(11.50 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Dlouhé čekací lhůty na operace, léčebné intervence, totální endoprotézy, radioterapie, nedostupnost specializované ambulantní péče, nedostupnost paliativní péče, nedostupnost následné a dlouhodobé péče, absence investic do infrastruktury - vždyť se vůbec neinvestovalo. Soudní spory pacientů domáhajících se léčby, výzvy odborných společností.

Takže to všechno jsme tady měli. A za nás se to změnilo a hlavně ta strategie byla péče orientovaná na pacienta, rozvoj všech segmentů poskytovatelů zdravotních služeb podle potřeb poskytovatelů, odborných doporučení odborných lékařských společností. Úhradová vyhláška se úplně změnila. To nebylo, že vždycky do toho hodil vidle ministr, aby to mohl manipulovat a přihrát svým kámošům. Konceptní systém zlepšení dostupnosti organizace péče, přístupu k péči, stability a kvality zdravotní péče. Strategické cíle, jaké jsme měli, nebo máme, nebo jsou, nebo snad ministr si to někdy přečte. Je to materiál pojišťoven. Strategické cíle - dlouhodobá stabilizace zajištění dostupnosti zdravotních služeb a financování zdravotních služeb z prostředků VZP, současné splnění všech tří cílů.

Zajišťování dlouhodobé a stabilní dostupnosti zdravotních služeb, organizace péče a přístupu k pacientů k péči. Ano, pacient na prvním místě. A tam jsou ještě velké rezervy. Zajišťování dlouhodobého a stabilního financování sítě smluvních poskytovatelů zdravotních služeb. Tak doufejme, když dnes ministr financí říká, že ano, že zůstatky jsou vysoké, tak uvidíme, jak to bude vypadat příští rok a jak to ty pojišťovny zvládnou, ale je potřeba asi vědět, že jsou tam nějaké rezervní fondy. Kdo věděl, že přijde největší pandemie za posledních sto let, a kolik nás covid stál?

Investujeme do zdravotní péče, to byla strategie, změna přístupu. Zdravotnictví je priorita, pro nás byla absolutní priorita zdravotnictví. Hodnota investice do zdraví, ne pouze náklad, ale nový koncepční systémový přístup zdravotní politiky. Investujeme do zvýšení dostupnosti zdravotní péče, to byla naše strategie, to je naše strategie. A já nevím, snad tady se aspoň shodneme, když všechno odmítáte, co my navrhujeme, ale snad zdraví našich občanů by mohlo zajímat i novou vládu. Zatím to nevypadá, vlastně nevypadá vůbec nic, protože vláda se o občany téměř nezajímá.

Investujeme do zvyšování a standardizace kvality zdravotní péče. Investujeme do přístrojů, moderních léčivých přípravků, zdravotnických prostředků, léčebných metod a technologií. Investujeme do zlepšení organizace zdravotní péče a průchodu pacienta systémem. Investujeme do rozvoje a stabilizace sítě smluvních poskytovatelů zdravotní péče. Podle odborných lékařských doporučení byla zahájena skvělá spolupráce s odbornými společnostmi, to znamená systematická spolupráce na zdravotní péči pro pacienty podle odborných doporučení jednotlivých odborných společností.

Organizace péče, průchod pacienta systémem, léková politika, správní řízení vedená u SÚKL, přístup k nejmodernější terapii, pracovní komise VZP pro nehrazené léčivé přípravky, financování specializované centrové péče, cílené úhradové mechanismy, prevence, screeningové programy a samozřejmě strategie, organizace a financování zdravotních služeb. A co je tam nejdůležitější? No zajištění péče pro pacienty, zvýšení dostupnosti péče, přístup k nejmodernější terapii, účelnost vynakládaných prostředků a finanční udržitelnost systému.

Strategie zacílená na aktivní zajištění a zlepšení dostupnosti zdravotní péče a hrazených zdravotních služeb. Byla realizována za nás nová strategie zacílená na pacienta, dostupnost a kvalitu. Aktivní zajištění a zlepšování dostupnosti zdravotní péče a hrazených zdravotních služeb pro pojištěnce. Není to všude stejné v naší republice, není to, jsou tam velké rozdíly, a je proto důležité realizovat tuto strategii:

První pilíř, dohodovací řízení, obnova institutu vyjednávání, úhradová vyhláška s poskytovateli a uzavírání dohody o racionálním nastavení úhradových mechanismů mezi skupinami poskytovatelů a zdravotními pojišťovnami, základního úhradového rámce. Ano, až za ministra Vojtěcha se to povedlo, že do toho nemusel vůbec vstupovat a ovlivňovat to, jak to bylo předtím.

Druhý pilíř jsou cílené úhradové mechanismy VZP, programy organizace a kvality péče VZP plus zaměřené na řešení dostupnosti a zlepšení kvality léčby chronických onemocnění, aktivní léková politika VZP zajišťující dostupnost a přístup k léčivým přípravkům, různé programy.

Třetí pilíř, tvorba a doplňování sítě, řešení kapacit a struktury sítě, zonace oblasti, monitorace stavu sítě, řízení kapacit smluvních poskytovatelů, realizace strategie a aktivní smluvní podmínky VZP, vyrovnávání regionálních rozdílů, zlepšování přístupu k zdravotní péči.

Takže zdravotnictví by mělo být hlavní priorita této vlády a já zatím ten pocit nemám. Proto mám obavu, jestli skutečně nová vláda bude pokračovat v nastavené strategii. A to je strategie například VZP, tam, kde teď sedí nová koalice, zvolili jste tam nové lidi, tak doufejme, že se v tom bude pokračovat. A skutečně ta prevence, ten boj proti rakovině je v zájmu všech našich občanů. Všech. Všech. A jsou tam velké rezervy v tom, že kdyby si všichni přečetli ten prospekt, ano, a můžete se smát, že jsem ho vymyslel a jsem na to hrdý a pyšný, že jsem to udělal, a samozřejmě jsem to udělal pro lidi. Udělal jsem to pro lidi, aby lidi neumírali na rakovinu.

Takže já bych chtěl vyzvat pana ministra, aby v tom pokračoval, a samozřejmě doufám, že pan ministr financí bude mít dostatek peněz tak, jak jsme my - my - samozřejmě podporovali financování zdravotnictví. A samozřejmě to je stále ta debata dokola, že kdo kolik v rámci covidu dal, kolik se navýšil dluh, ale znovu opakuji, a dobře to ví pan ministr financí, že máme šesté nejlepší finance, že ten trend sice se zrychlil, ale bylo to předfinancování, takže peněz máte, pane ministře, dostatek. A to, že jste vzali 14 miliard zdravotním pojišťovnám, je... nevím, proč jste to udělali. Ano, mají zůstatky, ale jaký bude ten vývoj? A samozřejmě vy jste je dostali do pozice, že oni nevědí, co bude. Tak řekněte, co bude příští rok. Vždyť přece do konce května byste měli mít už nějakou představu, jak bude vypadat rozpočet roku 2023.

A my znovu opakujeme, že rozpočet nejsou jenom výdaje, ale i příjmy. A těch příjmů máte mraky. Já jsem ještě ani neslyšel, že by stávající vláda vůbec řešila evropské fondy, kolik tam máte peněz. Máte tam ještě saldo z programu 2014, 2020, máte tam asi 200 miliard, to by měly dotéct. A máte tam dvakrát tisíc miliard nových programů a Modernizačního fondu. Takže peněz máte dost. Podívejte se na zisky ČEZu, násobně vyšší, můžete si vzít speciální dividendu. Konečně se už podívejte na OKD, tam máte peníze. Peníze jsou, akorát vy stále říkáte, že je nechcete dát, přitom byl teď titulek, že dostanete už jenom za čtyři měsíce - čtyři měsíce - teď jste ohlásili výsledek rozpočtu ke konci dubna, tak tam máte za čtyři měsíce nárůst meziroční příjmů rozpočtu včetně odvodů 47 miliard, za čtyři měsíce máte. A minimálně ten nárůst bude více než 100 miliard. Více než 100 miliard. Takže přestaňte říkat, že nejsou peníze. A tyto peníze máte díky tomu, že lidi platí vaši inflaci, za kterou nemůžete, ale díky které zkrátka máte obrovské inkaso. Obrovské inkaso. A bylo by fér, abyste tyto peníze vrátili lidem a abyste hlavně za tyto peníze taky pokračovali v investicích do zdravotnictví. Takže já vám za to moc děkuju. A ještě... (Urovnává přinesené materiály.) Ještě neodcházím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP