(9.40 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Pan premiér mě kritizoval v té debatě, že jsem nic neudělal, přitom to není pravda, psal jsem dopisy, vystupoval jsem, a teď si představte, co se stalo. Před pár týdny, kdy poslanec ODS Vondra, který samozřejmě je odpůrcem Green Dealu a emisních povolenek a já mu fandím, podporoval iniciativu, aby Evropská komise stáhla z trhu, vlastně aby zrušila stahování emisních povolenek, které jdou do tržní rezervy, protože samozřejmě tím ovlivňují trh a tím to má negativní dopad na cenu elektřiny. No a představte si, že pan premiér byl proti. Takže pan premiér říká: Babiš neudělal nic s emisními povolenkami - on to slovo nevyslovil až do návštěvy v Polsku - a tady byla šance to ovlivnit, to znamená rozpustit tu tržní rezervu, která negativně ovlivňuje cenu. No a pan premiér za vládu České republiky byl proti. Byl i proti Vondrovi, proti vlastnímu poslanci. Tak já to mu nerozumím, nebo respektive já tomu rozumím, že tady stále se snaží vláda za přispění provládních médií vymývat mozky občanů a opakovat dokola ty lži.

Proč to tak je? Protože dnes tuto vládu ovládá agentura, která kdysi sloužila Bakalovi v rámci privatizací OKD, které potom vytuneloval. A ve hře je ten známý pražský advokát, který byl loutka pana Bakaly a byl loutkovodičem pana premiéra Sobotky. Takže tihle kluci jsou zpět. Tihle kluci, kteří pracovali pro Chovance, pro Sobotku, jsou zpět. Dva jsou na Úřadě vlády a ovládli Ministerstvo průmyslu, takže pětikoalice má problém, protože už má šestého partnera. Síkela se vám vymkl, takže vás je pět a ještě máte Pokorného se Síkelou, to je šestá strana, a Ministerstvo průmyslu řídí Evička Hanáková. A kdo jsou tito lidé? To jsou všechno lidé ze zkrachovalého projektu Dotyk, to byl projekt pana Radka Pokorného, to je ta loutka Bakaly a loutkovodič Sobotky. A ten je zpět.

A odkud přišel pan Síkela? Já jsem si vždycky říkal, jak se tam vůbec dostal. Proč tam je? No, pan Síkela je produkt pana Michalika. Pan Síkela pracoval v Creditanstaltu a pan Kratina, bývalý ředitel Hypovereinsbank a nejlepší ředitel České pošty, mu dal padáka, protože věděl, kdo to je. Takže takto se to stalo, že máme ministra průmyslu, který je absolutně nekompetentní, nemluví s lidmi, vyhodil všechny náměstky, paní Tauberovou, Jirotkovou, se šéfem CzechInvestu se ani nepotkal. Takže tady máme situaci a celou vládu, funguje tenhle tým a dává jim podklady. Je neuvěřitelné, že všichni ve vládě mluví stále stejně.

A po těch různých kampaních, protože to Bison & Rose umí dobře, teď máme novou kampaň. A co říká ta kampaň? Že vlastně Babiš - Babiš! - se přičinil o to, že nemáme, že jsme závislí na ruském plynu. No, neuvěřitelná pitomost. Za mnou byli reportéři, dvě dámy, bez ohlášení samozřejmě, a ony přišly s jasnou message, že jsem měl po obsazení Krymu Ruskem zařídit, aby se nekupoval ruský plyn. Ano, slyšíte dobře, absolutní pitomost. Kdy Rusko obsadilo Krym? Bylo to od 23. února - to začalo - 2014! (Zvýšeným hlasem.) Já jsem se stal ministrem financí v lednu 2014 a v únoru 2014 jsem s údivem se seznamoval s Ministerstvem financí, seznámil jsem se... Referátník, tam je referátník. Co to je referátník? To je papír, kde se podepíše x úředníků a potom se něco děje. To není jak v privátu, že napíšete na dopis něco, nějakou instrukci. Takže já jsem měl údajně podle těchto lidí, a je samozřejmě jasná reportáž na pondělí, kde tenhle pořad řízený panem Wollnerem, a nebudu říkat, co si o něm myslím - bude lidem říkat, že po obsazení Krymu Babiš měl tady řešit ruský plyn. Neuvěřitelná pitomost.

Mimochodem, tyhle provládní pořady, které vyhrály pětikoalici volby - Reportéři, například - tady mám analýzu. Od roku 2017 do 2022 ze 115 dílů se týkalo 38 reportáží Agrofertu a 24 reportáží o Babišovi. A kdo to dělá, samozřejmě všechny negativní? Paní Neumannová. To je všechno na objednávku. Tam byla i paní Dobiášová údajně, ta to jsou nějaké nepotvrzené informace, odešla, protože chtěla točit nějakou reportáž o nějaké straně, ale to nedovolili. Takže to jsou ti reportéři, kteří točí na objednávku - a já jsem vždycky říkal, korupce není jenom dávat peníze, ale korupce je i názorová, tak jsem se to dočetl na Wikipedii. Takže tihle reportéři v pondělí budou lidem říkat, že po obsazení Krymu měl Babiš zařídit, aby se nekupoval ruský plyn, neuvěřitelná pitomost. Neuvěřitelná pitomost.

A samozřejmě tady se nemluví o té pravdě. No, a jaká je tedy pravda? Jaká je pravda? Pan premiér stále mluví o tom, co vláda chce a nechce, a bylo by dobré, kdyby se pan premiér zorientoval. A to není jeho chyba. My už nemáme vůbec nic. Co má český stát? Když jsme byli ve vládě od ledna 2014 až do 17. prosince 2021, jsme nikdy nic nezprivatizovali, nikdy. Já jsem zabránil privatizaci ČEPRO - to je poklad, to je diamant - a to chtěli taky zprivatizovat, ČEPRO. A já si myslím, že ani pan premiér, ani pan ministr průmyslu ani neví, na co ČEPRO mají. A já se to budu snažit tady vysvětlit.

Pan premiér stále mluví o tom, že on něco nakupuje. Tady je velká debata o ropě, a co nám tedy zůstalo po nové privatizaci? Kdo tady vládl do roku 2002? Dvě strany - ODS a ČSSD, všechno rozprodaly. Všechno rozprodaly! Takže český stát dneska nemá vlastně nic kromě ČEPRO. Komu patří rafinerie, pane premiére? No, přece PKN, ORLEN Unipetrol. PKN ORLEN je polská státní firma, takže vy nerozhodujete o tom, jakou ropu kupuje Unipetrol, to Poláci o tom rozhodují, Poláci. Morawiecki o tom rozhoduje. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP