(12.40 hodin)
(pokračuje Tom Philipp)

Kde bychom dneska byli, kdyby odvážná vláda České republiky - a kdyby se k ní nepřidaly, respektive ona nebyla jedna z těch, která iniciovala i postup celé Evropské unie včetně USA, kde bychom dneska byli? Za humny bychom měli Rusáka, který by už si brousil zuby na to, jak se sem vrhne k nám. Tak se prosím vás, pane Foldyno, vzpamatujte, sedněte si na motorku a s ruskými Vlky si jeďte do Ruska. Nazdar. (Potlesk z řad pětikoalice.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní pan poslanec Ondřej Kolář a poté je z místa stále přihlášen s faktickou pan poslanec Kobza. Prosím.

 

Poslanec Ondřej Kolář: Děkuji za slovo. Jenom velmi stručně, velmi krátce, vaším prostřednictvím, paní předsedající, pane kolego. Já nemám problém s plynem, protože doma máme indukční desku, topíme elektřinou a máme tepelné čerpadlo, takže mě se naštěstí problém plynu netýká. Kdyby se mě týkal, tak bych postupoval přesně tím způsobem, jakým jste řekl, protože mně osobně by bylo velmi trapné si od státu brát nějaké peníze na to, abych přežil, protože ty problémy nemám.

Chápu, že jsou tady lidé, kteří ty problémy mají, pro ty má být určena ta podpora. Pro lidi, jako jsem já, ta podpora být určená nesmí. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času a nyní tedy, pokud je stále zájem, objevila se tedy ještě jedna, pan poslanec Král písemně, takže ta má opět přednost. Prosím.

 

Poslanec Václav Král: Děkuji. Já se pak to budu snažit shrnout k nějaké komplexnější řeči. Nicméně, pane kolego Koláři, ústy paní předsedající, vy podporu berete na to tepelné čerpadlo prostřednictvím tarifní struktury, kdy v distribuci platíte méně (Potlesk z řad hnutí ANO.) než babička, která si tou stejnou elektřinou ohřívá vodu v rychlovarné konvici, takže nemůžete říct, že neberete - to je první věc.

A ke Green Dealu - to, že se Německo mýlilo v tom, že odstoupilo od jádra a uhlí, a teď to veřejně deklarují, a vsadili všechno na ruský levný plyn, a teď to přiznávají, tak to neznamená, že se teď nemýlí, když v rámci své Energiewende velí k tomu, abychom zařadili vyšší stupeň Green Dealu. (Potlesk a výkřik z řad hnutí ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji A přišla řada na z místa přihlášeného pana poslance Kobzu. Prosím, vaše dvě minuty s faktickou.

 

Poslanec Jiří Kobza: Děkuji, paní předsedající. Vyslechl jsem tady spoustu zajímavých poznámek, ale co jsem nevyslechl, z čeho mají lidi zaplatit doplatky za plyn a za elektřinu. Nevyslechl jsem jediné slovo na téma, že pakliže nebude fungovat Nord Stream 1 a South Stream, že tedy vedle toho existuje Nord Stream 2, který je připravený, natlakovaný, stačí otočit ventilem a ten plyn bude proudit, čemuž brání nějaké administrativní překážky a samozřejmě stanovisko Spojených států, protože ty vědí, že v momentě, kdy se spustí Nord Stream 2, tak definitivně se uzavře evropský trh pro jejich předražený břidličný plyn. Nevyslechl jsem jediné slovo o tom, proč Němci nakupují kubík za 6 korun a pan ministr Síkela nakoupil za 37. To by mě moc zajímalo.

A co se týče obyčejných lidí, kteří začínají mít starosti, líbila se mi poznámka pana ministra Jurečky, že se zvýšil počet lidí, kteří jsou závislí na dávkách. To se vám opravdu povedlo, tohleto, to je skutečně hodné progresivistické vlády. Takže prosím vás pěkně, zůstaňme na zemi a držme se toho, že zastupujeme zájmy lidí, že se máme starat o obyčejné lidi, aby vůbec byli schopni přežít, protože odříznout se od zdrojů energie bez toho, že máte adekvátní a plnohodnotný náhradní zdroj, to může udělat jenom naprostý - jak bych to řekl diplomaticky - amatér. A lidi to odnesou a nezapomenou vám to. Děkuju. (Potlesk z řad hnutí ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: S faktickou, opět z místa, se hlásí pan poslanec Foldyna, takže vaše dvě minuty.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Děkuji vám za slovo. Já budu mluvit, prostřednictvím vás, a k panu poslanci, který mě tady oslovil, abych se odstěhoval do Ruska k Nočním vlkům. Pane kolego, já jsem s těmi Nočními vlky jezdil na hroby jejich dědů a pradědů, kteří osvobozovali tuto zemi. Vy chodíte na Landsmannschaft (Velmi silným hlasem.) (Předsedající: Prosím, mým prostřednictvím.) k těm, kteří přivedli 360 000 Čechoslováků na popraviště. Vy jste hroznej!

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Prosím o dodržování zde důstojného prostředí. Vracíme se k přihláškám, a ještě tedy faktická, pan poslanec Tom Philipp. Prosím.

 

Poslanec Tom Philipp: Pane poslanče Foldyno, prostřednictvím paní předsedající, opravdu jste mě viděl na nějakém takovém sjezdu? Mluvil jste ke mně. Závěrem - pusťte si, co jste řekl. Řekl jste: Vy jste hroznej. Takže si to prosím vás nějak přeberte a takhle se mnou víckrát nemluvte!

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Opravdu prosím o dodržování důstojného prostředí a důstojného průběhu jednání.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Budu se držet zpátky, paní předsedající, k panu kolegovi, prostřednictvím vás. Já se mu omlouvám, jestli vy, vy jako lidová strana, vaši představitelé, se slízají s Landsmannschaftem a s lidmi, kteří mají na svědomí, jejich předkové, tisíce našich spoluobčanů. Já jsem byl jenom na hrobech těch, co osvobodili tuto zemi. Moji rodiče byli v lágru ve Wiener Neustadtu, vaši asi ne. Vy máte úplně jiný názor! Tady se stavějí pomníky vlasovcům, tady se oslavují banderovci, ale vy jste podělaní z toho, že sem přijedou nějací Rusové dávat kytky na hroby svých pradědů a dědů, kteří osvobozovali tuto zemi! (Velmi silným hlasem.) To je všechno, co ten Foldyna dělal! Jel na motorce na hroby osvoboditelů této země. Kam chodí vaši představitelé, je svinstvo!

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: A já tedy musím říci, že toto přesahuje běžné zvyklosti v tomto sále. Prosím opravdu o ten slovník a o dodržení důstojnosti zdejšího jednání.

Přistupujeme nyní k řádně přihlášeným s přednostním právem, a sice jako první tady je na řadě pan předseda Radim Fiala se svým přednostním právem, poté v pořadí pan místopředseda Karel Havlíček a pak bychom přistoupili k řádně přihlášeným v obecné rozpravě. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, předem se omlouvám za svou hlasovou indispozici, tak doufám, že to zvládnu. Dovolte mi ještě, abych se vyjádřil k panu ministrovi Jurečkovi, vaším prostřednictvím - nebo vlastně to ani nemusím, když je to ministr - co tady říkal, jak nás pořád tlačí do toho Ruska, nejenom pan ministr Jurečka, ale i další, jak by nás chtěli skopnout k tomu Putinovi a říct o SPD: Vy jste ti, kteří... Pánové, já vám říkám jednou provždy: Kdyby to byla pravda, už vám to dávno Biska řekla nebo to napsala v Reflexu nebo na Seznam Zprávách. Nic takového se nikdy nestalo. Žádný kontakt s nimi nemáme a nedostali jsme od nich nikdy ani flašku vodky. Jednou provždy.

Jenom abyste to věděli, máme a hájíme české národní zájmy, žádné jiné zájmy nás nezajímají, ani Bruselu, ani Washingtonu, ani Moskvy. Jsem přesvědčen, že to samé dělá Orbán a blízká budoucnost nám to ukáže. K panu ministrovi Jurečkovi. Já jsem byl... On říkal, že my jsme tlačili Rusko do výběrového řízení na Dukovany. Ano, je to pravda. Ne že bychom je tam tlačili, chtěli jsme, aby se účastnili - z jednoho prostého důvodu, protože pokud by se účastnilo i Rusko a Čína, bylo by tam pět účastníků a výrazně by to zvýšilo konkurenci a snížilo cenu. Ta cena se tehdy odhadovala na 150 miliard za dva nové bloky Dukovan. Dnes ta cena po vyřazení Ruska a Čína, kde v té smlouvě bylo jasně dáno, že kdykoliv je můžeme oba dva vyřadit, a samozřejmě jakákoliv agrese a porušení mezinárodního práva by to nejenom umožňovaly, ale byla by to pro nás povinnost, ale mohlo to snížit ceny, takže dneska ze 150 miliard za dva bloky Dukovan budeme platit možná 350 miliard, možná 500 miliard celkem, protože ti tři nemůžou udělat podle mě nic jiného, než že se dohodnou. Jeden bude stavět to, druhý to a třetí to a prostě tak to nějak bude. A já už se obávám, že to byl od samého začátku účel, vyřadit Rusy a Číňany. My jsme je mohli vyřadit teď, po zpracování nabídek, protože vy jste o tom mluvili ještě před tou agresí a porušením mezinárodního práva, a já bych dnes byl první, kdo by pro vyřazení minimálně Ruska zvedl ruku, protože to samozřejmě je bezpečnostní ohrožení, to, co se stalo, a je nemyslitelné, aby se taková země účastnila budování jaderné elektrárny. Takže smysl to mělo, aby podali nabídky, zvýšili konkurenci, snížili cenu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP