy nutné pro plné rozjetí digitalizace, která ve finále ušetří lidem čas, peníze a nervy. Kdybych to přirovnal ke stavbě domu, tak mně často přijde, že u těch předchozích vlád se nakupovaly karafiáty do oken, ale bez toho, aby byla postavena ta pevná základna toho baráku. Jsou to ty centrální systémy a je to skutečně agentura, která dokáže řídit českou digitalizaci i v tom nadresortním pohledu. Všechny zmíněné oblasti a spousta dalších byly dlouhá léta opomíjeny a prostě my ten dluh musíme dohánět. Není to tedy tak, že bychom startovali z nějakého bodu nula, ale ve spoustě případů jsou to až zanedbané, tedy minusové startovní pozice. Nesnažíme se vymyslet kolo, ve spoustě věcí postupujeme dle zahraničních příkladů, ať je to věc digitalizace veřejných zakázek, jejich zjednodušení. Dánsko, agentura pro digitalizaci, podobně jako my už máme NÚKIB. Všechny úspěšné státy, který prošly rychle digitální transformací, měly nadresortní expertní řízení digitalizace.

Já bych si přál, aby se spousta těch věcí, které jsem tady zmínil, děla i za bývalé vlády. My jsme mnoho návrhů přinášeli jako opozice, jako Piráti, ať už se to týkalo zlepšení života rodin, dostupné bydlení, řešení dluhových pastí či možná přeorientování některých částí ekonomiky na modernější trendy. Některá zlepšení se nám podařilo prosadit. Řada jich v bývalém nastavení za vlády ANO neprošla. Možná některé věci, kdyby byly funkční a byly teď již v praxi zavedeny, tak by nám významně pomohly zvládnout tuhle složitou dobu a tu krizi. My se je snažit zavádět budeme a já doufám, že nebudeme čelit významným obstrukcím jenom proto, že to jsou návrhy vládní, nikoliv návrhy opoziční, které třeba v případech řešení krize a návrhů týkajících se energetiky a ekonomiky prostě nejsou zasazeny do reálného rámce, ať již celkových nákladů na to řešení, či jejich realizaci v rámci evropského kontextu.

Já vám děkuji za pozornost a omlouvám se za delší projev.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře, a než dáme prostor pro faktické poznámky, přečtu omluvy. Omlouvá se paní poslankyně Quittová, a to z celého jednacího dne 2. 9., dále potom se omlouvá ze dne 2. 9. mezi 7.30 a 11.30 pan poslanec Michal Zuna z důvodu návštěvy lékaře. Dále tu máme jedno sdělení. Pan ministr Stanjura bude hlasovat s náhradní kartou 28.

A nyní přicházejí na řadu faktické poznámky. První přihlášenou je paní poslankyně Peštová, připraví se paní poslankyně Klára Dostálová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Pane ministře, já stáhnu svoji řeč, protože pro mě je podstatně jednodušší se vás tady ptát, protože to nejsme my, kdo tady obstruuje, ale jste to vy, protože my jsme tam právě mezi těma 37 a čekáme na to, až na nás přijde řada, a zatím se to točí jenom u těch, kdo mají přednostní práva.

Ale mě zaujalo ve vaší řeči, že jste se tady zmínil o tom, že analyzujete dopady v Českém Švýcarsku. Jenom bych chtěla připomenout, že to už ani nemusíte analyzovat, protože Ústecký kraj společně s destinační agenturou už to vyčíslili na hodnotu více jak 300 milionů. A opravdu ti podnikatelé tam v současné době na tom nejsou dobře. Tím, jak teď se ještě ty energie do toho přidaly, a tím, že vlastně jejich byznys byl pozastaven tím, co se tam stalo, tak opravdu žádají o pomoc, a zatím tam přišli, jak bych to řekla, jednotliví ministři, vyfotili se tam, udělali si selfíčko, a tím to pro ně skončilo. Takže já bych opravdu byla strašně ráda - děkuji tedy Ministerstvu životního prostředí, které tam uvolnilo peníze, ale to šlo úplně do jiné struktury a nešlo to právě těm podnikatelům, kteří podnikají právě v té oblasti, která spadá zrovna pod vás. Takže jestli bych mohla tady požádat a poprosit, už přestaňme analyzovat a pojďme těm podnikatelům pomoct. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Také děkuji, paní poslankyně. Nyní vystoupí s faktickou paní poslankyně Klára Dostálová, připraví se pan poslanec Robert Králíček. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Klára Dostálová: Děkuji za slovo. Já jsem se dopovala celou dobu prášky, abych to hlasově dneska ustála. Nebude to nic moc.

Já jsem opravdu trošku překvapena projevem pana ministra, protože jsem čekala, jak tady na nás bude chrlit konkrétní pomoci v oblasti bydlení a dalších věcí. Když se podíváme na programové prohlášení vlády, tak skutečné plnění je prostě jedna velká nula. Čekala jsem, že se tady dneska dovíme, jak mladým lidem pomůžeme s bydlením, co budeme dělat s hypotékami, jak těm lidem se samozřejmě ztěžují ty náklady, a víte, jaká je skutečnost? MMR zrušilo program na podporu vlastnického bydlení, zrušilo možnost na družstevní podíl pro mladé lidi.

Pan ministr hovoří o stavebním zákoně. Pane ministře, že vás tedy hanba nefláká. Já se omlouvám, ale vy se ani nezúčastníte Legislativní rady vlády, takže nemůžete tady hovořit o tom, že to se stavebním zákonem myslíte vážně, a ještě tady řeknete větu, která je úplně v rozporu s meziresortním připomínkovým řízením, jako že budou integrovány dotčené orgány do jednoho řízení. Prosím vás, tak se na ty připomínky resortů a všech ostatních aspoň podívejte, protože vy naopak vracíte do hry všechna kulatá razítka. To znamená, vracíte do hry závazná stanoviska, dokonce budeme mít řízení dvě. Jedno environmentální a jedno stavební. Já bych vás ráda upozornila na to, že vy jste ministr pro rozvoj. Rozvoj, rozvoj, rozvoj! A to znamená, že máte rozvíjet Českou republiku. Vaše drzost v oblasti digitalizace stavebního řízení nezná mezí. Vy jste měl sekci IT, vy máte rozhodnutí ministryně, které stanovilo celý tým, vyhlásili jsme čtyři zakázky - a jaká byla odpověď ve vašem dopise? Rušíme projekt z IROPu, přehodíme ho do dalšího období, abychom na to měli více času. (Předsedající: Čas, paní poslankyně.) Tomu říkáte pomoc! A pana Šteffela, za to děkuju, že jste to narovnal v Interview. (Předsedající: Čas, paní poslankyně!) Moc dobře víte, že to žádný můj poradce nebyl! (Potlesk poslanců ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Prosím o dodržování času. Děkuji. Pane ministře, hlásíte se s faktickou? (Ne.) Tak musíte vyčkat v pořadí. Nyní pan poslanec Králíček, potom ministr Jurečka a poté vy, pane ministře. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Robert Králíček: Vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové, já bych chtěl krátce ve dvou minutách reagovat na tu část, o které mluvil pan ministr jako o digitalizaci, nebo vlastně teď se musí říkat digitální transformace. Vy jste nás tady, když to vezmu popořádku, obvinil, že obstruujeme. Tak jenom pro připomenutí, za opozici zatím mluvilo pět, slovy pět lidí. A dále jste řekl, že bychom tu neměli mluvit, že bychom si měli sednout ke stolu, nebo že byste inicioval nějaká pracovní setkání. Tak je iniciujte! Vždyť vy s námi jako s opozicí vůbec nekomunikujete! Vůbec. Stále mluvíte o vašem transformačním dokumentu, o dvousetstránkovém dokumentu. Ale pro mě je to paní Columbová. Nikdo ho neviděl. Nebyl nikdy na výboru, nebyl nikdy na podvýboru, nikdy jste s námi nic neřešili. Takže vaše komunikace s opozicí není vůbec žádná!




Přihlásit/registrovat se do ISP