(10.50 hodin)

 

Poslankyně Eva Fialová: Moc děkuju panu ministrovi za vysvětlení a zodpovězení některých otázek a jenom si dovolím takovou nejapnou poznámku, že je fajn, že házíme projednávané věci na svého nestranického kolegu, na Ministerstvo průmyslu a obchodu, nicméně mně to stále nedá. Chápu, co jste asi jako chtěl říci, ale když nevíme, jak to - já potřebuji znát odpověď. Když jste tedy to konzultovali s jednotlivými svazy, které evidentně na Ministerstvo pro místní rozvoj chodily, a poslaly dokonce i svůj návrh úpravy, který já vám tady dovolím ocitovat, co je tedy na tom tak špatně, na tuto právní úpravu přistoupit, která by splnila totálně gesci samotné Komise? Já bych to potřebovala opravdu vysvětlit, protože vidím v tom nepatrný rozdíl, ale velice podstatný pro samotné provozovatele, kde samotný svaz, který MMR toto obdržel, navrhuje v § 8a odst. 5 povinnost podle odst. 1 nebo 2, což je právě zasílání těch informací: považuje se za splněné, pokud poskytovatel služeb zpřístupní příjemci služeb informace o jeho spotřebě způsobem umožňujícím dálkový přístup a o tomto zpřístupnění příjemce služeb - doplněné slovíčko "prokazatelně" - vyrozumí, a škrtnuto "ve lhůtě podle odstavců 1 a 2". Příjemce služeb však může písemně požádat poskytovatele služeb o zaslání informací o spotřebě v listinné podobě po dobu aktuálního zúčtování období. V takovém případě je příjemce služeb povinen uhradit náklady s tím spojené a poskytovatel služeb může žádat zálohu na úhradu těchto nákladů. Jaký je v tom velký rozdíl? To je celá pointa, o kterou se tady přeme, a potřebuji tedy vysvětlit ten zásadní rozdíl (Předsedající: Vypršel čas!) v těchto dvou slovíčkách. Děkuju.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Prosím paní Peštovou s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já se směju. Já bych chtěla zareagovat na pana ministra. Já jsem samozřejmě tu legislativu připravovala, než jsem šla do Poslanecké sněmovny. Tak teď se tady točíme na tom, jestli to slovíčko má být takové nebo onaké. Bavíme se o tom, že když komise doporučuje, tak doporučení opravdu není nic povinného. Každý členský stát se k tomu postaví tak, jak potřebuje.

Vám tady visí neskutečné množství zákonů, které už jsou dávno po lhůtě transpozice, to myslím, že se na tom všichni shodneme, máte je, jsou tady v Poslanecké sněmovně a už jsou dávno za lhůtou. Tam vám hrozí neskutečné pokuty, 2,5 milionu euro okamžitě za každý den, než to dostanete do našeho právního řádu, 10 až 15 tisíc eur. Ale to se bavíme o transpozicích, tam se bavíme o tom, že to musí být. Tady se bavíme o tom, že se bavíme o nějakém slovíčku, jestli tam bude nebo nebude a že Komise doporučuje. Ve své podstatě, když půjdete cestou, že to doporučení vy nesplníte, protože to je jenom doporučení, tak pak teprve s vámi Komise zahájí nějaké infringementové řízení, potom nějaké odůvodněné stanovisko, pokud ona uzná, že jste opravdu netransponovali, jak jste měli transponovat. Proč, čeho se bojíte? Já bych prostě do toho nešla. Na jednu stranu vám tady visí zákony, za které vám hrozí neskutečné pokuty a sankce, a na druhé straně tady budeme bazírovat na nějakém slovíčku, že Komise doporučuje? Já bych do toho prostě nešla a netransponovala to. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní je s faktickou poznámkou ještě, pane ministře, přihlášen pan poslanec Adamec. Faktická má přednost, prosím.

 

Poslanec Ivan Adamec: Děkuji, vážená paní předsedkyně, kolegyně, kolegové. Tak já mám takovou prosbičku na všechny kolegy, co diskutují. V devadesátce jsme to zařízli, to znamená, ta diskuse, pokud by to zůstalo v tomto režimu, by byla namístě. Ale já mám fakt prosbu. Nezlobte se, třeba pro mě tohle téma je úplně někde jinde a já bych rád, protože asi to nezamítneme, protože to je evropská směrnice, půjde to do výborů, jestli by naši kolegové, kteří vědí, o čem se tady bavíme, si tu diskusi nemohli přenést, tu odbornou diskusi, která tady v tuto chvíli probíhá - a já se přiznám, já to tak vnímám, já se omlouvám, že takhle vystupuji - ale chtěl jsem vás požádat, abyste to nechali na ten patřičný odborný výbor, a teprve pak, když tam se nedohodnete, tak tomu rozumím, té debatě, to pak tady politické nějaké zadání bude a pak to tady budeme rozhodovat. Moc vás prosím, pusťte to do těch odborných výborů.

A vlastně víme, že tam problém je v tuhle chvíli, podle devadesátky jsme to neodsouhlasili, takže já bych vás prosil - neříkám, nekritizuju to, pokud budete chtít dát diskutovat, je to váš problém - ale myslím si, že když tady říkáme, že nemáme čas na zákony, tak tady myslím je vhodná chvíle využít tohoto okamžiku a spíš se soustředit na to, co nás čeká dále. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní je přihlášen s přednostním právem pan ministr Šalomoun.

 

Ministr pro legislativu ČR Michal Šalomoun: Děkuji vám. Já bych zareagoval na paní poslankyni Peštovou, která tady uváděla, že vám - zřejmě myslela vládu nebo vládní koalici - hrozí nějaké pokuty. Ale ty hrozí nám, ty hrozí České republice! V tom jsme namočení úplně všichni. A chci upozornit, že tento návrh zákona připravovala minulá vláda. To, že dneska se tady s nějakým překvapením esvéjéčka probouzejí, že budou muset něco dělat - v tomhle návrhu zákona už je to od připomínkového řízení, které proběhlo v roce 2020, vaše ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová to předkládala vládě v říjnu roku 2021 a už tehdy mělo být v zásadě všechno vypořádáno. Tak mě trošku teď s překvapením děsí to, že to tak v zásadě není.

A také bych se přikláněl k tomu, co tady říkal můj předřečník. To jsou opravdu velmi technicistní odborné debaty, nechme to, prosím, na výbory. Vzhledem k tomu, že už vlastně padlo veto a § 90, tak tam na to teď bude poněkud více času než se tady přít o to, co znamená přesně slovíčko "poskytovat", co znamená slovíčko "zpřístupňovat". Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Nyní je s faktickou poznámkou přihlášena paní poslankyně Pastuchová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, já jen krátce se vší úctou k panu poslanci Adamcovi a k panu ministrovi, vaším prostřednictvím: prosíte, aby tu kolegové a kolegyně nehovořili nebo ať to proberete na výborech, abychom postoupili k dalším zákonům. Já bych byla taky ráda, ale prosím, uvědomte si, že my jsme tady mohli o těchto zákonech diskutovat od začátku volebního období každou středu odpoledne. To, že se nediskutuje, a máme celé středy volno vy i my, tak to je jenom dohoda vaší pětikoalice.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní se tedy vracíme do obecné rozpravy a do té je přihlášen pan poslanec Kettner, teď už skutečně. Než dojdete, ještě se někdo může přihlásit s faktickou, ale stále se tak nestalo. Takže, prosím, máte slovo. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Zdeněk Kettner: Děkuji za slovo. Dobrý den, dámy a pánové. Spousta věcí tady už byla řečena, čili já to zkrátím, protože některé věci by se opakovaly. Ono tady to usnesení nebo tato novela se tváří jako vstřícná vůči občanům, protože - to si dovolím ocitovat - "posilují práva příjemců centrálně připravovaného tepla a teplé vody na přesné, spolehlivé, jasné a včasné informace o jejich spotřebě, aby měli dostatečnou častou zpětnou vazbu o spotřebě. Směrnice stanoví minimální četnost informování o vyúčtování" a tak dále a tak dále. To jsou ty technické formulky, které já tedy číst nebudu. A je tady, že bychom měli přijít z té odborné rozpravy. Obecně si myslím, že tady ta obecná rozprava je naprosto v pořádku, protože tu spíše sledují občané. Co se týká odborných jednání na půdě výborů, těch se občané neúčastní, nerozumí jim, takže já naopak tu diskusi vítám.

A nebudu tady používat technické termíny, ale budu velice konkrétní tak, aby tomu rozuměli i občané. Za prvé, také se přidám k tomu, že to je nezávazné doporučení, čili opravdu nám nehrozí žádné sankce. Takže nechápu to tvrdošíjné trvání na tom, abychom to přijali se vším všudy. Opravdu tomu nerozumím.

Dále bych tady reagoval i na některé své předřečníky a potom přejdu ke konkrétním číslům. Vím, o čem mluvím, protože bydlím v družstevním bytě a jsem člen představenstva bytového družstva. A jak je tady řečeno, už jsem slyšel z úst pana ministra, že teď se teprve probouzejí. Není to žádná pravda, družstva už se na to dlouhodobě připravují, ona nemohou čekat, až to bude ve finální podobě, on, už musí mít nějakou představu, jak budou postupovat. To znamená, že i čísla, která vám budu říkat, jsou konkrétní čísla jednoho jediného bytového družstva. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP