(11.50 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

Zároveň jste řekl, že jste včera hovořil s panem ministrem, se svým protějškem z Maďarska. Také to určitě velmi oceňuji, ale já si myslím, že to mělo přijít daleko dříve. Moji kolegové z bezpečnostního výboru - a oni určitě to potvrdí, já jsem na tom bezpečnostním výboru nebyla, takže teď tlumočím, co oni mi řekli - mě upozornili na to, že již v březnu vás upozorňovali, že máte udělat opatření ohledně toho, co budete požadovat nyní, až to dojednáte s ukrajinskou stranou, aby bylo jasné a bylo razítko v pase, že ti lidé překročili ukrajinskou hranici. A mě mrzí to, že když tedy moji kolegové vám to v březnu na bezpečnostním výboru radili, vyzývali vás k tomu, protože řada z nich má v bezpečnostní oblasti zkušenosti, že jste na to nereagoval a že to prakticky přichází až nyní, a jak jsem měla ještě možnost zaregistrovat, schůzka s vaším protějškem ze strany Ukrajiny se nepovedla. Já chápu, že to je asi hodně těžké, ale myslím si, že schůzka s ukrajinským ministrem vnitra je důležitá, a pokud se zase uskuteční až příští týden, tak ta situace - vidíte, jaká je, protože vy sice teď postavíte stanové městečko pro 150 lidí, ale na tom nádraží je 600 lidí! A kteří lidé tedy půjdou do toho stanového městečka? A já si pořád myslím, že ty podmínky, byť je to na krátkou dobu, není to natrvalo, je to jenom přechodně... Chápu, že musíte čekat na tu lustraci, ale přesto jsem prostě přesvědčena o tom, že reakce z vaší strany měla být daleko dříve.

Zároveň bych se chtěla zeptat, jestli by bylo možné odpovědět proč, protože máme informace, že příští týden byste měl přijít na vládu s prodloužením nouzového stavu, tak jestli byste nám mohl říct, co je důvodem, jestli je to stále vysoký počet právě uprchlíků, jestli to je spojeno s ubytováním. Chápu, že to budete předkládat na vládě, ale zda by to bylo možné.

Já samozřejmě velmi pozitivně vnímám práci pana Vlčka i pana Šnajdárka, a to, že jste teď přišel s tím systémem dashboard, ano, ale tam také si myslím, že ještě to bude mít spoustu neznámých, protože nejdřív jste říkali, že se propojí ty systémy, teď se přichází zase s novým systémem.

Poslední, a co mně velmi vadí, že starostové, respektive hejtmani těch krajů, do současné chvíle neobdrželi ještě ani korunu. Kdybych to vzala na covidovou dobu, vezměte si, dneska 78. den. Ani těch 10 milionů jednotlivé kraje neobdržely a myslím si, že to mají na svých bedrech, že udělaly opravdu kus práce a odvádí tu práci, ale oni v tuto chvíli potřebují vedení, potřebují řízení uprchlické krize, a hlavní osobou, kdo to má řídit. je hlavní národní koordinátor, kterým je pan ministr vnitra. A já bych ho také zároveň chtěla vyzvat k tomu, že když on tady hovoří o tom - "já jsem zatím národním koordinátorem" - já si myslím, že bychom měli mít jasno, kdo bude tím koordinátorem. Není možné to měnit a pan ministr to ví, vyzývali jsme ho k tomu už na bezpečnostním výboru, že se k tomu musí postavit čelem. On musí být tím národním koordinátorem. On je ministr vnitra, on je šéf Ústředního krizového štábu. Takže budu ráda, a vy už jste mi to několikrát řekl, ale dnes mě opět překvapilo, že jsem tady dnes slyšela ta slova, já jsem "zatím" národním koordinátorem.

Takže, pane ministře, chci dát prostor i mým kolegům. Musím říct, že kapitola Ministerstva školství, tu bych chtěla vyzdvihnout, je zpracovaná asi nejlépe, přesto mě, pane ministře školství, pořád znepokojuje a bojím se nedostatku míst v mateřských školách, takže pokud byste mohl i s touto otázkou, protože mě překvapuje, že dotační program, který se otevřel ohledně ubytování, se otevřel pouze na Ministerstvu pro místní rozvoj a dotýká se ubytování. Určitě moji kolegové za chvíli vystoupí a řeknou vám, že se nikdo z těch starostů do toho dotačního titulu nechce přihlásit ohledně ubytování, ohledně navýšení ubytovacích kapacit, a nás udivuje, že se neřeší zatím žádným dotačním titulem právě to, aby se navýšily kapacity v mateřských školách nebo aby se to nějakým způsobem řešilo, protože všichni, a já jsem také maminka, a nedostatek míst v mateřských školách byl ještě předtím, než tady bylo 340 000 lidí prchajících před válkou, byl tady nedostatek pediatrů, byl tady nedostatek praktických lékařů.

A poslední, a už opravdu končím: co mě ještě velmi překvapilo, a na to bych chtěla od pana ministra zdravotnictví, že chcete v opatření ze 14. dubna zrušit opatření k zavedení povinné zdravotní prohlídky ukrajinských dětí před nástupem do základních, středních a vysokých škol, tak jestli by k tomu se mohl vyjádřit pan ministr zdravotnictví.

Děkuji vám za pozornost. Jsem samozřejmě připravena diskutovat, ale chci dát prostor i kolegům. Díky. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Eviduji zde další přihlášky s přednostním právem, ale jak bylo avizováno, na základě vzájemné dohody, kterou nikdo nerozporoval, nyní otevírám všeobecnou rozpravu. Jako první přihlášený do všeobecné rozpravy s přednostním právem je ministr Jan Lipavský, potom předseda Tomio Okamura a poté pan poslanec Jiří Mašek se stanoviskem klubu. (Avízo poslance Vondráka.) Faktické poznámky, než vám udělím slovo, eviduji, ale faktické poznámky v rozpravě mohou být uplatněny pouze jako reakce na probíhající rozpravu. Z toho důvodu musí nejprve vystoupit někdo v obecné rozpravě a na ty lze reagovat s faktickou poznámkou. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr zahraničních věcí ČR Jan Lipavský: Vážený pane předsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte mi mým projevem zahájit rozpravu, aby mohly být následně uplatněny faktické poznámky k mému projevu. Navážu na své předřečníky, kteří popsali celou řadu záležitostí především z vnitřní politiky a toho, jakým způsobem k tomu vláda přistupuje. Myslím si, že není férové od paní místopředsedkyně Vildumetzové říkat, že není jasné, kdo je odpovědný za řešení toho problému. Samozřejmě jsme to my, řeší to vláda a myslím si, že i role Ministerstva vnitra je naprosto klíčová a jasná. Pan ministr Rakušan, pan vicepremiér Rakušan rozhodně od žádné odpovědnosti neutíká. Naopak jsme se k problému postavili čelem a na praktické úrovni ty složky to řeší opravdu výborně. A koneckonců to zde zaznělo, jak je to koordinované i integrovaným záchranným systémem, takže tady si myslím, že vláda opravdu se může k tomu hrdě přihlásit a dát si dobrou známku.

Co se týče zahraničněpolitické nohy řešení krize, samozřejmě Ministerstvo zahraničních věcí je aktivní v celé řadě problematik a je jasným zahraničněpolitickým zájmem České republiky, že potřebujeme, aby válka na Ukrajině, ruská agrese proti Ukrajině, skončila co nejdříve, ale také aby skončila v náš prospěch, abychom dostatečným způsobem nejen podporovali Ukrajinu politicky, vojensky, ale také abychom vytvářeli podmínky, kdy Ukrajině pomáhají další státy. Proto využíváme maximálně našeho členství v Evropské unii, v Severoatlantické alianci, vytváříme takové podmínky, aby podpora pro Ukrajinu byla stabilním prvkem všech dalších zemí, kde takto komunikujeme. Jsme součástí té poměrně jasné a odhodlané skupiny států. Já sám například třeba komunikuji intenzivně s Německem, s německými představiteli, s veřejností, abychom posouvali veřejné mínění právě ve prospěch podpory Ukrajině.

Česká republika nese velkou migrační zátěž, staráme se o více jak 340 000 uprchlíků. Nese to své problémy, myslím si, že to nikdo nezastírá. Řešení hledáme a také apelujeme na zahraniční partnery, aby nám s tím řešením pomáhali, aby Česká republika mohla dostat nějaké finanční prostředky navíc, a to samozřejmě pomůže našemu rozpočtu. To je naprosto klíčové. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP