(13.50 hodin)
(pokračuje Martin Kolovratník)

Pravda je, že když jsme jako občané u občanských voleb, tak se s obálkami pracuje. Jdeme za urnu, vložíme je do obálky, pak se z ní ten lístek nebo ty lístky vyndají. Takže já teď chci opravdu nestranně - víte, že v této pozici jsem vždycky nestranný - říct, že technicky samozřejmě to je možné. Já jsem si teď, když jsem poslouchal tu rozpravu, to rychle ověřil u sekretariátu. Je to otázka nějakých 200 obálek formátu A5 do patnácti minut, museli bychom tedy na krátkou chvíli přerušit... Udělat to za volební komisi technicky můžeme, ale není mým úkolem a nebudu se tady vyjadřovat, je to na rozhodnutí Sněmovny, jak se svébytně rozhodne, jakým způsobem chce proceduru volby upřesnit, nebo nechce. Ať to rozhodnutí dopadne jakkoliv, za volební komisi mohu zopakovat, že lístek je možné vydat pouze u výdejního místa. Je správné a možné označit ho také pouze za volební plentou. Tam se vám samozřejmě nikdo nemůže dívat, jak s ním pracujete, jestli si ho fotíte, nefotíte, co s ním děláte, ale pak v principu tajnosti mezi zástěnou a urnou by samozřejmě ten lístek neměl nikdo vidět. Tomu asi rozumím. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Než dám přednostní právo paní předsedkyni Schillerové, mám tu tři faktické poznámky. První je k faktické poznámce přihlášen pan poslanec Babka, připraví se pan ministr Válek a následuje s faktickou poznámkou pan poslanec Foldyna. Pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Ondřej Babka: Děkuji za slovo. Já bych asi dneska nevystoupil nebýt toho, co tady řekl pan ministr Stanjura, protože dělat si z toho ještě srandu, já jsem člen volební komise, byl jsem účasten minulé volby a opravdu mi bylo trapně. Bylo mi trapně za poslance, za členy komise a s tajnou volbou, jejíž princip je na tom, že nikdo se nemůže dozvědět, jak kdo z nás volí, s tajnou volbou to nemělo nic společného. A zesměšňovat to tady, protože - podle mě já bych si nedovolil, asi by mě nenapadlo s tím vystoupit, ale když to udělal pan kolega Okamura, tak prostě tím, že tady na to upozorníme, přece bojujeme za nás všechny, za budoucí poslance, vůbec za demokratický průběh tajné volby. A zesměšňovat to nějakým překládáním lístku na čtyřikrát, to mi přijde opravdu snad ještě trapnější než volba samotná, která proběhla před čtrnácti dny. Děkuji. (Potlesk poslanců ANO 2011 a SPD.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Další s faktickou poznámkou vystoupí pan ministr Válek. Pane ministře, prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Víkend - děkuji, paní předsedající - se blíží. Myslím si, že nemá smysl některé věci hrotit. Pokud bych to chtěl zlehčovat, udělat z tajné volby ještě tajnější nebo tajemnější, také se tam může zhasnout. To ani ti, co volili, nebudou vědět, koho volili. (Pobavení.) Nicméně já bych za sebe chtěl říct, že mě nikdo nekontroloval, nikomu jsem nic neukazoval, a pokud se rozhodnu někomu říct, jak jsem volil, nebo mu ukázat, jak jsem volil, nezlobte se, je to moje rozhodnutí a co je vám komu po tom! (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Vracíme se do... Pan Foldyna ještě měl faktickou poznámku. Prosím.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Děkuji. Já jsem se chtěl jenom panu Bendovi omluvit. On mluvil o volbě Rady ČT a já jsem mluvil o volbě místopředsedy NKÚ. Takže to bylo... Já jsem to neřekl nahlas, takže aby to zaznělo a bylo to spravedlivé, omlouvám se. Bylo to takto. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, děkuji. Vracíme se do rozpravy. S přednostním právem se hlásí paní předsedkyně Schillerová, připraví se pan poslanec Juchelka.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji, pane místopředsedo. Nebudu nikoho urážet, nikoho zesměšňovat, nepatří to vůbec do mé výbavy. A nikoho jsem neviděla, to znamená, nemohu nic z toho, co tady bylo řečeno, potvrdit ani vyvrátit, ale jestliže každé volby, kterých se účastníme, každé, probíhají tak, že jdeme za plentu, dáme lístek do obálky, jestliže potvrzuje tady pan poslanec Kolovratník, že technicky to není problém, tak to udělejme, je po diskusi a pojďme volit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Další v pořadí se hlásí pan poslanec Juchelka.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Já jsem chtěl říct to samé jako paní předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO, že de facto se o nic nejedná. Jedná se o deset sekund, kdy z obálky hlasovací lístky vytáhneme, za deset sekund je tam zase dokážeme vložit, takže to zdržení vůbec žádné není, a pojďme prostě a jednoduše volit, když víme, že pan předseda volební komise Kolovratník to potvrzuje, a budeme všichni klidnější - ti poslanci, kteří mají pocit, že jsou do toho tlačeni, i ti, kteří něco viděli a mají pocit, že prostě a jednoduše tajná volba tajnou není, že není svobodná v té tajnosti, v jaké by měla být. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Další v pořadí pan předseda Benda.

 

Poslanec Marek Benda: Mně je trošku trapně za některé tady vystupující předřečníky z řad opozice. Jestli jste nějaký problém měli, máte předsedu volební komise. Proč jste to proboha neřekli o týden dřív, o čtrnáct dní dřív? Vždyť to se všechno mělo upravit, mohlo udělat, ale teď přijdete a řeknete, že se má přijímat usnesení, které víte, že se přijmout nemůže. Tak je to snaha zbořit tu volbu dneska? Je to snaha tu volbu dneska zbořit, nebo není?

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Juchelka.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Jenom na pana poslance Bendu prostřednictvím vás, pane předsedající. Reaguji jenom na to, co se tady odehrálo právě za tímto pultíkem hned po panu Kolovratníkovi, na usnesení ohledně tajné volby pana předsedy Okamury. Takže jenom říkám, že my s tím prostě problém nemáme dát hlasovací lístky do obálky během deseti sekund, že to je prostě jenom malinké, krátké zdržení. Možná se více zdrží ti, kteří to budou počítat a budou to z těch obálek vytahovat, nicméně pro to uklidnění si myslím, že toto usnesení bychom mohli podpořit.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. To byl poslední přihlášený... Paní místopředsedkyně Kovářová.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Já se, vážené kolegyně, vážení kolegové, nechci pouštět do obsahu toho usnesení, nicméně vše by možná vyřešila elektronická volba, o které už jsme tady diskutovali v minulém volebním období. (Smích a poznámky zleva.) Nevím, co je na tom k smíchu. Možná že potom byste tady neřešili usnesení a jak se mají obálky překládat či nepřekládat. Děkuji. (Potlesk poslanců STAN.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Jsme stále v rozpravě. Ptám se, jestli se ještě někdo do rozpravy hlásí? Není tomu tak, tak já poprosím pana předsedu. Rozpravu končím.

A nyní se musíme vypořádat s tím, co tady zaznělo. Zazněla tady dvě usnesení. Jednak pana předsedy Okamury, pak tu byl protinávrh pana ministra Stanjury. Já jsem konzultoval v tuto chvíli připomínku pana předsedy Bendy a podle § 71 našeho jednacího řádu, já vám ho přečtu: "Návrh usnesení Sněmovny upravujícího vnitřní poměry Sněmovny a podrobnější pravidla jednání Sněmovny a jejích orgánů se doručí všem poslancům nejméně 24 hodin před hlasováním o něm." Čili podle mého názoru a podle názoru sněmovní legislativy je skutečně váš návrh, pana předsedy Okamury, samozřejmě i protinávrh pana ministra Stanjury nehlasovatelný. Já to konstatuji. Jediné, jak se s tím vy pořádat, je případně dát námitku proti mému vedení schůze, ale jsem přesvědčen, že tyto návrhy nejsou hlasovatelné a já o nich hlasovat nedám.

Chci se zeptat, jestli má někdo námitku proti mému postupu? Hlásí se pan předseda Fiala s přednostním právem.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji. Samozřejmě respektuji to, co jste, pane předsedající, řekl, že to tak tedy může být. My to uděláme. Samozřejmě pro mě to, co řekl zvlášť člen komise, která má dohlížet nad právoplatností voleb, o tom, že ty volby nebyly tajné, je pro mě rozhodující. To znamená, pokud nechcete hlasovat, nechcete ani vložit ten lístek do obálky, tak prostě mám pochybnosti o tom, že ta volba skutečně bude tajná, a samozřejmě v tom mě utvrdila i moje předřečnice, paní místopředsedkyně Kovářová, která začala mluvit o elektronické volbě. To můžeme už udělat i korespondenční volbu. Jinými slovy, už tam vůbec nemusíme chodit, na ty volby. (Potlesk zprava.) Ano, protože pak by to bylo jasné, pak už nemusíme volit. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP