(13.00 hodin)
(pokračuje Radim Fiala)

Ale my nenavrhujeme žádnou jednorázovou dávku, ale trvalý pevný sociální tarif pro všechny občany České republiky a pro všechny společnosti, které u nás podnikají, a to na výrobu a distribuci elektřiny. Žádné další přirážky a mezistupně, žádná další energetická lichva.

Tento náš návrh zákona obsahuje ještě další, velmi podstatná opatření. Hlavním z nich je povinnost všech českých výrobců elektřiny nabídnout tuto komoditu nejprve na českém vnitřním trhu, českým spotřebitelům, českým domácnostem a firmám. To je sociální tarif. Až teprve případné přebytky umístit na komoditní burzu v Lipsku, ne naopak, jako je tomu nyní, což je zároveň i klíčový důvod astronomických cen elektřiny pro konečné spotřebitele, protože jedna kilowatthodina elektřiny, která se vyrobí v intervalu 25 až 50 haléřů - a to podle toho, jestli jde o jadernou, nebo uhelnou elektrárnu - se pak kvůli přeprodeji na lipské burze a po započtení poplatku za distribuci daně z elektřiny, DPH a výpalného solárním baronům a spekulantům vrací našim odběratelům za cenu blížící se 10 korunám za kilowatthodinu. Dle aktuálních cen na lipské burze, kde se obchoduje pouze podstata, to znamená takzvaná silová elektřina velkoobchodně do zásoby, budou konečné ceny příští rok ještě vyšší, přes 10 korun. To je ale přece naprosto šílené. Přitom v České republice neexistuje žádný důvod, proč by se měly zvyšovat ceny elektrické energie. My jí vyrábíme dost. Jenom prostě to jde přes burzu, kde krmíme spekulanty a další. To je základní příčina energetické drahoty v oblasti elektřiny a nezalepíme to žádnou sociální jednorázovou dávkou.

I když, jak se říká, lepší něco pro lidi než vůbec nic, proto my jsme také pro to zvedli ruku. Ale říkám zde, pane ministře, že podle SPD je to nedostatečné. Vzpomeňte si, jak dopadlo vaše snížení spotřební daně na pohonné hmoty. Než se to dokázalo projevit v ceně nafty nebo benzinu, ty ceny rostly tak, že to lidé nejen vůbec nepoznali, ale i s tou vaší srážkou korunu padesát ty ceny už byly dávno o několik korun vyšší. To znamená, nikdo to vůbec nezaznamenal. Ale když se dnes podíváte do Maďarska, Polska - ano, možná tam stojí fronty - oni tankují za 30 korun. Za 30 korun, Poláci i Maďaři, my za 50. To přece musí zvedat ceny všeho, protože veškeré zboží vozíte. To prostě zvyšuje inflaci.

Navíc povinnost nabízet produkci elektřiny nejprve na komoditní burze v Lipsku jejím českým výrobcům nenařizuje žádný právní předpis Evropské unie, to je všeobecně zažitý omyl. Motivací ČEZ a dalších producentů je výhradně maximalizace jejich zisku a dividend. Ale já bych se tady, na rozdíl od všech, chtěl zastat ČEZ. ČEZ je polostátní firma, kde 70 % vlastní stát, je ovládaná Ministerstvem financí nebo je v kompetenci ministra financí. Ti lidé v ČEZ jsou podle mě odborníci, ale to, jak se budou chovat, jestli budou energii posílat tam, jaká je jejich koncepce a strategie, to rozhoduje vláda, nikdo jiný než vláda. Kdyby se ČEZ zachoval jinak, než chce vláda, premiér, ministr financí, tak tam zítra z nich nebude vůbec nikdo. Takže ano, můžeme říkat, že ČEZ je takový nebo makový, ale zodpovědná je vláda a ministr financí, v jejichž je to kompetenci. Musí zasáhnout stát jakožto většinový akcionář této společnosti. Přednostní prodej českým spotřebitelům za dostupnou cenu si musí vynutit. Ale já bych řekl, že z hlediska slov premiéra vlády a ministra financí je to velmi jednoduché. To vynucování nebude vynucování. Prostě vláda premiéra a ministra financí řekne: Pane generální řediteli, bude to tak. A já vám garantuji, že to tak bude, podobně jako to udělala slovenská vláda u Slovenských elektráren, přestože v nich drží pouze minoritní podíl, asi 30 %. Kde je prostě vůle, tam je cesta.

Je důležité ale říct, že u této věci, u sociálního tarifu, abychom neporušili obchodní zákoník, je potřeba vykompenzovat minoritní akcionáře. Ale i když je vykompenzujeme, vykompenzujeme jim jejich zisk, který oni sociálním tarifem nedostanou, pořád to bude znamenat, že české firmy přežijí recesi, destrukci hospodářství, která v budoucnu bohužel může přijít, a čeští občané budou platit několikrát méně za energie, než je tomu v současné době a než tomu bohužel pravděpodobně v příštích měsících bude, zatímco česká vláda se před menšinovými akcionáři ČEZ hrbí. Ale já bych se nehrbil - prostě je musíme vykompenzovat. Je to otázka zákona. I přesto letos bude mít ČEZ zisk kolem 100 miliard. Vláda na to má dost peněz, aby je vykompenzovala a pustila ten sociální tarif napřímo.

Na Slovensku totiž provedli jednoduchou, ale přitom velmi sofistikovanou operaci. Protože nechtějí ožebračovat své občany, tak se chystali zdanit ty absolutně nadměrné zisky, zejména z elektřiny z jaderných elektráren, a to 50 %. V reakci na to se podnik Slovenské elektrárny - obdoba společnosti ČEZ, v němž má Slovenská republika jen ovšem něco přes 30 % vlastnického podílu - během tří týdnů se státem dohodl, že cena elektřiny bude zastropována na 60 euro za megawatthodinu, zatímco na lipské burze a na pražské burze se již blíží ceně 300 euro za megawatthodinu, pane ministře. Takže Slováci 62 euro, my 300 euro. Ale česká vláda jen v roli diváků sedí na tribuně a rapidnímu zdražování elektřiny pouze mlčky přihlíží, pokud rovnou netleská. No, to bych neřekl, protože se snaží o ten úsporný balíček. Ale já tvrdím, že než to dojde do praxe toho 1. 9. nebo kdy, tak to prostě už nebude ani vidět, protože ty ceny rostou tak astronomicky, že toto, co děláte, pane ministře - a ministerstvo průmyslu a obchodu - je prostě málo, málo. Já se obávám - a řeknu to na plnou pusu - že si ještě neuvědomujete, v jaké situaci Evropa je, v jaké situaci Česká republika je, a že hrajeme o strašně moc, že hrajeme o nezaměstnanost, o destrukci, recesi, obrovskou inflaci, problémy, které bude mít spousta občanů České republiky jako fyzické osoby, které budou těžko řešitelné.

Já bych použil jedno známé přísloví. Dneska tady řekl pan Okamura - a já to ještě jednou ocituji, aby to nezapadlo - že máme takové desatero Od krize ke stabilitě, co se týče hlavně energetiky. Pokud to nezavedete - nebo jinak, dneska se tomu možná smějete, zítra o tom budete přemýšlet a po zítřku to uděláte. Já vám z toho řeknu jenom prvních pět bodů.

Za prvé, odstoupení od Green Dealu Evropské unie. Už i Němci to pochopili a říkají to nahlas. Říkají, že to prostě není možné, že musí znovu spustit uhelné a jaderné elektrárny. Tak to řekněte také nahlas.

Za druhé, odstoupení od systému emisních povolenek, kšeftování s ekonomickou komoditou, které vysává a zvyšuje cenu energie o 30 až 50 %.

Za třetí, prodej české elektřiny - to je ten sociální tarif - napřímo. Přes evropskou lipskou burzu prodávat pouze přebytky, které nám zbudou.

Za čtvrté, obnovení národního importéra plynu. Udělat dlouhodobý kontrakt pro Českou republiku a nekupovat to za 30 korun od Němců, když to stojí 6 korun, nebo stálo 6 korun. Obnovení národního zpracovatele ropy. Víte, kolikrát Unipetrol v České republice zvýšil marže za poslední asi měsíc? Asi 33krát. Zvyšovali marže i několikrát denně. Tady se prostě v této zemi prodalo všechno, co mělo cenu. Všechno, co mělo nějakou cenu, se v minulosti prodalo. Vlády, které - vy ne - vlády, které přijdou po vás, to budou muset kupovat všechno zpátky, protože jinak bychom tady umřeli hladem za pár let. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP