(13.40 hodin)
(pokračuje Martin Kolovratník)

I zde zvláštní zákon způsob volby nestanoví, volební komise navrhuje volbu tajnou, a v případě, že bude úspěšná, zvolenému členu Rady České televize by započalo funkční období dnem volby, tedy dneškem, a končilo by 27. května 2026.

I zde prosím, pane předsedající, o otevření rozpravy a poté nechat hlasovat o návrhu na tajnou volbu.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, děkuji pěkně. Otevírám obecnou rozpravu, do které se přihlásil pan předseda Okamura. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, dovolte mi, abych v krátkosti zareagoval na pana poslance Kolovratníka.

Při minulé tajné volbě členů Rady České televize jsem osobně viděl vládní poslance, jak ukazují vládním členům volební komise svůj vyplněný volební lístek, a až poté ho vhodili do urny. Něco podobného ovšem je evidentním popřením principu tajné volby a uvedení poslanci tak nemohli tajně, a tudíž svobodně projevit svoji vůli.

Abychom této věci zabránili, navrhuji, abychom nyní přijali usnesení ke způsobu provádění tajných voleb v Poslanecké sněmovně. Usnesení má následující znění:

"Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky se usnesla na tomto způsobu provádění všech tajných voleb:

I. Každý poslanec účastnící se volby obdrží v jedné obálce příslušný počet hlasovacích lístků.

II. Každý poslanec účastnící se volby vyplňuje volební lístky pouze za plentou.

III. Každý poslanec účastnící se volby vyplněné volební lístky vkládá do obálky pouze za plentou.

IV. Každý poslanec účastnící se volby obálku s vyplněnými volebními lístky vhodí do volební urny.

V. Lístek, který byl vložen do volební urny jakýmkoli jiným způsobem, než byl popsán v bodech I až IV, znamená, že je takový volební lístek neplatný."

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, pane předsedo. Jenom vás prosím, abyste mně návrh toho usnesení pokud možno dal písemně. Děkuji pěkně. Dál se do obecné rozpravy hlásí pan předseda Benda.

 

Poslanec Marek Benda: Vážený pane místopředsedo, vážené dámy, vážení pánové, za prvé to, co řekl pan předseda Okamura - a je mi to líto, že to musím říct takhle ostře a jednoznačně - je lež. Je lež! Při volbě Rady České televize se nic takového nestalo. (Šum zleva.) To je první věta.

Druhá věta. Jestli je to snaha o to, zbojkovat toto jednání, je to samozřejmě legitimní snaha opozice. Současně ale říkám, že usnesení, které bylo navrženo, je typickým usnesením, kterým si Poslanecká sněmovna upravuje své vnitřní poměry jednání usnesením, a k této musí být 24 hodin předem předloženo. V tuto chvíli o takovém usnesení nemůžeme hlasovat.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano. Dále se hlásí do obecné rozpravy pan poslanec Juchelka, prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc. Já jsem tady bedlivě poslouchal jak pana předsedu Okamuru, tak také pana předsedu Bendu. Pro mě je to poněkud šokující samozřejmě na mikrofon říct tady tyto náležitosti, když jsem zaznamenal - a ne u volby Rady České televize, ale u volby viceprezidentky NKÚ - tady podobnou šuškandu, dokonce i nějaké články vyšly o tom, že tajná volba tajnou volbou de facto byla, ale de facto nebyla, protože se ty lístky ukazovaly, a v kuloárech, řekněme si na rovinu, to tady takhle i od některých poslanců prezentováno bylo. Takže já sám za sebe i jako předseda volebního výboru i jako můžu říct místopředseda poslaneckého klubu hnutí ANO, i když to nemáme teď nějakým způsobem domluvené, tak asi nemáme nic proti tomuto usnesení, abychom dávali ty lístky do obálky a hlasovali tady touto formou, že nemáme problém toto podpořit. Nicméně moc prosím, protože je to opravdu trapná situace pro všechny, pro ty, kteří to vymyslí, pro ty, kteří to kontrolují u té urny třeba, i pro ty, kteří se cítí být kontrolovanými. Je to opravdu velmi trapné pro každého poslance, pokud musí vůbec, pokud je to pravda, tady tímto projít. Tak prosím, abychom všechny spekulace hodili za hlavu, i tady tuto šuškandu, a klidně ještě více nějakým způsobem tu tajnou volbu umocnili v rámci demokracie a dávali to do obálek. Nemám nic proti tomu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: S přednostním právem se nyní hlásí pan ministr Stanjura.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Je škoda, že hnutí ANO a SPD nedůvěřují svým poslancům a chtějí, aby to dávali do obálky, aby nemuseli jejich šéfové klubu nebo pověřené osoby kontrolovat jejich lístky, jinak tomu vůbec, vůbec nerozumím. Mimo jiné, před chvílí jsme rozhodli, jestli bude volba tajná, nebo veřejná, taky jsme mohli rozhodnout, že bude veřejná, tak já nevím, jestli bychom měli ruce v obálce... Stejně by to bylo na sjetině poznat. Takže je to snaha jenom zdržovat. Pak dopadnou volby a co řekne pan předseda SPD Tomio Okamura? Si tipnu: "My jsme je nevolili!" A jak to víme? Jak zkontrolujeme tohle tvrzení? Jak nám to dokážete, že ty lidi jste nevolili zrovna vy, když nás budete kritizovat? Takže ten návrh je úplně nesmyslný a má jenom sloužit ke zdržování, to je všechno. Nám to nevadí, my jsme připravení, my máme času dost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Další se hlásí pan poslanec Foldyna v rozpravě.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Děkuji za slovo. Jsou parlamenty, kde slovo lež je urážka a vůbec se nepoužívá. Mě mrzí to, že se to tady používá, a mrzí mě třeba to, že pan kolega tady hovořil, že nic takového není pravda a že to je lež. Já si myslím - já to nechci říct ve zlým - ale vy byste dneska obelhal i detektor lži, pane kolego, protože vy víte, že to pravda je. (K poslanci Bendovi, který nesouhlasně kýve hlavou.) Říkají to i vaši poslanci, a nemůžeme tady ukazovat, protože nejsme podrazáci. Vy to velice dobře víte. Je to až trapné, kam jsme se dostali, a ponižující pro celou řadu lidí z vašich lavic. Je to ponižující a je to trapné prostě ve smyslu, kdy občanům předvádíme, jak to vůbec nemá vypadat, v situaci, ze které oni mají strach, protože tady se něco odvíjí, co je naprosto nekontrolované.

Takže já jsem naprosto přesvědčen, že to, co řekl pan Okamura, je pravda, je to jedna z možných cest. Vy jste tady desítky hodin obstruovali minulou volbu, demokraticky jste to zvládli a máte na to právo. A my demokraticky žádáme, aby ty volby byly opravdu demokratické a aby byly tak, jak se volby dělají, to znamená - lístek se vloží do obálky a basta. Děkuji. (Potlesk poslanců SPD.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Znovu s přednostním právem se hlásí pan ministr Stanjura.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Já bych chtěl přednést protinávrh, že každý poslanec je povinen volební lístek přeložit na polovinu a poslanci SPD na čtyři části, aby to bylo jistější, že to nikdo nepřečte. Myslím si, že když to uděláme takhle (Ukazuje názorně s obálkou.), tak to splní účel té obálky. Myslím, že ani pan předseda Tomio Okamura, když mu takhle přeložím svůj volební lístek, nezjistí, co je vevnitř, a nemusíme tady si rozdávat obálky a šetřit. A protože vy jste nedůvěřiví, tak vy si to klidně přeložte ještě tak anebo tak anebo ještě tak - a víc už by se tam nevešlo do té volební urny. Děkuji. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Další v pořadí se hlásí pan kolega Kolovratník, připraví se pan poslanec Juchelka, bude následovat pan poslanec Foldyna.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Aby to nebylo o nás bez nás, já teď promluvím za volební komisi. Nebudu komentovat, já si myslím, že je to integrita věcí, integrita každého z nás. Víte, že vydáváme lístky u výdejních míst, víte, že tady byl velký politický spor, tuším, že v roce 2017 na začátku minulého volebního období, kvůli jedné nominaci tehdy do kontroly bezpečnostních sborů jednoho z kolegů z KSČM, že tehdy po dohodě všech klubů jsme zavedli i evidenci toho, jestli si poslanci vyzvedávají, už když přicházejí k volbě, všechny lístky, aby se neměnilo kvorum. Zavedli jsme to a použilo se to jednou v té době, pak už to celé období nějak fungovalo. Čímž nechci zpochybnit ten nárok. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP