(16.20 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Tady bych ještě zmínil další lež, kterou tady řekl přede mnou vystupující premiér Petr Fiala. Že prý vy zvyšujete důchody. Už konečně nelžete! Část důchodů se letos zvyšuje na základě zákona, který byl přijatý před vaší vládou, a zvyšuje se kvůli inflaci automaticky. To znamená, i kdyby ve vládě byla cvičená opička, tak se budou lidem zvyšovat důchody, i bez zásahu vaší vlády. V okamžiku, kdy inflace překročí určitou mez, automaticky se občanům zvyšují důchody, bez zásahu vaší vlády, takže si nepřičítejte zásluhy za něco, co vy jste vůbec neudělali a na co vůbec nemáte vliv. Ale naopak je potřeba mluvit o tom, kde se prokazatelně projevil přístup vaší vlády ke zvyšování invalidních, starobních, vdovských a sirotčích důchodů, protože loni v létě jsme tady hlasovali o zvyšování důchodů, to je těch 300 korun, které dostali důchodci od ledna, a to bylo nad rámec zákonné valorizace. A tady chci připomenout, a znovu to tady říkám veřejně, že strany vaší současné vládní koalice hlasovaly vloni proti zvýšení důchodů, proti zvýšení starobních, vdovských, sirotčích a invalidních důchodů! To zvýšení na letošní rok prošlo pouze díky hlasům hnutí ANO, díky hlasům hnutí SPD a pak se k nám přidali tuším dva poslanci z nějaké strany, která již dnes není ve Sněmovně.

Takže vy, když jste byli minulé volební období v opozici - ano, SPD také bylo v opozici, my jsme nebyli součástí Babišovy vlády ani jsme ji nikdy nepodporovali formou vyslovení důvěry či formou podpoření rozpočtu, samozřejmě, že ne - tak protože my jsme tam nesouhlasili s řadou těchhletěch politických kroků některých, ale tam, kde jsme souhlasili, bylo zvyšování důchodů, to určitě ano. Všude, kde lidé mohli dostat více peněz, slušní lidé, a kde to směřovalo v souladu s naším politickým programem SPD, tak my nepolitikaříme, pro nás je na prvním místě, aby čeští občané měli více bezpečí, spravedlnosti a peněz. Ale vy, vaše vláda, vláda Petra Fialy, když jste byli ještě v opozici stejně jako my, tak vaše vláda, vaši poslanci hlasovali proti zvýšení důchodů! To je potřeba tady zdůraznit. Takže důchody se letos nezvyšují díky vám, zvyšují se díky hlasování poslanců SPD, ANO a dvou nějakých poslanců, teď si nepamatuji, za jakou stranu už to bylo, ale byli to ti poslanci ze stran, které tady už nejsou. Takže nelžete, vy jste proti důchodcům! Vy jste proti invalidům! Vy jste proti sirotkům! Vy jste proti vdovám! Tak už si přestaňte připisovat zásluhy, na kterých nemáte... nejenže na nich nemáte žádný vliv, ale dokonce jste byli i přímo proti.

Takže pojďme ale dál. Na této schůzi Poslanecké sněmovny budeme hlasovat o vyslovení nedůvěry vládě Petra Fialy. Všichni tady víme, že vládní koalice má tady ve Sněmovně většinu 108 hlasů a opozice má pouze 92, ale přesto vás tady bude celý poslanecký klub SPD ze všech sil přesvědčovat, abyste podali demisi a přestali už vaší neschopností škodit drtivé většině občanů České republiky, která už vaši vládu a premiéra Fialu nechce. Tady bych ještě připomněl: Ano, my jsme hlasovali s hnutím ANO, pamatuji si, o jednom takovém hodně medializovaném zákonu - ano, díky hlasům SPD se zrušila superhrubá mzda a my jsme na to pyšní, že díky hlasům poslanců SPD mají všichni pracující lidé více peněz v peněženkách. Je to tak, díky hlasům poslanců SPD mají všichni lidé v peněženkách od letošního roku více peněz, protože se tenkrát nechtěla k tomu hlasování přidat ČSSD, nechtěla se přidat KSČM - protože to byla vláda hnutí ANO, ČSSD, KSČM - takže díky hlasům poslanců SPD, protože my jsme měli v programu, aby mělo více lidí, právě slušní lidé, více peněz v peněženkách, tak se zrušila superhrubá mzda a lidé mají díky nám více peněz v peněženkách. Já se k tomu hlásím, je to správně.

My jsme ale zároveň navrhovali i škrty v rozpočtu, kde ty peníze vzít: ponížit platby Evropské unii, zrušit zneužívání dávek nepřizpůsobivými. Právě ten zákon nám taky vládní koalice letos zamítla, vládní koalice Petra Fialy. My jsme tady předložili zákon SPD na ukončení zneužívání dávek nepřizpůsobivými. Ušetřilo by to podle kalkulací mezi půl miliardou až miliardou korun státnímu rozpočtu a vaše koalice to tady zamítla! Vaše koalice Petra Fialy podporuje nepřizpůsobivé na úkor našich slušných občanů, ale my to budeme znovu navrhovat. Znovu to navrhneme!

Hnutí SPD tady za letošní rok už navrhlo desítky zákonů, například zvýšení podpory invalidům, příspěvku na péči, příspěvku na mobilitu. Dobře, jsem rád, že ministr práce a sociálních věcí Jurečka konečně tento návrh SPD chce převzít, a teď jsem slyšel někde v televizi, že se asi malinko probudil a že chce příspěvek na mobilitu o něco zvýšit. My už jsme to navrhli jak v minulém volebním období, tak v tomto volebním období. Celou dobu to tady blokujete, jste proti zdravotně postiženým spoluobčanům, ale naše usilovná opoziční práce - alespoň do něčeho vás tedy občas z opozice natlačíme. Takže to bude pochopitelně zásluha SPD, když invalidé dostanou o něco více. Vy si to budete přivlastňovat, ale potřeba si tady říct, že vy jste byli celou dobu proti podpoře invalidů, a naopak jste náš návrh blokovali. Už to mohli mít invalidé dávno, zdravotně postižení občané už mohli mít více peněz.

Stejně jako důchody. My tady celou dobu navrhujeme zákon o minimálním důstojném důchodu, jak to mimochodem platí v řadě západních zemí, aby minimální důstojný důchod v České republice byl na úrovni minimální mzdy, to znamená, dnes je to něco přes 16 000 korun, a až od této částky - samozřejmě za splnění zákonných podmínek, to znamená odpracované roky, nebo v případě zdravotně postižených občanů, samozřejmě ty podmínky splňují - a až od této částky zásluhově. To znamená, samozřejmě, takzvaní nepřizpůsobiví by nedostali nic, ale až od této částky zásluhově, protože za důchody 10, 12, 13 000 se prostě nedá vyžít! Takže SPD... Také tady celou dobu navrhujeme, aby se důchody zvyšovaly všem stejnou částkou, nikoliv stejným procentem, jako tady neustále prosazoval Andrej Babiš, a také to tady prosazuje, respektive vy vlastně neprosazujete zvyšování důchodů, o tom už jsem hovořil, vaše vláda na důchodce kašle. Přivlastňujete si tady automatickou valorizaci, na kterou nemáte vliv, kterou přijaly vlády před vámi. To je opravdu neuvěřitelná drzost - no, spíš už asi i zoufalost, ale je potřeba to říkat, aby to občané věděli, že vy tady lžete a přivlastňujete si zásluhy někoho jiného. Ani jste nehnuli prstem. Takže hnutí SPD tady pochopitelně navrhuje tyto návrhy, aby se všem zvyšovalo stejnou částkou, nikoliv procentem, protože tím, když se zvyšuje stejným procentem všem důchodcům, tak se rozevírají nůžky. Bohatší mají více a chudší mají méně, chudší jsou ještě chudší, bohatší ještě bohatší. Já říkám, přidávejme všem důchodcům, ale problémem jsou podprůměrné důchody, což je většina důchodců v České republice, logicky. Tam je potřeba pomáhat a zvyšovat důchody. A tady to neudělal ani Andrej Babiš, proto a právě návrhy SPD k tomu směřují.

Opravdu, zvýšení slevy na poplatníka - já jsem viděl, že si vláda Petra Fialy přivlastňuje do toho, jak vy kalkulujete, kolik jste dali komu peněz - já se nedivím, že to občané vůbec nevidí a nic na peněženkách necítí - vy jste si přivlastnil živě ne jen ty důchody, a to už jsem tady vysvětlit, že vy jste naopak byli proti zvyšování důchodů, že je to zásluha naopak nás z minulého volebního období pro letošní rok, ale vy si tam do toho dáváte i zvýšení slevy na poplatníka. Ale to je přece zákon, který byl opět přijat v minulém volebním období! Ten nebyl přijat za vaší vlády, tak opravdu už přestaňte lhát! Vy jste nezvýšili slevu na poplatníka, vaše vláda to nezvýšila, vaše vládní koalice. O tom se hlasovalo minulé volební období, kdy vy jste ve vládě ještě nebyli, a samozřejmě SPD to podpořilo. Je to i díky hlasům SPD, protože my chceme, aby pracující lidé měli více peněz v peněženkách. Samozřejmě důchodci, invalidní důchodci, starobní důchodci, ale i rodiny s dětmi, matky, prostě všichni slušní lidé. Naopak vy jste... vy postupujete proti lidem. Vy jste snížili slevu na jízdném! Vy jste vzali peníze dalším oslabeným skupinám nebo sociálně citlivým skupinám - důchodcům a studentům. Vy jste jim vzali peníze, přestože je tady Fialova drahota! A místo toho jste přesunuli peníze na Ukrajinu a do zahraničí formou zakázek, ale o tom už jsem hovořil.

Takže to, co vy jste tady opravdu udělali za tři čtvrtě roku, co jste u vlády, ale ve Sněmovně už má vaše koalice většinu skoro rok, tak to je neuvěřitelné, jak jste zdevastovali všechny slušné občany. A teď si samozřejmě řekněme úplně jasně, a už to opakuji měsíce, že situace je opravdu kritická, a pro mnoho našich občanů a firem se kvůli vaší neschopné vládě blíží finanční a sociální katastrofa. Jestli bude takto, v tomto složení, vláda dále pokračovat, tak to opravdu nedopadne dobře. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP