(0.30 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Podle veřejně dostupných zpráv je v rezervních fondech, které jsou podle zákona o VZP a o resortních, oborových, podnikových a dalších zdravotních pojišťovnách určeny, tady cituji z toho zákona, ke krytí schodků základního fondu a ke krytí hrazených služeb v případech výskytu hromadných onemocnění a přírodních katastrof, je v tuto chvíli jen něco přes 4,8 miliardy korun, což je extrémně málo.

Provozní fondy se pak používají k úhradě nákladů na činnost pojišťoven. Hlavním zdrojem těchto fondů jsou stanovené příděly ze základního fondu, které se odvíjejí hlavně od počtu pojištěnců dané pojišťovny. Nicméně v průměru činí něco málo přes 3 % příjmů základního fondu, což je, jak uvádí Ministerstvo zdravotnictví na svém webu, v porovnání s provozními náklady zdravotních pojišťoven v jiných evropských zemích hluboko pod průměrem. V Německu to bylo v roce 2014 6,8 %, v Belgii 4,5 %, na Slovensku 3,5 %. Ty údaje jsou k dispozici trošku staršího data. Ale je to pro srovnání.

Na konci loňského roku bylo dohromady na provozních fondech skoro 17,4 miliardy, z nich je ovšem třeba zaplatit zhruba 6 200 zaměstnanců, kteří v pojišťovnách pracují, energie, opravy, nájmy, IT, propagaci, vybavení, provozní náklady a další služby.

Například VZP, která měla na konci loňského roku na provozním fondu skoro 12 miliard, sice ve svém zdravotně pojistném plánu pro letošek opět plánuje úsporu ve výši 1,9 miliardy, u zaměstnaneckých pojišťoven už ale situace tak veselá není. K tomu ještě připočtěme, že dnes zdravotní pojišťovny hradí položky, s nimiž se ve zdravotně pojistných plánech nepočítalo, jako je testování. Plátci přitom hospodaří deficitně už druhým rokem. Podle zprávy prezidenta Svazu zdravotních pojišťoven České republiky Ladislava Friedricha se původně na letošní rok počítalo s deficitem 14 miliard, který by fondy pojišťoven ještě pokryly s tím, že by na konci roku na účtech zůstalo 9 miliard. Větší část zůstatků by pak navíc již jen kryla dosud nesplacené závazky za rok 2022. Dalších 14 miliard poklesu už ale zůstatky pokrýt nemohou a část nezaplacených nákladů se přesune do dalšího roku.

Prostor pro příznivější výběr pojistného od zaměstnavatelů a snížení nákladů je dost úzký, protože za většinou růstu nákladů stojí změna dohodnuté výše plateb a změna úhradové vyhlášky na rok 2022, která zvedla dohodnuté výdaje o 18 miliard korun. Pojišťovny samozřejmě budou muset hledat úspory, a to například na bonifikacích nebo v lékové politice, ale je jasné, že před deficity neuniknou a vládní škrty jim zcela zásadně podlomí jejich finanční zdraví. To, co je pro státní rozpočet malá záplata 14 miliard, to je pro rozpočty pojišťoven velká rána pod pás a uvede celý segment zdravotního pojištění do krize a rizika kolapsu. A znovu zdůrazňuji, že plnou odpovědnost za veškeré problémy ve zdravotnictví má a bude mít vláda Petra Fialy. Ať se to dotkne jakéhokoliv občana České republiky, ta odpovědnost je zcela jasná a bude zcela jasná a je to potřeba také takto všude říkat, protože je to úplně jasné.

Navíc ze strany vlády jde jen o rozpočtové divadlo, o účetní přesuny, které mají ukázat, že vláda v uvozovkách umí šetřit. Ovšem na nepravém místě. Ale jak vidíme, vláda Petra Fialy neumí šetřit, protože ukrást cizí peníze není úspora, ale loupež. Jak jsem už říkal minule, firmy a zaměstnanci platí zdravotní pojištění zvýšené o zákonem daná procenta a stejně tak by měl platby valorizovat logicky a správně i stát. A je jen chyba, že ho k tomu nenutí zákon. Naopak stát se ze své odpovědnosti platit za svoje pojištěnce vyvléká. No, stát, je to odpovědnost vlády Petra Fialy! A fakticky vláda nechává zvýšené výdaje na podnikatelích, na firmách, živnostnících a zaměstnancích a samozřejmě také na pojišťovnách, na zdravotnictví. Pane ministře Stanjuro, když už vás tady mám po pravé straně.

Vážené dámy a pánové, zásah vládní koalice Petra Fialy do příjmů zdravotních pojišťoven jsme už tady několikrát diskutovali v rámci různých debat. Když budu citovat vládu - cituji: Za účelem zapojení volných prostředků ostatních veřejných rozpočtů do státního rozpočtu v letošním roce se navrhuje, aby došlo ke zmrazení platby za státní pojištěnce na úroveň roku 2021. Konec toho citátu.

Vláda od počátku roku argumentuje, že vzhledem k tomu, že v průběhu roku, tohoto roku, tohoto rozpočtového roku, dochází k převodu ze státního rozpočtu do systému veřejného zdravotního pojištění ve výši 1 967 korun za osobu a měsíc, je nezbytné za účelem naplnění tohoto požadavku platbu po zbytek roku přiměřeně snížit. Od 1. července 2022 by měla platba za osobu a měsíc činit podle tohoto vládního návrhu 1 567 korun. Tím prý dojde v letošním roce k úspoře zdrojů státního rozpočtu ve výši 14 miliard korun. A pochopitelně dodáváme to B, že dojde pochopitelně a logicky k ohrožení dostupnosti zdravotní péče pro naše občany. Je to tak. Je to tak!

Uniká mi logika zdůvodnění, proč je potřeba platby snížit, když vláda říká, že tím důvodem je fakt, že nyní stát platí 1 967 korun za osobu, a proto se to musí snížit. Nevím, jaké jsou pohnutky autora této věty, chtělo by se mi říct postižení, ale udivuje mě, že nikdo z předkladatelů, což je tady vládní pětikoalice, se nenamáhal s nějakým faktickým zdůvodněním. V tuto chvíli nám tedy Fialova vláda říká, že zdravotnictví dostává moc peněz, takže je nutné zdravotnictví peníze sebrat. To je ve zkratce to, co nám tady říká vláda. Proto jsem tady schválně citoval.

Jenže aby někdo mohl tvrdit, že někdo dostává moc nebo málo, musí mít nějakou analýzu nákladů na pojištěnce, nákladů na zdravotní péči, a pak přece může ten někdo tvrdit, že tahle platba je vysoká nebo nízká. Vláda Petra Fialy z ODS samozřejmě žádnou - opakuji žádnou - analýzu nemá, a naopak si protiřečí v další větě důvodové zprávy, kde poukazuje na inflaci, která pojišťovně prý přinese 5 až 7 miliard korun navíc. Připomínka inflace, přesněji zdražování, je správná, ale ve špatném kontextu. Ano, pojišťovnám a nemocnicím všechno zdražilo, a to velmi extrémně - teplo, světlo, materiál. To asi zástupci vládní koalice nevědí. Já bych řekl, že to spíš vědí, ale schválně to tady neříkají. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP