(16.40 hodin)
(pokračuje Milan Brázdil)

Dámy a pánové, představte si, že vy jste uprchlíci, představte si to, a prcháte někam, třeba do Rakouska, něco se tu stalo. Řekněte, dejte si ruku na srdce: za jak dlouho jste schopni si najít práci - třeba jako někdo, kdo bude umývat nádobí nebo dělat i podřadnou práci. Myslím si, že většina z nás do měsíce, dobře, někdo do dvou, ale rozhodně půl roku, to je luxus. Proto přicházím s tím, že bych chtěl navrhnout zkrácení toho půlroku - a to dám alternativně jako pozměňovací návrh 2 - na dva měsíce, tedy 60 dnů, nebo na tři měsíce, 90 dnů. Když jsem dnes na výboru o tom diskutoval, nikdo neřekl nic, že je to něco špatného. Je to ku prospěchu nás všech, tedy zdravotníků, je to ku prospěchu i morálky těch lidí, kteří sem přijdou, budou se snažit najít si práci. A myslím si, že to chceme všichni. My tu přece nechceme lidi, kteří budou jen v té sociální síti tady čerpat.

V současné době vlastně válka na Ukrajině - a prosím vás, neberte mě tu za slovo - není, je to na nějakém území, ale na většině státu Ukrajiny se neválčí, tam se chodí do práce, do školy, nějak funguje zdravotnictví. Tedy já bych tím chtěl i naznačit, že ti lidé buď se rozmyslí a vrátí se domů, anebo když tu opravdu chtějí zůstat a pracovat, tak si myslím, že do těch tří měsíců a alternativně do dvou měsíců - zvažte, co je přijatelnější - práci tady najdou, práce je dost a my je rádi zaměstnáme. A tím pádem splníme to, co řekla vláda, budeme je motivovat k tomu, aby šli do práce, a za druhé, ti lidé nebudou státními pojištěnci, a tudíž přinesou víc peněz do zdravotnictví, které v dnešní době - ne že je špatně, ale mohlo by být líp, a uvidíme, jak to bude příští rok.

Tedy tím bych zakončil, ještě jednou poděkováním, že vláda to udělala dobře, jenom si myslím, že můžeme jít dál. Půlrok na hledání práce je podle mě moc. Řeknete: Ano, matka s děckem nebo s dvěma děckama, jistě to bude mít horší, ale nemusí to být na celý úvazek, může to být na nějaký úvazek. To povede k tomu, že bude i ona mentálně na tom lépe než jenom s děckem živořit, ale bude si vydělávat peníze. Tak doufám, že jsem vysvětlil ty své dva pozměňovací návrhy, lépe řečeno, jeden v alternativní formě, který potom v podrobné rozpravě přednesu. Já vám děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Pane poslanče, děkuji. S faktickou se přihlásil pan poslanec Letocha a další s faktickou je po něm přihlášen pan poslanec Zuna. Pane poslanče Letocho, máte slovo.

 

Poslanec Petr Letocha: Dobrý den, dámy a pánové, pane předsedající, vážení ministři, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci. Dovolte mi reagovat na tento příspěvek. Já bych se tedy taky trošku zamyslel. Ono je to totiž velmi těžko se vžít do role Ukrajinců, kteří již od 24. února žijí vlastně v nejistotě. Za mě je to o tom, že těžko se zamýšlet do role, ve které v životě nejsem. Mně nikdo nebombarduje moje nemovitosti, mě nikdo ve své podstatě svou rizikovostí nevyhání z mé vlastní země. A pokud já bych měl váš příměr toho půlroku porovnat s tím, co mají Češi, díky Bohu za to, že mohou být vlastně půl roku na úřadu práce - ti umí česky, umí jazyk, znají zdejší poměry, mají vyřešené bydlení, mají vyřešené ve své podstatě všechno. A kolikrát, co si budeme povídat, většina velmi špatně nezaměstnaných je tady déle než půl roku. Takže chtít po Ukrajincích, aby to samé, co Češi kolikrát nezvládají za půl roku, zvládli za dva nebo za tři měsíce, to se mi zdá tedy velmi ambiciózní. A nejsem si jistý, jestli na lidi, kteří neznají jazyk, kteří se tady opravdu neumí pohybovat, mít na ně takové nároky, to si nejsem úplně jistý, jestli to je zrovna pomoc, kterou my jako Češi bychom mohli velkoryse dát. Toliko za mě, děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Další s faktickou je přihlášen pan poslanec Zuna a připraví se s faktickou pan poslanec Králíček. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Michal Zuna: Děkuji za slovo, pane předsedající. Dámy a pánové, dovolte mi, abych také krátce zareagoval na návrh pana kolegy poslance Brázdila. Já se nebudu vyjadřovat k tomu, co tady zaznělo, že by měli Ukrajinci, kteří tady mají dočasnou ochranu, dělat nějaké podřadné práce. Nevím, proč by měli být zaměstnáváni pouze v rámci podřadných prací. Nicméně k těm dvěma či třem měsícům je potřeba si uvědomit, že pokud příliv uprchlíků započal 24. února a ten největší peak probíhal na začátku března, což už je vlastně více než dva měsíce od dnešní doby, tak pokud tito lidé nebudou mít tu možnost tím, že by se zkrátila ta lhůta, tak je potřeba si uvědomit, že pokud nebudou mít zaměstnání nebo nebudou chtít být samoplátci, půjdou na úřad práce, tak ve chvíli, kdy v ten jeden okamžik po dvou měsících bychom všechny tyto osoby měli zaregistrovat na úřadu práce, že to maximálně ve velké míře zahltí úřady práce a v jeden okamžik bychom tam poslali desetitisíce, možná jednu či dvě stovky tisíc uprchlíků, kteří by se zaregistrovali. Proto z mého pohledu ty dva měsíce jsou naprosto nepřípustné. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Další s faktickou je přihlášen pan poslanec Králíček a další s faktickou prosím, aby se připravila paní poslankyně Peštová. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Robert Králíček: Vážený pane místopředsedo, já bych reagoval nejdřív na kolegu pana Letochu, prostřednictvím vás. Pokud už porovnáváme české a ukrajinské občany, tak u těch českých vy máte možnost to změnit. A jestliže tu říkáte, že nejste spokojen, jak to vypadá s českými občany na úřadu práce, tak to změňte. Jste ve vládě, máte na to tu moc. (Potlesk z řad ANO.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Další s faktickou paní poslankyně Berenika Peštová. Máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já bych chtěla zareagovat na svého předřečníka, ale bohužel se omlouvám, přeslechla jsem jméno. Já jsem se chtěla zeptat, co je to ta podřadná práce? Naši občané tu podřadnou práci dělat můžou, a Ukrajinci, jak říkáte, že mají problémy třeba s češtinou... Mě by zajímalo, co je to ta podřadná práce. Já si vážím každé práce. To není o tom, že je nějaká práce podřadná anebo nepodřadná. Jestliže tady ta volná místa jsou, tak samozřejmě se můžou obsadit.

A potom vy jste tady vzpomínal to, že tady jsou problémy s někým, kdo je doma, pobírá sociální dávky a nechodí do zaměstnání, a jsou to letití pobírači těchto dávek. Tak to jsou opravdu problémy, to víme všichni, kdo jste z Ústeckého kraje nebo Moravskoslezského kraje, ty problémy tam bohužel máme a potýkáme se s tím už desítky let. A opravdu to nejsou problémy, které se dají vyřešit, a víme to moc dobře. Jenom prostě bych ráda, aby tady nezaznívalo "podřadná práce" nebo "nepodřadná práce". Já jsem pouze jenom zareagovala.

A potom další věc je - my vlastně ani nevíme, kdo tady je nebo kolik jich tady je. To je ten problém, kolem kterého se to tady stále točí, a snaží se ho každý pojmenovat. Prostě nikdo nevíme, kolik jich tady ve skutečnosti je. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. A po vás chce faktickou poznámku pan poslanec Zuna.

 

Poslanec Michal Zuna: Děkuji za slovo. Já už jenom opravdu krátce. Ty podřadné práce právě že nezazněly ode mě, ty zazněly od vašeho kolegy, pana poslance Brázdila. Já jsem se právě vůči tomu vymezoval. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Další faktickou nevidím, tak prosím dalšího řádně... Pardon, mezitím se ještě v rychlosti přihlásil pan poslanec Brázdil.

 

Poslanec Milan Brázdil: Možná to slovo padlo, omlouvám se, reaguji na vás, možná jsem to neřekl dobře. Nicméně představte si, kdybych to byl já, tedy lékař, Karlova univerzita, a dneska jsem musel utéct, tak vám garantuji, že jistě nebudu čekat, že tam mně nachystají místo někde na záchranné službě, odkud jsem vyšel, tudíž vezmu to, co bude v ten moment. Opravdu to povede k tomu návyku, že budu ještě dál pokračovat, za měsíc může být druhá práce, třetí práce. To přece je motivace, poslat tohoto člověka někde, aby něco dělal, protože jakmile tam nepůjde dva tři měsíce, tak už se mu nebude chtít, zabředne, psychika hraje roli. Tak promiňte, jestli jsem použil slovo podřadná práce, tak jsem myslel ne tak erudovaná jako v tom samotném státě, kde jsem pracoval.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. A ještě zde máme jednu faktickou pan poslanec Letocha. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP