(13.30 hodin)
(pokračuje Zuzana Ožanová)

Na jednání ústavně-právního výboru zazněl požadavek na případné rozdělení pozměňovacího návrhu kolegy Ivana Adamec na dva návrhy. Zaznělo to od kolegy Michálka. Já se v této chvíli k tomu nebudu úplně vyjadřovat. My jsme se domluvili, že pokud pan kolega Michálek bude na tomto trvat, že vystoupí v obecné rozpravě a já potom načtu legislativně technickou úpravu, kterou zpracovala sněmovní legislativa, aby bylo možné tomuto požadavku na změnu hlasovací procedury vyhovět. To jenom avizuji, že když pan poslanec Michálek vystoupí, bude mít zájem na odděleném hlasování bodu F, že mu bude vyhověno, tedy spíš vyhověno - to bude záležet na Sněmovně, ale já toto podpořím načtením legislativně technických úprav.

Já se omlouvám, podívám se jenom na poznámky. Byla ještě drobná diskuse a já bych se přimlouvala, abyste zvážili, zda podpoříte, nebo nepodpoříte pozměňovací návrh, jehož hlavní nositelkou byla paní poslankyně Vildumetzová Mračková. Byl to návrh, aby ze státní služby byla možnost odejít až v 75 letech místo v současných 70. Samozřejmě že je to velmi třaskavé téma, nicméně ne pro každého je to vydržet do 70 let, někteří lidé chtějí jít do důchodu již v 60. Ale jsou opravdu lidé činorodí, schopní, i lékaři, kteří případně v tomto věku operují. Já se domnívám, že pokud je člověk natolik zdatný a je schopen tu práci vykonávat, že by tou překážkou neměl být věk 70 let, nýbrž 75 let. Domnívám se, že i mnozí z nás znají lidi, kteří mají více než 70 let, jsou v této Sněmovně a jsou podstatně větším přínosem pro toto plénum než mnoho podstatně mladších kolegů. Takže domnívám se, že by to zasloužilo ještě pozornost, zda byste přece jenom nezvážili podporu tohoto pozměňovacího návrhu.

Dalším problémem u tohoto zákona je, že neustále, zvláště u státního rozpočtu jsem poslouchala pana ministra financí, jak hovoří o snižování počtu úředníků. Já nevím, jestli to není v rozporu, návrh tohoto zákona, který jste předložili, protože vy zvyšujete počet svým způsobem manažerských pozic, a kde budete tedy snižovat ty počty úředníků? U těch opravdu výkonných? U těch, co dávají dávky? Na jedné straně zvýšíte počet manažerských pozic za velké platy s velkými benefity, ale chcete snižovat počet úředníků! Jak mi jeden kolega říkal, jak to chápe, já to beru, ale já prosím vás jsem technik. A prostě pro mě ty počty jsou docela jasné. Dojde ke zvýšení. A kde brát? Jenom u těch, co opravdu vykonávají tu funkci, musejí jednat s těmi žadateli a vyřizovat agendy. Tam chcete brát? Já jsem myslela, že reorganizace podniku, když mám problém, tak je, že se snažím snížit počet manažerských funkcí a racionalizovat, a ne zvyšovat počet manažerských funkcí. Tak si racionalizaci státní správy opravdu nepředstavuji.

Ještě musím připomenout, že vzpomeňme, že máme o dva ministry víc a o kolik, o 74 pracovních pozic víc! Tak pořád hledám, kde je to snižování, jak o tom hovořil pan ministr Stanjura. Já to prostě nevidím a matematika je docela neúprosná věc. Prostě 74 nerovná se nula a není před tím znaménko minus. Tady taky bude plus, nebude znaménko minus.

Komunikace s opozicí - tady mám poznámku. Tady bych chtěla zopakovat poděkování, jak jsem již uvedla. Pokud se týče přechodných ustanovení, je tam přesoutěžení povinné do 18 měsíců od účinnosti tohoto zákona. Ale v rámci dohody, pokud vím, tak jde 24 měsíců, i když se domnívám, že někteří budou spěchat. Takže nebude naplněna věta z důvodové zprávy, kterou si dovolím citovat: "V případě obsazování služebního místa vedoucího služebního úřadu, vrchního ředitele sekce nebo ředitele sekce, personálního ředitele sekce pro státní službu a ředitele odboru postupem podle navrhovaného zákona nejde o plošné přesoutěžení." To je zajímavá věta, prosím vás, a já teď přemýšlím, jestli jste nás zkoušeli, jestli umíme číst. O co jde, když nejde o plošné přesoutěžení? Prosím vás, jde o plošné přesoutěžení a v současné době, kdy máme, promiňte mi, hodně závažnější témata než přesoutěžování úředníků, nemyslím si, že byl důvod takto pospíchat s tímto tiskem, který opravdu za rekordně krátkou dobu se dostal až do třetího čtení. V této chvíli za mě vše.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, paní zpravodajko. A já jenom všechny zdravím.

Vnímám, že faktickou poznámku chce přednést paní poslankyně Berenika Peštová, ale načtu omluvy, kterých je v mezičase pět. Od 13.30 se omlouvá paní předsedkyně Markéta Pekarová Adamová z rodinných důvodů, pan poslanec Martin Kolovratník od 13 do 14 hodin z pracovních důvodů, paní poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová od 13.30 hodin z rodinných důvodů, pan poslanec Petr Sadovský od 12 hodin ze zdravotních důvodů a pan poslanec Antonín Tesařík od 13.30 hodin z pracovních důvodů. To by byly všechny prozatím došlé omluvy.

A prosím, paní poslankyně, vaše faktická poznámka.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já bych chtěla navázat na svoji předřečnici Zuzku Ožanovou, prostřednictvím paní předsedající. Já nevím, jestli - ono tedy už je nás tady pomálu, poslanců. V každém případě, jestli jste to zareflektovali, tak opravdu tento zákon, co se týče mezirezortního připomínkového řízení, tak prostě nebyl v tom řádném mezirezortním připomínkovém řízení. Já už jsem to zmiňovala několikrát. Tento zákon opomněl ve své podstatě to, kam měl doputovat, to znamená kraje, to znamená třeba organizace, které jsou organizacemi jednotlivých ministerstev, které se k tomu nemohly vyjádřit, nemohly vznést zásadní připomínky. A mně to je jasné! Proto to šlo v tom zkráceném ve své podstatě mezirezortním připomínkovém řízení, co se týče těch jednotlivých institucí, kterých se to mělo dotknout, a ten čas, který tam byl, protože jste moc dobře věděli, že když to do toho mezirezortu dáte, tak se vám to vrátí totálně roztrhané. Totálně roztrhané. A nebudete schopni vypořádat vůbec nic. To je jedna věc.

A druhá věc, co mě zaráží, ten čas, jak vy dáváte tomuto zákonu takovou váhu. Takovou váhu! V současné době řešíme energetickou krizi. Energetickou krizi! Kde jsou ty zákony, které byste takhle tlačili jako tento zákon, kde vy říkáte, že se snažíte deagrofertizovat jednotlivá ministerstva? A přitom už před branami stojí vaši lidé a čekají na místa, aby si tam mohli sednout! Co to je, tohleto? Děkuji. (Potlesk několika poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času a tento příspěvek vyvolal další faktickou poznámku, a sice pana předsedy Marka Bendy. Prosím.

 

Poslanec Marek Benda: Vážená paní místopředsedkyně, vážené dámy, vážení pánové, mně je jasné, že se dneska do těch 14 hodin už hlasovat nebude, tak si některé ty polemiky neodpustím. K paní poslankyni Peštové, prostřednictvím paní předsedající: tento návrh zákona byl předložen řádně, poslanci nechodí do žádného připomínkového řízení, nemají žádné ty... Vysvětlovali jsme si to tady v prvním i druhém čtení podle mého názoru dostatečně dlouho a dostatečně včetně toho, že jsem férově říkal: Je mi naprosto jasné, že všichni úředníci by se postavili proti, když jim řekneme, že jednou za pět let se mají přesoutěžit, že to je překvapivé, ale že by tam neměli sedět na věky věků.

A druhá poznámka, která se tohoto týká: Zase to nijak úplně neurychlujeme. Nezapomeňme, že teď jsme tady věnovali dvě a půl hodiny výborné diskusi o vodácích. Předtím tady byly dvě hodiny krásného vystoupení pana předsedy, které by měl mít spíš u soudu než tady. Nikdo mu nic nebral, nikdo nebral diskusi o vodácích. Prostě normálně jsme přišli v pořadu na státní službu a já doufám, že ji někdy časem dokážeme schválit.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času a není překvapením, že tento příspěvek vyvolal další faktické. Paní poslankyně Peštová, prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Tak já vás, pane poslanče, vyvedu z toho omylu, ano, předložili to poslanci, ale kdo to dal do toho mezirezortu na ten jeden den? Bylo to právě Ministerstvo vnitra. Ministerstvo vnitra, co to strčilo do eKLEPu, a když zjistilo, že bude velký humbuk, tak to z toho eKLEPu vyndalo, a potom to chytli do teplejch naši poslanci a přinesli to sem. Takže to je celá historie tohoto zákona. Ano, bylo to tam, pane poslanče, prostřednictvím paní předsedající, bylo, bylo, opravdu bylo, ale bylo to tam opravdu pár hodin a bylo to staženo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP