(15.00 hodin)
(pokračuje Milan Brázdil)

Nejhorší víte, kdo je? Marian Jurečka. Ten člověk před pár měsíci, to jsem se dozvěděl teď - víte, já jsem sloužil na záchrance, měl jsem noční teď v nedělu - a přišli za mnou, říkají: Milane, to je fakt mazec. My jdeme za ním, on nám slíbí hore dole a udělá si z úst - musculus orbicularis oris, ať jsem slušný - si udělá trhací kalendář. On jim tam řekne: Jasně, všecko bude. Tady stál a my jsme měli tak malinko, blízko, tak malilinko jenom k tomu, abychom tu legislativně technickou změnu odsouhlasili, tady stál a mluvil k nim - horským záchranářům a zdravotníkům: Jo, to bude, to já do konce prázdnin sem dám. Víte co? On neudělal nic. On tu ani není a nic neudělal. Pravděpodobně to bude zařazené na středu do vlády. Ale víte, v čem? Vy všichni - poslouchejte - vy všichni, kteří jste minulé volební období pro to zvedli ruku a chtěli jste, mohli jít pět let do předčasného důchodu bez sankcí, tak víte, co z toho on udělal? On lhal. On jim lhal, že to bude, akorát to předloží on a lépe. On to zužuje na dva a půl roku... Vždyť to je... Poslouchejte, jenom abyste věděli, o koho jde, a já vím ty informace od pana ministra zdravotnictví. Tady se jedná o 72 šedesátníků, především žen, kteří se v loňském roce stali šedesátníky, ale nikdo z nich ještě neví, jestli splní těch 36 000 hodin služby. Tedy v podstatě odhadem se jedná o padesát lidí, přesně tak jako o padesát uprchlíků, kteří na slovácko-slovenském pomezí tam rajtují a dělají binec. Ale tito lidé nedělají binec. Padesát lidí! A těchto padesát lidí - my pro ně jsme minule řekli: My vám dáme, my vás nebudeme sankcionovat o ty 3 000 korun - to je rozdíl mezi předčasným a normálním důchodem - 3 000 korun, 50 krát 3 000 krát 12 let - prosím vás, to je 1 800 000 korun. Tohle je politikum, takováto doslova almužna v dnešní době. Vám je zatěžko to vzít sem, pane Jurečko, který tu ani nejste, a vy to ještě dokonce zkracujete. Takže nechcete 1 800 000 dát lidem, kteří... oni tam stejně asi někteří zůstanou, ale kdyby nemohli, tak toto je položka pro státní rozpočet... To je fakt urážka těch lidí, kteří tolika lidem pomohli, aby nemuseli zůstat někde na dlažbě, aby si nemuseli na stará kolena hledat práci někde, rozvážet rohlíky, když celý život umí resuscitovat. Tak toto vy nejste schopni tady ani prohlasovat. A my jsme tu šanci tu měli. Pan Výborný je už nachystaný na mě vystartovat, asi bude hájit svého předsedu. Hajte, jak chcete. Z pusy má trhací kalendář. Nic neslíbí, a ještě když to slíbí, tak blbě a pak to pomění - to je teď výsledek v eKLEPu, který má ve středu vláda řešit.

A když se podívám tady na pana ministra vnitra, tak ten dokonce řekl: Kašlete na policajty, hasiče. Já jen nechci, aby byli v předčasném důchodu, protože oni mají předdůchody. Ano, to je pravda, mají předčasné důchody - pardon - mají výsluhu, to je víc peněz. Ale pár lidí tam taky hraje roli. Je to hrstka lidí, možná pět, deset. Ale svým poslancům řekl, nedělejte to, já to nechci, já nechci. Já nechci! Já to vím. Vy na mě tady mluvíte. Já vím, že nemůžete vydržet pravdu, ale vaši kolegové to říkali. (Ministr Rakušan reaguje.) No tak dobře, tak potom lhali vaši poslanci, když mi to říkali - my to nesmíme, on si to pan ministr nepřeje, protože pár lidí policajtů, hasičů, oni by tam totiž rádi i ti policajti, hasiči taktéž, pár lidí, kteří nejsou ve funkcích a tu výsluhu nemají.

Jinými slovy - já už to nebudu protahovat: 1 800 000 za rok pro pravděpodobně méně než padesát záchranářů, mezi nimi možná jeden z horské a zbytek 49 zdravotnických - tak toto je politikum. Kdybych byl sprostý, a já bych tak rád něco řekl, já to neudělám, ale chlapi, ženské, vy na těch záchrankách, nenechte se, udělejte, bude další, buďte součástí lidí, kteří jsou nespokojeni, protože tato vláda si nezaslouží, abyste jim vůbec za něco poděkovali. Držte se. (Řečník odchází.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pane poslanče, vy jste ale neřekl to podstatné během svého vystoupení - jak se má bod jmenovat, a pokud chcete i pevné zařazení. Snažila jsem se poslouchat velmi pečlivě. (Poslanec Brázdil: Máte pravdu.) Doufám, že mi to jenom neuniklo, nechci vás osočovat.

 

Poslanec Milan Brázdil: Ano, máte pravdu, byl jsem unesen. Vím, o čem mluvím, tak jsem byl unesen, tak se omlouvám. Já vlastně ani nevím, kam to dát, protože když to dám někam, tak vy řeknete ne. Tož pomozte mně, vy koaliční, kam to dáme, abyste to nechali projít.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Prosím, navrhněte název bodu.

 

Poslanec Milan Brázdil: Já si nahlas jenom přemýšlím, kam ho dát.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Tak to si máte možnost promyslet... Jednáme od 14 hodin.

 

Poslanec Milan Brázdil: Ale já mám na to čas, ne? Mám na to čas?

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Prosím, prosím, řekněte ten název.

 

Poslanec Milan Brázdil: Nechte mě domluvit, paní předsedkyně, prosím, nechte mě domluvit. Poraďte mi, řekněte mi, vy, kteří tomu rozumíte, kam byste to chtěli dát? Poslední? Na to se nedostane. První? Nemá smysl. Dejte to deváté, to je takové pěkné sympatické číslo. Devátý bod dnešního jednání.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Dobře, devátý bod dnešního jednání. A vy jste stále neřekl název, ale máte tady napsáno na přihlášce Důchod pro záchranáře. Tak takhle to nazveme. Je to tak?

 

Poslanec Milan Brázdil: Přesně, jak jste to přečetla.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Dobře. A poprosila bych, abychom příště věděli, co chceme navrhnout, dříve, než k mikrofonu přistoupíme. Děkuji.

Dále se přihlásil s přednostním právem pan předseda Výborný a paní poslankyně Dostálová ještě posečká. Prosím. Ještě se hlásí s přednostním právem i pan ministr, prosím.

 

Poslanec Marek Výborný: Vážená paní předsedkyně, vážená Sněmovno, velmi se omlouvám, protože teď tady vystoupím s ohledem na to, že zde není přítomen pan ministr Marian Jurečka, a vím, že to sem v tomto okamžiku úplně nepatří, ale myslím, že je potřeba jenom zareagovat na tu snůšku divadelních nepravd, které tady zaznívaly. Pan ministr Jurečka samozřejmě nic neporušil. Návrh na předčasný odchod do důchodu pro záchranáře bude zítra, jak tady zaznělo možná, tak to mohu potvrdit, bude zítra projednán na vládě a v nejbližším možném termínu pro něj všichni včetně pana kolegy Brázdila budou moci tady hlasovat. Myslím si, že kdybychom nebyli těsně před některými volbami, tak bychom si tady mohli ušetřit tady tyto projevy. Ale prosím, ať je zachována nějaká elementární důstojnost této Sněmovny a zaznívají tady věci, které jsou skutečně pravda. Děkuji. Stejně tak nejsou pravdivé ty výroky, které tady zazněly směrem k policistům nebo hasičům, a o tom asi bude hovořit pan vicepremiér Rakušan.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Který se právě hlásí také s přednostním právem. Jenom k panu poslanci, který se chce přihlásit s faktickou - musím upozornit, že nejsme v rozpravě, proto není možné uplatňovat faktické poznámky. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Já se také vyhnu nějaké teatrálnosti, kterou tady pan kolega dlouhodobě předvádí, a budu se věnovat faktům. Jak už řekl pan předseda Výborný, daný návrh - tady ten materiál mám - jde zítra do projednávání vládou. Takže skutečně nevím, co pan vicepremiér Jurečka nesplnil. Splnil všechno tak, jak řekl. Máme měsíc září a v měsíci září jde tento materiál k projednání vládou. Je to tedy záležitost, kterou - při vůli Poslanecké sněmovny - kterou při těchhle apelech určitě projeví i opozice. Ten návrh potom můžeme rychle projednat. A samozřejmě že k záchranářům se tento kýžený benefit dostane lepším, propracovanějším vládním návrhem, jak bylo přislíbeno. To je prostě otázka nějaké technické debaty tady na úrovni.

A pokud vy mě tady očerňujete, že jsem něco zakázal mým poslankyním a poslancům - no, tak já říkám, že lžete, a dokážu si toto slovo i obhájit. A chtěl bych vám jenom říct, že v rámci připomínkového řízení, a určitě se tím zítra budeme zabývat na vládě, právě Ministerstvo vnitra dalo připomínku, aby kritéria pro rizikovost byla stanovena, bylo do nich možné zařadit i jiné činnosti pojící se s nadměrným stresem a objektivně a spravedlivě tak zajistit možnost předčasného důchodu pro rizikové profese, což se v tomto případě a v rámci této připomínky Ministerstva vnitra týká i vámi zmíněných policistů. Mluvte pravdu. Děkuju.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji, ale příště prosím oslovovat se prostřednictvím předsedající. Nyní se dostává na řadu paní poslankyně Dostálová, následuje paní poslankyně Adámková. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Klára Dostálová: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně a kolegové, mně v podstatě nezbývá nic jiného, než znova a znova se pokusit načíst bod, který se věnuje nákladům na bydlení. Kdyby Ministerstvo pro místní rozvoj konalo, tak bych zde samozřejmě takto vystupovat nemusela, ale pokud ten bod zařadíme, může Sněmovna přijmout usnesení a uložit Ministerstvu pro místní rozvoj a Ministerstvu práce a sociálních věcí některé úkoly, které by muselo splnit. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP