(12.50 hodin)
(pokračuje Věra Adámková)

Jak se tady kolegové dostali k tématu léto nebo jaké je roční období. Kdybychom chtěli úplně tu atmosféru, která je plná přátelství, a já jsem za to šťastná, ještě doplnit, můžeme říci, že to může být i v překladech starých textů, kde máme období léto, rok a podobně, takže je to určitě velmi zajímavé téma i pro lidi, kteří se zabývají tímto.

Ve zdravotním pojištění opravdu se stalo to, co jsme tady nepředpokládali ani my, to znamená, že v první chvíli nám právníci nechtěli uznat výklad. Je to možná tím - a kolegové, kteří jsou znalí práva, vědí - že právní názor může být různý. My jsme si to prostě jako laici v tomto směru neuvědomili, takže tam došlo k určitému pozdržení. Je to pro nás poučení pro všechny, myslím teď i pro kolegy, kteří se zabývali tím předkladem, že asi se to mělo více komunikovat. Ale nikoho nenapadla tato problematika, že tam ten zádrhel bude, ale stalo se. Takže jsem ráda, že teď snad už je odstraněn, protože - pro vaši informaci - by se mohlo říci, že ten zájem byl opravdu ne úplně tak, jak jsme očekávali. Ale na druhou stranu je třeba říct, že se tím pomohlo opravdu poměrně velkému počtu dlužníků, které tížily tyto dluhy. A abychom byli úplně upřímní, samozřejmě, jak tady říkal můj kolega, pojišťovny, a hovořím tady zejména za největší zdravotní pojišťovnu, mají samozřejmě měkké vymáhání, to znamená, stále se dohadují, dohadují, ale v momentě, kdy tam bylo i penále, mnohé dohady nebyly víceméně možné. Pojišťovna má zase možnost udělat tam určitý splátkový kalendář, čili je možné také vyjít vstříc. Ale v momentě, kdy není nutné platit penále, které mnohdy mnohonásobně převyšuje dlužnou částku, se domnívám, že ta pomoc je jasná a výrazná.

Co se týče zvýšené odměny exekutorům, padla na to otázka na tiskové konferenci po správní radě v pondělí od novinářů, kteří sledují tuto problematiku. Já si myslím, že to je dobře, že to je určitý podnět k tomu, aby samozřejmě tam byla i taková proaktivní také účast pro to, aby pomohli klientům, aby dlužná částka byla splacena.

Takže jsem velmi ráda, že se dostáváme k té části milostivé léto II. Není tady již, domníváme se, dneska problém u zdravotního pojištění. Alespoň doufáme, že ho opět nikdo nenajde, doufám, že právníci už tam nebudou mít jiný právní názor, protože to by nám tam nebylo úplně příjemné. Děkuji kolegům, kteří se ujali té přepracované verze, jsem ráda, že jsme ji dneska mohli projednat, a doufám, že tam asi bude opravdu shoda. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a táži se, jestli ještě někdo má zájem vystoupit v rozpravě? Nevidím nikoho. Tímto tedy končím obecnou rozpravu a táži se pana ministra, jestli má zájem vystoupit? Prosím, máte slovo.

 

Ministr spravedlnosti ČR Pavel Blažek: Děkuji za slovo. Vystoupím pouze s poděkováním, protože zdá se, jak jsem poslouchal projevy, zdá se ze všech frakcí, že by tento zákon mohl být schválen všemi politickými stranami, které se dostaly do Poslanecké sněmovny. A protože jsem tu už třetí volební období, tak si dovolím říct takové zobecnění, proč si myslím, že k tomu například u tohoto zákona došlo a vůbec dojít mohlo. Myslím, že tu nejsme voleni proto, abychom se tu navzájem milovali, ale nejsme také sem voleni proto, abychom se navzájem nenáviděli.

Když zakladatel tohoto státu, náš první prezident, řekl: Demokracie je diskuse, tak když to volně přeložím do našich prostor, tak to znamená: Jednat, jednat a ještě jednou jednat! Tento zákon se nezrodil tak, že byla okamžitě shoda na jeho znění, ale jednalo se, jednalo se a jednalo se. Připomenu jeden výrok z roku 1789, ten řekl jistý Danton. On řekl naopak: Do zbraně, do zbraně, do zbraně! Pokud nebudeme jednat, jednat a ještě jednou jednat, tak se nám také může stát, že přivoláme jiného Dantona, který bude volat: Do zbraně, do zbraně a ještě jednou do zbraně - a bude vyslyšen.

Takže si dovolím takovou výzvu, jsem už tu potřetí: Jednejme, jednejme, jednejme, možná dosáhneme lepších výsledků, než tato Sněmovna doposud dokázala dosáhnout. Děkuji za pozornost. (Mírný potlesk v celém sále.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane ministře. Táži se ještě pana zpravodaje, jestli má zájem vystoupit? Ano, máte slovo.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo. Já myslím, že by tento téměř státnický a vizionářský projev pana ministra zasloužil větší potlesk. Nicméně dovolte mi poděkovat za příspěvky v rozpravě. Já jsem pečlivě poslouchal a myslím si, že projednávání tohoto zákona je ukázkou toho, že když umíme spolu komunikovat, a to dopředu i při té přípravě, jsme schopni jako Sněmovna tady poměrně efektivně a konstruktivně také rozhodovat. Budiž nám to pozitivním příkladem do dnů příštích. A jenom aby bylo úplně jasno - teď už když jsme tady všichni, nepropadněme dojmu, že milostivé léto je samospasitelné a že takhle na jedno lusknutí prstu vyřeší problémy s exekucemi. Není to tak. Samozřejmě je dobře, že je vyžadována aktivita i po dlužníkovi, ale současně chci připomenout, že v té velké schválené novele exekučního řádu jsou i další instituce, jako je zastavování bagatelních exekucí, zastavování marných exekucí, a to i do budoucna - a to všechno jsou spojité nádoby, není to jenom o tom milostivém létě.

A druhá věc, abyste se měli na co těšit: na podzim nás čeká ve Sněmovně debata o novele insolvenčního zákona a to je možná ten proces oddlužení, kam bychom se měli snažit dlužníky nasměrovat, protože to dává větší smysl a větší logiku. Na tom budeme i jako podvýbor tady v Poslanecké sněmovně pracovat.

Já vám děkuji za diskusi a děkuji také za váš pozitivní přístup teď k hlasování o milostivém létu II, o té šanci, jak se dostat z dluhových pastí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a nyní rozhodneme podle § 90 odst. 5 o pokračování projednávání tohoto návrhu.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 217, a to tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení."

Poprosím všechny, aby přišli do sálu. Zagongoval jsem, prosím ještě o odhlášení všech. Můžeme se přihlásit.

 

Takže hlasujeme o tom, abychom vyslovili souhlas již v prvním čtení.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 33, přihlášeno 155, pro 155, proti nikdo. Výsledek: přijato.

 

Zahajuji tedy tímto podrobnou rozpravu, do které se zatím nepřihlásil nikdo. Končím tedy tímto podrobnou rozpravu.

Ještě se znovu zeptám, jestli pan ministr má zájem vystoupit? Už ne. A pan zpravodaj? Rovněž ne, děkuji.

 

Takže můžeme přistoupit k hlasování o celém návrhu zákona. Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o zvláštních důvodech pro zastavení exekuce a o změně souvisejících zákonů, podle sněmovního tisku 217."

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 34, přihlášeno 153, pro 152, proti nikdo. Výsledek: přijato.

 

Konstatuji tedy, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas a projednávání končí. Děkuji všem. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP