(23.10 hodin)
(pokračuje Zbyněk Stanjura)

My jste to velmi podrobně debatovali, tu takzvanou studii přínosu, na rozpočtovém výboru asi v minulém nebo předminulém volebním období, já už si to nepamatuji. A to je celé. Nejste schopni relevantně vyvrátit argumenty, které přednesl pan poslanec Nový. Za to máte mezi sebou experta, který je schopen hrát s českými figurkami, nasazovat, kdy chce, a nechat porušovat pravidla a říkat, co se dělat musí. (Pobavení v sále, potlesk koaličních poslanců.) Blahopřeji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: A nyní s přednostním právem paní předsedkyně Schillerová. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Pane ministře Stanjuro, když prostě mluvíte do dubu, tak mluvíte do dubu. Kdybychom přinesli x studií, ale přinášeli jsme je v době, kdy jsme nemohli mít ještě žádné relevantní výsledky, tak vy vždycky jste si našli k tomu protiargumenty. Byla to vaše mantra, nedostatek nápadů vlastních politických, tak jste si prostě vybrali EET. S čím přijdete příště? S kontrolním hlášením? Kdy jsme zlikvidovali karuselové podvody, že bychom se zase k nim vrátili? S čím přijdete příště, když se vám podaří zrušit EET?

A teď ještě tři poznámky. Druhý pilíř důchodové reformy. No, co jsme s ním měli dělat? To nebyla žádná důchodová reforma. To byl jakýsi pokus, zůstalo v něm 85 000 lidí, zavádělo se to u nás v době, kdy už okolní státy tento systém opouštěly, takže co jsme s tím měli dělat? Nikdo neměl zájem do něho vstupovat, zůstalo to tak, nezbylo nic než to zrušit. Tam prostě nebyla jiná možnost. Tady není ten důvod. Tady není žádný ten důvod. Tady prostě je to systém, který funguje, kde dneska kuriózně podnikatelé volají po jeho alespoň dobrovolném... Já ještě vystoupím potom jednou... dobrovolném zachování. Mám tady, našla jsem si citace od pana Prouzy a od dalších zástupců, kterého určitě znáte, myslím, že je dokonce v poradním orgánu pan Prouza někoho, pana ministra Síkely, pokud se nemýlím.

Jednotné inkasní místo. No to bych ani neříkala. To je sprosté slovo. Jednotné inkasní místo, a já jsem byla tehdy v pracovním, v jednom z desítek pracovních týmů ještě coby zaměstnankyně Finanční správy pro oblast mapování a takových procesů, to je jedno, teď s tím nebudu zdržovat. A přesně vím, jak to fungovalo. Velká cedule, přijala se legislativa, to je pravda, ta se přijala na půdě tehdejší Poslanecké sněmovny, a tím to zhaslo. Jenomže jednotné inkasní místo, pane ministře, to nejde namalovat jenom legislativně. Tam musí se základem - základem je propojení IT systému. A vy jste tady dneska plamenně mluvil o České správě sociálního zabezpečení, mluvil jste o problémech, že tam nejsou schopni, a já vám věřím. Já to vím. Já jsem se účastnila x debat jako ministryně financí a vím, v jakém to je tam stavu. A aby mohlo fungovat jednotné inkasní místo, to slovo už chci zapomenout, to slovní spojení, tak se musí propojit systémy Finanční správy, České správy sociálního zabezpečení a zdravotních pojišťoven. O to jsme se pokusili na tom malinkatém vzorku asi 75 000 subjektů paušální daně. Teď doufejme, no nevím, asi nepřibude po těch třech pásmech, co jste vymysleli, a to jsem považovala za pilotní projekt, minipilotní projekt toho, aby se na tom vystavělo - nenazývejme, vy jste tomu říkali národní cloud, ale to už pak se může pojmenovat jakkoliv, to je nepodstatné - abychom k tomu dospěli. To byly ty mezistupně a to byl ten plán, když jste říkal, že žádný plán nemáme.

Takže jednotné inkasní místo. Když si vzpomenete - často se oháníte Nejvyšším kontrolním úřadem. Říkáte, ten vám vyčetl to či ono, tak tehdy vyčetl tehdejší vládě, myslím, že ministrem financí byl Miroslav Kalousek v té době, když se to realizovalo, vyčetl, že to stálo nějaké 4 miliardy, jestli se mýlím, možná 4,5, 4,2. Ale utratilo se to za úplně jiné věci, než na jaké to bylo určeno. Takže to jenom prosím k jednotnému inkasnímu místu, když jste ho tady zmínil. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A díky tomuto vystoupení jsme se ocitli v malé smršti faktických poznámek. Ano, pan poslanec Patrik Nacher, poté paní předsedkyně Markéta Pekarová Adamová a poté pan ministr s faktickou. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Patrik Nacher: No, já bych ještě chtěl jednou reagovat. Kolegové, ctění kolegové a kolegyně, vy tady nastartujete nebezpečný precedent, to, co řekl pan ministr, a to, co řekl kolega Nový, a já v rámci sledování dvojího metru to budu sledovat. Protože tak jak jste to vy popsali, tak je v zásadě jakékoliv opatření neměřitelné. Protože vy jste řekli, že to můžete měřit před a po, pokud se nezmění všechny ostatní podmínky, což je nerealizovatelné. To znamená, že v momentě, kdy vy tady přijdete za rok, že nějaké vaše opatření zafungovalo, tak já vám tenhleten váš příspěvek v rámci dvojího metru připomenu. A abych už se nehlásil, znamená to tedy, jestli jsem to dobře pochopil pana ctěného kolegu Nového, prostřednictvím paní předsedající, že zavedením EET, tedy vy tvrdíte, se nevybrala ani koruna navíc nad náklady. To je jakoby závěr, který já si z tohoto beru. Je to tak, protože vy říkáte, že to je neměřitelné, a takto je potřeba to popsat. Vy máte právo to zrušit. Já vás tady, říkám, nepřesvědčuji. Já jenom říkám nějaké argumenty. Vy mi je vracíte, vysvětlujete. A za rok, až tady nakyne nějaké vaše opatření nové, tak já si přesně tuhletu řeč půjčím a připomenu vám vaše vlastní argumenty a to bude ten dvojí metr.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času ve faktické. A nyní s faktickou paní poslankyně Markéta Pekarová. Prosím.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: O dvojím metru skutečně hovořit nebudu, ale budu reagovat na paní předsedkyni Schillerovou. A vůbec mě vlastně nepřekvapuje, že nechápete příspěvek pana Nového, protože pan profesor Nový, který to zanalyzoval, a způsobem, který možná přesahuje schopnost představivosti některých z vás, tak vystihl - (Bušení do lavic a hlasitá reakce poslanců opozice.) - velmi i překvapuje tu vaši schopnost... Poslužte si, poslužte. Mě velmi překvapuje ta schopnost, a vlastně jsem za ni i ráda, která tady zazněla z úst paní předsedkyně Schillerové, té sebereflexe - když mluvíte do dubu. Tak já nevím, jestli si tady paní předsedkyně byla vědoma toho, že vlastně přiznala to, že ano, pan kolega Nový hovořil bohužel, musím říci podle mě bohužel, do dubu. Ta schopnost dubu přijímat tu informaci není úplně namístě v tomhle smyslu a hodnotit možná do úplného detailu, ale vy jste to sami řekli, vy jste to sama řekla, paní předsedkyně, prostřednictvím předsedající. Velká míra sebereflexe! Oceňuji to.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Pardon, my jsme ve smršti faktických poznámek, která se už mění v bouři. N následuje pan ministr Zbyněk Stanjura se svou přihláškou. Prosím, pane ministře.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Tak my máme v programovém prohlášení naší vlády, že změníme parametry kontrolního hlášení. Ten tisk už je tady. Takže jsme navrhli změnu, tak jak jsme slíbili. Snižujeme nesmyslné pokuty, nesmyslně vysoké pokuty, a to pro malé podnikatele, to znamená pro OSVČ, pro s. r. o., kde majitelem je jediná fyzická osoba, a pro čtvrtletní plátce DPH. Současně těm, kteří se nebojí otvírat zprávy, které najdou ve své datové schránce, prodlužujeme tu nesmyslně krátkou lhůtu na reakci k podání vysvětlení. Já myslím, že to je jenom správně. Označit paušální daň jako pilotní - řekla mikroprojekt? No tak pikoprojekt bych to možná nazval, už tak to nefunguje. A ty vaše obavy? Já to fakt nechápu, že nerozumíte tomu, co jsme navrhli. Tak dnes je paušální daň jednotná pro všechny OSVČ do jednoho milionu bez ohledu na výdajový paušál. Co navrhuje naše vláda pro tyto OSVČ, jakou změnu? Žádnou. Žádnou. Pro ty, kteří už v paušální dani jsou, nenavrhujeme žádnou změnu. Je to pravda, nebo není? Řečnická otázka. Odpověď je jednoznačná. Je to pravda. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP