(9.30 hodin)

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, vláda Petra Fialy, to znamená ta pětikoalice ODS, Piráti, STAN, KDU-ČSL a TOP 09, tady předkládá už několik měsíců a protlačuje zhoršení dostupnosti zdravotní péče pro české občany a zhoršení podmínek zdravotníků. Takže tato vláda se to snaží dnes právě v tomto okamžiku definitivně protlačit. Snažíte se protlačit tady snížení výdajů na zdravotní péči pro letošní rok o 14 miliard korun v situaci dlouhodobě odkládaných zdravotních výkonů, obtížně dostupné stomatologické péče, rostoucí inflace, cen energií a dalších výdajů. V tomto resortu je to samozřejmě nesystémový, škodlivý a nesmyslný návrh, který může výrazně postihnout pacienty, zdravotníky a nepomůže vůbec nikomu. Je to ze strany vlády Petra Fialy přímý útok na veřejný zájem, přičemž vláda zároveň vydává obrovské částky na výdaje, které nejsou nijak užitečné pro české občany.

Poslanci hnutí SPD se již několik měsíců snaží schválení tohoto návrhu ve Sněmovně zabránit a budeme pokračovat ve snaze samozřejmě, aby tento návrh neprošel, protože hnutí SPD je proti zhoršování dostupnosti zdravotní péče pro naše občany, ale vláda Petra Fialy chce prosadit zhoršování dostupnosti zdravotní péče pro naše občany a podmínky zdravotníků. Takže hnutí SPD stojí vždy na straně občanů a jejich oprávněných zájmů. Vláda Petra Fialy naopak našim slušným občanům peníze bere. Takže to je takový ten základní rozdíl mezi hnutím SPD a tím, co dělá vláda Petra Fialy. A já myslím, že to všichni občané na svých peněženkách už cítí, to, co předvádí vláda Petra Fialy.

Takže proč to tady říkám hned na úvod takto jasně, aby to bylo úplně jasné, že na jednu stranu vláda Petra Fialy, na jednu stranu vláda Petra Fialy tady prosazuje, aby se vzalo 14 miliard korun zdravotním pojišťovnám, a tím se snížily peníze na zdravotní péči českých občanů, a na druhou stranu vláda Petra Fialy neřeší drakonické zdražování v České republice? Tady to přesně vidíte, jakým způsobem vláda postupuje.

Podle aktuálních údajů Českého statistického úřadu činí meziroční růst inflace v České republice rekordních 17,2 %. A vláda Petra Fialy proti inflaci doslova vůbec nic nedělá. Když jsem tady před chvílí vyzval pana premiéra Petra Fialu, před pár minutami - který tady seděl za mnou, teď už odešel, protože ho téma zdražování evidentně nezajímá nebo na to nemá co říct, tak jako tak je to problém pro občany - tak jsem ho tady vyzval, aby se - já jsem tady navrhl bod před chvílí, abychom projednali vládní návrhy, tedy kdy to konečně začnou řešit, to zdražování. Odpovědí premiéra Fialy bylo, že odešel ze sálu. Takového má Česká republika premiéra. Nemá co říct. Nemá co k tomu říct. Co by taky říkal, když žádné návrhy nemá?

My v SPD jsme konkrétní plán představili. Okamžitě se musí snížit DPH u potravin a energií, a to až na nulovou sazbu. Totéž platí pro DPH a spotřební daň z pohonných hmot. Musí se zastropovat ceny základních potravin, energií a pohonných hmot i úroky z hypotečních úvěrů. Zároveň musíme nechat občanům více peněz v peněženkách z pracovních příjmů, aby nebyla snížena kvalita jejich života. To zajistí již podané návrhy SPD, a to na zvýšení daňových slev pro všechny pracující fyzické osoby a také na zvýšení daňových zvýhodnění na nezaopatřené děti pro jejich pracující rodiče. Ale tyto návrhy samozřejmě vládní koalice blokuje. Místo toho bere zdravotním pojišťovnám 14 miliard korun, aby neměly peníze, aby nemohly zlepšovat péči o naše občany. Takže SPD je tady v podstatě jediné politické hnutí, které myslí na naše lidi, nikoliv na cizí státy a bruselské papaláše.

A už dokonce i odborníci potvrzují, že vláda Petra Fialy uměle způsobuje předražení elektřiny. Přitom by elektřina mohla být levná. Nejenom známí odborníci na energetiku jako Ivan Noveský, Vladimír Štěpán či Pavel Janeček, ale nyní už i bývalý šéf státem kontrolovaného ČEZu a ještě do loňska vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Jaroslav Míl říká, že by Fialova vláda mohla zajistit našim občanům a firmám levnou elektřinu, ale podléhá lobbistickým tlakům, a levnou elektřinu lidem proto nezajistí. Míl správně říká, že se vláda mohla domluvit na nižších cenách energie s ČEZem pro české podniky a občany podobně, jako se na tom dohodla slovenská vláda. A Míl, Jaroslav Míl, též kritizuje to, že Fialova vláda dává výhodnou půjčku ČEZu ve výši 74 miliard pro vývoz elektřiny na unijní burzu v německém Lipsku, zatímco by se elektřina mohla dodávat levně od ČEZu přímo českým firmám a občanům. Jaroslav Míl také správně říká - a znovu zdůrazňuji, je to bývalý šéf státem kontrolovaného ČEZu, takže je samozřejmě odborník - tak říká, že jedním z několika důvodů jsou také emisní povolenky EU, které se staly předmětem spekulací.

Plně se tak potvrzují slova SPD. Jak říkám, na rozdíl od nekompetentní a podle mého názoru i vlastizrádné Fialovy vlády má hnutí SPD komplexní plán na systémové řešení energií. Proč si myslím, že je podle mého názoru Fialova vláda vlastizrádná? Protože jdete na ruku Bruselu, jdete na ruku Německu, místo abyste hájili zájmy českých občanů, aby čeští občané měli levné energie. Vás to nezajímá. Vy hájíte zájmy Evropské unie, států Evropské unie, Německa, Bruselu, Evropské komise, nikoliv, vy nehájíte zájmy peněženek českých občanů.

SPD navrhuje, a už to tady říkáme dlouho, měsíce, možná už roky a došlo na naše slova, SPD navrhuje odstoupení od katastrofální Zelené dohody EU, takzvaný Green Deal. Vystoupení České republiky ze spekulativního systému obchodování s emisními povolenkami Evropské unie. A dále, aby čeští producenti nejprve prodávali u nás levně vyrobenou elektřinu českým spotřebitelům za přijatelné ceny a na komoditní burzu v německém Lipsku ať se dodávají pouze její přebytky. Chceme, aby Česká republika nakupovala zemní plyn přímo od producentů, nikoliv od zahraničních překupníků. SPD říká, abychom obnovili národního importéra plynu a národního zpracovatele ropy. To vaše minulé vlády to prodaly. Plyn byl prodán za minulých vlád, byl zprivatizován a na základě dohody mezi ČSSD a ODS tenkrát tak byl zprivatizován Transgas. No a Unipetrol, národní zpracovatel ropy, byl prodán Polákům. Zrušme sociální daň - pardon, zrušme solární daň a veškeré dotace, které zdražují elektrickou energii pro spotřebitele, a snižme DPH u energií po vzoru jiných států. Takže SPD má jasná, konkrétní řešení. Vláda Petra Fialy řešení nepředkládá.

Máme tady tedy ten bod, to, že chcete vzít těch 14 miliard zdravotním pojišťovnám a zhoršit dostupnost zdravotní péče pro naše občany. Já bych rád v tomto svém vystoupení navrhl, abychom vrátili tento návrh na opakování druhého čtení, a proto také tady zdůvodňuji ty důvody.

Rád bych také řekl, co vy tady vlastně řešíte. Co vy vlastně dál tady řešíte a neřešíte a proč tedy já tady tímto způsobem musím vystoupit. Podívejme se třeba na problém bydlení. Takže vy navrhujete zhoršit zdravotní péči, a jaká je třeba situace energetiků, to jsem teď řekl, co jste způsobili svou nečinností a nekompetentností. Ale podívejme se třeba na vlastní bydlení. Protože vlastní bydlení se pro miliony poctivě pracujících našich občanů stává za vaší vlády naprosto nedostupným snem. Hrozí, že mnoho lidí kvůli neschopnosti splácet hypotéky upadne do dluhových pastí exekucí. Vaší vládě je to úplně jedno. Úplně jedno. V prvním čtvrtletí letošního roku stouply ceny bytů v České republice meziročně o čtvrtinu, což je nejvíce ze všech členských států v Evropské unii. Nejvíce ze všech států v Evropské unii. Vy jste nejhorší. Vy jste vládou, vaše vláda Petra Fialy uvedla situaci v České republice úplně do nejhorší situace. Vy jste tady stopli stavební zákon, který mohl urychlit stavební řízení, mohl zrychlit stavbu. Vy jste tady úplně stopli celý v podstatě, vy jste to - takže v podstatě situaci jste ještě zhoršili. A sami jste nic pořádného nenavrhli. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP