(9.40 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Dále samozřejmě navíc rapidně rostou úrokové sazby u hypotečních úvěrů a na jaře se výrazně zpřísnily podmínky pro jejich poskytování. Kvůli vysokým úrokovým sazbám tak například žadatelé o hypotéku ve výši 4 milionů korun potřebují minimální čistý příjem ve výši 80 000 korun čistého měsíčně. S úhradami svých hypoték tak bude mít velké potíže minimálně 12 % jejich plátců. Vyplývá to z aktuálních dat finančního portálu (nesrozumitelné), který má i certifikaci České národní banky. Stejně tak jako údaje o tom, že poptávka po hypotečních úvěrech se v České republice meziročně propadla o 55 %.

Je smutnou skutečností, že vlastní bydlení se pro miliony našich poctivě pracujících občanů stává naprosto nedostupným snem. Neschopnost části našich občanů splácet hypoteční úvěry je alarmujícím signálem hrozícím pádem velkého množství občanů do dalších duhových pastí a exekucí. Zodpovědnost za tento stav nese jednoznačně vláda Petra Fialy z ODS a koalice ODS, Piráti, STAN, KDU-ČSL a TOP 09. Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš a předseda Pirátů nepředvedl vůbec nic. Už máte tři čtvrtě roku v Poslanecké sněmovně většinu, žádné zákony tady v podstatě nenavrhujete v těchto ohledech. Ano, navrhujete tady nějaké zákony, například pandemický zákon jste tady prosadili, který vám umožňuje omezovat ústavou daná práva a svobody občanů. Pak tady navrhujete korespondenční volbu, tomu jsme naštěstí přechodně zatím zabránili. To znamená, protože vám klesá důvěra občanů prudce, tak samozřejmě chcete změnit volební zákon, abyste se udrželi u korýtek co nejlépe. Chcete to tak, aby to umožnilo manipulace a podvody -

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pane předsedo, já vás vedu ke kázni, abyste se držel projednávaného bodu, a tím je pojistné na veřejné zdravotní pojištění.

 

Poslanec Tomio Okamura: Já jsem to čekal, že mi budete skákat do řeči, protože jste jako zástupce vládní koalice nervózní -

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vás nechávám od začátku řeči - (Poslanec Okamura: Ale já bych rád zdůvodnil...) Já vedu tuto schůzi, rád bych vás požádal, abyste mluvil k bodu, který projednáváme.

 

Poslanec Tomio Okamura: Ano, ale já zdůvodňuju, proč my chceme vrátit tento návrh k opakování do druhého čtení, to se netýká jenom tohoto zákona jako zdravotnictví, 14 miliard. Přece těch 14 miliard je tak obrovská částka v rozpočtu, že to musím zasadit do širšího kontextu. Nebo mi tady snad chcete říct, že - vy si tady cucáte někde... já vím, že možná - plácne tam miliardu, plácne tam, ale rozpočet je jeden a není nafukovací. No tak snad to můžu uvést do kontextu. Já chci říci, tak aby vám to bylo úplně už jasné, že my jako SPD bychom těch 14 miliard radši investovali jinam, a to je legitimní zdůvodnění toho, proč chci, aby se to vrátilo - mně třetí čtení umožňuje z hlediska jednacího řádu jedinou možnost, jakým způsobem vám v tom tady zabránit, v prosazení toho škodlivého návrhu, a to je, že to vrátíme do opakování do druhého čtení. A to přece musí mít jasné důvody. Ne jako vaše vláda, že tady vždycky něco plácnete od boku, a pak stejně skutek utek a činy chybí. My nejsme populisté, my to máme přesně zdůvodněno, co a jak. Kdybych byl populista, tak tady něco jenom řeknu, nebude to zdůvodněné a ukončím to. Ale tak to prostě v našem případě není.

Takže já bych rád sdělil, že zodpovědnost za tento stav nesete jednoznačně vy, ta vláda Petra Fialy, dobře, budu to zasazovat trošku konkrétněji do toho kontextu, protože místo abyste pomohli například lidem se zdražováním nebo s bydlením, tak berete 14 miliard korun zdravotním pojišťovnám, což je prostě špatně. A my chceme, aby se o tom dneska pokud možno nehlasovalo, protože s tím návrhem prostě, s takovýmhle škodlivým návrhem pro občany nesouhlasíme.

A jak jsem říkal, tak vy tady věnujete měsíc energii k prosazení toho, že chcete zhoršit lidem zdravotní péči, a na druhou stranu odložíte platnost novely stavebního zákona, která by urychlila stavební řízení a rozšířila nabídku nových bytů, a dokonce jste zastavili i program půjček na bydlení mladým rodinám. Ani jste nezastropovali úroky z hypoték. Naopak hnutí SPD říká - nechme ty peníze, těch 14 miliard, v tom veřejném zdravotním pojištění, aby se občanům nezhoršovala zdravotní péče. A co se týče bydlení, my říkáme - SPD navrhuje zavedení výhodných půjček pro pracující rodiče, rovněž tak i formou masivní státní a legislativní podpory výstavby dostupných družstevních, městských a obecních bytů.

Víte, ono je to zvláštní i s tou vaší půjčkou tomu ČEZu. To znamená, vy berete 14 miliard zdravotním pojišťovnám, abyste zhoršili dostupnost zdravotní péče občanům - já na vaši výzvu radši zopakuji ještě mnohokrát tuhletu větu, aby to opravdu nezapadlo, aby to nezapadlo i před občany, kteří se na to potom budou dívat, děkuji tedy, že to můžu zdůrazňovat ještě opakovaně, aby si to zapamatovalo co nejvíce lidí - no a na druhou stranu jste odsouhlasili půjčku společnosti ČEZ 74 miliard korun na to, aby občanům mohla i nadále prodávat předraženou elektřinu, jejíž koncová cena činí už i téměř 400 000 procent výrobní ceny, jak říkají odborníci, že nám to zdražují na té unijní burze v Lipsku.

Takže to jsou prostě opravdu věci, s kterými my v tom rozpočtu rozhodně souhlasit nemůžeme, tak jak to předvádíte vy. Takže proto je potřeba to zasadit do širšího kontextu. Vy byste byli rádi, abych tady mluvil jenom o tom, že tedy budete zhoršovat zdravotní péči občanům, ale je to potřeba zasadit do toho širšího kontextu všeho, co vy vlastně děláte.

Samozřejmě rád bych se zmínil také krátce alespoň o tom - takže vy na jednu stranu, jak jsem říkal, chcete zhoršit dostupnost zdravotní péče. Jak jsem říkal, tak dnes už třeba stomatologická péče je horko těžko dostupná. Já jsem kandidoval za Moravskoslezský kraj a v našem kraji v těch pohraničních regionech je prostě nedostupnost zubařské péče opravdu velkým problémem. Nedostupnost zubařské péče. A je to i jinde, je to i na malých městech a podobně. Takže já vím, proč tady za to, vážený pane místopředsedo, proč tady bojuji za ty občany, protože se to týká přímo našich voličů, týká se to občanů České republiky a je potřeba si říci, jaké vy máte priority, místo abyste zajišťovali zdravotní péči.

No, a teď jsme se dozvěděli nově, že další prioritou vlády, místo aby zlepšovala zdravotní péči - vy ji naopak chcete zhoršit - tak že ministr vnitra Vít Rakušan tady zakládá politickou policii, která má stíhat občany za jejich názory, a zároveň to může způsobit i zastavení nebo zpomalení vyšetřování kriminální kauzy STAN. Takže opravdu to, jak - místo abyste věnovali veškerou energii k vyřešení zdražování, což neděláte, tomu, aby se zlepšovala zdravotní péče, tak ministr vnitra Vít Rakušan za STAN rozhodl o rozdělení Národní centrály proti organizovanému zločinu na dvě části. To znamená, může to způsobit zastavení nebo zpomalení vyšetřování mnoha závažných kriminálních kauz. A to se nám také nelíbí, zvláště v situaci, kdy bývalý ministr kultury za hnutí STAN Jiří Besser pro Seznam uvedl, že hlava zločinecké skupiny Michal Redl je od samého začátku v hnutí STAN a hnutí STAN od roku 2009 řídil. Takže to je prostě špatně.

Takže krátce a stručně řečeno - mimochodem to, co byste také měli řešit místo toho, že tady trávíme čas tím, že chcete zhoršovat zdravotní péči pro naše občany - já nevím, jestli to vůbec tušíte, jestli to ministr vnitra Vít Rakušan ví, že dochází k velkému nárůstu nelegální migrace do České republiky, do Evropské unie, a v tom nejsou započítáni Ukrajinci, zdůrazňuji, jsou to čísla Frontexu, oficiální údaj, oficiální orgán Evropské unie. Je to Evropská agentura pro pohraniční a pobřežní stráž Frontex, meziroční nárůst o 82 % nelegální migrace. A znovu říkám, v těch číslech nejsou započteni Ukrajinci, konkrétně je to 86 000 osob do Evropské unie, a naši policisté každý týden zadržují tady nelegální migranty, minulý týden 150 nelegálních migrantů z islámských zemí. Jako tady. Syřani, Turci, prostě hranice jak cedník, a vy ztrácíte čas tím - to je prostě totální neschopnost, to jsem ještě neviděl, vy ztrácíte čas tím, že se tady už téměř půl roku snažíte protlačit zhoršení dostupnosti, možnost zhoršení, že hrozí zhoršení dostupnosti zdravotní péče pro naše občany.

Takže to opravdu ne. Já chápu, že vládní koalice je z toho nervózní, když tady o tom hovořím, protože samozřejmě si myslím, že i vám už si stěžují občané České republiky a píšou vám, co to tady všechno předvádíte, respektive nepředvádíte, a když předvádíte, tak je to vždycky škodlivé pro Českou republiku.

A nechte mi dovolit aspoň v pár větách říct ještě tedy jednu prioritu, kterou vy tady tlačíte, místo abyste řešili zdražování. Ještě chcete - teď jste tady předložili zákon, pan ministr Baxa, ministr kultury z ODS, a už to prošlo vaší vládou, že chcete ještě politicky ovlivnit Českou televizi, ovládnout politicky Českou televizi a Český rozhlas.

Takže když to zrekapituluji: Vy tady berete zdravotním pojišťovnám 14 miliard, a to ani nehovořím o tom, že jste to navrhli ještě v okamžiku, v únoru, to svědčí o té asociálnosti vaší vlády, asociálnosti, vy jste to navrhli ještě v únoru před tou migrační vlnou z Ukrajiny. To znamená, už tenkrát jste chtěli zhoršit dostupnost zdravotní péče pro naše občany. A mezitím sem přišli tedy ti ukrajinští migranti, ale teď chci mluvit o tom, že máme tady šestimístný nárůst počtem osob státních pojištěnců do našeho systému. Takže naopak ty peníze by se měly přidávat, aby se alespoň o něco zlepšovala zdravotní péče nebo aby se nějakým způsobem, aby to bylo ke spokojenosti občanů. Ale vy stejně trváte na tom ubrání. To je prostě úplně neuvěřitelné. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP