(0.10 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Tak pořadí faktických poznámek je následující: pan poslanec Mašek dostane slovo, připraví se pan poslanec Králíček a s přednostním právem se po faktických poznámkách hlásí paní předsedkyně Schillerová. Pane poslanče, prosím, máte dvě minuty.

 

Poslanec Jiří Mašek: Tak já samozřejmě musím vystartovat na obranu paní poslankyně Schillerové, a to z toho důvodu, že samozřejmě to má nějaké souvislosti. A my si pamatujeme, jak ctěný kolega Tom Philipp tady říkal, že tady byly problémy třeba v tom lázeňství. Tak to lázeňství potopil někdo úplně jiný a byl to ctěný kolega pan docent Heger. A v té době, to se prostě táhlo z úplně jiných dob to šetření ve zdravotnictví. To je jedna poznámka.

Ta druhá poznámka potom k tomu. Ano, přiznávám, my jsme se spolu o tom bavili, že jste nastartovali ty kroky z hlediska plánování vyššího počtu studentů. Ale zase na druhou stranu skutečně se to spustilo za pana Adama Vojtěcha, takže tam těch 15 % nárůstu těch studentů k tomu skutečně došlo, a všichni ale víme, že to má prostě desetiletý doběh, než z toho bude nějaká sklizeň. Takže zaplať pánbůh, že tohleto se všechno společně podařilo.

Ty názory na ty státní pojištěnce a vůbec na investice do zdravotnictví, vím, že jsme... Já v tu dobu jsem nebyl ve Sněmovně, ale vím, že tady byly veliké výtky ještě vůči panu ministru Němečkovi kvůli těm investicím, nákupům přístrojů. Takže zase chápu se znalostí pana poslance Babiše a jeho v uvozovkách šetrnosti k tomu, aby se prostě ty peníze nerozhazovaly a aby se na tom někdo neobohacoval, takže si chtěl vytvořit nejdříve to prostředí, aby ty nemocnice fungovaly racionálně.

Takže ono to je k větší diskusi. Nejsem si úplně jistý, jestli je to k diskusi takovéto popůlnoční, jak jsme se s panem kolegou Válkem o tom bavili. Nicméně zase bych byl rád, aby to nebylo jednostranně využíváno ze strany zdravotníků vůči nezdravotníkům, a prostě není to černobílé. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. Pan poslanec Králíček, připraví se k faktické poznámce paní poslankyně Pastuchová. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Robert Králíček: Dobré ráno. No on mi pan Jurečka utekl. Mě to mrzí, já jsem chtěl reagovat na něj. Mně se líbí, jak on vždycky plamenně říká, jak jsme něco my osm let kazili. Tady pan kolega Philipp, prostřednictvím předsedajícího, také říkal, jak jsme čtyři roky něco dusili. No ale vy jste ty čtyři roky s námi byli v tý vládě, mně to přijde přesně... Honza Čižinský style, prostě Čižinský je osm let v koalici a půl roku před volbami vždycky převlíkne a řekne: Já jsem za nic nemohl, to všechno ti ostatní. Jako teď útočí na Piráty, útočí na STAN, útočí na všechny. Tak tohle je to samý. Vy jste čtyři roky s námi byli v koalici, a teď nám to vyčítáte, že jsme to dělali blbě? Jestli jsme to zdravotnictví čtyři roky s vámi tak strašně dusili a kazili a vlastně Babiš ho za čtyři roky totálně zdestruoval, tak proč jste s námi v tý koalici seděli? Mohli jste vystoupit. Tak si to uvědomte!

A panu Jurečkovi vzkazuji: Prosím, kdybyste stejné úsilí věnoval, tak jako dehonestujete paní Schillerovou, kdybyste stejné úsilí věnoval tomu, aby vám aspoň jedna aplikace na tom MPSV fungovala, když už dáte nějaký příspěvek, a na úřadech práce, s tím netrávili hodinu a půl navíc oproti deseti minutám papíru, tak by to bylo fajn. Děkuju. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Další v pořadí - paní poslankyně Pastuchová a připraví se pan poslanec Výborný a následně pan poslanec Brázdil.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Tak já prosím o čas. (Předsedající: Čas vám pouštím, jakmile počítač umožní.) Děkuji. Tak pan ministr Jurečka vždycky přilétne, zakřičí tady na nás a zase odejde. Tak mně se chce brečet zase z něho, když on málem ukápl slzu. Fakt se mi chce brečet. Protože vy tady říkáte, co naše vláda udělala špatně, ale neřeknete, co udělala pro ty zdravotníky. Kdo dal dvakrát záchranářům odměny? Naše vláda! Kdo dal odměny zdravotníkům? Naše vláda! A co udělal pan Jurečka pro naše záchranáře? Poslal je naprosto do háje i s vámi všemi tím, že neschválil a nedal legislativně technickou poznámku opravy k tomu, aby ti záchranáři měli od 1. 1. 2023 nárok jít do důchodu dřív.

Pan předseda, vaším prostřednictvím, Výborný nám tady slíbil - a já opravdu si to vytáhnu a budu to číst a budu to zařazovat - že se to stihne do 1. 1. 2023. Bude září, není to nikde. Není to nikde. Takže prosím, kolik vaše vláda dala zdravotníkům? Kolik vaše vláda... jak často jste jim poděkovali? Ani jednou! Celé zdravotnictví táhnete do háje! (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Následuje faktická poznámka pana poslance Výborného, poté faktická poznámka pana poslance Brázdila.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Milé kolegyně, milí kolegové, v tuto pozdní noční hodinu, já nevím, jestli je potřeba tady takhle na sebe emotivně křičet. Tak já myslím, že kdyžtak budeme dodržovat jednací řád a nebudeme na sebe pokřikovat, prostřednictvím pana předsedajícího, k paní kolegyni Pastuchové. Pan předseda Jurečka tady opravdu nekřičel. Pan předseda Jurečka tady citoval z otevřených zdrojů. Já chápu, že se to paní předsedkyni Schillerové nelíbí, připomínat některé věci.

Já jsem chtěl reagovat tedy primárně na pana kolegu Králíčka, prostřednictvím pana předsedajícího, na dvě věci. Tak pokud jde o digitalizaci na MPSV, tak se podívejte, jakým způsobem se změnilo fungování například žádostí o příspěvek na bydlení. Jestli tedy vůči některému z resortů, vůči některému z resortů můžete mít výhrady, tak to skutečně není MPSV. Jestli některý resort pohnul tím, co vy jste nedokázali za ty minulé čtyři roky, tak je to právě Ministerstvo práce a sociálních věcí. Zaplať pánbůh za to. Ale chápu, že to není vaše gesce, takže tam možná úplně nejste v obraze.

A k tomu, co jste tady zmiňoval, že jsme byli čtyři roky... No poslouchal jste dobře pana kolegu Philippa, pane kolego Králíčku, prostřednictvím pana předsedajícího? Jestli jste ho dobře poslouchal, tak on tady se k tomu přihlásil a jasně pojmenoval stav, který tady panoval. Čtyři roky, kdy jsme tu odpovědnost s vámi nesli. Bohužel tehdy seděl na financích někdo jako Andrej Babiš, který to zdravotnictví brzdil, škrtil, jak to šlo. Přesně jak to říkal pan kolega Philipp. A potom bohužel čtyři roky jste se tomu věnovali vy a je to v tom stavu, v jakém to je. Takže já chápu, že to není příjemné vám to připomínat, ale myslím, že je to potřeba, aby to tady jasně zaznělo jak vůči vám, tak vůči paní kolegyni Schillerové. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. A pan poslanec Brázdil k faktické poznámce. Vaše dvě minuty. Prosím.

 

Poslanec Milan Brázdil: Tak jak u nás na Moravě se říká: Děcka, tož nalejme si čistého vína. Vy před chvilkou tady na mě řvete, jste pokáraný předsedajícím, pane poslanče (Výborný), prostřednictvím předsedajícího, že nemáte mluvit, a teď zase sám říkáte, že by někdo na vás neměl mluvit... Tož kde jsme? Kde jsme? Já vás vezmu ven ke klavíru, tam vám ukážu, kde jste odhodil jídlo, a vy mi říkáte, to není jídlo, to jsou jenom zbytky. No tak dobře. (Pobavení a potlesk části poslanců.) To je mazec toto. Tomuto říkám, fakt jako.

Já nevěřím... Já jsem řekl otevřeně a tady na mikrofon, že panu Jurečkovi nevěřím nos mezi očima. Ne já, ale záchranáři. Ať sem přinde a co nejdřív dá tu pozměňovací technickou poznámku, legislativně technickou úpravu. Já k němu normálně půjdu a řeknu mu: Děkuju vám. Sice jste tomu nerozuměl, ale zaplať pánbůh jste to aspoň nějak udělal, když jste to slíbil. Ani to neudělá. Tak si tu furt nelžeme. On neříká pravdu. Tady ho vyzýváme, chceme, aby to prošlo. Nebude to. Teď to měl dát do vlády. Nebude to. Tož kdy to bude? Teď se snažíme. Pro boha svatého, to někde musí být pravda! (Mluví velmi hlasitě a naléhavě.)

Vaše odrobinky nebo kus jídla není jídlo. No tož dobře, tož není jídlo. Můžeme se o tom bavit, ale mně to přinde, jak kdybychom byli trubky tady na sebe vykládat. Vy se smějete vlastní hlouposti, že neumíte odložit kus svého jídla tam, kde patří, a přidáte to na klavír! Tam, kde je to napsané, že nemá. A já vám to řeknu a vy se tváříte a smějete se. Výborně. To není pravda. Není tam kus jídla. (Pobavení.)

Pane Jurečko, mně se nelíbí, že vy jste člověk, který furt jenom něco přindete, vykvákáte to tady, jako kdybyste měl, já nevím, milion informací, ale splňte si své úkoly. Vy jste řekl, že toto uděláte pro záchranáře. Nestalo se nic. Je tady poslední pomalu srpen, nestane se, protože vládě jste to nepředložil, a oni na to čekají! To je hrůza tady. (Potlesk části poslanců.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP