(10.20 hodin)

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, chtěl bych navrhnout jako první bod dnešní schůze Poslanecké sněmovny za SPD bod s názvem Vláda nepomáhá lidem se zdražováním.

Musím říci, že když jsem slyšel představu vládní koalice Petra Fialy ohledně parametrů úsporného tarifu, tak jsem si řekl, že je to už opravdu nechutný výsměch lidem. Vláda Petra Fialy z ODS po tři čtvrtě roce slibů zveřejnila parametry úsporného tarifu, kterým slibovala pomoc lidem s drahými energiemi. Výše podpory bude v průměru pouze kolem 1 000 korun měsíčně. To si snad děláte srandu? Vždyť lidem zdražily zálohy na energie i násobně. Navíc zdražily i potraviny. Fialova vláda nemá řešení a měla by podat demisi. Miliony našich občanů se kvůli Fialově vládě řítí do neřešitelné finanční a sociální situace. Navíc vláda neřeší příčinu zdražování, ale následek. Tisícovka měsíčně prudce rostoucí ceny pro občany fakt neřeší.

Přitom peníze stát má. Jen za červenec vyplatila vláda Petra Fialy z ODS migrantům z Ukrajiny v České republice na dávkách téměř miliardu korun. Jen za červenec! Přesně 887 milionů. Fialova ukrajinská vláda pomáhá každý měsíc Ukrajině a Ukrajincům miliardami, ale na české občany úplně kašle. Já říkám, pomáhejme těm skutečně potřebným. Ale vy úplně zapomínáte na občany České republiky. Ostatně to vidíme i u priorit předsednictví Evropské unie, které má vláda Petra Fialy. Už máme druhý měsíc za sebou pryč z toho půlročního předsednictví. Lhali jste, slibovali hory doly. No ale jako prioritu číslo jedna na první místo jste dali obnovu Ukrajiny a vstup Ukrajiny do EU. Vy nejste česká vláda. Vy jste ukrajinská vláda. A jste zaprodaní. Zaprodaní zájmům Bruselu, Berlína, Washingtonu a Ukrajiny. A doplácí na to všichni občané v České republice.

Možná nejste ani tak neschopní, ale v každém případě jste všehoschopní, ale ne ve prospěch občanů České republiky. Navíc premiér Fiala otevřeně předevčírem lhal, a to opakovaně, když řekl, že na celkovou pomoc občanům proti inflaci vyčlenila vláda 177 miliard korun. To ale není pravda. Například jednou z největších položek z této částky je totiž valorizace důchodů. K té ale dochází automaticky kvůli inflaci na základě zákona, který byl přijatý již dříve. Fialova vláda na tom tedy nemá vůbec žádnou zásluhu. A ani to. Protože když se vloni hlasovalo o zvýšení důchodů na letošní rok, loni v létě, tak poslanci současné Fialovy vládní pětikoalice hlasovali proti zvýšení důchodů. Důchody se tak letos zvyšují nad rámec zákonné valorizace pouze díky hlasům poslanců SPD a ANO plus, tuším, že pro to hlasovali dva poslanci nějaké jiné strany, která už není dneska ve Sněmovně, loni v létě. Takže vy jste naopak proti zvyšování důchodů a ze své vůle jste důchody nezvýšili občanům ani o halíř. Naopak, vy jste dokonce proaktivně hlasovali - vláda Petra Fialy, ta pětikoalice - proti zvýšení důchodů.

Hnutí SPD předložilo už před několika měsíci konkrétní desatero řešení Fialovy drahoty. A jsou to tyto návrhy:

1. Odstoupení od Green Dealu Evropské unie. To je ten takzvaný zelený úděl.

2. Odstoupení od systému emisních povolenek EU, který zdražuje energie a suroviny. Jak víte, tak emisní povolenky lámou úplné rekordy. Staly se terčem spekulací. Ale na všechno doplácí občan České republiky.

3. Navrhujeme prodej levné české elektřiny napřímo českým občanům a firmám a přes unijní energetickou burzu v Lipsku pouze prodej přebytků. My jsme v elektrické energii soběstačnou zemí. Ale vláda, jak je zaprodaná cizině a jde proti českým občanům, respektive Češi jsou vám úplně ukradení, vaší vládě, vládě Petra Fialy, tak vy prostě tvrdošíjně hájíte zájmy Rakouska a Německa, které potřebují naši elektrickou energii, ale tu naši, původně levně, u nás velice levně vyrobenou energii z uhlí a z jádra, posíláte na unijní burzu a tam nám ji zdražují až o 4 000 %. A vám je to úplně jedno. A my říkáme, nejprve naplňte tou levnou elektřinou potřeby našich občanů a firem, a pak teprve případně přebytky prodávejte na burzu, například jako Francie. Takže to Evropská unie umožňuje. Umožňuje to. Jenom vaše vláda to nechce udělat.

4. Navrhujeme obnovení národního importéra plynu a nákup levného plynu přímo od producentů, nikoli přes německé překupníky, jako je tomu v současnosti. Ano, my nakupujeme ten stejný ruský plyn, ale násobně dražší přes německé překupníky. A s tím my prostě nesouhlasíme v SPD. My chceme levný plyn. A vůbec nechápu, proč se nakupuje přes překupníky? Proč vy na tom trváte? Aby na tom vydělali Němci? Ale Češi prodělávají. Ale já to chápu, já vás znám. Vy nejste vláda pro české občany. Asi se premiér Petr Fiala už vidí na místě eurokomisaře, proto opravdu skáče tak, jak mu v Bruselu pískají, v Bruselu a ve Washingtonu.

5. Chceme obnovení národního zpracovatele ropy. Ano, minulé vlády nechaly zprivatizovat hlava nehlava úplně všechno - Unipetrol, Transgas, Innogy mají taky Maďaři. Prostě my jsme tady v područí ciziny a Česká republika v podstatě nemá ani strategickou infrastrukturu. A my to chceme změnit.

6. Chceme zrušení solární daně a veškerých dotací, které zdražují elektrickou energii pro spotřebitele. Nojo, ale vláda jde na ruku solárním baronům. Dělala to tedy i vláda Andreje Babiše. Ale hnutí SPD tady říká, že to tak dělat nemáme, že má být český občan a Česká republika na prvním místě.

7. Chceme zajištění potravinové bezpečnosti, podporu českých zemědělců a potravinářů. Drahé potraviny - je to velké téma, které vláda Petra Fialy vůbec neřeší. Z 27 unijních zemí 24 pomohlo producentům potravin s cenami energií. 24 zemí z 27. Samozřejmě Česká republika kvůli vládě Petra Fialy je mezi těmi třemi zeměmi, které nepomohly. Máme nejvyšší DPH na potraviny ve střední Evropě - 15 %. Poláci ho mají nulu na základní potraviny a ostatní země kolem mají ty sazby mezi. Takže kvůli vládě Petra Fialy jsou i nejdražší daně na potraviny. A také to občané potom vidí na těch předražených potravinách. A vláda Petra Fialy nedělá vůbec nic, aby našim občanům pomohla.

8. SPD navrhuje přechodné snížení DPH u energií, pohonných hmot, základních potravin a léků a snížení ceny těchto komodit. Snížení DPH - už jsme to tady říkali mnohokrát, že se má snížit DPH na energie, na základní potraviny, na pohonné hmoty. Udělaly to i jiné evropské země. Vláda Petra Fialy nedělá vůbec nic. Vůbec nepomáhá lidem. Samozřejmě, buď jste neschopní a diletanti, což vidíme také, ale u vás je v tom navíc ještě ten zlý záměr, to znamená, že opravdu nechcete pomoct českým občanům.

10. Srovnání podmínek tuzemských a zahraničních firem působících v České republice. SPD má v programu, že jsme proti zvyšování daní českým občanům a českým firmám. A to držíme. A budeme to držet. Ale tady jsou nadnárodní internetové giganty, které v České republice generují obrovské zisky bez zdanění v České republice - Google, Facebook a tak dále. A také chceme zdanění vyvádění nezdaněných dividend z České republiky nadnárodními korporacemi. Je to o těch nadnárodních korporacích. A jenom toto by přineslo do pokladny České republiky 75 miliard korun, to zdanění vyvádění nezdaněných dividend. Nadnárodní korporace tady generují zisky a pak si to daní někde v daňovém ráji. Jak má potom česká firma konkurovat? Ostatně tak utíkají peníze i českému státu. My už jsme ten zákon navrhli. Navrhli jsme ho ještě v minulém volebním období a Babišova vláda nám na to odepsala, že je to prý proti pravidlům EU. Ale na ty já zvysoka kašlu. Protože mně je úplně jedno, co si myslí v tomhletom EU. Mě zajímá, co je prospěšné pro českého občana a pro Českou republiku. A to je přesně ten rozdíl mezi SPD a jinými stranami tady ve Sněmovně. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP