(19.50 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Takže když si vezmeme celkově bilanci, za 31 let se snížila zemědělská půda v hektarech o 17,4 %. To je neuvěřitelné. V roce 1990 jsme měli 4 228 000 hektarů, teď máme 3 493 000 hektarů, takže 17,4 % dole. Proč došlo k té devastaci a hrozivé závislosti v potravinách? Když byl covid a byla omezena doprava, naše řetězce byly rády, že čeští výrobci měli a vyráběli ty potraviny. Děkujeme za to neznalým a neschopným kormidelníkům v našem zemědělství, neviděli dál než na vlastní židle. A když vidíme ty výkony, jak to je v Evropě a jak to porovnáme s podporou u nás, tak se není čemu divit. Mluvit stále o tom a stále nic neudělat, to bude stále horší a horší.

Takže tolik k zemědělství a potravinářství. Je škoda, že nový ministr přijal tu strategii, jakou přijal, ale já myslím, že všechny rozumné země, a když si vezmeme všechny země Gulfu, Indie a další, kupují půdu po celé planetě, aby uživily svoji populaci. U nás to tak není, u nás jsou stále dokola ty nesmysly, ano, i kvůli mně - řepka, pyl a tyhle blbosti, ale fatální chyby a nezvratné chyby se nadělaly za těch vlád, o kterých jsem tady mluvil. Takže děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Já také děkuji. Další, kdo je přihlášen s přednostním právem, je předseda poslaneckého klubu hnutí SPD, pan Radim Fiala. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Radim Fiala: Dobrý večer, to je nezvyklé oslovení Poslanecké sněmovny. Budeme si muset zvykat asi na různé věci v budoucnu.

Vážené dámy a pánové, i hnutí SPD bylo připodepsáno pod touto mimořádnou schůzí, protože nás velmi vážně znepokojuje, co se děje s potravinami, jak rostou ceny potravin, ale také nás znepokojuje to, že to vláda vůbec neřeší. Měli jsme tady už mimořádnou schůzi, která se zabývala energiemi, pohonnými hmotami, a teď tady máme schůzi, která se zabývá rostoucími cenami potravin, a problém je stále stejný. Vláda schovává hlavu do písku a dělá, že žádný problém tady není.

Hned na začátek mohu říct jednu věc, že to bohužel skončí tak, že ze všech těchto věcí, které se neřeší, a můžu zopakovat, že kam se podíváte, tam je potřeba řešit problémy, které jsou, nejenom Ukrajinu a uprchlíky, ale také problémy, které se týkají České republiky - ceny pohonných hmot, energií, potravin, inflaci a další věci, a neřeší se nic, bude to jeden velký průšvih.

Problém enormně vysokých a stále rostoucích cen potravin není osamoceným jevem. Je to problém, který úzce souvisí s kritickou situací, jak už jsem řekl, v oblasti cen energií či pohonných hmot. Co mají tyto věci společného? Především neochotu - nevím, možná neschopnost - pětikoaliční vlády se jimi zabývat a řešit je ve prospěch českých občanů. Kumulují se zde také chyby minulých vlád i vlády současné, kde jde spíše než o chyby o absolutní nečinnost.

Problém také vznikl přílišným ustupováním Evropské unii v oblasti společné zemědělské politiky. To tady řekl a mluvil o tom velmi významně také můj předřečník, pan poslanec Babiš, předseda hnutí ANO. Společná zemědělská politika je pro české zemědělce ve srovnání se západními členskými státy či s Polskem absolutně nevýhodná a diskriminační. To má samozřejmě svůj počátek už dávno v historii, když jsme vstupovali do Evropské unie, o tom také pan kolega Babiš mluvil, když se vyjednávaly podmínky členství České republiky v Evropské unii, tedy už v předvstupních jednáních, která tenkrát vedl Pavel Telička, a podle mého názoru je vedl velmi špatně a pro Českou republiku nevýhodně. Přitom média ho léta velebí, zvou si ho jako politologa, komentátora a on dává České republice takzvané nevyžádané hraběcí rady.

Vláda Petra Fialy se alarmující situací v oblastí rostoucích cen potravin dostatečně nezabývá a nenabízí praktická řešení. I díky tomu se situace neustále zhoršuje.

Co se týče trhu - a budu o tom ještě hovořit, je jednoznačná věc, že to, co se v České republice pěstuje či chová, to, co se potom v České republice zpracovává a prodává, ovlivňují majoritní obrovské největší části prodejní řetězce, tedy nadnárodní korporace.

Člen představenstva Agrární komory České republiky a dlouholetý aktivní zemědělec zabývající se zejména živočišnou výrobou, pan Zdeněk Jandejsek, k tomu uvedl, cituji: "Vláda je hospodářsky naprosto nekompetentní, její krátkodobé a s velkou pompou prováděné kontroly marží u obchodníků neřeší vůbec nic." Zdeněk Jandejsek ani vedení Agrární komory však nezůstává pouze u kritiky, ale navrhuje i soubor konkrétních opatření, která by stát, a především vláda měly urychleně podniknout, aby se situace nestala neudržitelnou a nenapravitelnou. A já tady znovu opakuji, že pokud to vláda nebude řešit, situace se stane neudržitelnou a nenapravitelnou a bude velmi těžké s oblastí zemědělství, výroby potravin, něco v budoucnu udělat.

Na jednom z prvních míst je zde rychlé přijetí zákona o významné tržní síle. Přece nám nemohou nadnárodní korporace a řetězce, jejichž jediným cílem - oni mají jediný cíl, a to je zisk, nic jiného, ale my přece v České republice máme těch cílů víc, jsou to spojené nádoby. Jednak je to pěstování různých plodin, chov hospodářských zvířat, ochrana přírody, životní prostředí, dostatek vody a další věci, na které se musíme soustředit, takže nejenom zisk, ale my máme spoustu jiných dalších cílů, které bohužel nemůžeme oproti této významné tržní síle v reálném životě uplatňovat a nemůžeme je měnit ku prospěchu České republiky.

Takže jak už jsem řekl, na jednom z prvních míst je změna zákona o významné tržní síle. Musím říct, že vládnoucí pětikoalice říká, že tento zákon do Sněmovny předložila, ale tento zákon je úplně jiný, než jak bychom ho předložili my v SPD. Zákon o významné tržní síle, který předložila pětikoalice, jenom implementuje další evropská pravidla a další evropské věci do české politiky, které České republice nijak nepomáhají, naopak, čím dál víc ji sešněrovávají - českému zemědělství, pardon, nepomáhají, čím dál víc ho sešněrovávají a dělají z něho něco, co půjde velmi těžko opravit a co půjde velmi těžko spravovat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP