(10.30 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Tyto všechny naše návrhy, to naše desatero proti Fialově drahotě, vláda koalice SPOLU, to znamená ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Pirátů a STAN, odmítá přijmout a dostává tak čím dál více našich občanů do existenčních problémů. Taková vláda nemá důvěru občanů. A už vidíme i z mainstreamových průzkumů, že vládě Petra Fialy věří 20 % lidí. Dvacet osm někde vidím. Prostě drtivá většina, přes 70 % občanů, už vládě Petra Fialy nevěří. I z těchto průzkumů vyplývá, že jenom za tři čtvrtě roku, co jste u vlády, jste přišli cca o tři čtvrtě milionu vašich voličů, kteří vás původně volili. Ale vám je to stejně úplně jedno.

Přední politici vládních stran jsou navíc zapojeni v korupci, v organizovaném zločinu a v kontaktech s mafií. Samozřejmě řešení se tady nabízí takové rychlé. V září budou komunální a senátní volby a doufám, že občané přijdou k volbám a vyjádří se, co si myslí o vládě Petra Fialy, a vystaví vládě Petra Fialy účet.

Cena elektřiny na evropské energetické burze v Lipsku překročila hranici 700 eur za megawatthodinu, to znamená, je to asi 17 000 korun. Za pondělí si připsala více než 25 %. Prostě cena elektřiny láme úplné rekordy. Teprve před týdnem přitom byla cena o 200 eur nižší, činila 500 eur za megawatthodinu. SPD vyzývá vládu Petra Fialy, aby ČEZ přestal vyvážet a současně přestal nakupovat elektřinu na burze v Lipsku a zajistil nízké ceny elektřiny pro české občany a firmy, tak jak už jsem navrhoval v našem desateru. Ať případně vyváží pouze přebytky, protože dneska je to tak, že ČEZ vyrobí z jádra elektřinu, jednu megawatthodinu za cca 250 korun, aby ji pak nakupoval v Lipsku za 17 000. Vládě Petra Fialy to připadá normální, takhle doslova okrádat české občany, ale nám v SPD to rozhodně normální nepřipadá. Vláda Petra Fialy prostě kašle na Českou republiku a na české občany. Toto šílené zdražování a neschopnost vlády Petra Fialy přivádí lidi do chudoby a přivede ke kolapsu hospodářství naší země. Už začínají krachovat české firmy, živnostníci, hrozí vzrůstající nezaměstnanost, protože vláda Petra Fialy prostě vůbec tyto závažné věci neřeší. A kolaps průmyslu, kolaps ekonomiky, tak to bude další tvrdá rána pro Českou republiku kvůli vládě Petra Fialy.

Mimochodem, ještě malinko odbočím. Češi platí za mobilní služby nejvyšší ceny v Evropské unii. Další důkaz toho, že jsme v pozici kolonie Západu. Český telekomunikační úřad uvedl ve své analýze, a je to z tohoto týdne, že maloobchodní ceny mobilních služeb v České republice jsou nadále nejvyšší v Evropské unii. I když ve střednědobém horizontu dochází k určitému poklesu maloobchodních cen, ceny v jiných zemí EU klesají rychleji než v České republice. Tuto skutečnost potvrzují podle Českého telekomunikačního úřadu také nejnovější data a analýzy Evropské komise. Podle analýzy ČTÚ, Českého telekomunikační úřadu, jsou ceny mobilních služeb v České republice i o 150 % vyšší než průměr Evropské unie a jeden gigabyte dat je pak dražší dokonce o 201 %. A vláda Petra Fialy s tím opět vůbec nic nedělá!

Takže vláda Petra Fialy, tady vláda předsedá Evropské unii, chlubili jste se, co všechno ovlivníte a změníte, a my jsme říkali, že nezměníte vůbec nic. Za a) je to jenom takový loutkový systém, to předsednictví, takže nezměníte vůbec nic, a samozřejmě dochází na moje slova. To předsednictví stojí občany České republiky 2,24 miliardy korun. 2,24 miliardy korun jste vyplázli za předsednictví České republiky v Evropské unii, a co z toho má tedy občan? Takže se tady promenádujete po Bruselu, promenádujete se všude možně, udělali jste si kvůli tomu nějaké barevné deštníky - na rozdíl od toho, co nabízíte lidem, aspoň není děravý, ale prostě je to jedna komedie, jedno PR, které lidem vůbec nic nepřináší. A utrácíte za to horentní miliardy na úkor českých občanů! Nezměníte vůbec nic. Nikdo vás nebude v Evropské unii poslouchat, jenom jste vyhodili zbytečné peníze.

A v České republice je situace taková, jak jsem říkal třeba i ohledně těch cen mobilních operátorů, že zde existuje oligopol a nízká konkurence. Ti tři operátoři vlastní 96 % SIM karet. A já říkám jasně, pokud volný trh nezajistí konkurenci, je potřeba, aby zasáhl stát, protože proč mají občané České republiky kvůli neschopnosti vlády Petra Fialy platit nejvyšší ceny za mobilní služby a datové služby v Evropské unii? To přece není normální. Vždyť naše platy, platy občanů České republiky, průměrné platy v České republice, jsou třetinové než třeba v Německu, a přesto vy jste tak servilní, že k tomu mlčíte a vytahujete další a další peníze z kapes našich občanů, přitom mobilní telefon dneska má snad každý občan v České republice. Vám je to úplně ukradené, protože vám tady proplácí mobilní telefon Sněmovna, ministerstva a podobně, takže vás to vlastně vůbec nezajímá, kolik platí občané za mobilní služby, ale nás v SPD to zajímá. Nás to zajímá, protože my chceme, aby občané měli lepší životní úroveň. My prostě nesouhlasíme, aby se nám Brusel pletl do našich vnitřních věcí, protože Český telekomunikační úřad uvedl, že už chtěl v minulosti několikrát zasáhnout, ale nelíbilo se to prý Evropské komisi. To je neskutečná situace úplně! Neskutečná arogance a neschopnost. Arogance Bruselu a neschopnost Fialovy vlády. Já opravdu nechápu, proč by měli čeští spotřebitelé platit nejvíce v celé Evropské unii.

Další věc, to tady budeme řešit dneska. Takže vy na jednu stranu odmítáte lidem pomoci se zdražováním a odmítáte vyřešit zdražování. Já jsem jasně představil konkrétní desatero, už jsme ho představovali několikrát, takže SPD nabízí konkrétní řešení, co s tím, to vaše vláda nechce udělat, protože jste servilní vůči Berlínu, Bruselu, Washingtonu a tak dál, ale do toho všeho, kdy občané se dostávají do obrovských finančních problémů a sociální problémů, vy ještě dneska tady předkládáte do Sněmovny zákon, znova ho tady máme na stole, vládní koalice to tady předkládá, že chcete snížit o 14 miliard korun platby zdravotním pojišťovnám za takzvané státní pojištěnce. To znamená, vy ještě přímo tady prosazujete a protlačujete zhoršení dostupnosti zdravotní péče pro naše občany a zhoršení podmínek pro práci zdravotníků a to je pro SPD také úplně nepřijatelné. Proto tomuto vašemu návrhu jsme tady už od zimy bránili zuby nehty, dělali jsme tady v zimě i obstrukce proti tomuto návrhu v prvním čtení, ale i v dalších čteních, a k tomu se hrdě hlásím, že jsme tu obstrukci tady dělali, protože my prostě nechceme, aby se zdravotním pojišťovnám, zvláště když tady narostla inflace a stouply vstupy, stouply ceny energií i pro zdravotní zařízení a tak dále, tak vy ještě berete 14 miliard korun českým občanům, českému systému zdravotnictví, abyste zhoršili péči, a místo toho jste ty miliardy přesunuli na Ukrajinu. A to si myslím, že je opravdu neuvěřitelné. Neuvěřitelné! Já jsem takovouhle škodlivou vládu od roku 1989 ještě snad neviděl. Podle mě jste nejhorší a nejškodlivější vláda vůbec minimálně za toho tři čtvrtě roku, co jste předvedli, která tady kdy vůbec byla. A není to jenom můj názor, stovky lidí mi to píšou, možná už tisíce.

A teď ještě tady avizujete předem, že dneska to má přijít tady na program, to, že vy chcete zhoršit dostupnost zdravotní péče, a ještě už předem avizuje tady vládní koalice ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Pirátů a STAN, že to veto prezidenta přehlasujete. Prostě ve vás se nepohne vůbec nic. Vůbec nic! Přitom občané už čekají dlouhé měsíce na vyšetření u specializovaných lékařů, už dlouhé měsíce se čeká na různé zákroky. Teď během toho půl roku přišly kvůli vámi nezvládnuté migrační vlně z Ukrajiny statisíce nových státních pojištěnců do systému, a vy ještě berete peníze. To je opravdu neuvěřitelné,

Samozřejmě v této souvislosti my prosazujeme vyslovení nedůvěry vládě Petra Fialy, protože tato škodlivá a neschopná vláda musí skončit. A už dneska jste uvrhli miliony občanů do finančních problémů, vaše vláda, ale teď teprve přichází podzim, teď přichází zima. Ty problémy budou ještě horší. Ale vy jste nepředložili jediné řešení. Jediné řešení jste nepředložili. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP