(13.50 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Pamatuji si, v roce 2016, když byl deadline na čerpání, tak jsme čerpali v prosinci na dopravní infrastrukturu asi 30 miliard. Ťokovi jsem dal nůž na krk a řekl jsem: Otevřeš tu D8, tak ji otevřel v prosinci 2016. Trvalo to 32 let, než jsme ji postavili.

My jsme vám prosadili do zdravotnictví React-EU, 20,5 miliardy, a jak to že jsme bojovali? Maláčová nechtěla 3 miliardy na domovy seniorů, ano, to je také potřebné, ale chtěla 10, 15. Dali jsme na zdravotnictví. Tak já pevně doufám, že do roku 2023 se to vyčerpá. Dostali všichni, i taková malá nemocnice jako Nymburk má 150 mega. My jsme chtěli to nejlepší pro české zdravotnictví, a vy jste to zazdili. 14 miliard jste vzali a vykládáte, že vlastně to nikdo nepotřebuje. To je fakt neuvěřitelné.

Takže státní dluh, budete mít stále deficit - 330, 270 a tak dále, takže to bude 1 080 miliard za čtyři roky vaší vlády. Paní Schillerová měla konsolidační plán do roku 2025. Takže skončíte na astronomických 3 680. To je o polovinu víc, než my jsme končili v roce 2021. A za nás, těch 800 miliard, všichni věděli, kam to jde. Ano? Tam v Třeboni, když zástupci Pirátů nás tam téměř mlátili, tak tam měli vyrolovat červený koberec. Kdo zachránil české lázeňství? My. Dávali jsme peníze na lůžko a pro zaměstnance, živnostníci, všichni dostali. Já doufám, že paní Schillerová o tom bude mluvit. My jsme jim dali peníze, oni to dobře vědí.

A úspory obyvatelstva stouply o 550 miliard. A to je ta inflace? Vždyť ta vaše další megalež, že my jsme způsobili inflaci? 5,3 % v prosinci? Já na těch náměstích říkám: Takže vážení spoluobčané, pan premiér Fiala a jeho vláda říká, že jsme způsobili inflaci, protože tady, v tomhle obchodě, vy jste všichni čtrnáct dní nejedli, je tam jeden rohlík za 2,50, a teď tam všichni běží a někdo ho koupí za 200 korun. To je blbost, ne? Vždyť to tak přece není. My jsme dali lidem peníze, inflace byla nízká, a vy máte třikrát vyšší, ale já neříkám, že za to můžete. Já říkám, že pan Stanjura kasíroval 90 miliard a má to vrátit lidem, a celoročně bude mít 140 miliard, nebo nevím kolik. Ano, lidi to zaplatili. I takoví zadlužení, jako jsou Italové, nevím, kolik mají dluh, asi 140, to vrací, 14,5 miliardy eur vrací lidem. Vy to neděláte. Proč to neděláte? Vy nemáte rádi lidi?

Já vím, že nemáte rádi důchodce. Teď mi pan Jurečka psal, že mi děkuje za moji práci jako důchodci, navýšil tam... super. Nevím, jestli to, nevím, kolik stojí ten papír, ale jestli to náhodou není kampaň před komunálními volbami. (Směje se. Potlesk v levé části sálu.) Když jsem dělal tenhle prospekt - a pan ministr Válek říká, že jak rozumí rakovině, já samozřejmě jí nerozumím, ale tady je dvacet renomovaných onkologů a dneska bohužel zemře v Čechách 75 lidí na rakovinu a 200 onemocní - tak tady křičel Jurečka: To je kampaň! Kampaň! (Nesrozumitelné.) Takže pan Jurečka říká, že všechno vyřídil. Ne, ze zákona dostávají důchodci peníze. Kdyby to bylo na vás, tak jim nedáte nic. Jurečka se chlubí, i těch 500 korun. A kdo to tady prosadil? My jsme to prosadili s ČSSD. Takže ta typická črta vaší vlády, že buď lžete, nebo prodáváte naši práci. K tomu se ještě dostanu. Takže ten dluh - nedaří se. A my nevíme, kam pan Stanjura dal ty peníze.

Vzpomeňte si na rok 2018, my jsme měli deficit jenom 3 miliardy, v 2019 29 miliard. Ano. A ten covid jsme dali lidem. Dali lidem. A vy lidem nechcete dát peníze. Když hořelo České Švýcarsko, tak jste tam šel v úterý a těm hasičům jste dali miliardu. My jsme jim dávali peníze. Hasič je jedna z nejdůležitějších profesí. Ano? Takže tak to je. A potom jsme se dozvěděli, že někdo nezapomněl dát do církevních restitucí inflační doložku, takže těch 167 miliard, o které jsme přišli, a tady paní předsedkyně Němcová podivně nechala hlasovat a nedala hlas jedné straně, tak se to povedlo, ten Kalouskův kšeft - 167 miliard. No a teď? 7,5 miliardy, vážení občané, zaplatíme za to, že někdo má inflační doložku. A proč to nemají zaměstnanci? Proč to mají jenom úředníci v Bruselu? Ti tam mají inflační doložku. A chvála bohu to mají naši důchodci. Tak jsem zvědav, jak na to budou peníze.

Když jste byli jako opozice ve Sněmovně, tak jste stále křičeli, jak málo lidem a firmám pomáháme, že máme dát víc peněz a víc peněz, a i tak jsme z pandemie vyšli jako šestá nejméně zadlužená země EU. A samozřejmě ta média, která vám tak fandí - teď zase byl velký hit, že jsme měli zrychlení zadlužování. No a proč? Vždyť kolegyně Schillerová nakoupila dluhopisy ještě za dobrých podmínek. Předkoupila. Já když jsem byl ministr financí, tak jsem nakupoval dluhopisy za minus, takže jsem si půjčil, a ještě jsem dostal peníze. Vydělal jsem v jednom roce 12 miliard. Ano? Takže je to lež! Je to lež, že my jsme tady zadlužovali. Ne, jsme šestá nejméně zadlužená země. A co jsme měli dělat? Viděli jste debatu Macron - Le Pen? Jak křičela, že kolik dal peněz? Kolik to bylo, 600 miliard eur? Dal třikrát víc na Francouze, než my jsme dali na jednoho českého občana. Třikrát víc. Ano, a udržel. A my jsme udrželi, že jsme byli stále nejméně... Máme nejmenší nezaměstnanost. Takže jsme z toho vyšli skvěle, a vy nás tady poučujete o veřejných financích, o hospodaření. No to je fakt směšné.

Takže jako správná pravicová vláda plánujete dodatečně zdanit tři sektory: banky - to chtěli socani, tak nevím, ale to je asi ten polistopadový kartel, energetické firmy, rafinerie. Tak fajn. Vy jste libovali, že nebudou nové daně. My jsme daně snižovali.

Proč jste zrušili to EET, které přineslo do pokladny 13 miliard ročně? Já jsem byl v Hluboké, to je jádro, tam je totální ódéesák, ale skvělý majitel restaurace, a skvěle jsme se tam najedli. On říkal: Jo, já mám rád EET. Mám rád EET. Kolik platí daně dnes v restauracích, vážení? 10 % za točené pivo, díky Babišovi, a za nealko 10 a 10 za stravu, za jídlo. Měli jste 21, to jsme zdědili. A proto jsme udělali EET. A vy to rušíte, protože zkrátka pan Stanjura nechce peníze. Nechce. Proč by chtěl? Nevím.

A potom tady máme vnitro. Já myslím, že to, co se děje, je neuvěřitelné. Protože to není o panu Mlejnkovi. A mě fascinuje, když pan ministr vnitra ještě včera večer řekl, že vlastně to bylo dobré, ten Mlejnek. A je zajímavé, že ten Seznam Zprávy tady má přístup k nějakým odposlechům a ten pan Mlejnek tam měl pletichy v nějakém byznyse. Takže on byl normálně korupčník. On byl deset let ve firmě Techniserv a dělal byznys s celou tou partou. A vy jste nám říkali, že je skvělý, že mu tam napsali nějaký papír, nějaké čestné prohlášení, a teď se dovídáme, že je korupčník. Pane premiére, prosím vás, vy máte pod sebou BIS. Vy máte pod sebou BIS a vy jste to přece musel číst, kdo je to Mlejnek. To není možné, že byste to nečetl. Já chápu, že bez pana Rakušana nemáte vládu, on má 34 poslanců, podvedl Piráty, nechal se vykroužkovat, takže Piráti mají 4, on má 34, no a bez STANu nemáte vládu. Ale přece jenom, je to skandální! To není normální, tohle.

Rozvědka? Ano. Já jsem dneska četl na Twitteru, že zakladatel TOP 09, symbol korupce, psal o šéfovi rozvědky, který byl 2014 až 2020, byl to renomovaný člověk a nikdo o něm ani nevěděl. Potom přišel pan Chovanec. A pokud paní ministryně Černochová mluvila v televizi o tom, co se tam dělo, tak věřte mi, že já jsem byl ten, který řval, že jak je možné, že rozvědka se zneužívala, že tam někdo údajně ukradl 300 milionů. Ano a asi, asi, ne asi, ale určitě byli stíháni. Takže vy jste to musel vědět, pane premiére, a ta rozvědka je úplně zprofanovaná. Takže to není problém pana Mlejnka, ten už je pryč. A taky asi vám nikdo nevěří, že to udělal sám od sebe. Ne? Takže je to váš průšvih. Je to Rakušanův průšvih, ano? A on dneska bude útočit! On dneska bude mluvit o nějakých strukturách! ***




Přihlásit/registrovat se do ISP