(0.20 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Takže my jsme tady jasně říkali za SPD, že budeme tento vládní zákon tady ve Sněmovně obstruovat, jelikož zásadně nesouhlasíme se zhoršováním dostupnosti zdravotní péče pro naše občany. Podle názoru SPD je nutné ve státním rozpočtu škrtat na platbách nepřizpůsobivým, solárním baronům, politickým neziskovkám či na předražených zakázkách, nikoliv na zdravotní péči pro lidi. Na úkor zdravotní péče pro naše občany Fialova vláda navýšila ve státním rozpočtu mimo jiné platby Úřadu vlády na byrokratický aparát pro nově vytvořené tři ministry a zvyšuje odvody peněz do Evropské unie. To je pochopitelně pro SPD nepřijatelné, že se dějí takovéto věci na úkor zdravotní péče pro naše občany. Osobně nevím o jediném případu z historie České republiky, že by vláda snížila platby za státní pojištěnce, a to dokonce v situaci, kdy zdravotně pojistné plány pojišťoven počítaly dokonce s navýšením a kdy navíc se navyšují i úhrady za zdravotnické výkony a jejich rozsah podle úhradové vyhlášky, a také v momentě, kdy zdravotnictví překonalo jednu krizi a stojí před ní sanace nedozírných škod způsobených covidovou krizí. Navíc vzhledem k uprchlické vlně z Ukrajiny se ještě zvýšilo zatížení našeho zdravotnického systému.

Cílem loupeže, kterou tady předkládá vláda, se staly rezervní fondy pojišťoven. Někdo v uvozovkách hodně chytrý si všiml - jestli to nebyl zrovna tady pan ministr financí Stanjura, ten v uvozovkách hodně chytrý, který si všiml, že české zdravotní pojišťovny mají rezervy? Pane ministře, nebyl jste to vy? Ale já to rozeberu. (Nesrozumitelná poznámka ministra Stanjury.) No já o tom nepochybuji, že víte, kam sáhnout, tak abyste poškodil české občany, například tím, že se zhorší zdravotní péče. O tom přece tady právě hovoříme. (Poznámka ministra Stanjury.) Ale ministra můžu oslovovat přímo. A za druhé, vy mě tady urážíte už dávno nějakými nesmysly. Já jsem na to ani nereagoval. Takže buďte v klidu. Ono už bylo trošku přes čáru, jak jste tady hulákal na pana prezidenta, když tady měl projev, protože jste byl nervózní. Dobře, to taky bylo trošku přes čáru, ale nechte mě prosím vás v klidu vyjádřit. Nebuďte nervózní. Budete mít čas. Vy mě oslovujte podle jednacího řádu prostřednictvím předsedajícího, já vás - ministra - můžu oslovovat přímo. Tak se naučte jednací řád. Já ministra můžu přímo. (Reakce ministra Stanjury.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Já bych chtěla...

 

Poslanec Tomio Okamura: Tak se tady bude mluvit na mikrofon, nebo jak se bude mluvit? On tady na mě pořád mluví. On tady celou dobu má poznámky na mě. Tak se ovládejte, prosím vás!

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Chtěla bych velmi požádat, aby jednotliví poslanci na sebe nepokřikovali, a zároveň bych chtěla požádat pana předsedu poslaneckého klubu hnutí SPD, pokud bude někoho oslovovat, tak prostřednictvím pana předsedajícího, a zároveň aby ten projev byl samozřejmě ve veškeré slušnosti a byl veden k věci. Samozřejmě máte přednostní právo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Tak já děkuju za to. Od začátku mám připravený projev k věci, a kdyby tady nezačali hulákat vládní poslanci a nerušili mě, tak přece jsem byl připraven a jsem připraven dál to vést k věci. Takže nechte v klidu opozici mluvit. My nebudeme skákat, tak jak budete pískat, a všechno bude přece v pořádku. Já vím, že jste nervózní z toho, protože vím, že i mnozí vládní poslanci jsou skutečně nervózní z toho, že občané jim píšou, že prostě nechtějí, aby se zhoršovala dostupnost zdravotní péče. Takže vím, že je to důvod k tomu, že tady zoufale vykřikujete, ale to si musíte domluvit ve vaší koalici, to tady takhle nezměníte, a vyjádřit to hlasováním

Takže pojďme k věci. Ostatně já k věci tady od začátku mluvím. Takže zase tady na mě křičí vládní poslanec, tak já už nevím.

Takže někdo v uvozovkách hodně chytrý si všiml, nebudeme rozebírat kdo, ale zajisté je to někdo z vládní koalice, že české zdravotní pojišťovny mají rezervy - ale o tom víme, o nějakých rezervách, všichni, ale samozřejmě já to říkám z jiného důvodu - ostatně tak jako ostatní pojišťovny nebo třeba banky, velí tomu jak zdravý rozum, tak i zákony. Podotýkám, že ve svých rozpočtech pro letošní rok i po navýšení plateb za pojištěnce počítaly pojišťovny vesměs se ztrátou. VZP například počítala ve svém rozpočtu s deficitem 5,9 miliardy. Tahle vláda, která vykřikovala, že nechce dluhy a život na dluh, se rozhodla pro něco razantnějšího, a to pro život na dluhy, které naseká někomu jinému. To je skutečně posun hodný rozpočtového génia, teď už tady nechci ukazovat vedle, dobře, z nějakého hodně hlídaného ústavu pro duševně choré. No, to už jsem nemyslel.

Fialova vláda si je samozřejmě vědoma, že škrtnutí ve výši cca 14 miliard pro zdravotnictví ve státním rozpočtu znamená pro veřejné zdravotní pojištění další významnou ztrátu. A zmiňuje to i ve své předkládací správě, kde píšete - cituji: O stejnou částku se sníží příjmy systému veřejného zdravotního pojištění, což by bez dalšího znamenalo úplné vyčerpání základního fondu zdravotního pojištění v letošním roce. Lze nicméně předpokládat, že se pozitivněji bude vyvíjet situace na příjmové stránce od ekonomicky aktivních plátců pojistného, kdy s ohledem na inflaci budou příjmy o cca 5 až 7 miliard korun vyšší. Reálná hodnota bude nicméně známá až v průběhu roku a je potřeba počítat s tím, že inflace se zároveň projeví na nákladové stránce poskytovatelů zdravotních služeb, což bude vyvíjet tlak na navyšování úhrad v rámci sjednávání dohod o úhradách zdravotních služeb na příští rok. Pro posílení základního fondu zdravotního pojištění je nicméně možné zapojit rovněž prostředky ostatních fondů, zejména fondu rezervního a provozního, na nichž má většina zdravotních pojišťoven dostatečné množství prostředků pro překlenutí letošního zmrazení platby za státní pojištěnce. Konec toho úseku z té důvodové zprávy.

Pro ty skutečně pomalejší opakuji, že zdravotní pojišťovny na navýšené platby nastavily své rozpočty, a dále, že podle vydané úhradové vyhlášky, která s navýšením rovněž počítala, se od počátku letošního roku hradí prostředky zdravotnickým zařízením. Co je také zásadní, skokově nám rostou ceny energií jak na pobočkách pojišťoven, tak v nemocnicích nebo ordinacích, a vzhledem k aktuálnímu konfliktu na Ukrajině nepochybně ještě porostou. V souvislosti s tím porostou ceny i dalších produktů, zdravotnického materiálu, ale porostou také ceny potravin, neboť je vše od produkce až po zpracování a distribuci přímo navázané na stále dražší energie.

Takže pokud vláda licoměrně počítá s vyššími příjmy pojišťoven díky inflaci, tak musíme dodat B, a to, že ještě daleko rychleji porostou náklady. Přesněji ne že porostou, ale už rostou. V lednu byla inflace téměř 10 %, v únoru přes 11 % a v březnu už přes 12 %, ale samozřejmě někde narostly ceny energií daleko více. Jen jako perličku na ilustraci uvedu, že největší naše zdravotní pojišťovna VZP v prosinci skončila u dodavatele poslední instance, protože zkrachoval její dodavatel, firma Microenergy. A i když vedení VZP jistě jednalo rychle a určitě už našli náhradního dodavatele, pochybuji, že ceny energií budou ve stejné výši jako u předchozího dodavatele. Oproti původnímu rozpočtu bude zcela jistě VZP platit více. Platit víc budou všichni a na všech stranách a jakékoliv řeči o tom, že se zvednou příjmy, jsou velmi zavádějící sofistika, protože příjmy pojišťovnám vždy porostou pomaleji než náklady. Ale s tím růstem bych moc nestrašil. Inflace, ale také krize v dodávání a výrobě některých komponentů už způsobila stagnaci v automobilovém průmyslu a výrobě na něj napojené, to znamená naopak pokles odvodů do zdravotního a sociálního pojištění v segmentu, který tvoří páteř našeho průmyslu. A samozřejmě je tady také kolotoč sankcí vůči Rusku, takže možná stovky českých firem přijdou o odbyt a příjmy. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP