(15.10 hodin)
(pokračuje Klára Dostálová)

Například v současné době jsou hypotéky velmi zatěžující pro většinu rodin, kterým skončila fixace. Zaznamenáváme extrémní propad v prvním a druhém kvartálu 2022. V kombinaci s energiemi to významně ohrožuje bydlení jako takové, proto by stálo za to se tady pobavit o některých systémových krocích, které lze udělat relativně rychle, a lidem v oblasti bydlení by to pomohlo. Tak například v gesci MMR by stálo za to, začít okamžitě jednat s bankami o vícegeneračních hypotékách se splatností čtyřicet let, protože taková hypotéka, pokud máte například v Praze byt 2+kk, splácíte hypotéku kolem 15 000 měsíčně, tak na čtyřicet let by vám rázem ta splátka klesla někde na 8 000, 8 500 korun. To je okamžitá významná pomoc mladým rodinám.

Další významná pomoc - a tady opravdu zůstává rozum stát - je rychle na pozemcích státu a obcí zahájit družstevní výstavbu. Mladí lidé skutečně nemají kde bydlet. Situace začíná být velice tíživá, ale představte si, že Ministerstvo pro místní rozvoj za mého působení mělo dotační program na družstevní podíl, a pan ministr tento program zastavil - v dnešní době, když mladí lidé nemají kde bydlet, a právě družstevní výstavba by měla být prioritou.

Třetím takovým balíčkem aktivit by mohlo být - všichni, kdo žijeme na venkově, víme, že na venkově je mnoho vícegeneračních domů, opravdu velké množství z postkomunistické doby. V těchto vícegeneračních domech bydlí jeden senior nebo dva senioři, a přitom by stačilo tak málo. Panu ministrovi, protože program pro uprchlíky se úplně neujal, z 900 milionů je poptávka asi za 190 milionů, tak ty peníze má, ani nemusí jít na Ministerstvo financí, a stačilo by, aby těmto seniorům nebo těm, co bydlí ve vícegeneračních domech, dal pár korun na to, aby si udělali vlastní vchody, vlastní sociální zařízení, a v ten moment by samozřejmě okamžitě mladí lidé zareagovali a rádi by se přistěhovali na venkov, aby měli kde bydlet.

A posledním takovým programem, který MMR opět má v šuplíku, jenom se prostě nerealizuje, je: ministerstvo má dotační program na podporu úroků z úvěrů, pokud dosahují nad 5 %. No, to samozřejmě dneska dosahují všechny úvěry, takže si myslím, že MMR to může okamžitě aktivovat, ale neděje se nic.

Proto si dovoluji navrhnout tento bod jako první bod dnešního jednání a samozřejmě by se měly probrat i normativy na bydlení, ale tady jsem vnímala v mediálním prostoru, že už se něco děje, ale skutečně, zvýšit normativy na bydlení je další skutečná pomoc. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Dále je přihlášena paní poslankyně Věra Adámková a následuje paní poslankyně Jana Pastuchová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Vážené dámy, vážení pánové, já už skutečně nevím, jakým způsobem mám vysvětlit, že je důležité dělat něco pro záchranu lidských životů, zejména dětí. Mnohých z vás si velmi vážím pro vaše osobní postoje i pro vaše lidské postoje, naše rozdílné politické názory jsou třeba v rámci pestrosti názorů, a to je správné, máme takovou pluralitu, jenom by mě opravdu zajímalo, kdo z vás skutečně chce, aby umíraly děti na akutní leukémii. Můžete se mi někdo podívat do očí a říci: Já to chci? Protože to, že nehlasujete stále pro to, abychom projednali novelu transplantačního zákona, který by zmírnil - která je tam opravdu velmi přísná, prostě zapomněli jsme na anonymní dárce kostní dřeně - prosím, vy to chcete? Buďte tak laskaví, jděte ke svým voličům a řekněte jim: Ne, já pro to nebudu hlasovat, ať si tam říká Adámková, co chce - já nechci pomáhat těm dětem, já nechci pomáhat leukemikům. A věřte mi, že to není nic teoretického, to je praxe, která nám toto ukázala.

V současné době čtete v novinách, že tam a tam - a jsou to opravdu tristní případy malých dětí - má dítě akutní leukémii, ale opravdu, nám se odhlásili z registrů někteří dárci, protože prostě i oni musí platit složenky, a kdyby byli nemocní, tak na ně nemají, ani na hypotéku. Prosím pěkně, zvažte všichni své osobní postoje, podívejte se do očí svým voličům, dětem, starým lidem a řekněte, proč nehlasujete pro to, abychom velmi jednoduše tento nekontroverzní, nepolitický zákon, který pouze postaví dárce - dobrovolné anonymní dárce, upozorňuji - kostní dřeně na roveň ostatním dárcům transplantabilních orgánů a tkání. Já to opravdu nechápu, nevím, proč tito slušní lidé, s kterými tady s vámi jinak hovořím, pak se tváří, že vůbec nevědí, o čem hovořím já. A opravdu nevím, kdo z vás chce, aby ty děti umíraly. Zvažte to se svým svědomím a věřte mi, že to snad nemůže dát rozhřešení ani farář při opravdu velmi, velmi důležité zpovědi. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Paní poslankyně, já se jenom ujistím, že platí to, jak je napsáno v té přihlášce, první bod.

 

Poslankyně Věra Adámková: Paní předsedkyně, přesně tak, jak jsem uvedla, až po pevně zařazených bodech. Děkuji vám.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: První bod po pevně zařazených bodech, děkuji. Další přihlášenou je paní poslankyně Jana Pastuchová, která tady má dvě přihlášky rovnou za sebou, takže v jednom vystoupení je možné, a tudíž následuje pan poslanec Brabec. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, paní předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych dovolila navrhnout předřazení - mám tedy dvě přihlášky, tak to vezmu najednou - sněmovních tisků, sněmovní tisk 234 a sněmovní tisk 233. Sněmovní tisk 233 je navržen našimi poslanci a jedná se o jednorázový příspěvek důchodcům o 6 000, následně vám hned řeknu proč, a sněmovní tisk 234, což je novela o státní sociální podpoře, což se jedná o navýšení rodičovského příspěvku z 300 na 400 tisíc. A prosila bych, ještě to řeknu dopředu, než to odůvodním, prosila bych to zařadit po pevně zařazených bodech dnes, prvního čtení... (Otáčí se k předsedající.) první čtení, protože tam jsou myslím tři. (Předsedající: Ano.) Takže jako další bod po pevně zařazených bodech prvního čtení, protože se jedná o první čtení, a já bych byla moc ráda.

Co mě k tomu vede. Já tady pokaždé říkám, že jsem možná trošku masochistka, ale koukám se opravdu v deset večer na události, koukám se na debaty v neděli a včera, myslím to bylo večer nebo nevím, byl v diskusním pořadu ctěný kolega, vaším prostřednictvím, Marek Benda, kde se bavili samozřejmě o rozdělování společnosti kampaněmi, stávkami nebo demonstracemi, a redaktor se ptal, jestli by se nemělo teď držet pospolu.

Já si myslím, že ano, ale pan kolega tam řekl, že my nepřinášíme nějaké řešení - nebo v tom smyslu, nevím přesně tu citaci. A já předřazuji tyto body proto, že tyto body jsou námi navrženy tak, aby teď a hned mohly pomoci našim občanům, mladým rodinám, na které opravdu, jak tady mluvili i kolegové, a zahrnují ty body do programu... energetická krize, hypotéky, skončí fixace. Řeším to dnes a denně, všichni chodíte, kdo kandidujete, do komunálních voleb, určitě máte své meetingy, své akce, tak si myslím, že to voliči, nevím, jestli vám, ale nám to určitě říkají, co s tím budeme dělat. Takže já zařazuji tyto dva body.

A ještě k tomu šestitisícovému příspěvku našim důchodcům. Pan Jurečka, nebo nevím, jestli to je opravdu, ale po sociálních sítích běhá dopis našim seniorům, kolik jim bylo přidáno, že se teď od 1. 1. 2023 navýší 500 korun za každé vychované dítě. To je fajn, podepsal to pan Jurečka jako ministr práce a sociálních věcí, což není jeho zásluha, je to zásluha minulé vlády, ale dobře - když tedy chválí, tak můžeme pomoct teď a hned. My to můžeme schválit a nemusí vláda - my jí ubereme práci, může se věnovat energetické krizi, protože tyto dva zákony, návrhy jsou tam připraveny, a čekají jenom na to, abyste je schválili do programu.

Pan ministr Jurečka, vaším prostřednictvím, pořád se chválí, nebo i kolegové, kteří vystupují, kolik toho udělali pro lidi. Já neříkám, oni to připravili, ale složitost toho čerpání je trošku jiná - i u toho vámi stále chváleného jednorázového příspěvku na dítě 5 000 korun, kdy to měly mít děti na školní potřeby. Ale tam je čekání 30 dní, tuším, a maminky teď chodí, že čekají hrozně dlouho. I když si požádaly včas, čekají hodně dlouho. Vím, že se někde řešilo, že se něco zadrhlo, a to se může stát, ale my tady nabízíme řešení. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP