(9.10 hodin)
(pokračuje Marek Benda)

Pokud bychom všechno toto dnes dodělali, pak bychom asi už skončili a nerozjednávali žádné další konfliktní body. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane předsedo. Bylo to pouze konstatování, že body 111 a 113 mohou být projednávány. Vnímám, že je navrhujete zařadit na konec třetích čtení. Poté by následovaly body 19 a 20.

 

Poslanec Marek Benda: Poté by následovaly 216, 19 a 20.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, děkuji. Nyní s přednostním právem pan předseda Babiš.

 

Poslanec Andrej Babiš: Dobrý den, děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, navrhuji zařadit nový bod pořadu této schůze s názvem Jak dostal polistopadový kartel Babiše před soud, a to jako první bod dnešního jednání. Já jsem strašně rád, že je tady ministr spravedlnosti, a možná vydrží můj projev až do konce, protože to bude dlouhé, ale bude to k věci. Budou tam jména, budou tam fakta, a dokonce i cituji pana ministra spravedlnosti.

Takže konečně se dočkali všichni ti, kteří říkali, že patřím do vězení. Takže v pondělí je ten den, jak říkal pan ministr vnitra Rakušan, který včera vyhrožoval paní Vildumetzové Mračkové, že když nerezignuje, tak ji - nevím, jakým způsobem - odvolá. Ano, paní Mračkové Vildumetzové, která měla jenom jediný problém, a to, že se vdala v roce 2018 a že její manžel má nějaký kontakt.

Ten polistopadový kartel - samozřejmě, když jsem byl ráno na Primě, tak tam mě nenechali ani mluvit. Dvakrát jsem se tam měl střetnout s panem premiérem, ale ten tam nechce, tak teď má samostatný pořad. Takže je to první politický proces od revoluce, vážení, první politický proces od revoluce. Ale to není o tom soudu. To je o tom, kdo mě tam dostal. Ten soudní proces je vyústěním dlouhodobé snahy o mojí diskreditaci a odstranění z politiky.

Je prokazatelné, že za nadcházejícím procesem stojí polistopadový kartel tradičních stran, který tu vládl od listopadu 1989, de facto až do roku 2017 - protože my jsme tehdy byli ve vládě v menšině - a dnes bohužel vládne zase. Co je to ten kartel? To je neformální mocenský kolos tradičních politiků, novinářů, aktivistů, lobbistů, úředníků, podnikatelů a dalších osob, kteří sdílejí stejný zájem: privatizovat si moc, v klidu vládnout a v zákulisí prosazovat svoje kšefty.

Proč jsem tedy postaven před soud? Před soud jsem postaven proto, že je to politický proces, a znovu má jít o moji diskreditaci a odstranění z politiky. Možná proto, že si všichni myslí, že budu kandidovat na prezidenta. Ono vždycky to Čapí hnízdo bylo před volbami - i v roce 2017, tři týdny před volbami. I když policie perfektně věděla, že budu znovu poslanec a že mě znovu budou vydávat, a podali to, timing perfektní.

Nejdřív základní fakta. Čapí hnízdo je věc patnáct let stará, projekt, který byl ve své době vyhodnocen jako jeden z nejlepších, byl schválen. Ale tehdy byl pan poslanec Bendl hejtmanem. Paní Langšádlová je dneska ministryní, ta to také schvalovala, a byl devětkrát kontrolován - úředníky, auditory i za doby zakladatele TOP 09, pro mě symbol korupce. I ten to kontroloval, i ti, kteří dneska vykřikují, že je to špatně. Při schvalování a kontrolách projekt a jeho naplnění nikdo nezpochybnil.

Čapí hnízdo stojí nedaleko Benešova. Je to takové místo - chodí tam lidi z celé republiky, protože samozřejmě poslouchají od roku 2015, hlavně z našich médií, že je to velký problém. Zaměstnává devadesát lidí. Na odvodech a daních ta firma odvedla do státní pokladny přes 400 milionů korun. Dotaci 50 milionů, o kterou tady formálně jde, navíc vrátila, i když na ni měla nárok. Podotýkám, že z Evropské unie na Čapí hnízdo nikdy nepřišla ani koruna, takže ani státu, ani Evropské unii nevznikla žádná škoda. Ale kvůli přetrvávající hysterii se zkrátka firma rozhodla ty peníze vrátit, i když na ně měla nárok. Já jsem ještě proto, abych dal jasně najevo, že tady o peníze nikdy nešlo, dal dalších 50 milionů na charitu.

Z jedenácti lidí, kteří v kauze byli původně obviněni, jsme zbyli dva, ano, ale to podstatné je to, že i když moje trestní stíhání a stíhání paní Nagyové - to je mimochodem naše kandidátka do Senátu na Vysočině proti panu Vystrčilovi, významnému reprezentantovi polistopadového kartelu, tak doufám, že občané na Vysočině dají najevo, co si myslí o kartelu a stávající vládě tím, že ji budou volit - takže v čem je ta politizace. Když to pan dozorující státní zástupce zastavil 30. 8. 2019, tak pan nejvyšší státní zástupce, typický produkt polistopadového kartelu - k tomu se ještě dostanu, kdo to vlastně je, ale je to člověk, kterého samozřejmě nominují politici, vláda - tu kauzu zase obnovil, aby stále všichni mohli o tom mluvit. Tady vláda a politici pětikoalice stále, když mají problém - a když mluvíme o tom, že skutečně ve vládě je organizovaný zločin a pan Rakušan už měl dávno rezignovat - tak vždycky argumentují Čapím hnízdem. Ale co to má společného s mojí politickou kariérou, patnáct let stará věc? Kdybych nebyl v politice, nikdo by o tom nikdy neslyšel. A samozřejmě StB, k tomu se taky dostanu.

Takže na základě čeho jsem postaven před soud? Na základě souhrnu vymyšlených, nepravdivých či překroucených tvrzení a závěrů. Cíl je mě nechat odsoudit a znemožnit mi pokračovat v úspěšné politické kariéře. My jsme vyhráli osmkrát volby - možná si to nikdo nepamatuje - plná náměstí na našich mítincích, když někam jdeme - ano, lidi se zajímají - a vysoké preference hnutí ANO vytvářejí panický strach u mých protivníků.

Na úvod chci říct, že zpolitizováním této kauzy se snaží moji odpůrci vnutit veřejnosti i justici tvrzení, že jsem udělal něco protiprávního. Je pikantní, že to, co o mně tvrdí moje politická konkurence, novináři a aktivisté, vzala za bernou minci také policie a státní zastupitelství. Výsledkem bylo a je - a pan ministr spravedlnosti už tady není, to je škoda - falešné obvinění, po němž následovala nepravdivá a vylhaná obžaloba. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP