(13.30 hodin)
(pokračuje Milan Brázdil)

A já přicházím znovu, protože ten název jsem nazval taktéž nejenom jak dál s důchody základních složek IZS, ale co dál s trhacím kalendářem úst ministra Mariana Jurečky. Tento člověk tady u pultíku lidem, kteří tady byli, slíbí a říká: To je chyba jenom, že jste to udělali vy, poslanci ANO. My to spravíme, uděláme to a dáme to sami. A uděláme to do konce léta. Do konce srpna tady řekl, bude předložené vládě. Víte, co bude? No nic nebude! Řeší se úplně jiné věci, bere se 14 miliard ze zdravotnictví.

Já vím, že kdyby tam zůstaly, že to nepomůže, těch pár korunek, které je potřeba na ohodnocení nebo vyhodnocení celoživotní práce horských a zdravotnických záchranářů, ale i třeba hasičů a policajtů. Já to tedy lehce jenom zopakuju, o co mi tady vlastně jde. Vy, co jste tu byli minulé volební období, si pamatujete, jak neskutečně nádherně prošel nůž máslem tím, když jsme si vážili, tehdy si poslanci všichni vážili práce vás záchranářů, nás i mě, když jsme se snažili v covidu makat a nevěděli jsme, co s námi bude, když to chytneme. A tak bez problému prošel návrh, že si zaslouží - třetím čtením schváleno, i pan Marian Jurečka - že si zasloužíme ohodnotit ty lidi, kteří dovrší 60 let svého života a minimálně 20 let na plnou palbu, na plný úvazek pracují pro lidi tohoto státu, pro svou vlast na záchranné službě, na postu hasiče nebo podnikového hasiče nebo policajta, člena Horské služby. To prošlo, bylo to super, tak se všichni zaradovali. Konečně si někdo všiml malé hrstky lidí a umožní jim předčasný důchod bez sankcí.

Prošlo to i Senátem. Senát byl v tento moment, on je hlídač té demokracie, a kdyby náhodou se stalo, že uděláme chybu, tak on by to měl napravit. No představte si, nenapravil. Taky na tom, já nevím, jestli se na to vykašlal, nebo to prostě nedělal, nevím, prostě oni se tím 30 dní nezabývají, tak to prošlo, vůbec se na to asi nemyslelo, nebo jestli se na to dívali, to nevím úplně do detailu. Nicméně ten návrh prošel i Senátem a pan prezident to podepsal. Tedy v současné době v zákoně 155 o důchodovém pojištění je paragraf, který říká ano, vy, kteří dovršíte minimálně 20 let práce na záchrance a je vám 60, tak pokud nebudete zvládat - to už domýšlím, to tam není napsané - pokud budete chtít a moci nebo nebudete už pracovat moci, tak můžete jít do důchodu, a bez sankcí. Jenom abyste věděli, ta sankce dělá zhruba asi 3 000 korun oproti tomu, kdyby šel do normálního důchodu. Tak když půjde v šedesáti do takového předčasného, tak mu to zkrátí o těch zhruba, podle toho, kolik kdo každý bude mít ten důchod, třeba o dva, tři tisíce. Tak to je bezva. To myslím, že to je almužna. To je opravdu almužna.

Koho se to vlastně týká? Já jsem to tu říkal a znovu to zopakuji. Podle statistiky Ministerstva zdravotnictví v roce loňském 2021- mluvím o zdravotnické záchranné službě... ona není vlastně České republiky, ono je to 14 originálů, 14 různých seskupení, ale zaplať pánbůh táhneme za jeden provaz. Tak koho se to týká? No týká se to, možná se to týká jen 72 lidí. Sedmdesáti dvou lidí. Ono totiž víc těch šedesátníků na záchrance není. Sedmdesát dva lidí. V roce 2021 bylo 72 lidí... nebo 60 a více. Jenže mezi těmito 72 lidmi, záchranáři, nejsou všichni ti, kteří 20 let pracovali na záchrance. Tam jsou i ti, kteří přišli později. Čili my nevíme, kolika lidí se to bude týkat. A ještě z těchto 72 - kdyby to bylo třeba 50 a z těchto 50 kdyby to opravdu bylo 50 lidí v celé republice, kteří to splní, 20 let práce na plnou palbu a navíc mít 60 let, tak mezi nimi ještě jsou lidi, kteří nepůjdou, nebudou to chtít využít. Taky proč by to využívali, když jsou zdraví? Je to řidič, je to záchranář, má zdravá záda, zvládá ho, tak proč by klesal z platu 35 000, lékař 60 000, proč by klesal na úroveň nějakých třeba 20 000? Proč by to dělal? Ale ti, co nebudou moci, a jenom abyste věděli, podle náčelníka Horské služby jich je asi stovka, tak to se týká ročně jenom asi jednoho z nich. Asi jednoho z nich. Když nebude zvládat - a tam nemůžou na horské ani na záchrance někoho posunout na administrativní flek. Tam jsou dispečeři, tam jsou lidí ve výjezdové činnosti, výjezdových skupinách, lékař, záchranář a pak je tam pár administrativních pracovníků, ale to nejsou záchranáři. To jsou ekonomové, to jsou prostě personalisté a to jsou tři, čtyři, pět lidí v celém kraji.

Já se tedy ještě jednou vrátím k tomu, o koho se jedná. Jedná se pravděpodobně o méně než 50 lidí ročně. Padesát lidí ročně vadí panu ministrovi Jurečkovi, aby dal pokyn, když tady seděl u toho zpravodajského pultíku, aby řekl jo, nebo neutrálně aspoň, udělejte si to, jak chcete. A já moc dobře vím, vás je teď dneska málo tady, ale ti, co jste tu byli minule, oni vědí, o koho se jedná. Vy to mnozí z vás chcete podpořit. Vy totiž máte, vy znáte mnoho záchranářů, kteří jsou šikovní, hodní a nezvládají. A vy si to uvědomujete. Ale vy jste... já to chápu, je tady nějaké, ono se tomu říká tady prý obludárium. Tady každý musí kopat za nějaký tým. Dobře, tak nemůžete, protože pan Jurečka řekl, že ne, on to udělá lépe. On to prý udělá líp! No víte, co udělal? On to dal do nějakého toho běhu a tak dále. Vůbec to není líp! On, který minulé volební období na konci pro to hlasoval rukou a řekl jo, to je bezva, tak náhle zjistil ne, ne, ne, to tak neuděláme. My to pozměníme! My už si vás totiž záchranáři vůbec tak nevážíme. My vám to pěkně osolíme! Vlastně my vám to zkrátíme. Vy už nebudete moct pět, ale možná jenom tři roky.

Tak takhle to vypadá. A to prosím, když jsem nazval trhací kalendář úst ministra Mariana Jurečky, jak to přesně... tento člověk vlastně, on mění názory, já nevím, podle toho, jak fouká vítr. Nebo jestli podle toho, jak v kostele zavelí velebný panáček. Já nevím, jestli to tak je, nebo není, ale rozhodně, on rozhodně ten názor změnil. A důvodem - já nevím proč. Však to se nejedná o žádné politikum.

Co tím získá? No nic, akorát možná 50 lidí, chudáci, nebudou hozeni na dlažbu v případě, když nebude moci dál pracovat. Jim je 60, 61, 62 let, on odpracoval, rozdal se ve prospěch lidí. A věřte, že ten plat na té záchrance nic moc. Dvanáctky, dřív čtyřiadvacítky, imrvére ohrožený agresí lidí, virovým, bakteriálním onemocněním a teď dehonestací lidí, že jsme někde pozdě, a lidi jsou naštvaní, protože taky, protože v podstatě zdravotnictví, čím dál míň lidí v tom zdravotnictví je a lékaři nejsou a nebudou. Tak toto měla být jakási odměna za to: Chlape, chlapi, dámy, tam jsou i ženy, až nebudete moct, tak ten stát vám za to poděkuje a de facto nebudete kráceni na předčasném důchodu o ty dva tři tisíce korun.

To je hrůza! To je nepřekročitelný problém pro vás, koaliční partneři, kteří jste minule, ne všichni, ale ti, co jste tam byli, zvedli ruku a dnes je vám to obtížné. Co se změnilo ve vašich myslích, že teď už pro to ruku nezvednete? Já vám to povím. Protože ten pozměňující, ta náprava - mimochodem, abyste věděli, ono je to blbě napsané, prý, prý špatně je to napsané. Ono to je platné, je to v zákoně, ono je to špatně napsané! Říká kdo? Já doteď nevím, kdo řekl, že to je blbě napsané. Prý nějaká Česká správa sociálního zabezpečení. Panenko Maria, to může Česká správa sociálního zabezpečení říkat, že je blbě napsaný zákon? Ten zákon tam je, on je platný a oni ho mají respektovat! Oni vydají jakýsi čmoudík, signál, že to je nerealizovatelné. Jak nerealizovatelné? Sněmovna řekla ano, Senát řekl ano, prezident řekl ano a Česká správa sociálního zabezpečení vám prý to nebude vyplácet! To já nevím, jak to teď bude? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP