(11.00 hodin)
(pokračuje Pavel Bělobrádek)

Přihlásím se potom v podrobné rozpravě.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám, pane poslanče. Vzhledem k tomu, že je 11. hodina, přerušuji projednávání tohoto bodu. Přistoupíme k bodu, který otevírám, protože je pevně zařazen na jedenáctou hodinu a tím je

 

152.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 155/1995 Sb.,
o důchodovém pojištění, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony
/sněmovní tisk 237/ - druhé čtení

S pověřením vlády předložený návrh zákona uvede místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. A já vás prosím, pane ministře, abyste se ujal slova.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Vážený pane předsedající, milé kolegyně, vážení kolegové, my tady touto novelou zákona o důchodovém pojištění, sněmovní tisk 237, je to novela zákona č. 155/1995 Sb., cílíme především na to, abychom vyřešili jednu specifickou záležitost, která tady nastala od 1. ledna tohoto roku, kdy došlo ke změnám v oblasti podpory pěstounů. Myslím, že nejen pro nás jako pro KDU-ČSL, ale myslím, že pro celou Sněmovnu, vás všechny, kteří reprezentujete tady různé strany, si myslím, že tady na prioritě podpory pěstounů se shodneme, že nám záleží na tom, abychom dokázali udělat maximum pro to, aby děti nevyrůstaly v ústavních zařízeních, v kojeneckých ústavech a podobně, aby měly své rodiče, aby byly v rodině, která je milující, která je schopna dávat dobré příklady, která je schopna připravit děti dobře na život, poslat je do života. Úloha pěstounů je tady naprosto nezastupitelná.

A došlo tady k situaci, kdy po letech, kdy tento stát postupně od devadesátých let začínal dělat nástroje pro podporu pěstounů, až v roce 2013 to vyvrcholilo tím, že rodiče, kteří začali být aktivními pěstouny, byli také zároveň účastníky důchodového pojištění. Tady vlastně došlo k 1. lednu tohoto roku ke změně, kdy ti takzvaní nezprostředkovaní pěstouni se dostali mimo ten systém důchodového pojištění. Já si myslím, že se do něj dostali, do té situace, naprosto nepromyšleným, nedomyšleným krokem, a my tady touto novelou to chceme napravit. Chceme i těmto pěstounům dát účast v důchodovém pojištění, aby byli vlastně touto formou oceněni za to, že se věnují pěstounství, pěstounské péči dětí.

Takže prosím, abychom tento tisk projednali, abychom ho posunuli dál v projednávání. Pro nás je důležité, abychom to stihli pokud možno co nejdříve, abychom tuto změnu mohli realizovat. Takže tolik podstata této části novely tohoto zákona o důchodovém pojištění. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám, pane ministře. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru pro sociální politiku jako výboru garančnímu. K usnesení výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 237/1.

Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pro sociální politiku, poslanec Jiří Navrátil, informoval nás o projednání návrhu ve výboru a případné pozměňovací návrhy odůvodnil. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Navrátil: Děkuji, pane místopředsedo. Milé kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych vás seznámil se 48. usnesením výboru pro sociální politiku ze dne 15. června 2022 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony, které jsou uvedeny pod sněmovním tiskem 237:

"Po odůvodnění náměstkyně ministra práce a sociální věcí Dany Roučkové, zpravodajské zprávě poslance Jiřího Navrátila a po rozpravě Výbor pro sociální politiku Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky

I. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, aby vyslovila souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony;

II. zmocňuje zpravodaje výboru, aby se stanoviskem výboru seznámil Poslaneckou sněmovnu a ve spolupráci s legislativním odborem kanceláře Poslanecké sněmovny provedl příslušné legislativně technické úpravy."

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní otevírám obecnou rozpravu, kde eviduji tři přihlášky. Jako první vystoupí pan poslanec Milan Brázdil, jako další se připraví pan poslanec Jiří Navrátil. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Milan Brázdil: Děkuji za slovo. Milé dámy, vážení pánové, vládo, dobrý den. Tak jako se shodneme na tom, že je potřeba pomoci pěstounům, tak minulé volební období napříč Sněmovnou jsme se shodli na tom, že je potřeba, aby záchranáři mohli v případě zdravotních problémů, pokud dvacet let a více pracují na plný úvazek a dovrší šedesáti let svého věku, odejít do předčasného důchodu bez sankcí. Shodli jsme se na tom, byl to poslanecký návrh napříč spektrem a prošel touto Sněmovnou. Mimochodem, nebylo to zde, ale bylo to v tom náhradním jednacím sále, protože tady se prováděly nějaké technické úpravy, a posléze to šlo do Senátu, tam to hladce prošlo taktéž a prezident to podepsal. Účinnost je od 1. 1. příštího roku, ale bohužel se stala chyba. Mimochodem, i teď je chyba v tom nadpisu, novela zákona o důchodovém pojištění, prosím, nejsme v prvním čtení, ale jsme ve druhém čtení. Asi by se to mělo opravit.

Nicméně chybičky se dějí, nikdo si toho nevšiml a zákon, který má od 1. 1., ten paragraf, vejít v platnost, někteří záchranáři se na to těší, ale on je nerealizovatelný. Je tam chyba. Jsou tam terminologické problémy, a tudíž nemůže být uveden v život. Proto já přicházím a kolega Mašek a v podrobné rozpravě to načtu, v podstatě by se dalo říct jako s legislativně technickými úpravami, ale radši to dáváme do pozměňovacího návrhu ve dvou variantách, a přicházím s tím, aby se tohleto napravilo.

Jen abyste věděli, jedná se tedy o lidi - záchranáře, v loňském roce jich bylo 72. To jsou prosím data z ÚZISu, který uvádí, že v loňském roce - nevím, jak je to letos - ale v loňském roce se jednalo o 72 záchranářů. A to prosím 72 záchranářů, kteří možná nesplňují těch dvacet let, a z těchto 72 záchranářů jsou dvě třetiny především ženy, méně už mužů, a ne každý z nich to bude potřebovat nebo chtít, protože pro něj bude, on bude schopen dále pracovat, ale pokud by nebyl schopen ze zdravotních důvodů, tak někdo z nich by odešel. Tak jako i členové horské služby, když si vezmeme, že jich je možná sto profíků a možná že jeden, dva za ten rok by takové problémy měli, a nechceme, aby skončili záchranáři na dlažbě, tak tento pozměňující návrh, který jsme minule prošli a je v zákoně ten paragraf, tak je špatně napsaný a my ho chceme opravit.

Dámy a pánové, není to nic politického, ten paragraf tam je, je platný, ale je nerealizovatelný. Já vím že, mimochodem i v minulém období pan dnešní ministr, pan Jurečka, který mě teď neposlouchá, ale minule jako poslanec pro to hlasoval. Pro to jsme hlasovali všichni. Já vím, že on říká: Chystám možná na podzim otevřít znovu ten zákon, a pak to tam dáme. Máme to teď možnost udělat, nic nás to nebude stát, zvedneme pro to ruku a vlastně tak, jako chceme pomoci pěstounům, tak napravíme, nic nového neděláme, jen ty chybičky, které tam jsou, aby ten zákon, který tam je, byl realizovatelný.

Já vás chci o to ještě jednou moc poprosit a v podrobné rozpravě se přihlásím ke svému i k návrhu kolegy Maška a dalších poslanců, kteří jsou pod tím podepsaní, a zároveň předám i zpravodajovi tu úpravu. Děkuji vám jak za podporu, tak i za to, že jste mě vyslechli. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP