(13.00 hodin)
(pokračuje Martin Kukla)

Jedná se o již tři zmíněné zákony. Je to zákon č. 164/2013 Sb., o mezinárodní spolupráci při správě daní a o změně dalších souvisejících zákonů, dále je to zákon č. 456/2001 Sb., o finanční správě České republiky, a je to zákon č. 471/2011 Sb., o mezinárodní pomoci při vymáhání některých pohledávek. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. S faktickou poznámkou se přihlásil pan poslanec Hrnčíř. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Jan Hrnčíř: Děkuji za slovo, vážený pane předsedající. Vážené kolegyně, kolegové, já bych jenom v krátkosti se k tomuhle tisku také vyjádřil. Samozřejmě vítáme, že digitální platformy, které samozřejmě zažívají boom v posledních letech a prochází touhle ekonomikou stále větší a větší peníze, že se prostě budou informace vyměňovat tak, aby bylo skutečně možné je efektivně zdanit.

Trošku mě mrzí, že v poslední době zapadla debata o digitální dani, kterou jsme tady řešili minulé volební období poměrně dlouhou dobu. Dotáhli jsme ji téměř do konce. Když se podíváme na internetové giganty jako Facebook, Google a podobně, jakým způsobem tady inkasují tržby a jakým způsobem tady platí daně - když jsem se díval, že třeba internetový gigant Google někdy za rok 2020 tady měl tržby přes 300 milionů a odvedl na daních včetně odvodů sociálního a zdravotního pojištění za zaměstnance asi jenom 7 milionů korun, kdežto v Irsku odváděl miliardy, tak si myslím, že bychom se měli i tímhle směrem zaměřit.

Já bych byl rád, kdyby pan ministr financí, který dorazil, se vyjádřil i k tomuto, jak daleko je ta digitální daň, jestli se s ním nějakým způsobem počítá, protože si myslím, že náš státní rozpočet tímto přichází skutečně o veliké peníze. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, pane poslanče, za dodržení času, nicméně příště prosím, abyste se přihlásil řádně do diskuse. Faktickou poznámkou se reaguje na předřečníky. Nyní je přihlášen pan ministr Stanjura, prosím.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. Ještě jednou bych chtěl omluvit svoji neúčast, ale před několika minutami skončilo společné jednání s polskou vládou, takže ihned, jak jsme skončili, jsem zamířil sem do Poslanecké sněmovny. Děkuji panu ministru kultury, že vzal za mě úvodní slovo.

Já jsem slyšel vystoupení paní předsedkyně Schillerové a následné vystoupení, tak ten zákon nebudu znova představovat. Myslím, že byl představen poměrně široce a je pravda, že byl de facto připraven v minulém volebním období. Není žádný důvod, abych to nepotvrdil.

V souvislosti s tím bych chtěl navrhnout zkrácení lhůty, a to ve dvou variantách, buď na 10 dnů, abychom za 14 dní mohli projít druhým čtením, pokud by to bylo vetováno, tak potom o 30 dnů na 30 dnů.

Pro pana poslance Hrnčíře, vaším prostřednictvím, pane místopředsedo, debata o digitální dani byla nahrazena globální dohodou na úrovni OECD, která má dva pilíře. Jeden pilíř, který už byl schválen a v této chvíli finišují přípravy na evropské směrnici, je minimální efektivní zdanění právnických osob ve výši 15 %. Česká republika to podporuje. Druhý pilíř, který se týká digitální daně, práce finišují v rámci OECD, měly by být dokončené letos. Je to přesně to, po čem mnozí volali v minulém volebním období, že je mnohem lepší mezinárodní řešení. Řešení v druhém pilíři podpořila více než stovka zemí. Předpokládám, že to bude i v prvním pilíři. Jakmile to bude přijato, budeme to implementovat na národní úrovni bez rizika sankcí ze strany Spojených států, protože Spojené státy se k té dohodě přidaly.

Po změně administrativy byl změněn přístup, takže jsme to nepodcenili, ale v této chvíli nemá žádný smysl přijímat řešení na národní úrovni. Směrnice u druhého pilíře buď bude přijata na příštím ECOFINu v Lucemburku, nebo to bude během našeho předsednictví, kde je potřeba jednomyslnost členských států. Té se zatím nepodařilo dosáhnout, ale kompromisní jednání směřují k dohodě. Tak by to mělo být.

To je všechno. Doufám, že takové vysvětlení k digitální dani stačí a návrh zákona byl představen dostatečně z úst mých předřečníků. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji pěkně. Ještě se z místa hlásila paní předsedkyně Schillerová, tak jí dám slovo - zatím poslední přihlášená do obecné rozpravy.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. On to víceméně pan ministr řekl. Já jsem chtěla reagovat na pana poslance Hrnčíře s tím, že náš návrh - a předkládala ho naše vláda, já jsem byla v čele Ministerstva financí - na takzvanou digitální daň, a měl to být právě tlak vytvořený na OECD, aby něco konečně po osmi nebo deseti letech začalo dělat a vytvořilo globální zdanění. Vím, že ty práce - vy máte dneska, pane ministře, detailnější přehled, já to sleduji jenom z toho, co je ve veřejném prostoru - že ty práce pokročily, což je dobře, protože je to nespravedlivé, že tyto platformy - je to nespravedlivé i vůči českým digitálním firmám, které tady působí a musí poctivě platit daně, a ty zahraniční, které dneska nechytíme z hlediska virtuálního sídla, vlastně ne. Takže pokud toto skutečně pokračuje, bude se vytvářet tlak a my to maximálně podporujeme. Až to nějakým způsobem dorazí do Poslanecké sněmovny, za hnutí ANO říkám, že to vždycky budeme podporovat. Tak si myslím, že to je správnější krok. To jsme vždycky říkali, chceme globální zdanění.

Já jsem dokonce podporovala i evropské řešení, i když ani to by nebylo kompletní, protože by nám to celou řadu firem vlastně nezachytilo. To je dneska u ledu, to vím z veřejného prostoru. Ale pokud to bude, je to určitě lepší než ta digitální daň. Ale svého času jsme právě díky tomu vytvářeli tlak a myslím si, že... Já jsem se několikrát sešla s tehdejším americkým velvyslancem, který byl z toho velmi znepokojen. Tehdy mi i přislíbil - on je tam dneska samozřejmě už jiný člověk - ale přislíbil a myslím si, že se to i dělo, že se Spojené státy, které na platformě OECD to blokovaly nejdéle, že tu situaci odblokují. Pokud se to děje, je to ta správná cesta, která má naši podporu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Paní předsedkyně Schillerová byla zatím poslední přihlášenou do obecné rozpravy. Ptám se, jestli se ještě někdo hlásí? Ještě jednou paní Schillerová se hlásí.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Omlouvám se, mohla jsem to říct zaráz. Já bych chtěla jménem dvou klubů - hnutí ANO a SPD - vetovat návrh na zkrácení lhůty. Já si myslím, i když podporujeme ten návrh, zvedneme pro něj ruku, tak si myslíme, že by měl projít řádným procesem. Je zajímavý, je tam celá řada věcí, které chtějí, abychom se s nimi blíže seznámili. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Takže vetujete těch 10 dnů? Jasně, děkuji za informaci. Dobrá.

Nyní se tedy budeme zabývat návrhem na přikázání výborům.

Protože v obecné rozpravě nezazněl návrh na vrácení ani zamítnutí předloženého návrhu, končím tedy obecnou rozpravu.

Přistoupíme k přikázání výborům. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání rozpočtovému výboru jako výboru garančnímu. Chci se zeptat, jestli navrhuje někdo přikázání jinému výboru? Není tomu tak.

Přistoupíme tedy k hlasování. Eviduji zájem o odhlášení, všechny vás odhlásím a poprosím, abyste se svými identifikačními kartami znovu přihlásili.

Mezitím napravím ještě jedno opomenutí a zeptám se jak navrhovatele, tak zpravodajky, jestli by neměli zájem o závěrečná slova? (Navrhovatel: Ne. Zpravodajka: Ne.)

Myslím si, že se počet poslanců ustálil. Zopakuji, o čem budeme hlasovat.

 

Budeme hlasovat o tom, kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání rozpočtovému výboru jako garančnímu výboru.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 58, bylo přihlášeno 141 poslanců, pro hlasovalo 141, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání rozpočtovému výboru jako garančnímu výboru. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP