(22.30 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Dále se v tomto dopise, který je podepsán Ing. Petr Jevič, výkonný ředitel Sdružení pro výrobu bionafty, píše: V roce 2016 se v České republice vyráběla bionafta pouze z řepky olejné. V roce 2020 to bylo ze 67 %. Jestliže v roce 2019 tvořil podíl bionafty z řepkového oleje na trhu s pohonnými hmotami v České republice 73 %, tak v roce 2020 jen 45 %. V roce 2020, ke kterému se vztahovaly cíle Evropské unie ohledně podílu OZE v dopravě 10 % a snížení emisí skleníkových plynů v dopravě 6 %, tvořil podíl OZE v dopravě v ČR 9,38 %. Z toho tvořila všechna biopaliva jen 6,1 %. Biopaliva z pěstovaných plodin tvořila 4,6 %, jako jedna z mála zemí Evropské unie splnila Česká republika cíl ve snížení emisí skleníkových plynů v dopravě o 6,1 %. To vše díky legislativě, do které současná vláda kontraproduktivně zasahuje. Nutnost splnění snižování emisí v dopravě 6 %, Evropská komise připravuje novelizaci směrnice, v které se uvažuje o 22% snížení emisí z pohonných hmot, je daná na evropské úrovni všem členským státům a tímto překotným rozhodnutím by zůstala zcela nezměněná, protože to není v pravomoci vlád členských států EU. Povinným osobám v České republice by tak pravděpodobně stejně zůstala nutnost užití certifikované biosložky do motorové nafty, jelikož jiné možnosti splnění snížení emisí skleníkových plynů v tuto chvíli nejsou k dispozici, a tak by údajného cíle, tj. okamžitého snížení cen motorové nafty, stejně nebylo dosaženo.

Pokud zohledníme kotované ceny benzinu, motorové nafty, bionafty a bioetanolu k 7. 3. 2022, tak při přimíchávání FAME do motorové nafty ve výši 6 % objemových se cena včetně DPH zvedne o 1,23 Kč na litr a bioetanol do motorových benzinů ve výši 5 % objemových o 0,28 Kč na litr. Přitom ceny obou paliv na čerpacích stanicích přesahují tehdy 50 Kč za litr. - Začátek března tohoto roku.

Příslušný § 19 zákona o ochraně ovzduší, který biopalivovou povinnost specifikuje, obsahuje dvojnásobné zvýhodnění pokročilých biopaliv, biopaliva druhé generace, díky níž se tato biopaliva od roku 2019 používají i v České republice. Jeho zrušení také zruší podporu těchto biopaliv. Všichni výrobci biopaliv v České republice by byli bez ohledu na reálné zdroje surovin tímto opatřením postiženi. V tuzemsku by přišly vniveč rozsáhlé investice do inovativních technologií, které umí zpracovat odpadní biooleje a tuky. V České republice navíc významnou část biopaliv a hydrogenovaných olejů jako obnovitelná nafta dováží renomovaní evropští dodavatelé, jejichž biopaliva s českou řepkou a s českým řepkovým olejem nemají nic společného. Případná jiná, velmi omezeně dostupná řešení snížení emisí skleníkových plynů u motorové nafty vedle užití dostupných a ekologicky efektivních biopaliv jsou často nákladnější a komplikovanější. Vládní návrh na naftu bez biosložky, který by měl přinést rychlé snížení ceny fosilních pohonných hmot, dle našeho sdružení může dokonce přinést efekt zcela opačný.

Přimíchávání biopaliv je upraveno zákonem o ochraně ovzduší a o podporovaných zdrojích energie, a tak formální oznámení vládou bude vyžadovat legislativní kroky, které tak nemohou stihnout ovlivnit současný dramatický každodenní růst cen způsobený vývojem na mezinárodních ropných trzích. Toto rozhodnutí vlády přichází překvapivě v době, kdy celá Evropa hledá cesty, jak snížit svoji závislost na ropě a ropných produktech často pocházejících z Ruské federace. - Takže naše vláda říká, snížíme závislost, a zároveň ji navyšuje. Dělá zkrátka z lidí pitomce.

Tento bezprecedentní krok přinese nárůst spotřeby ropy o statisíce tun ročně. - Já jsem to spočítal na 14 miliard. Takže tato vláda podpoří Putina a nakoupí víc ropy za 14 miliard. Takže to je ten boj za tu nezávislost od Putina a boj proti českým zemědělcům. Jde o velmi nevhodný signál celému světu v této nelehké době, kdy minimálně evropské státy obtížně hledají rovnováhu mezi společenským děním na Ukrajině, závislostí na ropě a vlastní energetickou či obecně surovinovou soběstačností.

Případný útlum výroby biopaliv do motorové nafty navíc způsobí tam, kde k výrobě jsou dosud používány zemědělské komodity, nemalé škody nejen českému zemědělství a potravinářství. To je možné doložit následující bilancí. Píše, znovu opakuji, Sdružení pro výrobu bionafty.

V roce 2020 bylo v České republice vyrobeno 259 000 tun bionafty, z toho bylo 172 000 tun z řepky olejné. K tomu se jí využilo 424 000 tun, což tvořilo 34 % z celkového sklizně. Její zpracování přineslo 247 000 tun řepkových extrahovaných šrotů geneticky nemodifikovaných, nahrazujících draze importované sójové šroty. Navíc při zpracování řepkového oleje na bionaftu se vyrobilo 20 000 tun glycerinu ve farma košer kvalitě a vznikaly další zbytky velmi žádané jako vstupní surovina do bioplynových stanic.

Omezení zpracování řepky v České republice nepřinese snížení pěstební ploch, protože zpracovatelskému průmyslu olejnin v Evropské unii z důvodu situace na Ukrajině bude citelně chybět. Vyšší export kvalitní české řepky samozřejmě potěší především zahraniční zákazníky.

Takže toliko Sdružení pro výrobu bionafty.

Od mého vstupu do politiky tady lidi stále slyší: Babišova řepka. Možná by bylo dobré, aby se konečně někdo naučil, jak to vlastně funguje. Kdo rozhoduje o tom, co zaseje, co bude na poli? No samozřejmě ten zemědělec. A pokud řepka kdysi stála 5 000, tak dneska stojí 20 000. A proto ten řepkový olej bude stát podstatně víc. A proč? No proto, že by bylo dobré už konečně říct lidem, že ten řepkový olej používají na vaření. Že to není biopalivo. Na vaření. A pokud Ukrajina nezaseje, a Ukrajina zásobuje 40 % slunečnicového oleje celou Evropskou unii, tak potom se budeme všichni divit, kolik ten slunečnicový olej bude stát. Takže by bylo dobré, aby konečně někdo lidem vysvětlil, aby politické strany pochopily, že ta strategie, kterou tady uplatňují od revoluce, že si všechno dovezeme, že my nepotřebujeme soběstačné české zemědělství, že jsme udělali zásadní chybu, tedy naši předchůdci, že dovolili prodávat půdu cizincům, a ne jako Poláci a Maďaři, kteří to zakázali, tak samozřejmě to bude velký problém, a i když dneska potravin je dost, tak abychom někdy nebyli překvapeni, že máme nějaký problém s úrodou, problém s obilím atd.

To je tato část, kterou jsem tady chtěl informovat, která byla publikována a která jenom potvrzuje to, že stávající koalice od roku 2007 biopaliva podporovala, a místo toho aby navýšila obsah biopaliv, tak teď podporuje Putinovu ropu 14 miliard ročně, poškozuje české zemědělce a snaží se vlastně namluvit lidem opak.

Teď bych chtěl mluvit ohledně nových pravidel udržitelnosti a úspor emisí skleníkových plynů v bioenergetice. Přepracovaná evropská směrnice na podporu využívání energie z obnovitelných zdrojů z roce 2018 přináší ambicióznější cíle, které pomohou transformaci energetiky. Zároveň však klade nové požadavky. Jedním z nich jsou kritéria udržitelnosti a úspor emisí skleníkových plynů pro elektřinu a vytápění z pevné biomasy a bioplynu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP