(12.30 hodin)
(pokračuje Jana Pastuchová)

Jak je to možné? To nikdo nevidí za práh vašeho bytu nebo svého domu? Abyste si to uměli představit, jak se životní podmínky lidí mění, dám vám příklad. Nebudu tady dávat záměrně příklad z těch nejchudších a nejpotřebnějších sociálních vrstev, ale z takzvané střední třídy.

Nedávno, je to asi týden čtrnáct dní, mi volal můj kolega ze záchranky Libereckého kraje, kterému den předtím přišel od ČEZu nový rozpis plateb za elektřinu. Tady ho můžu klidně předat, mám dovolení ho ukázat. Ten kolega má malý domek, splácí hypotéku, má manželku také zdravotní sestru, má dvě děti, které chodí do školy. Nemá zavedený plyn, jen elektřinu, má tepelné čerpadlo. Do letoška platil zálohy na elektřinu 4 000 korun měsíčně, nemá se nijak špatně, každý měsíc si vydělá zhruba 45 000 korun, manželka zhruba 15 000 korun. Proto říkám, že mluvím o střední vrstvě, ne o té nejchudší. To je dohromady 60 000. Má auto, ano, jednou ročně jede s rodinou k moři na dovolenou.

Teď mu přišly nové zálohy na elektřinu, tady si to opravdu můžete ověřit - 15 000 korun měsíčně při stejné spotřebě, jakou má dlouhodobě na svém menším domku. Má hypotéku, ta dělá zhruba 10 000. Uvidíme, kolik ta hypotéka bude dělat dál. Takže když sečte veškeré náklady na bydlení, jeho rodina, která se nemá nijak špatně, zaplatí 32 000 korun za bydlení a hypotéku. To je více než půlka veškerých příjmů. K tomu se už teď více než o třetinu zvedly ceny potravin, ale vlastně úplně všeho, to se odráží úplně na všem. Tato rodina, o které mluvím, bydlí na vesnici. Všichni do práce i do školy musí dojíždět. Můj kolega dojíždí z malé vesnice každý den 30 kilometrů tam, 30 kilometrů zpátky, z té vesnice odváží manželka děti do školy na kroužky, takže si půjčují auto, ale nějak to udělají. Ale pořád jsou tam ty náklady ještě na to auto. S tím, že by jeli někdy na dovolenou, zatím nepočítají, nebo už vůbec nepočítají, protože na to nebudou evidentně mít.

Dva zdravotníci, kteří se starají o ostatní. Půlka příjmů jde na bydlení. Považujete to, milá vládo, za normální? A znovu opakuji, že to není příběh chudé, nejchudší rodiny, ale střední třídy této společnosti.

Takže co bych od vás moc chtěla slyšet - nějakou statistiku, prognózu. Kolik je v této zemi ohrožených lidí, kolik jich žije pod nebo na hranici chudoby, víme. Na konci roku to bylo 9 %, v polovině letošního roku to bylo 16 %. Vidím, že koalici to vůbec nezajímá, jako to nezajímá jejich naučené fráze deštník proti drahotě, přes který prší, budu to opakovat znova, energeticky úsporný balíček, kterým nikomu nepomůžete, 5 000 pro rodiče dětí do 18 let. Osmnácti let, takže studenti na středních školách u matky samoživitelky nemají šanci. A kolik jich bude při současné ekonomické situaci a energetické krizi, kolik bude těchto lidí za rok, za dva? Protože ta čísla, pokud nezačnete už konečně něco dělat, budou hrozivá.

Proto navrhuji zařadit na tuto schůzi bod s názvem Prognóza vývoje počtu obyvatel pod hranicí příjmové chudoby v příštích dvou letech.

Nyní si dovolím, je pravda, že ten člověk, co to dal na facebook, to popsal velice správně, asi to byl apríl, kdy 1. dubna 2020 pan premiér Fiala, vaším prostřednictvím, napsal: V zahraničí spouští vlády plošná opatření na záchranu živnostníků a podnikatelů, jenom u nás si Babišova vláda klade mnoho komplikovaných podmínek. Vypadá to, jako když se snaží, aby na podporu dosáhlo co nejméně lidí. V tuto chvíli není čas na složitá řešení. Je potřeba rychle pomoci.

Takže já prostřednictvím vaším panu premiérovi přečtu nahlas větu, kterou prohlásil - já si nepřeju vaše gesta. (Reaguje na premiéra Fialu, který stojí v sále několik kroků před ní.) V tuto chvíli není čas na složitá řešení (Premiér Fiala poznámka ze sálu mimo mikrofon k vystupující poslankyni.). Pane premiére, nepokřikujte na mě, ano? Tak já vám ...

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vás požádám všechny v sále o respektování toho, že když se komunikuje, tak pouze přes mikrofon. Prosím.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: V tuto chvíli není čas na složitá řešení. Je potřeba rychle pomoct. První duben 2020. - Tak já doufám, že naše vláda se touto větou pana premiéra, vaším prostřednictvím, současného premiéra, začne řídit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Název nového bodu jsem si poznamenal. Nyní mám přihlášeného s přednostním právem pana předsedu klubu ODS Bendu. Prosím. Máte slovo.

 

Poslanec Marek Benda: Vážený pane místopředsedo, vážené dámy, vážení pánové, vzhledem k tomu, že jsme účastníky destrukce této schůze, abych to tak nazval slušně, tak mám dva procedurální návrhy, a to první návrh podle § 53 odst. 1, a to jménem všech koaličních klubů, to znamená těch pěti koaličních klubů, aby dnešní jednání dnešní schůze pokračovalo včetně meritorního hlasování i po 19., 21., a 24. hodině. To je první návrh. Druhý návrh, který je podle § 53 odst. 3 našeho jednacího řádu, je, že Poslanecká sněmovna stanoví, že jednacím dnem 33. a 34. schůze bude i sobota 27. srpna 2022, abychom měli jasno v tom, že to opravdu doděláme.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Vzhledem k tomu, že zazněly procedurální návrhy, dám o nich hlasovat bez rozpravy. (Poslankyně Schillerová se chce vyjádřit.) Samozřejmě všichni dostanete slovo v kontextu toho, zda budete dávat protinávrhy proti návrhům, které zazněly. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Já mám dotaz samozřejmě tady na sněmovní matadory. My nemáme schválený program schůze, takže dáváme ty procedurální návrhy, přestože není schválený program schůze? Můžeme to opřít o konkrétní ustanovení? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Prosím.

 

Poslanec Marek Benda: Bylo konzultováno s legislativou. (Protestní hlasy ze sálu.) Ne, prosím, máme řadu precedentů z minulosti, samozřejmě. Samozřejmě můžeme hlasovat o prodloužení jednacího dne i dále bez ohledu na to, jestli máme, nebo nemáme schválený program schůze.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Dobře. Já v tom případě dám hlasovat. (Protestní hlasy ze sálu.) V případě, že máte problém s tím, jakým způsobem řídím schůzi, můžete vznést námitku proti postupu předsedajícího. Já jsem se ztotožnil se stanoviskem legislativy a o těchto návrzích dám tedy hlasovat. Prosím, paní předsedkyně.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Takže já vznáším námitku proti postupu předsedajícího. Domnívám se, že není možné vznášet procedurální návrhy, pokud nebyl schválen program schůze.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Dobře, já váš návrh respektuji. Je zcela legitimní podle jednacího řádu. Nejprve tedy dám hlasovat, protože jsem navrhl postup takový, že o těchto dvou procedurálních návrzích dám hlasovat bezprostředně, ale proti tomuto postupu byla vznesena námitka proti postupu předsedajícího, já tedy - ano, slyším a registruji, nejprve vás všechny odhlásím a poprosím, abyste se přihlásili svými kartami. Ještě přivolám kolegyně a kolegy z předsálí, kdo se ještě nedostavil... ***




Přihlásit/registrovat se do ISP