(0.20 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Další v pořadí k faktické poznámce - pan poslanec Králíček.

 

Poslanec Robert Králíček: Já bych chtěl reagovat na pana Výborného. Pane poslanče, prostřednictvím pana předsedajícího, možná budete překvapen, jaký vhled do digitalizace MPSV mám. Já ty informace mám prostě, jak to tam vypadá, jak se s tím dle vás pohnulo či nepohnulo. A určitě bude prostor třeba příští čtvrtek o tom mluvit, abych zhodnotil ty věci, které se tam dějí. Já si myslím, že jste s tím moc nepohnuli. A bylo by možná fajn, kdyby se tomu pan Jurečka více věnoval.

A co se týče toho... Ano, možná mluvím do toho mikrofonu emotivně. Pan Jurečka klidněji. Ale já nevím, jestli je lepší mluvit emotivně, nebo zesměšňovat klidným, monotónním hlasem, ale vyjde to nastejno. Pan Jurečka nemluvil konstruktivně, zesměšňuje paní Schillerovou, dehonestuje ji. Není to poprvé ani naposledy.

A co se týče k panu Philippovi. No já prostě si myslím, že pokud mě ten koaliční partner a ten přízrak Babiš tak drtí, ničí, tak prostě máte média, která vás milují, tak prostě vystoupím, a před čtyřmi lety to bylo stejně. Mohli jste říct: My s tím Babišem v té koalici nebudeme, on to zdravotnictví zabíjí. Nic takového nebylo, používáte to jenom teď, když se vám to hodí.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Tak k poslední faktické poznámce je zatím přihlášen pan poslanec Vomáčka.

 

Poslanec Vít Vomáčka: Vážený pane předsedající, vážená paní ministryně, vážení kolegové, já bych to chtěl vrátit na trošku klidnou úroveň. Já jsem nováček tady v Poslanecké sněmovně, nebudu rozdělovat teď předřečníky na koaliční nebo na opoziční, prosím pěkně, zkusme v sobě najít určitou pokoru, slušnost k tomu, kde sedíme, kde stojíme za řečnickým pultem, a chovejme se opravdu kulturně. Děkuju. (Potlesk části poslanců.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuju velmi za toto vystoupení. Tím jsme vyčerpali faktické poznámky, možná i sami sebe, a slovo má paní předsedkyně.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo. Vědoma si toho posledního vystoupení, pane poslanče, prostřednictvím pana místopředsedy, tak skutečně budu velmi konstruktivní a velmi k věci. Tak.

Děkuji svým kolegům za gentlemanské zastání, nesmírně si toho vážím, ale já to fakt zvládnu. A já jenom bych řekla, co budete dělat, až ten Babiš v té politice nebude? Co vy byste bez toho Babiše dělali? Kulturně to říkám, kulturně, pane poslanče, prostřednictvím pana místopředsedy. Protože ten Babiš (se smíchem) chudák tady dneska ani není už, a pořád se nám tady vznáší, vznáší se nám tady a pořád se nám vznášet bude, ten může za všechno.

Ta čísla, ta já mám ráda. Mám to tady tedy jen od roku 2007, omlouvám se, příště se vybavím ještě možná od úplné novodobé historie. Ale od roku 2007 platba za státního pojištěnce. Budu vycházet jenom z té částky celkové nominální, i když mám to tady samozřejmě i po ty jednotlivé částky na platby. Tak 2007 47,5 miliardy. 2008 - už tady máme pana ministra, výborně. 2008 - 47,3 miliardy, 2009 - 48,7, 2010 nám to trošku skočilo - 52,7, pak nám to rok stagnovalo na stejné částce v roce 2011, pak to zase trošku poskočilo a tak dále. Takže jsme byli na nějakých... 2013, kdy nám tedy tato slavná koalice SPOLU končila a předávala to té trojkoalici, kde ministrem financí byl Andrej Babiš - ten zaklínaný Andrej Babiš, který vám nechtěl dát ani korunu na to zdravotnictví a hádal se s vámi. Škoda, že tu teď není, aby se mohl bránit, ale já ho na to upozorním. Já ho na to upozorním a určitě se k tomu vrátíme příští týden, až tady budeme řešit nedůvěru vládě.

2014 najednou ejhle - 59,9. (Hlas mimo mikrofon.) A to skočilo... Ale tak jste byl úspěšný a úspěšně jste ji získal. Asi spolu nemůžeme tady mluvit, pan místopředseda možná bude muset zasáhnout, pane poslanče. (Pobavení a smích v sále.) Co? Ne?

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nebojte se, zasáhnu v pravý čas, paní předsedkyně.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Výborně, výborně, děkuju. Věřím, že tady měříme všem stejným metrem.

Takže 59,9, pak 69,9, 62,3 - to pořád ten Andrej Babiš zaklínaný je tím ministrem financí. A 2017 už jsme 65,3. A přišla naše vláda. Vláda, ve které jsem potom byla už ministryní financí já. A už jedeme. 65,3, 68,4 - to skáču po létech - 71,8, 97,3 - to už je rok 2020. 127 miliard - to už je rok 2021. A 138,9 - je rok 2022. (Potlesk z poslanců ANO.) Mluvím kultivovaně řečí čísel. Takže asi to nebylo tak zlé ani za toho Andreje Babiše, ministra financí, že se to tam začalo hýbat.

A k panu ministrovi Jurečkovi. Ráda vás vidím, jsem ráda, že jste měl označil vílou, no nemyslím si to, já si myslím, že jsem spíš hanácky narostlá. (Pobavení a smích.) Ale opravdu mě překvapujete, protože vy od zemědělství, a to se vším respektem, jste teď odborník na sociální oblast. Občas tedy si spletete náklady na bydlení, prostě ty celkové s těmi normativními, ale to se stane, jenom vám vypadlo jedno slovíčko, já vás za to rozhodně nechci dehonestovat. Teď jste ještě odborník na zdravotnictví. Tak to, co jste tady citoval z těch veřejných zdrojů, to jste tedy vytrhl reformu, která byla pracovní. Ona se netýkala jenom státních pojištěnců, týkala se důchodů a týkala se prostě celkového komplexního pojetí, byla pracovní, byla z pracovní úrovně, vůbec nebyla politicky diskutována, unikla tehdy naprosto řekla bych neseriózně z pracovních úrovní, byly to nějaké varianty, nikdy to nespatřilo světlo světa a nikdy to nebylo předmětem žádné politické debaty.

Ale ta čísla, která jsem tu četla, ta byla předmětem politické debaty. A ta čísla jsou naprosto tvrdá. A to, že ty rezervy se zatím pořád ještě zvyšují na těch účtech pojišťoven, víte, čím to je? Že pořád tam ještě díky tomu, že tento zákon není účinný, pořád tam ještě nabíhají ty platby tak, jak je schválila a připravila naše vláda ve výši 1 967 korun. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: S faktickou poznámkou nyní vystoupí pan vicepremiér Jurečka.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Já budu velmi stručný. Paní kolegyně, určitě nemějte strach, co my bychom dělali, kdyby nebyl v politice Andrej Babiš. Ale já bych měl strach, co vy byste dělali, kdyby nebyl v politice Andrej Babiš. Tady občas jsou volení poslanci nebo poslankyně jenom proto, že mají příjmení Babiš.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Tak k faktické poznámce byl přihlášen chvíli pan Králíček, ale odhlásil se, je to tak? Odhlásil se. Takže se vracíme do... pan poslanec Brázdil se přihlásil. Prosím.

 

Poslanec Milan Brázdil: Pane ministře Jurečko, já vám to povím, co bychom dělali, kdyby tu nebyl Babiš. Vy jste se mnou prohrál ve volbách, ano, do Sněmovny sem, já jsem byl naprosto na nevolitelném místě, myslím, že nějaké dvanácté. Vy jste byl někde na... nomenklaturní kádr, myslím, že jednička. Víte, co bychom dělali? Toto jsou šikovní lidé. Vy možná nevíte, že toto jsou borci, každý ve svém oboru. To je záchranářka, to jsou lidé, kteří nejsou politici. To jsou borci, kteří to dělají. Vy kdybyste se sebelíp učil, nás osloví záchranky, kdybyste se sebelíp učil, kolik je záchranářů, vy nikdy tomu neporozumíte a hlavně vás nikde ta komunita nevezme, protože vy tomu nerozumíte. Ale můžete o tom mluvit, to jo, jako politik. Já neumím mluvit, já se za to přiznávám a vám se všem omlouvám, jestli blbě mluvím. Ale já vím, o čem mluvím, a to je ten rozdíl mezi vámi a mnou. A ten rozdíl mezi tím vaším mandátem a mým. To je ten rozdíl mezi těmi preferenčními hlasy. Vy totiž jste byl jednička a na základě nějakých, možná se tomu říká, já to nebudu říkat, prostě zkrátka a dobře vy jste vyhrál, ale až za mnou. Já z nevolitelného místa. My jsme borci a vy jste ten, který jste se tam nacpal na první místo, a prostě lidé vás volí, protože prostě pastýřský list, který vydají v kostele, a lidé si hlídají, jestli přindou, tak oni musí. Ano, takhle to je.

Vy možná nevíte, dámy a pánové, já vám něco povím. Ještě mám 22 vteřin. Pastýřský list je to, že knězi vydají papír a čtou to v kostele, aby tito lidé šli k volbách. A oni navzájem se tam hlídají. Když nepřindou, tak mají z toho terno. Tak takhle funguje Křesťanskodemokratická unie při volbách. (Bušení do lavic pětikoalice.) Zatímco mě volí jenom... Řekl jsem pravdu. Řekl jsem pravdu! Toto je pravda prosím, co jsem řekl. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP