(14.00 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Samozřejmě, ten antibabišovský líný novinář, který kdysi pracoval v nějakém vydavatelství a teď píše samé nesmysly. Takže dneska pan Rakušan tady bude vykládat, jaký my máme vliv na policii. Tak si pojďme říct, jaký máme tedy vliv. My jsme byli první, kteří zavedli výběrové řízení GIBS. Víte, kolik se přihlásilo do výběrového řízení? To nebyl handl, jako dělal Sobotka s Chovancem nebo jak si Langer nadiktoval. Dvanáct lidí se přihlásilo na GIBS. A víte, kdo je šéf GIBSu? Já jsem ho v životě neviděl, toho vybrala komise, tedy předtím, než ho vybrali, samozřejmě jsem ho viděl - to je člověk, který údajně jako státní zástupce měl na starosti Dalíka. Ale dřív, než doletěla údajně helikoptéra z Ostravy do Prahy, tak ho Topolánkova mafie vyměnila. To je on asi, údajně. Ale novináři to určitě budou psát, jestli je to pravda, nebo není. Jako dvanáct lidí! (Se smíchem.)

No a pojďme na NÚKIB. Je tady paní ministryně? Není, paní ministryně Černochová tu není. Tak víte, kdo vybíral šéfa NÚKIBu? Paní Černochová tam seděla, Patrick Zandl za Piráty, pan Nováček, pan Šimandl dosazený, a to je rozhodnutí. Rozvědka, tam není výběrové řízení. Ano, dal ho tam Hamáček, ano, a já myslím, že pan Šimandl neměl žádné problémy. Byl tam pan Koudelka, šéf Bisky, pan Dzurilla, devět lidí se přihlásilo. A koho vybrali? Pana Řehku. To je Babišův produkt, ne, když tam je? A paní ministryně obrany z něho udělala náčelníka generálního štábu! Jak to, že není z Agrofertu? A proč všechny dali pryč, co dělali s Babišem? A co tam ještě dělá Koudelka, Beroun a Dzurilla a nevím, kdo všechno? Vždyť je to nesmysl. Přestaňte už lhát o tom, že my máme nějaké struktury! Žádné nemáme, vy máte struktury. (Hovoří hlasitě, důrazně.) Proto já stojím před soudem! Váš polistopadový kartel, vy jste mě nechali stíhat na objednávku! (Potlesk poslanců ANO.) Takže ať už mlčí ten novinář, který lže a vymýšlí si stále nějaké struktury.

A prosím vás, policejní prezident Švejdar byl vybrán na základě procesu podle zákona o bezpečnostních sborech, takže znovu, zákonným způsobem. A prosím vás, policejní prezident je pan Vondrášek. A kdo je pan Vondrášek? No, nový policejní prezident. A co dělal pan Vondrášek? Byl zástupce pana Švejdara. Takže co? Takže co to je za řeč, kde, koho já jsem dosazoval, kde? Paní Schillerová pracovala na Finanční správě. Nikoho, nikdy, my jsme nikdy neměli vaše struktury. A když jsme poprvé dělali vládu, přišel Sobotka a Bělobrádek a říkali: My chceme mít všude náměstky. My nemáme hordu spolupracovníků, které budeme někam dosazovat. Vy stále říkáte... dneska pan Rakušan bude říkat: Ten Babiš, co všechno má. Je to všechno sprostá lež! Nikdy jsme nikoho nikam nedosazovali, nemáme žádné struktury - kdybych měl nějaké struktury, tak bych určitě neměl 12. 9. soud, neměl! Patnáct let vymyšlená kauza na objednávku polistopadového kartelu. Tak jsem zvědav, co na to bude říkat pan Rakušan. Takže to máme tohle, vnitro.

A samozřejmě STAN, to je neuvěřitelné. Pan Redl si zkrátka založil to hnutí. Ne, nebudeme se vracet, to určitě řeknou kolegové, co tahle zkorumpovaná loupežnická parta vlastně dělá. A já nechápu, jak pan premiér může vůbec mít tohle hnutí ve vládě, organizovaný zločin? Vždyť já už nevím - když už to ti novináři mají a píšou o tom, tak vy to musíte číst, pane premiére. Deset let dělal manažera Techniservu, tři kolegové byli odsouzeni za korupci, z toho jeden byl bývalý poslanec ODS. Takže to je jen špička ledovce afér ze STANu. Myslím, že nemusím dlouze připomínat černé financování STAN z daňových rájů, miliony výpalného pro pana Polčáka. Ne my, nás lobbovali všichni. Všichni říkali: Musíme pomoct těm obcím, Vrbětice, hlavně Vondráček - kde je Vondráček, ze Zlínského kraje - lobboval, všichni lobbovali. Ano, ty obce si to zasloužily. Nakonec jsem ukecal Schillerovou a našli jsme ty peníze. A pan Polčák to vycashoval! Neuvěřitelné. To je borec, a ještě sedí v Evropském parlamentu! (Potlesk z lavic ANO.) Neuvěřitelné, neuvěřitelné. Pan Farský, stipendista, ten se připravuje na nějakou kariéru, to jsou strašné kauzy. A samozřejmě, tunelování Dopravního podniku: pan Hlubuček je venku, nesvéprávný kmotr Rakušanova hnutí Redl. No a Redl, co dělal? Specialista na stamilionové daňové podvody. Dozvídáme se, že byl šedou eminencí, celé to řídil. Pan Rakušan říkal: Padni, komu padni, tak Gazdík musel pryč. Chudák šéf Pošty - tam mu někdo přivedl toho Redla, ani nevěděl, kdo to je, a šel taky pryč! Potom se něco stalo a pan Mlejnek, který kdysi údajně byl - i nějak spolupracoval s panem Vystrčilem, někde v Telči - tak to je neuvěřitelné. Ten má větší vliv než ten právník, ten kmotr, který řídí Ministerstvo průmyslu a dosadil nějakou tu strukturu marketingově-mediální, která pracovala s Chovancem.

Takže pan Redl se scházel s Mlejnkem deset let a nás by zajímalo, jak tedy měl prověrku na to tajné, nebo jak ho prověřovali, když Redl ho přezdíval Plukovník. Udělal z manželky bílého koně - prodej rušiček, odposlechu, Vokál odsouzený a tak dále. Tak já nevím, já si myslím, že pan premiér by měl skutečně pana Rakušana přemístit na jiný rezort. On je profesí učitel, takže by - teď tam máte nějakého ministra, který říká, že Plaga je lepší než on, to je neuvěřitelné, kde to berete, ty ministry? (Se smíchem.) A ještě tam v Plzni něco manipuloval, nějaký posudek. (Tleskají poslanci ANO.) No to je peklo, tohle, ještě to řekne!

Ministra zemědělství radši ani nebudu komentovat. Ale byl jsem na Zemi živitelce, koukal jsem se na něj - a on mlčí, on nemluví vůbec, nemluvil ani na Zemi živitelce, on stále mlčí, ale říká, že potraviny budou levnější. Občané, těšte se! Tak nevím. To neberte vážně, prosím vás.

Takže já nechápu, proč se pan premiér tak bije za pana Rakušana. A já jsem, pane premiére, přesvědčen, že hnutí STAN, i kdyby nebylo ve vládě - protože Síkela, to je peklo, Rakušan je peklo - tak uděláte nějakou smlouvu, dáte jim nějaká koryta, například dozorčí radu v ČEZu, možná, nevím, a budete v pohodě. Já nechápu, že, nevidíte, že vás to poškozuje! Takže je to neuvěřitelné, ale z neznámých důvodů vy držíte...

Tak a teď přišli Piráti, které STAN podvedl kroužkováním, a řekli, že ten Mlejnek je blbě. No tak fajn. Takže nevím, proč pan Mlejnek rezignoval. Rezignovat má pan Rakušan. Pan Mlejnek možná, nevím, 1. 9. se mělo něco stát, nebo odposlech z toho Seznamu - a šel pryč.

Takže prosím vás, dále ty důchody, o tom jsem mluvil. Ano, pan Jurečka, jak se chlubí, jak všechno přidává a tak dále. My jsme říkali, že byste měli přidat seniorům plošně. Ano, já jsem včera potkal někoho, který má důchod 30 000, a já jsem začínal na důchodě 19 000. A ty všechny, kteří tady řvou, že mám malý důchod, že jsem neplatil odvody, upozorňuju, že jsem se stal daňovým poplatníkem v Čechách v roce 1996, takže předtím jsem osmnáct let pracoval ve slovenské firmě, takže jako abyste byli v klidu. Mně navýšili důchod 3 000, a ten advokát - to už je další - bude mít bude mít 5,2 procenta krát 30, to má 1 500, ale ještě... já to mám opakovaně. Já jen říkám, že naše hnutí navrhovalo dát všem důchodcům jednorázově navíc nad inflaci 6 000, protože ti, kteří mají důchody 10 000 nebo 14 000, v porovnání s těmi, kteří mají 30 000, 40 000, samozřejmě mají stejné náklady. Mají stejné náklady, a jak oni k tomu přijdou? Proč? Teď jste jim měli pomoci. Ano, léky jsou dražší, jídlo je dražší. Vzali jste jim slevu na jízdné. To je něco tak trapného, to je něco tak neuvěřitelného - 1,8 miliardy korun, 0,1 % výdajů rozpočtu jste vzali seniorům a mladým. A proč? No, protože to chtěl Babiš, tak jim to vezmeme. To je neuvěřitelné, že se nestydíte, fakt jako. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP