(16.50 hodin)
(pokračuje Vlastimil Válek)

Co se týče zdravotníků, tady bych si troufl přímo citovat z mailu, který jsem dostal teď ve 12.12, protože samozřejmě na ministerstvu stále probíhá další diskuse. Tedy první materiál, který v pátek budeme na Ministerstvu zdravotnictví diskutovat, schvalovat a pak ho dám vládě k diskusi, je, jak získat povolení pro výkon odborné praxe lékaře na dobu maximálně tří měsíců, takzvaná krátkodobá stáž. To se právě týká zdravotníků z Ukrajiny. Ten materiál zpracovala paní náměstkyně spolu s odbornými společnostmi a my jsme vycházeli z pravidel, která umožňuje to vízum strpění po dobu jednoho roku. Takto mám nachystané čtyři materiály, které se týkají selektivně zubařů, praktických lékařů, zdravotníků-nelékařů v různých kategoriích. Ono není úplně tak jednoduché uznat kvalifikaci z Ukrajiny, a nejenom z Ukrajiny, protože v těchto zemích - já bych řekl postsovětských zemích - je velmi zvláštní způsob vzdělávání. Oni nemají standardní atestace, v Sovětském svazu nebo v současném Rusku prakticky atestace neexistují, je jakási taková skládačka atestací, kdy vy můžete mít řekněme půlroční atestaci z ultrazvuku, z transplantace jater a já nevím, třeba z operování oka. Je to taková jakási kombinace, není to ten klasický evropský nebo americký nebo japonský, prostě jinak celosvětově uznávaný systém, proto se velice těžko překlápí ta jejich specializace do naší. Navíc tam mají dva typy - a to je potřeba zdůraznit - dva typy vysokých škol, kde se vzdělávají de facto lékaři, a ta jedna, ta splňuje podmínky, které jsou běžné v celém světě, ta druhá, to je spíše takové pětileté magisterské studium, a toto nemůžeme úplně promíchat s naším systémem.

Pak je třetí problém, který ale si myslím, že jsme vyřešili, a tady bych si dovolil informovat, že jsem o tom velmi intenzivně diskutoval minulý týden v pondělí, v úterý v Bruselu, kde koneckonců byli poslanci ze všech politických stran, a já velmi děkuji, že se zúčastnili této velmi důležité schůzky a jednání, a kde jsme debatovali o tom, jak tedy umožnit uprchlíkům po ten rok, aby co nejlépe nezažili přetržku v té své odborné kvalifikaci, a nezastírám, jak je využít k posílení českého zdravotního systému jednak v případě zubařů řekněme pro české občany, ale samozřejmě i v péči pro uprchlíky.

A myslím, že jsme dospěli k jakémusi konsenzu a dohodě, které teď tavíme do jakýchsi metodických pokynů. Já pevně věřím, že nebude nutné přijmout legislativu, ale že vymyslíme řešení, které umožní, jak jsem řekl, po dobu tří měsíců a následně potom po dobu toho roku jakýmsi způsobem částečně uznávat tu kvalifikaci tak, aby za přesně definovaných podmínek tady mohli pracovat. Mezitím bychom jim rádi umožnili udělat jazykové zkoušky, ty musí být samozřejmě v češtině, ale my pro ně chystáme kurzy, a pak ti, co by měli zájem si udělat už standardní nostrifikaci, která jim pak ale umožňuje pracovat v celé Evropě včetně Anglie, včetně dalších zemí standardním způsobem, tak to jim chceme také umožnit, protože pořád počítáme s jednou věcí, která tady možná nezazněla silně, ale já ji silně vnímám. Vnímám Ukrajinu jako zemi, která by se měla stát v nějaké budoucnosti součástí Evropské unie, a i z toho důvodu bych chtěl, abychom ten systém nastavili tak, aby už myslel na tu budoucnost.

To je možná to, co vaším prostřednictvím, paní předsedající, paní poslankyně Schillerová myslela, tedy nějakou tu dlouhodobější strategii, která musí myslet i na to, co si všichni přejeme, že Ukrajina zvítězí, že osvobodí svoje území, vznikne tam svobodný stát s premiérem a s prezidentem, kteří si zaslouží hlubokou úctu za to, jak se postavili k situaci, a my jim chceme zemi obnovit. Součástí obnovy země bude bezesporu znamenat podpora - a teď jako ministr zdravotnictví to takto musím říct - jejich zdravotníků, ale i další péče o jejich pacienty ve spolupráci s ostatními zeměmi Evropské unie.

Tedy já budu velmi rád, když bude řekněme na zdravotním výboru čas, abychom se tomuto intenzivně věnovali. Jsem připraven, pokud zdravotní výbor připraví takový seminář, abychom prodiskutovali napříč politickým spektrem ty další kroky, ale můžu na sto procent, na sto procent ubezpečit českou veřejnost a vás, kolegyně a kolegové, že v žádném případě, v žádném případě nebude nějakým způsobem ohrožena kvalitní, špičková péče v České republice, kterou naši zdravotníci poskytují našim občanům. V žádném případě nebude ohroženo fungování center, ale ano, ano, určitá omezení to bude znamenat. My o nich víme, my s nimi počítáme a připravujeme na ně variantní řešení. V každém případě budeme poskytovat kvalitní péči uprchlíkům z Ukrajiny, protože ty děti, které zažily hrůzy války, a jejich matky si to zaslouží. V každém případě uděláme maximum pro to, aby jejich zdravotníci mohli co nejlépe pomoci českému zdravotnictví a při tom využili svoji kvalifikaci.

A já bych chtěl na závěr vaším prostřednictvím, paní předsedající, paní poslankyni, paní předsedkyni poslaneckého klubu, paní poslankyni Schillerové moc poděkovat za nabídku spolupráce a velmi rád ji využiji. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Nyní s přednostním právem se přihlásil pan ministr Zbyněk Stanjura. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. Tak když už jsme interpelace udělali v úterý, a ne ve čtvrtek, proč ne, ale zdržujeme si ty standardní body. Padlo tady několik otázek, ke kterým se chci vyjádřit. Dejme tomu, že můžu začít u úschovy u advokáta nebo notářů. Než půjdu k nějakému legislativnímu rozboru, tak jenom připomenu, pamatujete Vrbětice? Jak naše policejní složky a tajné služby odhalily teroristický čin Ruska na území České republiky? Pamatujeme si to všichni. Pamatujeme si reakci Ruské federace na toto odhalení? Putinovo Rusko vytvořilo seznam nepřátelských zemí oficiálně, na který umístilo pouze dvě země z celého státu (světa?) - Spojené státy americké a Česká republika. Jenom ten kontext, abychom věděli, kdy minimálně od toho, co se přišlo na to, co se stalo ve Vrběticích, v jakém mezinárodním kontextu bylo postavení České republiky vůči Rusku. Že Sberbank je ruská banka, se vědělo. Advokáti a notáři bezesporu patří ke vzdělanější části naší populace - už to, že musí dlouho studovat, skládat zkoušky, aby tu profesi mohli vykonávat. Přesné číslo neznám, ale vím, že máme více než 10 000 advokátů a tento problém se týká 50 z nich, 50 z více než 10 000, takže to není masový problém a většina advokátů, drtivá většina advokátů věděla, že Sberbank není vhodná pro to, aby tam ukládali cizí peníze. Teď nemluvím o jejich vlastních penězích, mluvíme o penězích klientů.

Zákon myslí na okamžik, kdy nějaká banka zkrachuje. Je třeba říct, že Sberbank nezkrachovala v důsledku sankcí, ale v důsledku toho, že absolutně ztratila důvěru svých klientů. Tudíž nastoupily zákonné postupy, vklady jsou pojištěny do více než 100 000 euro, což je zhruba těch 2,5 milionu korun, a v odůvodněných a v zákonných důvodech lze tuto částku navýšit o dalších 100 000 euro. Jeden z těch zákonných důvodů, který je přímo uveden v zákoně, je, pokud se jedná o peníze v advokátní nebo notářské úschově. Takže tam ten limit není 100 000, ale 200 000. Je to § 41 zákona o bankách - pro ty, kteří mi nevěří, že to tak je. Ale muselo být splněno několik podmínek a my zatím nevíme, jestli byly vždy splněny. To znamená, v okamžiku této úschovy měl advokát nebo notář oznámit bance, že je to sice na jeho účtu, ale jsou to peníze jeho klienta. Pokud tuto povinnost nesplnil, výhoda ochrany o 100 000 euro víc padá. Nejsem schopen říct, zda to všichni splnili, nebo ne. Druhá věc, sčítají se tam ale peníze toho konkrétního klienta, takže pokud ten konkrétní klient měl svoje vlastní peníze ve Sberbank a současně jeho advokát nebo jeho notář je uložil, tak se to sčítá, nejsou to zvláštní případy. Je třeba říct taky, že Sberbank byla poměrně liknavá, takže výplata těmto klientům byla zahájena s týdenním zpožděním, ne 9. března, ale 16. března, v této chvíli probíhá výplata zhruba 25 % těch, kteří tam mají do té stanovené výše plus 100 000 euro, což v našem případě je částka zhruba 5 milionů korun, zaokrouhleně, ať nepracujeme s kurzem. Myslím, že ten kurz ale byl stanoven 24,99 garančním systémem, takže 25 korun je dobré číslo.

Postupujeme podle zákona. Požadavek České advokátní komory, aby se vracelo víc, prostě není možné zrealizovat, protože je to proti zákonu a ten zákon je harmonizovaný, to znamená, ta částka není vymyšlená, není to výmysl českých zákonodárců, že to je 100 000 plus 100 000 euro, ale nic jiného s tím udělat nemusíme. To znamená, opravdu hrozí, že ti, kteří tam měli více než 200 000 euro, si budou muset počkat na to, až insolvenční správce začne rozprodávat majetek, který Sberbank má. Tomu nikdo nepomůže. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP