(18.20 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Takže logicky z toho rodičům vyplývá, tak jak mi píší, a logické to samozřejmě je, klesá kvalita výuky pro české občany. A vy říkáte: Vydržte to, musíte to vydržet, musíme pomoct. Ale nám píší lidé, kteří se obávají o snížení kvality výuky našich dětí. Takže otázkou je, jestli dokážete zaručit, a to nedokážete, protože to je jasné, aby neklesla výuka pro české děti. Anebo řekněte na rovinu: Vážení čeští rodiče, já - jako vy, ministr vnitra Vít Rakušan - vám říkám, že to musíte vydržet. Jako už jsem slyšel od vládních představitelů. Prostě to musíte vydržet, že budou mít vaše děti horší výuku. Takže mě zajímá, jaká je v tomto strategie. Takže to je oblast školství.

Oblast zdravotnictví. V České republice je cirka 2 000 pediatrů, dětských lékařů. Už před více než měsícem nebo třeba před měsícem asociace pediatrů řekla, že už před měsícem nebo před měsícem a půl v stavu toho počtu uprchlíků, těch ukrajinských migrantů, sdělili, že v průměru by každý ten pediatr... Tak já počkám, až se tedy pobavíte, protože jsem myslel, že jste ten bod tady odsouhlasili z toho důvodu, že byste nám rád odpověděl na ty otázky. Ale jestli pan Cogan z Nové Paky, předseda klubu STAN, jestli mu připadá tohleto důležitější, tak já nevím, proč se to pak svolává, ten bod. Takže prosím vás, já jsem vás chtěl požádat, jestli byste tedy řekl, protože ti dětští lékaři, jo? Takže tady je 2 000 pediatrů. Asociace dětských lékařů už sdělila, že na tento počet uprchlíků by si museli vzít do databáze cirka o 50 dětí navíc na jednoho lékaře, ale to už je údaj, kdy to říkali asi před měsícem a půl, takže od té doby samozřejmě ten počet ještě narostl. Jak víte, tak průměrný věk pediatrů v České republice je velmi vysoký, je to kolem šedesáti let. To znamená, není - jsou tam samozřejmě určité fyzické možnosti, jsou časové - není možné ordinovat patnáct hodin denně. A hlavně, ten trend. Vy říkáte strategie - pediatrů logicky bude ubývat vzhledem k věku, ale těch dětí tady, touhletou vládní nestrategií nebo tím, že jste to nedomysleli, nápor na to u dětských lékařů bude samozřejmě čím dál větší.

A teď doufám, že se tady nebudeme obviňovat z toho, kdo chce pomáhat, kdo nechce. SPD tady jasně řeklo, skutečným válečným uprchlíkům - které teď teprve dneska přiznáváte, že někoho budete konečně identifikovat nebo že to zadresníte, po více než dvou měsících a po velkém tlaku opozice - tak my říkáme, pomáhat přiměřeně, pouze na nezbytně nutnou dobu, v tom už se lišíme od vlády jako SPD, a po ukončení konfliktu aby se vrátili zpátky budovat svoji zemi, protože i teď na většině, na drtivé většině území válka neprobíhá, takže bydlení tam je. A samozřejmě to, že je to chudší země, no tak to prostě je, to je fakt a tak to ve světě chodí, takže to ale přece nemůže být na úkor občanů České republiky! Takže my odmítáme, aby se zhoršovala zdravotní péče, sociální podmínky a školství pro naše občany na úkor nezvládnuté vládní činnosti.

Takže to, co se ptám: Jak to bude u těch dětských lékařů? Protože, pane ministře vnitra Rakušane, vy si to evidentně neuvědomujete: to, co jste tady předvedli ty dva měsíce, to není o tom, kdo chce pomoc, nepomoc, je to o tom, že občané se začnou, můžou se začít během krátké doby bouřit, a řada občanů, už to v nich vře, protože se začíná čekat u lékaře, začnou se postupně odkládat výkony, a protože vy to prostě děláte jako amatéři a diletanti, nebo nevím, jestli jak, nebo jste takoví, to ať si vyhodnotí už divák. Podle mě to děláte, že to nemáte vůbec promyšlené, připravené. A říkám, když by to bylo, když by to bylo, náš návrh už jsme tady řekli. Váš návrh je...

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vás poprosím, abyste nepokřikovali na pana předsedu, aby mohl v klidu mluvit. Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Tomio Okamura: A ještě to tady řeknu. Pan Gazdík na mě tady volá, co navrhujeme my. Vždyť vám to říkám. Já jsem říkal odpoledne...

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já jsem pořádek zjednal, pane předsedo, prosím, pokračujte.

 

Poslanec Tomio Okamura: Takže já řeknu ten náš principiální návrh, samozřejmě. Já to tady zopakuju, zopakoval jsem to v médiích stokrát, že Petr Fiala říká, že počítá s tím, že tady zůstanou ti ukrajinští migranti. Předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda, i tady pan Vít Rakušan, předseda hnutí STAN a ministr vnitra, a premiér Fiala taky říkal, že máme brát všechny, takže to je strategie vlády. A versus to řeknu, jaký je návrh SPD, tak už to zopakuji: pouze přiměřená pomoc na nezbytně dlouhou dobu. Po ukončení konfliktu tam může být nějaké přechodné období, tak by se měli všichni vrátit z České republiky, neprodlužovat víza, krátce řečeno. Vy tady mluvíte o integraci. Já říkám, že by se integrovat neměli, protože bychom měli počítat s tím, že se vrátí. A navíc, většina toho území tam není ve válce a už se tam taky vrací.

Mimochodem, všimli jste si, jak se zvýšil počet ojetých aut v České republice? Jsou to oficiální čísla. Proto se zvýšily i ceny ojetých aut v České republice, protože obrovským boomem rozkvetl obchod s ojetými auty, protože prezident Zelenskyj odpustil daň za dovoz aut. To znamená, do té země, ze které utíkají ti uprchlíci, se masově začala dovážet auta. To znamená, jediný v podstatě větší majetek, co by tedy ti uprchlíci měli teoreticky mít, když tedy říkáte, že tady chodí všichni s igelitkama a takhle, tak oni ten svůj majetek, který by měli ze zoufalství si nakupovat ojetá auta, tak masově se dováží na Ukrajinu a jsou fronty na ukrajinsko-polských hranicích s těmi kamiony plně naloženými ojetými auty a dováží je na Ukrajinu. No, logicky se člověk musí zeptat - tím nezlehčuji situaci - takže v jaké situaci je ta většina té země, když ten jejich cenný majetek v té chudé zemi si tam v klidu dováží, rozkvetl tento obchod, ta ojetá auta tam v klidu se tam prodávají a dováží si ho tam na Ukrajinu?

Takže to, že je to tady, že vy jste to udělali úplně neřízeně, už máme více než dva měsíce pryč a teď máme tady skoro 400 000 uprchlíků z Ukrajiny, kteří mnozí ani tu pomoc nepotřebovali. A opět mi občané píší, že tady vidíme, já jsem je viděl mnohokrát, superluxusní auta s ukrajinskými značkami. A je otázkou, proč ti lidé tedy neprodají to auto za miliony korun - jsou nejnovější modely, Audi A8 třeba a podobně, za miliony korun, a z toho by si přece mohli platit, pakliže potřebují nějaké výdaje? Takže to všechno vy děláte prostě úplně nahodile, neadresně. A lidé si stěžují na to, že ty poznávací značky jsou třeba ze západní Ukrajiny, kde válka není.

A znovu já bych vás rád, pane ministře, požádal, abyste neobviňoval tady SPD z toho, že jsme nějací nebo makoví. Pojďme věci řešit věcně, ty věci. Čerpám z otázek, co mi píšou občané, a ani jedna z těch otázek není, že by napsal jeden občan, to vás můžu ubezpečit. Je to všechno v řádu minimálně desítek až stovek, co tady zmiňuji. Takže ta adresnost je samozřejmě problém, jo?

To znamená, já se zpátky vrátím k té zdravotní péči. Takže co uděláte v okamžiku, a už se to děje, že lidé, a píší mi občané, týká se to i stomatologů a dalších, že říkají: My ty Ukrajince musíme vzít, my máme nějaký pokyn. Bylo by dobré to vyvrátit nebo potvrdit, že ti Ukrajinci se mají brát, a čeští občané potom čekají nebo se prostě protahuje, zhoršuje to dostupnost zdravotní péče pro naše občany. Takže co s tím chcete dělat? Zatím jsme od vás slyšeli jenom: Musíte to vydržet, musíme pomoct, musíte to vydržet. Jo, ale tohleto nebude fungovat, to se vymkne z rukou té české společnosti. A neříkejte, že tady Okamura tady schválně straší a rozděluje společnost, to jsou nesmysly, tím to neoddálíte, ten problém. Je potřeba mít strategii, jasnou strategii, jakým způsobem to chcete komunikovat a dělat, aby tomu rozuměla většina občanů České republiky, nebo nejlépe všichni.

Takže můžu vám říct, že ten problém samozřejmě začne i od září, protože začne mnoho těch ukrajinských migrantů, těch dětí, začne chodit do českých škol a samozřejmě vznikne pnutí. Vznikne pnutí a už to pnutí vzniká. Takže je potřeba, abyste jasně pojmenoval, jak to bude a co s tím budete dělat. My jsme řešení navrhli. Jestli vy - ale to řešení je na vás, vy jste se domluvili, že budete ve vládě, vy jste říkali, že to zvládnete, takže nemá smysl to házet na opozici, protože plnou odpovědnost nesete vy. Takže to je tedy ohledně škol. Já těch otázek mám samozřejmě - mohl bych to upřesňovat dlouho, ale chci vám dát prostor. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP