(9.50 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

A plyn byl Transgas. Prodala ho ČSSD RWE, německá firma, a RWE ho prodala. Nechali si zásobníky. Velké trubky prodali NET4GAS, to je globální firma penzijních fondů. A malé trubky prodali, respektive to byla jejich firma Innogy, a vlastní to maďarská státní firma - 40 % distribuce plynu v Čechách ovládá maďarská státní firma. A pokud to chcete přeložit, ano, ovládá to můj přítel Viktor Orbán.

A teď se vracíme do V4. Teď konečně jste pochopili, jak je důležitá V4. My už nemáme nic. Vy jste všechno rozprodali, ODS. A to není chyba pana premiéra. Pan premiér přišel zachránit ODS později. Zničili jste všechny banky, které ČSSD prodala pod cenou. Všechno je pryč. Uhlí se prodalo za hubičku. OKD - Bakala tam vytáhl 130 miliard. Ani ty byty se nestyděl nedat lidem, když to slíbil. Všechno jste rozprodali, všechno je pryč. Cementárny. Cukrovary zničili díky Evropské unii. Všechno je pryč. Takže já vlastně nevím vůbec, o čem tady je řeč.

A chtěl bych vám napovědět, jak byste to měli řešit. V prostoru střední Evropy, V4 - Polsko má státní firmu na nákup plynu a distribuci plynu. Ano, oni rozhodují. Polsko má státní firmu na výrobu pohonných hmot. Má rafinerie. Polsko to má. Slovensko taky nemá rafinerie, protože Slovnaft koupili Maďaři. Slovnaft vlastní MOL. MOL je maďarská státní firma. A teď možná překvapení pro členy vlády - ČEPRO má trubku, produktovod do Bratislavy, do té rafinerie. To je naše výhoda teď, že kdyby bylo nejhůř, máme toto napojení. A tam stát může hrát nějakou roli. Takže my nemáme nic. Rakousko taky má státní firmu - rafinerie, plyn. Všichni mají a my nemáme nic.

Vláda tady stále mluví a nás obviňuje z toho, že jsme měli něco zanedbat. Samozřejmě, provládní média lžou od rána do večera, když říkají, že jsme měli postavit nějaký plynovod na LNG z Polska, což je samozřejmě věc nepravdivá, protože Poláci to zkrátka nechtěli. Nechtěli! Takže je to klasika. Jak pětikoalice v opozici nás stále obviňovala z různých nesmyslů - dopady pandemie, inflace - tak teď nás obviňuje z toho, že jsme měli něco postavit. A kdo to měl postavit? Tak mi to vysvětlete. Vždyť investor z české strany, to je soukromá firma NET4GAS. A Poláci to nechtěli. My jsme vyřídili ty peníze.

Takže to, v jakém stavu my jsme, je jenom důsledek toho, že ODS a ČSSD levně rozprodaly skoro všechno, co nebylo přibité k zemi, včetně bank. I půdu jste dovolili cizincům kupovat, Maďaři a Poláci to nedovolili, a vy jste to dovolili. Takže to jsou všechno důsledky toho, co jsme tady za vlády ODS a ČSSD zažili, to dědictví. To proto každý rok odchází do zahraničí 250 až 280 miliard korun dividend. Všechny banky jste nejdřív zničili a potom jste je prodali za hubičku. I Českou exportní banku, jedinou státní banku, jste zničili vytunelováním různých kontraktů vašich kamarádů. I to jste zničili, takže nám nezůstalo nic.

Prosím vás, neříkejte, za co my můžeme, protože to není pravda. Od momentu, kdy jsem vstoupil do vlády, se neprodalo vůbec nic. Zachránil jsem ČSA, zachránil jsem OKD, dali jsme do pořádku i ten Thermal. To je taky privatizace à la ODS. To někdo koupil, potom to nezaplatil a stát se nemohl 23 let k tomu dostat. Neuvěřitelné! To je taky... Proč jste to vůbec měli? Proč stát má nějaký hotel? Takže to je to vaše dědictví. A vy jste to definitivně zazdili, definitivně.

I ten ČEZ byl v kuponce. Jsou tam minoritní akcionáři. A myslíte si, že minoritní akcionáři chtějí investovat do Dukovan? Nechtějí. Do jádra nechtějí. Nechtějí! A asi se tam nemůžete chovat tak, že tam nejsou, ne? A dneska samozřejmě ČEZ extra vydělává. Uvidíme, kdy skončí rok, kdo vydělal nejvíc. Uvidíme, kolik vydělaly banky díky panu guvernérovi, který stále jde tu svoji mantru a navyšuje úroky, aby si tady mladí lidé už vůbec nemohli koupit byt, aby všechny hypotéky, které nejsou fixované, byly za 6 %. Takže uvidíme, jaké budou zisky na konci roku a kam ty peníze šly.

Obviňovat nás z toho, že jsme něco neudělali v čase, kdy zkapalněný plyn stál třikrát víc než normální plyn - ano, teď se situace změnila, to je to dědictví. Proto většina ekonomiky vlastně patří cizincům, to je účet za vládnutí ODS. A to není chyba Petra Fialy. Petr Fiala přišel později, protože strana za to sklidila účet od lidí. A my jsme se stali jenom pouhými pozorovateli ve vlastním domě. My tady co? Co chcete rozhodovat? Ale to, co máte, ani to nejste schopni pochopit, jak s tím naložit, ČEZ a to ČEPRO.

Tady stále někdo opakuje o ropě, ropa, ropa. Ano, samozřejmě, Evropská unie říká, že máme mít nějakou zásobu ropy. A kdyby byl průšvih, tak na co nám bude ta ropa, když nemáme rafinerie? A ty rafinerie si rozhodují samy. My jim nebudeme diktovat, jakou ropu, takže rozhodne to polská vláda, Morawiecki, ne pan Fiala. Pan Fiala to nerozhodne. My jsme měli! Zase mě obviňuje tady nějaký redaktor, že jsme nenakoupili ropu. Ano, já jsem byl zásadně proti tomu, aby se nakupovala ropa pro rafinerii v Kralupech, která zpracovává sladkou ropu z Ázerbájdžánu. Je to monopolní dodávka. A ti kluci, kteří zase čekali na nějaké prachy na ázerbájdžánskou sladkou ropu, tak já jsem jim v tom zabránil, protože my takovouhle ropu nepotřebujeme. Proč bychom ji dávali na sklad? Proč? Nesmysl! Přitom je jasné, že pokud se něco stane, tak potom my hlavně nepotřebujeme... Co potřebujeme? Potřebujeme kerosin pro stíhačky, potřebujeme naftu a benzin pro armádu. Než by tu ropu někdo někam dodal a zrafinoval, a z toho padají nějaké frakce, je to čirý nesmysl, je to nesmysl.

Teď probíhá nová kampaň, ta je o tom, aby samozřejmě se neukázalo, jak tahle vláda není schopna vlastně nic udělat pro lidi, není schopna, tak teď se jede, že po obsazení Krymu v únoru 2014 Babiš, který byl nový ministr financí a netrefil ani pořádně do dveří na Ministerstvu financí, měl zařídit to, že Evropská unie nebude kupovat ruský plyn. No, neuvěřitelná pitomost. Neuvěřitelná pitomost! ***




Přihlásit/registrovat se do ISP