(12.40 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rakousko mají státní firmy. Polsko má státní firmu na nákup a distribuci plynu. Měli přímý kontrakt s Gazpromem, Gazprom jim to vypověděl, já to nechci vůbec řešit. Slovensko má Slovenský plynárenský priemysel. Má firmu. Slovensko má elektrárny. Na Slovensku rafinerie vlastní MOL. Maďarská státní firma. České rafinerie vlastní polská státní firma PKN Orlen. V Rakousku je OMV. To vlastní plyn a čerpačky. Kdo dělá distribuci pohonných hmot v Čechách? Poláci a Maďaři. A co my máme? My nemáme nic. My nemáme nic, my jsme všechno dali pryč. A je zajímavé, že ani nikdo není schopen to pojmenovat, jak to bylo. Transgas. Transgas byla státní firma a tento Transgas byl prodán v roce 2002 za 132 miliard RWE. To je německá firma. A co udělala RWE? RWE to rozprodala. Prodala velké plynovody NET4GAS, což je firma, která patří kanadským, je to globální firma a firmu Innogy prodala maďarské firmě. Maďarské státní firmě. Takže pokud to někdo neví, tak Innogy, které patří maďarskému státu, má 40 % distribuce plynu v České republice. Takže pan premiér sice chodí jenom do Polska, mám pocit, že kromě Polska snad není žádný jiný členský stát v Evropské unii, tak se může zeptat Orbána na největšího distributora plynu v České republice. To je firma Innogy.

Takže my jsme všechno rozprodali v rámci kuponky, my jsme samozřejmě, ta kuponka, potom šlo vlastně drancování bank, ty se prodaly potom zase taky do zahraničí, takže nám nezůstalo nic. Tak ať mi někdo prosím vás vysvětlí, jak český stát bude nakupovat. Ano, teď pan Síkela nakoupil 2,5 terawatthodin plynu za 8,5 miliardy. Je zajímavé, že pan Stanjura sehnal 8,5 miliardy za tak krátký čas. Jedna celá osm miliardy na ty slevy pro jízdné pro seniory a pro studenty neměl - to je 0,1 % výdajů z rozpočtu 2020, takže najednou 8,5 miliardy je tady na stole. Státní hmotné rezervy dělaly soutěž a nakoupily to nějakým způsobem a mě bude zajímat, jak to budou prodávat, kdo vlastně za to nese zodpovědnost. Proč to neudělali na ten německý model, kde v Německu řekli distributorům: kupte to, a když to budete prodávat, bude nějaký problém, tak my vás podpoříme.

Takže ta situace v plynu je taková, že nemáme nic, nemáme na koho nakupovat, patří to někomu úplně jinému. A hlavně, prosím vás, ten plyn se nakupuje jako plyn. A ti distributoři netuší vůbec, ti distributoři, jestli je to ruský (nesrozumitelné), ale o tom jsem už mluvil, že je to celé nesmysl. A tady samozřejmě do mediálního prostoru znovu se dostala lež, že my jsme něco zanedbali. A já to zásadně odmítám, protože samozřejmě Reportéři zase budou něco vykládat příští pondělí. Tady je článek z roku 2016, kde bylo jasně řečeno, že česká strana spolu s polskou stranou vylobbovaly v Evropské komisi dotaci 70 milionů eur na projekt, který měla realizovat firma NET4GAS s polskou státní firmou Gaz-System. A tady je jasně napsáno, že Poláci z toho vycouvali. (Ukazuje dokumenty.) Ano, následně došlo k tomu, že pan premiér Sobotka podepsal nezávazné memorandum, které se tváří, že v tom budou pokračovat. Ale kdo má tady největší zájem na tom, abychom my neměli další plynovody? Abychom neměli plynovod do Rakouska, abychom neměli plynovod do Polska? No logicky ti, kteří dodávají plyn přes Slovensko, a samozřejmě kde je monopol, a samozřejmě ti, kteří to dodávají z Německa. Tady potom někdo řekne tu lež, že já jsem v životě o tom ani neslyšel, ani jsem o tom nejednal, ale to se teď hodí, aby to bylo v tom mediálním prostoru.

A nejabsurdnější na tom je, že teď se mluví norský plyn. Pan Vondra říká, že jsme něco zanedbali. Ale oni vám neřeknou ten základ, europoslanec Vondra řekl, kopl do nás, že jsme něco udělali: Když státní Transgas udělal smlouvu s Norskem na plyn v roce 1997, tak to mělo logiku, že tam měl vliv stát, že stát mohl říct ano, tady s Norskem máme dohodu. Ale když se prodal ten Transgas RWE, tak samozřejmě ten kontrakt skončil a stát na to nemá vůbec žádný vliv. Takže to je stále dokola. To je stále dokola, ty lži. A teď je zajímavé, že, ano, malinký kontrakt přímo z Gazpromu má ČEZ. A ten kontrakt je výhodný. A podepíše někdo z vlády příkaz, aby ČEZ to nekoupil? Aby ten kontrakt nedotekl? Aby ten stejný plyn, který koupí potom od jiného distributora, zaplatil 1,5 miliardy navíc? Vždyť to jsou všechno fabulace a nesmysly. Je to jenom politika.

No a potom samozřejmě to největší je, že pan bývalý premiér Topolánek, to je ten, nic horšího tady nebylo, se stal v roce 2015 manažerem přepravy Eustreamu. A Eustream je trubka na Slovensku, to je ruský plyn. Takže pan Topolánek vykládá něco o Norsku, vykládá něco o tom, že co my, a on je hlavní lobbista za ruský plyn. Protože je ve firmě, která přepravuje ruský plyn! A logicky, čím víc ta firma přepraví, tím víc zinkasuje. Tady má článek ze 13. května 2014. Tady lobboval na Nord Stream. Pan Topolánek říkal 2014, že je potřeba vybudovat plynovod Nord Stream! Pan Topolánek sedí ve firmě, která přepravuje ruský plyn! Takže prosím vás, novináři, zkuste aspoň základ! Stačí jen monitoring! Monitoring stačí.

Takže to jsou všechno ty lži o tom, že my jsme něco neudělali. Ne, my jsme přišli do politiky proto, protože oni tady všechno zničili. Všechno zprivatizovali. Všechno. Proto ty dividendy, proto nemáme nic. Proto nemáme vliv! A to se nebavím o vodě! Voda je pryč, plyn je pryč. Rafinerie prodali za jeden dolar a za nějaké směšné investice. Podívejte se, jaké budou mít zisky rafinerie tento rok, jaké zisky bude mít ČEZ! Kam jdou ty peníze lidí? Kam to jde? No DPH jde státu a samozřejmě ty zisky jdou těmhle firmám. Těmhle firmám.

Takže ten plyn - já si ještě počkám potom na paní místopředsedkyni Richterovou, která tak zasvěceně mluví o tom. Ona byla tedy odborník na covid, teď rozumí plynu. Tak potom ještě si dovolím vystoupit k tomu plynu, abych ji informoval o tom, jak to funguje. U plynu je jedna specifikace. Všechny zdroje plynu jsou stejné kvalitativně. U ropy je to jinak! A mohl by konečně pan ministr se vydat do těch rafinerií, aby ho naučili, že jeden ropovod Družba jde do Litvínova, tam je ta ruská ropa, a druhý ropovod do rafinerie Kralupy, tam používají sladkou ropu z Ázerbájdžánu, která se vozí lodí po Černém moři do Terstu a potom ropovodem nahoru. Oni stále něco vykládají a neznají ani ten základ. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP