(13.50 hodin)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za uvedení.

Otevírám rozpravu tohoto bodu, opět neeviduji nikoho přihlášeného, takže rozpravu končím.

Předpokládám, opět není zájem o závěrečné slovo? Předpokládám správně.

 

Takže vás rovnou požádám o hlasování.

Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 133 je přihlášeno 181 poslanců a poslankyň, pro 148, proti 2. Návrh byl přijat.

 

A my jsme se tak vypořádali s obsahem tohoto bodu, který tímto končím. Otevírám bod číslo

 

92.
Návrh na volbu členů dozorčí rady Státního fondu dopravní infrastruktury

Prosím opět o uvedení pana předsedu volební komise poslance Kolovratníka.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Takže tím, že Poslanecká sněmovna se rozhodla odvolat členy těch dozorčích rad, mohu použít slovo nebo obrat "vyprázdnit" v novém volebním období tyto rady, nyní můžeme přistoupit k následujícím bodům, tedy volbě nových členů dozorčích rad. My jsme po předběžné dohodě s předsedy poslaneckých klubů na volební komisi vyhlásili lhůtu pro nové nominace tak, aby byla dodržena zákonná desetidenní lhůta mezi nominací na komisi a dnešním dnem a mohlo by být vše připraveno k té volbě tajným způsobem.

U dozorčí rady Státního fondu dopravní infrastruktury byla lhůta do 25. března do 12 hodin a nominace jsou obsaženy v usnesení volební komise číslo 56 z 25. března. Návrhy kandidátů jsou následující: Ivan Adamec - SPOLU, Karel Havlíček za hnutí ANO, Jan Hrnčíř - SPD, Jindřich Lechovský - Piráti a Starostové, Jan Sviták - Piráti a Starostové, Pavel Šustr - SPOLU.

Zvláštní zákon způsob volby nestanoví, volební komise navrhuje volbu tajnou. Tady prosím odcházející kolegyně a kolegy, budeme hlasovat ještě o tom způsobu tajnou volbou, takže nechci sekundovat paní předsedající, ale prosím, abyste v sále zůstali, budeme ještě o tom hlasovat. To za prvé.

Za druhé tady musím dodat důležitou informaci. My jsme na volební komisi včera procházeli podané nominace, upozornili jsme v tomto případě koalici poslaneckých klubů Piráti a Starostové na možný střet zájmu jednoho z kandidátů, je to pan Ing. Jan Sviták, který je statutárním náměstkem hejtmana pro dopravu, a on v případě zvolení do dozorčí rady SFDI by se dostal do střetu zájmů, respektive do neslučitelnosti funkcí podle § 11 zákona č. 104/2000, kdy člen dozorčí rady SFDI nemůže zároveň mít funkci v řídících a dozorčích orgánech právnických osob, kterým jsou poskytovány příspěvky z fondu.

Tu věc jsme s kolegy projednali. Na základě toho jsme obdrželi dopis, kde koalice poslaneckých klubů Piráti a Starostové stahuje tuto nominaci. Volební komise to akceptovala, přijala k tomu usnesení per rollam číslo 61 ze dne 6. dubna. Znamená to, v tom usnesení tedy volební komise bere vědomí stažení nominace pana Ing. Jana Svitáka. Jeho jméno se tedy na kandidátce neobjeví, nominace je stažena. A tady povím pouze to, že tedy budete vybírat ze zbývajících pěti jmen. Samozřejmě nemohu předjímat výsledek té volby, mohu posuzovat podle politické dohody, jak jsou kluby rozhodnuty nebo jak budou podporovat jednotlivé kandidáty. Pokud tedy nebudou obsazena všechna místa, proběhne ještě druhé kolo, a pokud by ani po druhém kole nebyla obsazena, tak pak standardně vyhlásí volební komise na neobsazené místo novou lhůtu, kde tedy se předpokládá, že by opět ti, kteří tu nominaci stáhli, tedy koalice klubu Piráti a Starostové, by mohli podat novou nominaci.

Tolik k tomu bodu vše. Nyní prosím o otevření rozpravy a poté o hlasování o tajné volbě.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za uvedení. Otevírám rozpravu, do níž se nikdo nehlásí, proto rozpravu končím.

Přivolám kolegy a kolegyně z předsálí. Zaevidovala jsem zájem o odhlášení, prosím tedy, abyste se opětovně přihlásili, protože budeme nejdříve hlasovat, a to o způsobu provedení volby.

 

Je navrženo, aby volba proběhla tajnou volbou.

Zahajuji hlasování o tajné volbě tady u tohoto bodu. Prosím, abyste již hlasovali. Kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 134 přihlášeno 140 přítomných, pro 134, proti 0. My jsme tedy rozhodli o tajném způsobu volby.

 

Přerušuji tento bod, abychom mohli volbu provést. Otevírám bod číslo

 

93.
Návrh na volbu předsedy dozorčí rady Státního zemědělského intervenčního fondu

Prosím pana předsedu Kolovratníka, aby nás provedl i tímto bodem.

 

Poslanec Martin Kolovratník: V tomto bodě volební komise postupovala identicky jako teď u všech ostatních. Vyhlásila s předstihem lhůtu poslaneckým klubům na doručení nominací na volbu nového předsedy dozorčí rady Státního zemědělského intervenčního fondu, která byla do 25. března do 12 hodin, a konstatuji, že v usnesení číslo 54 volební komise přijala jeden návrh, a to návrh na pana poslance Jakuba Michálka za sdružení klubu Piráti a Starostové. Zvláštní zákon způsob volby nestanoví, volební komise navrhuje volbu tajnou. Nyní prosím o otevření rozpravy a následně hlasování o provedení volby.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za uvedení. Otevírám rozpravu, do které je přihlášen pan poslanec Karel Tureček, a prosím tedy pana poslance, aby se ujal slova.

 

Poslanec Karel Tureček: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Vážený pane premiére, vážená vládo, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych se pozastavil nad nominací pana Jakuba Michálka do funkce předsedy dozorčí rady Státního zemědělského intervenčního fondu.

Vládní koalici nelze jistě vyčítat, že chce obsadit svými lidmi posty ve vedení těchto orgánů, dělá to každá vláda, je to přirozené. Nicméně v tomto případě záležitost je poněkud pikantní. Nevšiml jsem si, že by se pan kolega, poslanec Michálek, prostřednictvím paní předsedající, někdy zabýval zemědělstvím. Nechci zpochybňovat jeho erudici, ale očekával bych, že tuto funkci obsadí někdo, jehož kvalifikaci a znalost zemědělství bude nezpochybnitelná. Je tady potřeba zdůraznit, že jde o ryzí politickou nominaci bez ohledu na odbornost.

A ještě bych chtěl něco Pirátům připomenout. Není to tak dávno, co za zvuku harmoniky a na rtech se sloganem "Pusťte nás na ně" nesmířlivě kritizovali ostatní politické strany za politické nominace do dozorčích rad. Dovolte mi zde odcitovat z článku z Pirátských listů ze dne 4. ledna 2019 s názvem Jak děláme výběrová řízení? Devět otázek pro Piráty! Piráti jsou jedinou stranou, která na politicky obsazované pozice vypisuje otevřená výběrová řízení. Do těch se může přihlásit kdokoliv, od toho jsou otevřená. Cílem je vybrat na danou pozici co nejtransparentněji vhodného odborníka, ať už je členem Pirátské strany, nebo není. Mezi takto obsazované pozice patří například dozorčí rady společností či institucí a Státní zemědělský intervenční fond je institucí, které se zpravidla... (Potlesk, ohlasy z řad hnutí ANO a SPD.) ... obsazují poměrným způsobem dle volebního výsledku dané politické strany. Jiné politické strany obsazují tyto pozice bez otevřených výběrových řízení, často pouze straníky, rodinnými příslušníky či známými bez ohledu na odbornost dané osoby. Tato praxe často znemožňuje dostat do daných pozic skutečné odborníky a současně zvyšuje pravděpodobnost, že dané osoby mají pozice spíše jako politickou trafiku, přičemž není v jejich silách odvádět na ni peníze daňových poplatníků adekvátní práci. Řada politiků si o místa v dozorčích radách říká, aby získala více peněz nebo vlivu. (Smích z řad ANO a SPD.)

Vážený pane premiére, vážená vládo, kolegyně a kolegové, nepřipomíná vám to trochu ono rčení o kázání vody a pití vína? Po dohození (odhození?) předsevzetí o kumulaci funkcí nám Piráti předkládají další důkaz o své flexibilitě. Děkuji za pozornost. (Potlesk a ohlasy z řad hnutí ANO a SPD.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP