(15.10 hodin)
(pokračuje Marian Jurečka)

Zvyšuje se také bonifikace při zápočtu důchodu pro účely nároku a výši dávek pomoci v hmotné nouzi. Dále je také úprava, která orgánům pomoci v hmotné nouzi umožní na základě správního uvážení pro účely nároku a výše všech dávek pomoci v hmotné nouzi nepřihlížet k příjmu, jehož započítání do rozhodného příjmu by nebylo možné spravedlivě požadovat.

Mění se rozhodné období pro dávky mimořádné okamžité pomoci. Dále je změna současného stanovení okruhu společně posuzovaných osob pro účely hodnocení nároku na mimořádnou okamžitou pomoc k úhradě nezbytného jednorázového výdaje. Dále je také změna příslušnosti pro dávky pomoci v hmotné nouzi podle místa, kde žadatel a s ním společně posuzované osoby bydlí. Tímto opatřením se zrychlí dostupnost dávek pro osoby, které bydlí mimo kraj, kde mají hlášený svůj trvalý pobyt.

Dále je zde možnost využít elektronického formuláře. Dále širší využití prostých kopií listin, zjednodušení řízení stanovením dalších odchylek od správního řádu a snížení množství doručovaných oznámení.

Účinnost zákona je navrhovaná k 1. červenci roku 2022, proto je tento tisk navrhován v rámci schválení podle § 90. Vedli jsme v posledních dnech debatu se zástupci i opozice. Vím, že tady jsou výhrady k tomu schválení podle § 90. Hledáme nějakou cestu, kterou si myslím, že jsme nalezli, pro to, abychom i přes ty výhrady, které tady jsou, dospěli k tomu klíčovému, a to abychom do 30. června dokázali tento návrh dvou zákonů projednat celým Parlamentem a dokázali dostat do Sbírky zákonů, abychom tu účinnost k 1. červenci stihli. Takže věřím, že to dokážeme zvládnout, byť to je věc, která tady není úplně obvyklá, v tak krátkém čase to projednat v rámci druhého a třetího čtení, ale myslím, že jsme tu cestu dokázali najít. Děkuji každopádně za případnou podporu tohoto zákona, která směřuje k tomu, abychom lidem v České republice zjednodušili v této tíživé situaci způsob žádání, administrace a dostupnosti vůbec podpory v rámci příspěvku na bydlení. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane ministře. A nyní prosím, aby se slova ujala zpravodajka pro prvé čtení, paní poslankyně Lesenská. Máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Vladimíra Lesenská: Děkuji, vážený pane předsedající. Děkuji panu ministrovi za předkládací zprávu. Já jako zpravodaj mohu konstatovat, že předkládaný tisk číslo 235 se dotýká příspěvku na bydlení, dotýká se rodičovského příspěvku a mimořádné okamžité pomoci ze systému pomoci v hmotné nouzi. Všechny tyto dávky mění tak, aby byla jednodušší administrace, protože jak úřad práce, tak jeho klienti, co se týče formulářů a vůbec způsobu žádání, mají plné ruce práce, proto jsem ráda, že ministerstvo navrhuje, aby o příspěvek na bydlení bylo požádáno, a příspěvek na bydlení nadále pak bude vlastně poskytován na dobu neurčitou, pokud nedojde ke změnám, které tento příspěvek budou rušit.

Dokládat příjmy a všechny požadované dokumenty budou klienti, nebo poživatelé této dávky, jednou za půl roku. Pokud dojde k některé ze změn, které jsou v návrhu zákona vyjmenovány, v průběhu čtvrtletí, mohou doložit toto i během čtvrtletí. Nicméně dávka nebude snížena, zůstane v původní výši, bude se měnit až jednou za půl roku. Co se týče rodičovského příspěvku, tak tam dojde k navýšení této dávky ze současných 10 000 měsíčně na 13 000 měsíčně a díky tomu tedy dojde ke zkrácení vlastně doby čerpání. A změna zákona č. 111/2006 Sb., což je zákon o pomoci v hmotné nouzi, definuje další zákonné situace, které mohou nárok na tuto dávku založit. Podrobně to tady zmínil pan ministr.

Já bych asi v tuto chvíli v rámci své zprávy další detaily nerozebírala. Jenom znova budu konstatovat, že předkladatel navrhl, aby Poslanecká sněmovna s návrhem zákona vyslovila souhlas právě již v prvním čtení. To je z mé strany v tuto chvíli vše. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji paní zpravodajce. A nyní tedy otevírám obecnou rozpravu, do které se přihlásili zatím tři. A vidím tady paní předsedkyni Schillerovou s přednostním právem, takže ji poprosím o její příspěvek.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já nechám věcnou stránku na své kolegy, kteří jsou specialisté na oblast sociálního zabezpečení, možná potom je nějakým způsobem ještě podpořím. Ale v tuto chvíli jsem tu z jiného důvodu. Jsem tu proto, abych jménem klubu hnutí ANO a klubu SPD dala veto podle § 90 jednacího řádu. Není to proto, že bychom chtěli prodlužovat jednání tohoto podle nás velmi důležitého zákona, nechám stranou i to, že je podáván tak pozdě a potom se spěchá na devadesátku, tuto kritiku si nechám na jindy, ale je to proto, že chceme mít možnost podat pozměňovací návrhy a uplatnit je tam, kde to podle nás je důležité. Nicméně po předběžné dohodě se zástupci koalice jsme připraveni podpořit i to minimální zkrácení lhůt, které bude navrženo ze strany zástupců koalice. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ano, děkuji. Vzhledem k tomu, že tady padlo veto, tak jedeme standardním systémem. A v tomto případě otevírám... ano, máme zde přednostní právo. Pan předseda Výborný. Máte slovo.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji, pane místopředsedo. Abych plynule navázal na slova paní předsedkyně, které děkuji za vstřícnost a pochopení, tak vzhledem k tomu, že bylo dáno veto na projednání v režimu § 90, tak poprosím Sněmovnu, aby posléze na závěr hlasovala o zkrácení lhůty k projednání sněmovního tisku 235, novely zákona o státní sociální podpoře, podle § 91 odst. 2 jednacího řádu na jednu hodinu. Je to extrémní možnost, jsme si toho vědomi, zmiňovala to nakonec i paní předsedkyně Schillerová. Dohoda i se zástupci všech poslaneckých klubů, i klubu SPD, je taková, že poté, pokud toto Sněmovna schválí, tak bych požádal o přestávku na jednání této schůze Poslanecké sněmovny na 30 minut a sešel by se urgentně výbor pro sociální politiku, který by projednal tento tisk. A zítra v 18 hodin by mohlo standardně podle takto zkrácené lhůty proběhnout druhé čtení tohoto sněmovního tisku 235. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Tak jestli jsem tomu teď správně rozuměl, tak vlastně na konci si odhlasujeme zkrácení na jednu hodinu. Ano, což je asi možné, takže mám to zde poznamenáno a na konci dám o tom hlasovat. V každém případě teď jsme tedy v obecné rozpravě, kterou tímto tedy otevírám, a přihlásili se tři poslanci zatím. Jako první paní poslankyně Pastuchová. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, pane místopředsedo. Dovolte, abych se vyjádřila k tomuto sněmovnímu tisku, novele o státní sociální podpoře, a k bodu, který je navrhován ke změně, a to je rodičovský příspěvek. Já chápu, že cílem tohoto návrhu je, aby byla možná flexibilita při čerpání této dávky a aby umožnila rodinám v téhle tíživé situaci čerpat si více peněz z rodičovské. Já jsem čekala, a opět musím zdůraznit, že KDU má ve svém programu podporu rodin, podporu rodin, podporu rodin, ale tady tu podporu opět nevidím. Čekala bych, že když navrhne vlastně zrychlené čerpání rodičovského příspěvku, že tam dojde také k nějakému navýšení tohoto příspěvku. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP