(12.50 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

A pokud dneska jsem četl, že Česká republika je pro to, aby se zastavily dodávky ropy, no tak fajn, tak nechť ta vláda převezme tedy zodpovědnost, že tady nebudou pohonné hmoty na příděl. Naštěstí. Já jsem zabránil privatizaci Čepra, na kterou se chystali. A Čepro je diamant, to je zlatý poklad. To je distribuce. Když bude velký problém, tak samozřejmě z rafinerie Leuna se to může dovést. Ale ty rafinerie v Německu z třetiny patří Rusku. Teď to znárodňují, tak bůhví, jak to celé dopadne. Ale bylo by dobré, aby ta vláda už konečně pochopila, jak to funguje. A ta politická prohlášení jsou jako fajn, ale jde o to, abychom tady skutečně neohrozili naše lidi, aby v podstatě byly ty pohonné hmoty, protože ta závislost tady zkrátka je.

A pokud někdo někomu vyčítá, že jsme měli něco dělat? Mě se ty reportérky ptaly, proč jsem nereagoval po obsazení Krymu. Neuvěřitelná otázka. A to všechno jsme v podstatě řešili v rámci Evropské unie. Vždyť pan premiér Fiala říkal, že budeme všechno společně nakupovat. Samozřejmě že nebudeme nakupovat. Samozřejmě že ne. A ta solidarita, o které se stále mluví. Ano, tu solidaritu máme. Ale v momentě, když nejsou vakcíny, tak solidarita skončila. Co jsme všechno museli udělat, a nedali nám ti Němci ty vakcíny. A nespravedlivě ty vakcíny rozdělili. Nebylo to podle počtu obyvatel. Bylo to o penězích. To už nebyla solidarita. A já jsem na to zvědav, když něco nebude, jak ta solidarita bude. A tím nezpochybňuji ten systém, že jsme si pomáhali a tak dále, ale za těmi zavřenými dveřmi na té Evropské radě to funguje úplně jinak, než se to deklaruje.

Takže tolik k tomu plynu. Teď bych chtěl k tomu dalšímu. A byl jsem absolutně šokován minule na interpelacích, kdy pan premiér tady s úsměvem vlastně prodával moji práci. Pan premiér tvrdí, že se zasloužil o to, aby každá členská země měla nezávislý energetický mix. To je jako neuvěřitelné. Já bych to fakt od pana premiéra nečekal. A nevím, kdo mu to tam píše. Nevím, kdo mu to píše. A já jsem si to dohledal. A bylo by dobré, aby si to pan premiér přečetl. Na Evropské radě se nic nepodepisuje. Tam musíte dávat pozor. Tam jsme sami. Tam musíte mluvit jazykem. Nebudu se vracet k bývalému premiérovi, který neuměl nic. A tam, když se nepřihlásíte včas, tak máte smůlu. Tam jsou conclusions, to jsou závěry a ty se nehlasují. Tam se předseda zeptá: Máte ještě něco? A pokud jste mimo, nebo jste, nevím, na kafi nebo na záchodě, tak máte smůlu. Musíte tam sedět, musíte to hlídat. To je rozhodující místo, kde se bojuje za české zájmy.

Český svrchovaný premiér, český - já pevně doufám, že naše předsednictví se nezmění na to, že budeme loutkou polského státu. Já jsem měl s Morawieckým dobré vztahy až do Turówa. Ano, potom to skončilo. A teď ta politika vlády je, že všechno Polsko. Turów - katastrofa. Rozumím vlaku do Kyjeva, volat Scholzovi přes Morawieckého a tak dále. Já nevím, proč pan premiér už dvakrát neakceptoval termín Emmanuela Macrona. Vždyť sedí vedle něj, tady je Francie a tady je Magdalena ze Švédska, které jsem vždycky říkal: "Hele, ta tvoje migrace bude průšvih." No, už to tady je. Už je ve Švédsku velký problém. Takže by bylo dobré, aby se konečně pan premiér bilaterálně setkal s Emmanuelem Macronem, který je ještě dva měsíce předseda Evropské unie. My čekáme na to předsednictví. A když vidím ty signály, co budou témata. Pokud skutečně tématem českého předsednictví je rekonstrukce Ukrajiny a pomoc Ukrajině, tak já to nechápu. Nechápu to.

Ale vrátím se k té Evropské radě. Já jsem to dohledal a já si pamatuji, co to bylo za obrovské boje, jak jsme tam až do noci seděli s rakouskou premiérkou. Ta tam téměř brečela, Angela ji utěšovala: Babiš není až takový zlý. Ale Babiš bojoval za české zájmy. A 12. prosince 2019 § 1, změna klimatu, bod 6 se píše: "Evropská rada uznává, že je třeba zajistit energetickou bezpečnost a respektovat právo členských států rozhodovat o vlastní skladbě zdrojů energie a zvolit si nejvhodnější technologie. Některé členské státy uvedly, že součástí jejich vnitrostátní skladby zdrojů energie je energie jaderná." Hodiny jsme za to bojovali, aby to slovo jádro tam bylo napsané. A pan premiér dneska tvrdí, že tam něco prosadil. Neprosadil tam nic. Vždyť ani na tu Evropskou radu, na kterou jsem pospíchal v prosinci 2017, tam mě nechal ještě 16. prosince 2021.

Evropská rada 11. prosince 2020. Tady jsou odstavce 12 až 22 a pro nás zejména 14 až 17.

A v odstavci 14, abych to tady celé nečetl, se píše: "Evropská rada uznává, že je třeba zajistit propojenost, energetickou bezpečnost pro všechny členské státy, energii za cenu dostupnou jak pro domácnosti, tak i pro podniky a respektovat právo členských států rozhodnout o vlastní skladbě zdrojů energie a zvolit si nejvhodnější technologie v zájmu kolektivního dosažení klimatického cíle pro rok 2030 včetně přechodných technologií, jako je plyn."

Ano, všichni jsme tehdy byli v tom, že když skončí uhlí, jde se na plyn. A nikdo to nechtěl. Teď všichni říkají, že tedy plyn ne, tak fajn. Tak potom nechť konečně někdo řekne, že plyn ne a uhlí jede dál. Kolikrát jsme vyzvali stávající vládu, pana ministra Stanjuru. OKD, které jsme zachránili, které pomáhal ten advokát, co řídí dneska toho Síkelu, vytunelovat, 130 miliard dostal pan majitel Economie. A ty byty, které vytunelovali a nedali lidem? A kdo řídil ty byty? Podívejte se, co udělali v OKD. Ten člověk, který se díval na to, jak Mittal vytáhl 52 miliard z Nové huti, a všichni mlčeli, tak ten stejný člověk spravoval Bakalovy byty, které nedal lidem. A ten člověk se stal předsedou dozorčí rady OKD. No to si dělají srandu. A OKD může vytěžit 6 milionů tun uhlí. A proč to tedy vláda neřekne? My jsme zachránili OKD, jinak by bylo zbankrotovalo a všechno by bylo rozprodáno. OKD má 4,5 miliardy na účtech. Proč to ta vláda neřeší? Proč neřekne: budeme pokračovat v těžbě uhlí? Vždyť je to zaměstnanost v tom regionu. Vždyť jsou to subdodávky pro ty firmy. Proč to nedělají? Já tomu nerozumím.

Takže budu pokračovat k závěru. Takže já zásadně odmítám, když si pan premiér přivlastňuje zásluhy za taxonomie. Taxonomie, za to jsme bojovali dva roky. A Evropská komise, protože je pomalá, tak samozřejmě jim všechno dlouho trvalo. A nakonec to bylo zformalizováno až po nástupu, mělo to být do Vánoc, mělo to být minulý rok. Takže to je jeden konkrétní příklad toho, jak vláda nebo pan premiér prodává moji práci. Ano, plno kolegů mi pomáhalo, ale občas se stalo, že jsem zkrátka nedal na návrhy úředníků. Nedal. Protože já jsem byl svrchovaný český premiér. Víte kolik úředníků platí Evropská komise v České republice? Pět tisíc! Pět tisíc českých úředníků je placeno Evropskou komisí. A potom se můžeme bavit o tom, komu jsou loajální ti úředníci. Českému státu, nebo komu? Takže se stalo, že zkrátka jsem s tím nesouhlasil. Vždycky měli obavu, a teďka to blokujete a co budou říkat ti kolegové...? No nic nebudou říkat. Nic nebudou říkat.***




Přihlásit/registrovat se do ISP