(15.00 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Proto se tady taky přece opakovaně ptáme, a byla na to dokonce svolána mimořádná schůze podpisy poslanců SPD a hnutí ANO, jediných dvou opozičních stran, co tady jsou, další tady není, a chtěli jsme vědět financování hnutí STAN, to znamená jména koncových majitelů firem z daňových rájů na Kypru, které vám sponzorovaly kampaň. Proslýchá se, že jsou to byznysmeni, kteří podnikají v obcích, kde jsou ve vedení politici hnutí STAN, abych tu otázku trošku posunul. A vy to moc dobře víte, pane Gazdíku, a ví to tady řada z nás. Ale já bych ta jména chtěl slyšet od vás. Vy je moc dobře znáte, ta jména. Vy moc dobře víte, kdo vás sponzoruje, pane Petře Gazdíku, jen to nechcete říct. A ví to i pan Rakušan. Vy moc dobře víte, kdo jsou koncoví majitelé těch firem, a dokonce víte, proč vás sponzorují, a že se to třeba může týkat zrovna těch obcí a měst, kde jste ve vedení, že tam třeba mají různé prostory a podobně. Vy to moc dobře víte, takže vy jste normální političtí byznysmeni. A já chci, abyste řekli, kdo jsou ti koncoví majitelé těch firem, které sponzorovaly vaši kampaň, kampaň Pirátů a hnutí STAN. Je půl roku po volbách a vy to ne a ne říct, nechcete to přiznat. A já myslím, že poté, co tady předvedl pan Polčák, je potřeba to říct.

A premiér Petr Fiala? Pane premiére, vy sedíte za mnou. Proč se nezeptáte, když jste takový pan Čistý a hrajete si na to? Teď kroutíte hlavou, že nejste. (Premiér mimo mikrofon: Nekomentujte to.) Já komentuji to, co mi říkáte, protože máme podle jednacího řádu mluvit na mikrofon. Protože vy nemluvíte, tak já to tady interpretuji. (Premiér mimo mikrofon: To nedělejte.) Já jsem říkal, že jste pan Čistý a vy říkáte, že ne. Tak já nevím. Ale o tom se teď nechci bavit.

V každém případě mě zajímá jiná věc - a neříkejte mi, co mám komentovat a co ne. Já nejsem váš podřízený ve vládě, já si budu komentovat, co chci. (Premiér mimo mikrofon: Nekomentujte to.) Takže chci jenom říci - neříkejte mi: Nekomentujte, když já si můžu komentovat, co chci. My máme naše voliče, vy máte vaše voliče. (Premiér mimo mikrofon: To chápu, tak to chápejte i vy.) Vy mi tady šuškáte! (Premiér mimo mikrofon: Já reaguji na vás.) Tady probíhá konverzace. Já bych ji musel překládat na ten mikrofon, tak teď nevím. (Premiér mimo mikrofon: Však překládáte.)

Chci říct jednu věc. Pane premiére, já bych vás rád požádal, mě zajímá ta jednoduchá otázka. Proč se nezeptáte hnutí STAN a Víta Rakušana, co to má znamenat, všechny tyhle kauzy? Proč vy se ho, pane premiére, nezeptáte, kdo jsou tedy koncoví majitelé těch firem, které sponzorovaly Pirátům a STAN kampaň? Ať řekne ta jména. Vždyť jste před volbami říkal, že chcete prosazovat transparentnost. Dokonce je ve vašem vládním prohlášení napsáno, že chcete bojovat s firmami v daňových rájích. Ale skutek utek. Vy přece proti tomu nebojujete, vy to přímo podporujete, protože váš první vicepremiér Vít Rakušan - je sponzorovaly firmy z Kypru z daňových rájů, registrované v Lucembursku, a vy jste se ho doteď, ani po měsících, po půl roce, nedokázal zeptat, ať to vyjasní, nebo ať hnutí STAN odstoupí.

Stejně tak by mě zajímalo, co říkáte na kauzu Polčák. Vždyť vy k tomu celou dobu, pane premiére, mlčíte. Vám připadá normální, že někdo má 8 milionů korun za prosazení zákona? A i kdyby vám to normální připadalo, že nám to neřekl tady předem - hnutí STAN, váš koaliční partner - že neřekl před hlasováním, že místopředseda hnutí STAN na to má smlouvu, za kterou po prosazení zákona vyinkasuje 8 milionů? Vám to připadá správně, pane premiére? (Premiér mimo mikrofon: Nesmím komentovat, jste mi před chvílí řekl.) Ne, já jsem říkal, že můžete komentovat. (Premiér mimo mikrofon: Ne.) Já jsem říkal, že můžete komentovat, ale že to budu překládat. (Veselost v sále.) Klidně řekněte, jestli vám to připadá, my se můžeme oslovovat přímo.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: To ano, ale tento způsob debaty by nebylo úplně vhodné tady dál rozvíjet.

 

Poslanec Tomio Okamura: To znamená, že mě zajímá jediná odpověď, kterou bych přeložil, kdybyste odpověděl, zdali vám to připadá normální, že člověk z nejvyššího vedení STAN nám tady neřekne před hlasováním, že za prosazení zákona, který jsme tady ve Sněmovně prohlasovali, vyinkasuje 8 milionů. Připadá vám to normální, nebo ne? (Premiér mimo mikrofon: Já vás nebudu platit jako mluvčího, i když byste to možná chtěl.) Ale prosím vás, tohle jsou moje slova, že nechci mluvčí zadarmo. To jste ode mě slyšel v televizi a teď to opakujete. (Premiér mimo mikrofon: Abyste měl co překládat.) Já vím, ale pořád neodpovídáte na otázku, jestli vám to připadá normální. Připadá vám to normální, nebo ne? Teď na nás míří kamery, stačí takhle ukázat hlavou: nepřipadá normální, připadá. (Veselost v řadách poslanců SPD.) A nemusím překládat. (Premiér mimo mikrofon: Nenechám se vámi vyvolávat.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já myslím, že tímto způsobem nebudeme tu debatu dále vést, poprosím o to. A prosím o klid.

 

Poslanec Tomio Okamura: Pan premiér říká, že se mnou nenechá vyvolávat, neboli neodpovídá. Nechce na to odpovědět, jestli mu připadá normální, panu premiérovi, že před hlasováním o zákonu o odškodnění obcí na Zlínsku, pro který jsme tady všichni hlasovali, hnutí STAN neřeklo, že za to jejich nejvyšší představitel, místopředseda STAN, inkasuje 8 milionů korun. Vy na to nedokážete, pane premiére, odpovědět. (Premiér mimo mikrofon: Dokážu, ale ne vašimi ústy. A už toho nechte. Toto je nekorektní, co děláte.) Ne? Tak se přihlaste na mikrofon. Teď mi říkáte, že toho mám nechat, ale proč bych toho nechával? Vy chcete umlčovat opozici. Vždyť vy chcete, abych tady byl jako nějaká loutka. Prostě, pane premiére, běžte na mikrofon a řekněte - nemusíte mi to tady vzkazovat, žádnou odpověď jste mi nedal. A řekněte na mikrofon, jestli vám připadá normální, že je to váš první vicepremiér, ministr vnitra, předseda hnutí STAN. Přestaňte se tady za mnou na mě rozčilovat. A řekněte - zajímá to občany - jestli vám připadá normální, že 8 milionů korun má zasmluvněno místopředseda hnutí STAN, váš hlavní koaliční partner, druhý váš největší koaliční partner, tedy ten největší, protože největším jste ODS. Tak to pojďte říct na ten mikrofon. Teď jste to mohl říct i za mnou, mohl jste zakroutit hlavou nebo ne. Ne, vy lavírujete. Vy nedokážete odsoudit, že někdo nám tady před hlasováním neřekne, že za to má mít 8 milionů korun z veřejných peněz? Vy to fakt nedokážete odsoudit? To je přece ale strašné. Pojďte opravdu na ten mikrofon a řekněte to. A neříkejte mi, že vás tady nemám úkolovat. Já se vás ptám jako premiéra České republiky. Ptám se a nechcete odpovědět. Tady vám dokonce ubírám prostor, abyste mohl říct: Ano, souhlasím s tím, nebo Ne, odsuzuji to. Nic. Tak co na to mám říct? (Z pravé strany sálu: Nic.)

Takže tohleto opravdu není správný přístup. Vy jste tady v minulém volebním období peskovali úplně všechny, a teď se na to chci prostě zeptat. Ta otázka je opravdu úplně jednoduchá. Před hlasováním o zákonu nám místopředseda hnutí STAN neřekl, že za to jejich druhý nejvyšší člověk má vyinkasovat 8 milionů korun, když ten zákon projde. Takže se odpovědi od pana premiéra nedočkáme, od pana premiéra Petra Fialy za ODS, a já si myslím, a už vás nebudu dál trápit, že si všichni udělali obrázek. Je to otřesné. (Potlesk z řad poslanců SPD.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní se hlásí pan předseda Výborný a další s přednostním právem bude paní místopředsedkyně Kovářová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Výborný: Vážená paní předsedkyně, vážený pane premiére, vážená vládo, kolegyně, kolegové, jestli se nepletu, tak se stále po hodině a dvou minutách nacházíme v bodu debata k návrhu programu schůze, ač to tady někteří kolegové v čele s panem poslancem Okamurou, vaším prostřednictvím, asi úplně nepochopili.

Já se musím na začátku jenom ohradit proti tomuto naprosto nehoráznému urážení premiéra této země. Já myslím, že to sem skutečně nepatří. (Neklid v řadách poslanců SPD.) Slova kolegy Okamury svědčí pouze o něm samotném a o nikom jiném.

Já se vrátím k tomu, co jsem říkal, tedy k návrhu programu schůze. Dovolte mi navrhnout zařazení nových deseti bodů do programů této schůze Poslanecké sněmovny. Ty body prosím zařadit do kategorie volební body, tedy za bod 86 těchto deset nových bodů.

První je Návrh na odvolání členů dozorčí rady Státního fondu dopravní infrastruktury. Jedná se o pět členů.

Druhý bod je Návrh na odvolání předsedy dozorčí rady Státního zemědělského a intervenčního fondu.

Dále je to Návrh na odvolání členů dozorčí rady Státního zemědělského a intervenčního fondu, tří členů.

Dále je to Návrh na odvolání členů dozorčí rady Státního fondu podpory investic, pět členů.

A Návrh na odvolání členů dozorčí rady Vinařského fondu, sedm členů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP