(14.50 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Také děkuji, poznamenal jsem si bod Kompenzace podnikatelům v Českém Švýcarsku, jako první bod schůze ho navrhujete.

Další v pořadí je paní poslankyně Balaštíková, připraví se pan poslanec Ryba.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Dobrý den, kolegyně a kolegové. Já bych si dovolila požádat o zařazení bodu, který jsem nazvala Krize v zemědělství. Nemyslím jen krizi v českém zemědělství, já myslím krizi v zemědělství Evropské unie. Jsme předsedající zemí, a tím pádem se nás týká celá tato problematika, a týká se nás více než všech těch ostatních. My za to nyní zodpovídáme. Všichni očekávali, že priority předsedajícího ministra vzhledem k ekonomickému stavu, vzhledem ke zvyšování vstupních cen v zemědělství a potravinářských surovinách, jako jsou hnojiva, pesticidy, vzhledem k abnormálnímu růstu cen energií a PHM, vzhledem k výpadu dodávek potravinových surovin ze zemí zasažených válkou, že tyto priority budou odrážet reálnou situaci na trhu a budou i vzhledem ke způsobu zemědělského hospodaření v České republice reagovat na požadavky Green Dealu. Zkrátka že ministr předsedající země přijde s prioritami, které pomohou překlenout dnešní složitou situaci v zemědělsko-potravinářském sektoru, a pokusí se objasňovat situaci, zavede novou diskusi, která je potřeba a která by měla směřovat k omezení evropsky sebezničující zelené politiky.

Když byly představeny priority předsednictví České republiky v oblasti zemědělství, dalo by se to snad i považovat za výsměch vzhledem k tomu, co se nyní děje. Ale ne výsměch českým zemědělcům, ale všem zemědělcům v Evropské unii. A vysvětlím proč.

Naše svobodná a nezávislá média nás neinformují o tom, co se děje ve světě, musíte se to jako obyčejný občan dovídat ze zahraničních zdrojů, protože tato vláda si zajistila, aby média psala jenom o tom, jak je všechno zalité sluncem a jak je vláda úspěšná a občané spokojeni s jejími kroky. Takže pokud si přečtete ovšem zahraniční tisk, který je zaplať pánbůh dostupný dnes už za úplatu i na internetu, tak zjistíte, že stávky zemědělců neprobíhají pouze v naší zemi, ale probíhají i v jiných zemích, probíhají v Dánsku, v Holandsku, naposledy byly velké stávky ve Francii, přesto, že tyto země se mnohem více zajímají o tento resort a mnohem, mnohem více pomáhají a podporují svoje zemědělce, více než u nás, protože vědí, jak je produkce potravin pro jejich obyvatele důležitá. A přes všechny tyto vládní kroky těchto zemí jejich zemědělci protestují. Protestují proto, že mají pocit, že to je málo, že dochází k devastaci tohoto oboru, a volají po tom, aby jejich politici se jich zastali a aby zástupci jejich vlád za ně bojovali. A jejich politikové to udělali. A pokud se ptáme jak, tak na jednání hospodářského výboru při Evropském parlamentu vystoupili zástupci Německa, Španělska a Itálie a volali po hlasování o revizi Green Dealu. Ano, političtí zástupci těchto zemí chtěli revizi Green Dealu. A jakpak se náš pan ministr Nekula zachoval? Jak reagoval na požadavky zástupců těchto zemí? On je nevyslyšel a on je ani nevyužil ve prospěch našich zemědělců a občanů, ale jako předsedající ministr ukončil tuto diskusi bez závěru.

Stalo se to, čeho jsme svědky již několik měsíců u nás v České republice. Zdá se, že se totiž zase stalo velké nic, ale tentokrát se pan ministr spletl. Pan Nekula, ministr, se opravdu spletl, protože ono se něco stalo a možná, že se zase ještě stane. Svým rozhodnutím poškodil zemědělství v celé Evropské unii. Tato jeho rozhodnutí padají na hlavu jeho a jdou za předsednictvím České republiky. Je to on a tato vláda, která svými kroky zajistí nedostatek potravin, zajistí hlavně finanční nedostupnost potravin pro naše občany a zařídí nám vyšší závislost na dovozu, zajistí vyšší ceny nejen potravin a nechá padnout řadu našich producentů a zpracovatelů.

Co jiného jsme mohli čekat, když hlavním poradcem pana ministra zemědělství je jistý Ing. Prouza, zaprodanec zahraničních řetězců? Poradním sborem ministra by měly být všechny profesní zemědělsko-potravinářské organizace a myslím si, že ministr by měl hovořit především s odborníky, kteří tyto organizace zastupují anebo jsou z oboru, kde mají prokazatelné výsledky. A neříkám, z jak velkých podniků, z každého, který je produktivní, který platí daně, zaměstnává lidi, bez ohledu na jeho velikost. A pokud by tomu tak bylo, tak by nemohlo přece ministerstvo zemědělství plodit nesmysly, které poškozují celou českou ekonomiku, a tím i naše občany, a co hůře, nakonec poškozují celou Evropu.

Abych byla spravedlivá, týmy poradců-neporadců mají i jiní ministři, netýká se to jen pana ministra Nekuly. Vyjádření některých pánů ministrů a paní ministryň bychom mohli možná nazvat úsměvnými, ale národ to už ví, většina národa tu show pojmenovala, je to amatérismus, který je totiž k pláči, jakou my Češi máme vládu lidí s idealistickým pohledem na fungování ekonomiky a politiky světa, který je na hony vzdálen realitě.

A vraťme se ke krizi v zemědělství v Evropské unii, kterou úspěšně prohlubuje naše předsednictví, a bohužel nejenom v zemědělském sektoru. To je také důvod předložení mého požadavku na zařazení nového bodu k projednání.

A ještě jedno memento na závěr. Pokud to podtrhnu, sečtu, tak pro mne to znamená jediné: pan ministr Nekula chce prožít období předsednictví bez problémů, chce, aby lodička s jeho ministerskou židlí nebyla ohrožena a doplula do přístavu s názvem konec předsednictví šťastně a bez bouří. Ale obávám se, že se mu to nepodaří, že bouře budou, a asi to nebudou jenom selské bouře, protože pokud se nepodaří změnit směřování Evropské unie a myšlení jejích politiků a nenastoupí ratio, bude to konec soběstačnosti Evropy nejen v potravinách a závislost Evropy se zvýší na jiných kontinentech. A o to tu přece několik let už jde. A bohužel ti, kteří nám vládnou, a já nemyslím jenom české politiky, ti to možná nepochopili anebo nechtějí. Nejsou to jenom čeští vládní činitelé, kteří se ztrácejí ve světové politice a ekonomických tlacích velkých zahraničních korporací. Naši politici se ale mohli zasloužit o změnu a přistoupit od idealistického směřování k racionálnímu přístupu, a ta velká Evropa, která kdysi udávala směr, nemusela stát dneska na konci toho řetězu, protože její politici nestáli nohama na zemi, řešili jen politiku, zelený deal a nepotřeby a svébytnost svých názorů. Proto vás prosím o zařazení tohoto bodu k projednání, tak jak jsem napsala ve svém požadavku, na konec všech předřazených bodů. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, já to jenom zrekapituluji, navrhujete bod Krize zemědělství a pořadí na konec předřazených bodů. (Souhlas.)

Další se hlásí s přednostním právem pan kolega Jakob a já předávám řízení schůze.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuji, pane předsedající. Vážené dámy, vážení pánové, já se nebudu pouštět do komentářů přednesů předřečníků, ale pokud možno vzorně k pořadu schůze. Navrhnu zařazení dvou nových bodů velmi stručně, tak jak se žádá na začátku jednání při schvalování programu schůze. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP