(11.40 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

A já bych byl velice rád, ale bohužel zatím to tak nevypadá, aby nový ministr zdravotnictví pokračoval v tom projektu národního boje proti rakovině. My jsme vybojovali 50 miliard pro české zdravotnictví na příští programové období 2021-2027, 2014-2020 to bylo směšných 8. Ten resort nikdy nebyl nastaven na to, aby byl schopen vůbec získávat evropské peníze.

A je tam samozřejmě ten projekt Českého onkologického institutu. Ano, tady v Praze jsem chtěl, abychom postavili nejmodernější onkologickou nemocnici. Nejmodernější. Nejmodernější centrum prevence bude na Žluťáku v Brně. A tady měla stát nejmodernější onkologická nemocnice, taková, jaká je v Texasu, taková, jaká je v Norsku, je jich jenom sedm v Evropě, jenom sedm, včetně výzkumu. To nebylo, že ostatní onkologická centra mají skončit, to je nesmysl. Měla tam být synergie. A teď poslouchám, že ten projekt a ty peníze se mají někde rozdělit, nevím, jakým způsobem, že je potom nikdo ani pořádně nedohledá. Já chápu, že to má být v areálu Motola. Já jsem to původně chtěl v rámci areálu Královské Vinohrady, mohla to být skvělá nemocnice, i architektonicky zajímavá, nová dominanta Prahy, o které by mluvil celý svět. A na to jsme vyčlenili 15 miliard, já jsem je vybojoval. To byla priorita.

Takže já bych byl velice rád, kdyby pan nový ministr zapomněl na to, že to byl nějaký Babiš, který s tím přišel. Babiš si to nedělal pro sebe, Babiš to chtěl pro lidi. Ano, v Praze, kde Babiše nesnášejí, ale to nevadí, to je pohoda. Bylo to pro lidi. A vy jste před volbami přišli a řekli: kampaň, kampaň! Ale já jsem na tom dělal od roku 2020. A mluvil jsem i s předsedkyní Evropské komise, mluvil jsem i s komisařkou Stellou. A byl na to tým. No a samozřejmě úředníci na Ministerstvu zdravotnictví se tomu bránili, protože ti v životě nic nepostavili. Je úplné peklo, když ředitelé fakultních nemocnic chodí na ministerstvo a tam nějaký úředník, který nepostavil ani psí boudu, je zkouší, jak bude vypadat ta porodnice v Bohunicích! Nebo jak bude vypadat nová porodnice U Apolináře, legendární porodnice. (Poznámka mimo mikrofon zprava.) To nejsou moji úředníci, pane kolego. Mimochodem šéfka legislativy byla za TOP 09. Proč to říkáte? Kdo je můj úředník? To jsou úředníci, kteří jsou tam dlouho, já tam žádného nedosadil. Žádného. Za nás tam přišla paní profesorka Vašáková, kterou teď nový ministr vyštval. (Poznámka z pléna.) Vyštval. To je jedno, asi s ním nechtěla dělat, tak se vrátila tam, kde je -

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pane předsedo, neřešíme personální otázky Ministerstva zdravotnictví, ale řešíme zákon o pojistném.

 

Poslanec Andrej Babiš: Ano, neřešíme. Dobře. Takže to zdravotnictví je nejdůležitější. A bylo by dobré, aby to vnímal i pan ministr financí. On říká, že udrží ty státní pojištěnce. No já bych byl rád, aby se stále úhradová vyhláška dohadovala dohodou (s důrazem) jednotlivých poskytovatelů péče. Ale já mám obavu z toho, že všechny tyto projekty, na které my jsme vynaložili tolik energie, tolik energie, že vyjdou vniveč, protože vy všechno, co my jsme vymysleli, skvělé věci pro lidi, vy je nechcete dělat, jenom z principu.

A tady naposledy říkal pan Výborný... Tady to mám někde, kde to říkal - na tiskovce teď - že bude zajištěná dostupná, kvalitní a v dostatečném rozsahu přiměřená zdravotní péče. Přiměřená. No nový ministr začínal s tím, že je normální čekat šest hodin u ordinací, že to je normálka. Tak já myslím, že to není normálka. A taky jsme nechtěli, aby se české zdravotnictví znovu zprivatizovalo. Já myslím, že ODS s tím má bohaté zkušenosti, podívejte se ve středních Čechách, jak to je, a v Ústeckém kraji a další. Takže my nechceme privatizaci, my nechceme zdravotnictví pro bohaté. My chceme, aby se pokračovalo v tom, co jsme začali. A všechno je to na papíře. Všechno je to na papíře.

Tady já mám například Vývoj stomatologické péče z pohledu VZP. Náklady na zdravotní péči čerpané. A to taky stouplo. To stouplo o 46 %, náklady na stomatologickou péči. To je velký problém, ano. Zubaři jsou všichni v Praze, v Brně, ale jít k zubaři na Ostravsku nebo Ústecký kraj je problém. Takže i v tomto konkrétním příkladě jsme měli novou strategii. Jsme chtěli zajistit zlepšení a dostupnost stomatologické péče, hrazení stomatologických služeb pro pojištěnce.

Takže ty programy jsou připravené. Jednak strategie stomatologické péče, onkologické péče, připravili jsme strategii - zdravotní politika, dostupnost, kvalita a stabilita.

No jak to bylo předtím, než jsme to změnili, jaká byla minulost? Byly jenom spory poskytovatelů zdravotních služeb a lékařů s Ministerstvem zdravotnictví a vládou, stávky zdravotníků, stávky sdružení poskytovatelů, mediální kampaně proti Ministerstvu zdravotnictví a vládě, stupňující se tenze a frustrace pacientů, zdravotníků, poskytovatelů zdravotních služeb. Nedostupnost zdravotní péče pro pacienty, nefunkční kolabující systém zdravotní péče. Pasivita účastníků systému - Ministerstvo zdravotnictví České republiky, zdravotních pojišťoven, poskytovatelů zdravotních služeb, neřešení problémů, bezradnost, rozvrat, prosazování parciálních zájmů. Absence výzev strategie směřování funkčních opatření, kumulace problémů, defraudace, klientelismus, tunelování systému VZP, to si pamatujeme, co tam všechno v minulosti vytunelovali a rozkradli. Řízení korunou prostřednictvím úhradových vyhlášek demotivujících poskytovatele zdravotních služeb léčit pacienty a destabilizujících poskytovatele zdravotních služeb. Absence koncepce sítě poskytovatelů zdravotních služeb, absence organizace péče, nefunkční síť PZS, nedostatek kapacit ve většině regionů, dlouhé čekací lhůty, regionální rozdíly v dostupnosti péče, regionální rozdíly ve financování, negativní motivace poskytovatelů, nedostupnost péče. Úhradové mechanismy byly nastavené pouze na provozní financování. Snižující se objem zdravotních služeb. Negativní motivace léčit pacienty. Omezování poskytování zdravotní péče. Defragmentace péče. Maximalizace užitku jednotlivých PZS bez vazby na péči. Nefunkční systém úhrad léčivých přípravků, mnoho let trvající správní řízení o stanovení výše a podmínek úhrady od SÚKL. Nekomunikace a nespolupráce při řešení problémů zdravotnictví mezi Ministerstvem zdravotnictví, vládou, poskytovatelem zdravotních služeb, zdravotními pojišťovnami. Nedostupnost urgentní péče. Nemocnice odmítající přijímat pacienty od zdravotnické záchranné služby, sanitky objíždějící nemocnice v regionu. Nedostupnost stomatologické péče, pacienti nejsou schopni sehnat stomatologa, který by je registroval k péči. Nedostupnost praktických lékařů. To všechno bylo předtím. A tady bych mohl číst ještě půlhodiny, co všechno bylo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP