(13.40 hodin)
(pokračuje Berenika Peštová)

Ale kdyby to tam zůstalo, tak potom já bych s tím neměla problém. Všichni víme, že máme legislativní plán prací. Každé ministerstvo má legislativní plán prací, nebo respektive vláda má legislativní plán prací. A tento zákon tam nebyl. Tento zákon nebyl v tom plánu prací mezi zákony, které měly být vypracovány. Tento zákon prostě byl protlačen násilím. Takže když už si chceme nalévat čistého vína, tak si ho nalijeme.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. S faktickou poznámkou paní zpravodajka. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Dovolím si přečíst: "Legislativní návrhy potřebné k plnění programového prohlášení budou předkládány standardní legislativní cestou a před jejich předložením do vlády se k nim vyjádří odborníci v rámci Legislativní rady vlády." Citace z programového prohlášení vlády.

Dovolím si upozornit ještě na jednu věc. Úprava služebního zákona je zahrnuta v programovém prohlášení vlády, tedy jedná se o věc z programového prohlášení vlády. A dle toho, co jste napsali sami ve svém programovém prohlášení vlády, toto mělo jít standardně jako vládní návrh a projít komplexní legislativní cestou, aby se k tomu mohli všichni vyjádřit.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. A opět s faktickou poznámkou pan předseda Marek Výborný. Prosím.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo. Paní místopředsedkyně, kolegyně, kolegové, vaším prostřednictvím, k paní kolegyni Peštové - tak ten návrh, známe to, víme to, samozřejmě mohou podat i poslanci, v tomto případě zástupci všech poslaneckých klubů. To, že to bylo, jak to zmiňujete, staženo, bylo z jednoho jediného důvodu, že vláda to projednala velmi bryskně, dala k tomu jasné stanovisko a poslala návrh zákona do Sněmovny. Kdybychom na to tak spěchali, jak vy říkáte, tak to tady byl dneska první bod z bloku třetích čtení. A všichni jsme viděli, že nebyl. Zůstal v tom pořadí, jak zůstalo zaznamenáno.

A pokud jde o legislativní plán prací vlády, tak všichni víme, a vy také, že to není žádná mantra. To je nějaký základ, penzum toho, co si vláda stanovila. Samozřejmě radosti a starosti všedních dnů přinesou leccos, co je potom potřeba řešit nad rámec legislativního plánu prací vlády.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Jen požádám o oslovování mým předsednictvím. A prosím paní poslankyni, je to asi v pořádku, paní poslankyni Peštovou a potom paní poslankyni Ožanovou. Vaše dvě minuty. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Pane poslanče Výborný, prostřednictvím paní předsedající, on totiž ten důvod je úplně jiný. Když to předkládá ministerstvo, tak musí mít zpracovanou důvodovou zprávu, RIA, studii dopadů, na kterou vy tady vždycky, nebo na které to vždycky všechno stojí a padá. A právě to je ten problém, kdy ti poslanci tu RIA zpracovanou mít nemusí. A to je ten důvod, proč ve své podstatě to bylo stažené z eKLEPu, protože byste narazili na tu RIA. Ta RIA nebyla zpracovaná. A to jsou právě ty náklady, které s tím budou spojené. To znamená, jestliže budete přesoutěžovávat určitá místa od ředitelů nahoru, protože vlastně chcete sáhnout na všechny ředitele, nejenom na ministerstvech, ale i na jednotlivých rezortech, dokonce jsem slyšela, že už si brousíte zoubky i na krajské úřady. Ale v každém případě v ten daný moment ten člověk, a to tady bylo řečeno, spadne do toho bazénu. A to jsou náklady, které tam vzniknou. A ty nebudou malé. To budou velké náklady, protože on bude v tom bazénu šest měsíců a je povinností mu vlastně najít jiné pracovní místo. Už tady jsou na to judikáty. Určitě pan poslanec Benda mě doplní, protože ty judikáty určitě zná, prostřednictvím paní předsedající. Protože ti lidé jsou ve své podstatě těžce zaměstnatelní, tudíž vlastně vám tam vznikají náklady tím, že jsou v tom bazénu. No a pak dostanou to odchodné. Takže to jsou neskutečné náklady, které vám tam budou vznikat. A právě proto tohleto by řešila ta studie dopadů, ta RIA, která není zpracovaná, protože to uchopili poslanci a přinesli to sem. Kdyby to bylo to ministerstvo, tak musíte jít přes Legislativní radu vlády, musíte do těch komisí, do komise RIA, kde by vám tohleto všechno bylo vytýkáno, že to je nedostatečně zpracováno, že musíte přepracovat, doplnit a tak dále. Proto vy jste využili té možnosti, že poslanci to nemusí.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Čas. Děkuji. A nyní s faktickou poznámkou pan předseda Marek Benda, poté paní zpravodajka s faktickou poznámkou a pak máme stále řádně přihlášené do rozpravy. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Marek Benda: Doufám, že dnes už naposledy, ale přece jenom ještě jednou zareaguji na paní poslankyni Peštovou. Překvapila mě tezí o tom, že každý státní úředník, který nebude uchován na svém místě, je těžce zaměstnatelný. Já jsem měl pocit, že naopak. Ona tady celou dobu hájila, jak jsou to geniální lidé, kteří jsou na svých místech v pořádku. A dneska řekne: Oni jsou fakt těžce zaměstnatelní. Dokonce zřejmě i na trhu budou těžce zaměstnatelní. Podle toho to vypadá, jako jo. To je první teze.

Druhá teze - bylo to předloženo jako poslanecký návrh. Já jsem jenom upozorňoval na skutečnost, že jestli to bylo někdy dáno do stanovisek ministerstev, tak poslanecký návrh neprochází tímhletím. A bylo to tak, že v okamžiku, kdy návrh byl předložen, tak předseda Legislativní rady vlády, nikoli ministr vnitra, požádal rezorty o vyjádření. A protože vláda rozhodla, že se chce k návrhu zákona vyjádřit hned vzápětí na svém prvním zasedání, aby ten návrh zákona mohl pokračovat dál, tak to bylo vzato zpět. Ale nikdy to nebylo předloženo jako návrh ať už Ministerstva vnitra, nebo jiného ministerstva, vždy to byl poslanecký návrh.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Nyní paní zpravodajka s faktickou. Prosím.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, budu se muset vyjádřit k tomu, co říkal pan předseda klubu KDU-ČSL pan Marek Výborný, vaším prostřednictvím, a to je k té rychlosti. Já si dovolím údaje. Návrh zákona rozeslán poslancům 13. 5. 2022. Stanovisko vlády 18. 5. 2022. Pět dnů po rozeslání už bylo stanovisko vlády! A 1. 6. - ani ne 15 dnů po - už jsme projednávali na plénu tento návrh zákona. Tak jak to, že nespěcháte? Spěcháte! Toto opravdu není standardní. A opravdu snaha urychlit to je zde zcela zřejmá. A já jenom připomínám znovu, přečtěte si své programové prohlášení vlády. Chápu, že jste chtěli změnit zákon o státní službě. To je zcela legitimní. Nicméně to, co máte v programovém prohlášení vlády, jste deklarovali, že půjde pouze standardní legislativní cestou. Prosím, uvádějme věci přesně. A jinak samozřejmě tyto údaje si naleznete, když půjdete na sněmovní tisk, tak všechna data, která jsem četla, máte všichni k dispozici.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. A nyní je poslední faktická poznámka v pořadí, a sice paní poslankyně Bereniky Peštové. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Chtěla bych zareagovat na pana poslance Bendu, prostřednictvím paní předsedající. Samozřejmě, řekla jsem těžce zaměstnatelní, ale v rámci těch ministerstev. To jsme si asi nerozuměli. Já nemyslím, že na volném trhu ti lidé neseženou místo. To v žádném případě. Ale tím, že je to ředitel, ta pozice už je vysoká, tak v rámci jednotlivých ministerstev, jak oni jsou v tom bazénu, tak vlastně tam si ta jednotlivá ministerstva pro ně sahají. Takže říkám, že v rámci jednotlivých ministerstev jsou těžce zaměstnatelní, ale ne že si neseženou místo v soukromém sektoru. Ba naopak. Problém nastane v tom, že vy pod vlajkou deagrofertizace vyházíte ve své podstatě lidi, kteří jsou fundovaní a jsou velice schopní, ale dostanou se do soukromého sektoru, a oni se nám už na ta ministerstva nevrátí. To je další problém. A to musíte vy všichni vědět, kdo jste měli co do činění s jednotlivými ministerstvy, že opravdu je nedostatek lidí. A naopak bychom si je tam - ne, neříkám hýčkat - ale snažíme se ty lidi udržet, protože jsou opravdu jazykově vybavení, jsou to odborníci. A teď přijde ten moment, kdy se nám dostanou do soukromého sektoru. A proč by se nám vraceli, když dostanou třeba jedenapůl, možná i dvojnásobek platu? Oni už se tam nevrátí. Ale zůstanou nám tam političtí náměstci. Děkuju. (Potlesk několika poslanců.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP