(19.30 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Takže mě fascinuje vláda, jak prodává ty kvazi úspěchy, které nejsou jejich úspěchy. Teď jsme viděli oslavné tweety na to, že Česká republika se stala členem - nebo nahradila Rusko - v OSN pro lidská práva. No tak, vážení, abyste věděli - ale to média samozřejmě nenapíší - Česká republika byla zvolena do Rady OSN pro lidská práva v období 2019 až 2021, za naší vlády, a bylo jasné, že to místo patří východoevropské skupině, takže bylo jasné, že je to pro Českou republiku. Ale vláda to šikovně prodala a řekla. Je to naše, je to naše. No, není to pravda. My jsme to zařídili a oni teď - tak jako ministr dopravy bude stříhat pásky na dálnicích a obchvatech, tak to je naše práce. Ale já chápu, že to tak je potřeba, že naše vláda může za všechno, a to, co jsme odpracovali, si přivlastňuje tato vláda.

Já jsem také měl další interpelaci na pana premiéra ohledně emisních povolenek. On mě v debatě na CNN kritizoval, že... Co říkal pan premiér tady? 26. 9. - zdražuje se a lidé mají oprávněné obavy. My chceme po premiérovi, který je zodpovědný, aby hájil zájmy českých občanů. Takže aby se nezdražovala energie, je potřeba jednat o emisních povolenkách. No a já jsem o tom jednal. Jednal jsem o tom i s prezidentem v září 2021. Psal jsem všem lídrům, všem prezidentům i premiérům Evropské unie jsem napsal dopis. Opakovaně jsem vystupoval na Evropské radě, tam jsem se koordinoval se španělským premiérem, takže jsem za to bojoval. Je to těžké. Apeloval jsem, aby změnili tu směrnici. Pan premiér mě kritizoval. Potom vůbec po volbách, nebo poté, co se stal premiérem, slovo emisní povolenka nevyslovil, až minule na cestě v Polsku, kde tedy s Polskem bude prosazovat, co jsme dělali předtím. Ale největší šok bylo to, že teď, kdy vlastně mohl - a naše vláda mohla - před několika týdny se postavit proti dalšímu zvyšování cen emisních povolenek, jejichž cena výrazně ovlivňuje cenu energií, tak to neudělali, vláda to neudělala. Dokonce se vláda postavila proti návrhu skupiny europoslanců včetně europoslance Alexandra Vondry. Takže teď mohl udělat pan premiér něco - neudělal to. Takže o tom se samozřejmě nemluví, protože naše média, která vyhrála volby pětikoalici, samozřejmě kritizují stále opozici. To stále slyšíme, jak to je, ale my jsme si už na to zvykli. Takže tolik stručně k těm....

Ten deštník, to je fajn, to vypadá dobře, to je marketing. To znamená, že tady říká vláda - (Čte z podkladů.). "Dáme 100 miliard." Takže to je proinflační, nebo není to inflační? "47 miliard na zvýšení důchodů." Ano, ze zákona, musíte to dát ze zákona, je tam to naše navrhované navýšení a dvakrát inflace, ze zákona. Takže pan premiér se chlubí, že dává důchodcům peníze, ale když jsme my chtěli dávat peníze důchodcům, tak vždycky byla stávající koalice proti, respektive hlavně tedy ODS. "4,2 miliardy snížení spotřební daně." No, cena nafty a benzinu je vyšší, než když jste to navrhli, takže o ničem. "10 miliard na jednorázovou podporu rodin s dětmi." Tak těch 5 000 korun, jak to tedy bude, to nevím, protože pan ministr sám nevěděl, jak se to bude realizovat. To je zase nějaký signál. No a "2 miliardy životní a existenční minimum". My jsme říkali, že je to málo.

A samozřejmě ten příspěvek na bydlení nefunguje, protože je to byrokracie. Já bych to tady mohl znovu přečíst. A to jsou lidi, kteří chodí za mnou do Roudnice. To jsou lidi, kteří chodí na nadaci, která teď spustila program na mobilitu, na doplatek na mobilitu, pro lidi, kteří jsou postižení. Za pár dní se přihlásilo 700 lidí, většinou samoživitelek. Proč to neudělá vláda? Nechápu, nechápu. Takže my to samozřejmě navrhujeme, ale když to navrhneme, reakce je taková: "Vždyť jste to měli..." a už je to útok. Ano, můžeme se o tom bavit, kdo to měl udělat, když ministrem práce a sociálních věcí byl nějaký Nečas nebo nějaký Drábek a tak dále. Samozřejmě to mohla udělat i Maláčová. No, já jsem zvědav, jak se pan Jurečka tedy popasuje s tím IT systémem, s tím monopolem, co tam je už desítky let.

Takže ano, já vám určitě fandím, co se týče zákona o státní službě. Samozřejmě že si tam dáte ty vaše známé a kamarády, ale ty úředníky, kteří tam byli a kteří se někdy chovali tak, že oni jsou ti ministři, a ne že ministr rozhoduje, tak samozřejmě s nimi bylo občas těžké nakládat. Takže tolik k těm interpelacím.

Je to absurdní, nemá to logiku, protože pokud stávající vláda tvrdí, že jsme způsobili inflaci tím, že jsme dali lidem peníze, tak to je samozřejmě nesmysl, protože za dva roky stouply úspory o 550 miliard a inflace byla 5,3 % v prosinci. Teď za stávající vlády je inflace už přes 14 %. Ano, ten první rozpočet byl asi protiinflační, protože jste vzali lidem peníze, ale teď se chlubíte, že jim dáte 100 miliard. Z toho většina je ze zákona. Tady deklarovat 12 miliard na zvýšení slevy na poplatníka pro rok 2022, tak to je všechno schváleno za staré Sněmovny, takže se zase chlubíte jenom něčím. Samozřejmě, říkáte o tom, že jsme to neměli v rozpočtu. No, my bychom to měli v rozpočtu, protože nová makro byla až v lednu a další makro v dubnu, a jenom z té makro vychází, že o 69 miliard má vláda větší příjem kvůli vysoké inflaci.

My stále navrhujeme, kde jsou zdroje. Vláda nemluví o příjmech, nezajímá ji EET, nezajímají ji evropské fondy, že je 2 000 miliard, že tam máte Modernizační fond, už tam máte 62 miliard, že ČEZ se topí v penězích. Říkám, vezměte si tu dividendu. Minulý rok jsme si vzali 20 miliard dividendu a teď si můžete vzít 60 miliard. A konečně odpusťte lidem ty obnovitelné zdroje, ty poplatky, za solární tunel za tradičních stran - 600 miliard pryč, tak jim to vraťte. Udělejte to tak, aby na faktuře byla DPH nula, aby obnovitelné zdroje byly nula nebo minus, můžete to dotovat. Jsou to konkrétní návrhy. Lidi nemusí nikam chodit, nemusí nic prokazovat, dokladovat a dostanou to. Ale vy to nechcete. ČEZ, říkám, můžete si vzít, tak jsem na to zvědav. A budete říkat: Ano, to je zisk, který se bude rozdělovat příští rok. Na to já vám řeknu: Ale ČEZ má nerozdělených 150 miliard zisku. A jasně že Beneš bude křičet rating, rating! Nás taky oblboval. Vezměte si to. To jsou vaše peníze, to je vaše státní firma. OKD - desetkrát jsme vám říkali: vytěžte těch 6 milionů tun uhlí, máte tam 4,5 miliardy na účtě. Nic se neděje, nic se neděje.

Takže bohužel - a já chápu, že všechno, co my navrhneme, tak děláte opak. Nevím, nechápu to, ale to je vaše strategie. Takže ta strategie je stále stejná, stále dokola - lhát, lhát, lhát, prodávat naši práci a přisvojovat si ji. Jako samostatný energetický mix. Pan premiér asi nekouká na Čau lidi, ale já jsem to tam ukazoval, závěry z té Evropské rady. Už v roce 2019 jsem bojoval s Macronem za to a hodiny a hodiny jsme blokovali Evropskou radu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP