(15.20 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. A pan premiér má zájem o svoji reakci. Takže za okamžik se slova ujme pan předseda vlády České republiky Petr Fiala. Prosím.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: No ale nemůžeme se tvářit, že jsme pro to, abychom zajistili energetickou bezpečnost České republiky, abychom zajistili rozumnou cenu energií, neudělali nic. Bohužel přišli jsme do vlády v situaci, kdy energetická bezpečnost České republiky zajištěna není, kdy jsme závislí na ruské ropě, kdy se v minulosti nevytvořila nějaká alternativní cesta, nepodařilo se rozšířit ropovod, my na tom pracujeme, nebyly dostatečně zprovozněny plynové cesty, nebyly nalezeny alternativní zdroje, na tom taky pracujeme, LNG terminály, Stork II a další a další, já to tady ani všechno nestihnu vyjmenovat, co všechno děláme. Ale pomáháme i lidem, na které to aktuální zdražování cen dopadá. Na pomoc domácnostem, které mají potíže s platbami energií, jsou letos vyčleněny téměř 3 miliardy korun. Vytvořili jsme podmínky pro okamžitou pomoc pro ty, kteří si nemohou dovolit zaplatit složenku na energii. Zvýšili jsme příspěvek na bydlení, což pomáhá stovkám tisíců lidí. Připravili jsme program pro firmy, kterým může pomoci. A samozřejmě chystáme - a to už jsme oznámili - jak založení státního obchodníka s energiemi, abychom měli lepší nástroje v ruce, než má zatím Česká republika a česká vláda, a připravujeme také takzvaný úsporný tarif, to znamená tarif, který pomůže všem s nějakou spotřebou energie, kterou získají za státem sníženou cenu, a to povede jak k úsporám, tak to povede k tomu, že si domácnosti a jednotlivci budou moci s těmi rostoucími cenami (Předsedající: Čas.) lépe poradit. Naše vláda je v tom (Předsedající: Čas, prosím.) určitě nenechá.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Díky. Děkuji. A ještě v mezičase, nežli se připraví paní předsedkyně, načtu došlou omluvu, a sice dnes se mezi 18 a 19 až do konce jednacího dne z pracovních důvodů omlouvá pan poslanec Jan Lacina.

A nyní prosím se může ujmout slova paní předsedkyně Alena Schillerová a připravit se může pan poslanec Martin Kukla. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Pane premiére, z aktuálních veřejně dostupných informací vyplývá, že sociální služby, které jsou financovány především kraji jakožto zřizovateli, opravdu finančně dodýchávají, a to se primárně týká nedostatku finančních prostředků na mzdy sociálních pracovníků. Poskytovatelé i kraje si stěžují na nedostatek financí a reálně hrozí sociálním službám kolaps. Výpadek těchto finančních prostředků mají podle plánu dorovnat vyšší úhradu od klientů, a to v dnešní době, kdy většina populace chudne. Dle našich kvantifikací sociálním službám v České republice chybí přes 4,5 miliardy korun, takže to jistě chápete, že není malá suma. A já se ptám, na co čeká ministr práce a sociálních věcí, respektive jestli je nějaká dohoda mezi Ministerstvem financí a Ministerstvem práce a sociálních věcí, jestli je finalizována? Zajímá mě, kolik finančních prostředků by mohlo poskytovatelům péče dodatečně doputovat?

A chci na tomto místě ještě upozornit, že vláda, které jsem byla členkou, finanční prostředky pro sociální služby pravidelně navyšovala. My jsme za období naší vlády peníze na sociální služby zdvojnásobili. Ale tady bych chtěla říct, že pokud šetříte na sociálních službách, tak šetříte opravdu na těch nejpotřebnějších, o kterých mluvíte, že jsou vaší prioritou, a skutečně ten kolaps je podle mě neodvratný.

Takže já jsem se chtěla zeptat, jestli o tom víte vůbec jako premiér a zda s tím hodláte něco dělat? Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času a nyní se ujme slova pan předseda vlády České republiky. Prosím.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Vážená paní předsedkyně, já o tom jako premiér vím. Já se snažím rychle všechno naučit, takže i o problémech sociálních služeb už mezitím vím. Možná kdybyste tu interpelaci nazvala o něco přesněji než Dopady inflace, tak bych vám mohl o něco přesněji odpovědět, protože zase úplně všechno v hlavě nenosím, ale přece jenom nějakou odpověď vám dám.

Pokud jde o financování sociálních služeb, tak schválený rozpočet pro rok 2022 pro oblast poskytování sociálních služeb byl ve výši 20,5 miliardy korun. Není ale možné říct, že se tady nic neudálo v tom mezičase, protože proběhlo navýšení příspěvku na péči, který do systému sociálních služeb přinesl další 2,4 miliardy korun. A kromě toho, že byl zvýšen příspěvek na péči, který, jak jsem říkal, do systému přinesl 2,4 miliardy korun, tak ještě proběhlo navýšení úhrad za sociální služby a toto navýšení přineslo dalších 910 milionů korun. Čili nějaký pohyb směrem nahoru tady skutečně nastal.

Nicméně při projednávání státního rozpočtu - a to je potřeba říct jasně - se nepočítalo ani s tak velkou inflací, ani s tak vysokými cenami energií, takže v tuto chvíli probíhá jednání ve vládě a na expertní úrovni mezi Ministerstvem práce a sociálních věcí a Ministerstvem financí o navýšení alokace do systému poskytování sociálních služeb, kde jsme si vědomi toho, že přes ty pozitivní kroky, které jsem tady zmínil, to znamená 2,4 miliardy příspěvek na péči, 910 milionů navýšení úhrad na sociální služby, tak přesto tam ty finanční problémy prostě jsou. Jaké to přesné číslo, po kterém voláte, bude, to budeme vědět během několika týdnů. Já nemám ve zvyku dopředu říkat nějaké částky, dokud se na nich ve vládě nedomluvíme, nespočítáme si to, neanalyzujeme si dopad a nevíme přesně, co to znamená a co to přinese. Ale jsme si vědomi tohoto problému a během několika týdnů toto navýšení alokace provedeme.

Nad rámec toho bych chtěl ještě říct, že v rámci programového prohlášení vlády naším cílem je v této oblasti nastavit transparentní a stabilní systém financování sociálních služeb. To pokládáme za důležité, protože my jsme nebyli s tím systémem spokojeni už předtím, co s ním dělá inflace a co s ním dělá zdražování cen energií. My si myslíme, že je ho potřeba upravit dlouhodobě. Proto Ministerstvo práce a sociálních věcí ještě vedle tady toho navýšení, o kterém tady mluvím, připravuje návrh změny, tedy novelizaci zákona o sociálních službách.

Současně chci ale říct, že vedle toho navýšení - a k tomu se hlásím a to provedeme a uznáváme, že v těch sociálních službách tento problém je - musíme dbát na to, abychom nepokračovali v těch tendencích, které v České republice způsobují takto vysokou inflaci. Proto jsme prosadili protiinflační úspornější rozpočet pro letošní rok, rozpočet se schodkem 280 miliard korun před válkou na Ukrajině, tedy o 96,6 miliard méně, než byl původní návrh vaší vlády, tedy bývalé vlády, a meziročně dokonce o 220 miliard korun méně. Ale i když toto děláme, tak jak jsem ukázal na konkrétních číslech, nešetříme na těch, kteří pomoc potřebují, kteří si pomoci nemohou, a proto jsme už tehdy provedli to navýšení. Ano, uznávám, my jsme nemohli vědět při přípravě státního rozpočtu, že bude válka na Ukrajině, že to bude mít tyto důsledky. Proto jsme připraveni teď peníze nebo alokaci částek, které jdou na sociální služby, zvýšit, a proto také, jak už jsme tady o tom mluvili minimálně při minulých interpelacích nebo někdy jindy, připravujeme úpravu státního rozpočtu, která ty vlivy ruské agrese na Ukrajinu na Českou republiku zohlední. (Ozývá se zvonění telefonu.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji velmi i za dodržení času. Poprosím o ztišení zvonění, opakuje se to tady v sále. A nyní prosím vaše doplňující otázka.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Moje to nebylo. Tak doplňující, budu rychlá. No, pane premiére, ještě uvidíme, kolik bude ten protiinflační rozpočet, protože novelu jsme nikdo neviděli, viděli jsme jenom plán do roku 2025 a tam je 1 200 miliard bez této novely. Takže uvidíme, jak to nakonec dopadne.

Já jenom chci připomenout, že jestliže hovoříte o té částce, tak jste tvrdě podfinancovali sociální služby. Protože když začínal tenhle systém financování v roce 2017, na sociální služby šlo 7 405 milionů, pak to za vašich vlád klesalo, aby to za našich vystoupalo. V roce 2020 už to bylo 22 199 milionů a v roce 2021 plán byl 24 412 milionů. Takže pokud hovoříte o 20,5 miliardách, tak jsme doma! To jsou přesně ty peníze, které jste tam vzali a které tam dneska chybí. A to, co jste tam dodali, samozřejmě nemůže absolutně stačit. A stejně vám nezbude, než v novele (Předsedající: Čas.) zákona o státním rozpočtu, věřte mně, to tam prostě doplnit. (Předsedající: Čas, prosím.) Jinak to dopadne špatně. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A opět je zájem o reakci na tuto doplňující otázku nebo komentář? Ano. Posečkáme... A můžete se ujmout slova. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP