(10.30 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

A já chci věřit, že pan ministr financí už pracuje na novele, která doufám, že přijde velmi brzy, doufám, že ji využije jako reparát, že se oprostí od všech těch svých postojů, které - já doufám, že už dnes vidí - že nedávaly smysl a napraví ten rozpočet. Příjmů bude mít víc než dost.

Doufám, že v tomto případě nebude platit slavné Baťovo - teď mi to přistálo na sociálních sítích, když jsem jela do práce - to slavné Baťovo: Neříkej, že to nejde, řekni, že to neumíš. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk z řad ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní předsedkyně. Nyní měl s přednostním právem vystoupit Karel Havlíček, ale dává přednost s přednostním právem přihlášenému Andreji Babišovi. Prosím, pane poslanče a předsedo.

 

Poslanec Andrej Babiš: Já se omlouvám, já jsem zapomněl a rád bych přečetl nějakou zprávu z Nadace Agrofertu a možná to trošku obměkčí naši vládu. Otázka: Jak je na tom matka samoživitelka s postiženým dítětem při dnešní ceně benzinu a nafty? Nadace podporuje hodně maminek, které se samy starají o dítě s postižením. Některé z těchto dětí jsou integrované do běžných škol, hodně z nich ale chodí do speciálních škol, starší pak chodí do denních stacionářů. Tyto školy a stacionáře jsou často vzdálené od místa bydliště maminky desítky kilometrů. Není výjimkou, že matka samoživitelka najezdí každý den osmdesát kilometrů, jen aby dítě dovezla do školy a zase ho vyzvedla. Všechny postižené děti pak potřebují auty dopravit k lékaři, často několikrát týdně. Cesta městskou hromadnou dopravou je pro ně absolutně nemyslitelná. Jak vláda pomůže těmto rodinám? No, nijak. Příspěvek na mobilitu je 550 korun na měsíc, což při dnešních cenách načepujete čtvrt nádrže. Úřad práce nedává žádnou možnost žádat o příspěvek na mimořádnou okamžitou pomoc na pohonné hmoty. Příspěvek na péči není určen na úhradu pohonných hmot, i když, co si budeme povídat, co jiného těmhle rodinám zbývá, než ho na platbu u benzinky použít při dnešních cenách pohonných hmot, ale ani ten rodině příliš nepomůže.

Takže žádný další možný příspěvek neexistuje, a co budou dělat tyto mámy? Přestanou tedy vozit děti do školy nebo k lékaři? Takže zkuste, pane ministře, se nad tím zamyslet. Pan ministr Jurečka tady není. Stále nechápu, že na úřad práce, když přijde někdo, kdo má nárok na příspěvek v hmotné nouzi, mu dají nejdřív seznam nadací - Nadace Agrofert nebyla vyřazena tentokrát, takže oni nejdřív na tu nadaci, aby donesli papír na úřad práce, že nadace jim nedá peníze. Ale naše nadace dává, a my je budeme podporovat, ale panebože, skutečně se nad tím zkuste zamyslet, vždyť toto není možné, není to možné, jo? Já vám znovu za to děkuji. (Potlesk z řad ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, přeji vám pěkné dopoledne, budeme pokračovat v projednávání státního rozpočtu na letošní rok. A s přednostním právem se hlásí pan místopředseda Karel Havlíček. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Vážený pane místopředsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády. Schvalujeme rozpočet, o kterém víme všichni, že bude novelizován. To bych ani nikomu nevyčítal, konečně i my jsme v době krize museli několikrát rozpočet novelizovat. Kdybychom vám v prosinci, když jsme předávali odpovědnost, neříkali a nedoporučovali, aby se přijal rozpočet náš... Rozuměli jsme tomu, že tam můžete udělat svoje vlastní úpravy, že ho můžete změnit, ale v čase by se novelizoval a mohli jsme si ušetřit tříměsíční rozpočtové provizorium, které končí tím, že schvalujeme rozpočet, o kterém všichni vědí, že ho budeme opět novelizovat.

Rozumím tomu, že rostou výdaje, nikdo nemůže za Ukrajinu a nikdo by vám to také nevyčítal. Ale není pravdou to, že se rozpočet bude novelizovat jenom kvůli ukrajinské krizi. V rozpočtové rezervě, ve které v celoročním objemu by bylo 8 miliard korun, by se pravděpodobně daly výdaje spojené s Ukrajinou rozpustit, kdyby se ovšem nepracovalo od začátku s účetními triky, vědomi si toho, že rozpočtová rezerva je pouze na papíře, a že to, co jsme vydávali za úspory, ve skutečnosti úspory nejsou, ale že se nám projeví buď tím, že vyčerpáme velmi brzy rozpočtovou rezervu, anebo tím, že budeme vycházet z budoucích příjmů, případně to, že vytáhneme zdroje, které tam zůstaly ještě z roku 2021.

Dobíhá to dneska vládu a dobíhá to v době, kdy ještě rozpočet není ani schválen. To nejhorší, co na tom je, je to, že by se stejně tak jako tak musel předělávat, a to kvůli energetické světové krizi, která není spojená jenom s Ukrajinou - ano, je pravda, že Ukrajina tomu dala finální ránu, ale od prosince upozorňujeme na to, že v rozpočtu nejsou dostatečné zdroje na to, aby se řešila energetická krize. Nevyčítáme vládě cenu energií, to není její vina. Nevyčítáme vládě to, že nepracujeme s žádnými opatřeními, která by vedla k tomu, že ceny energií alespoň částečně srazí a nenastane v domácnostech, případně ve firmách totální apokalypsa.

Situace je vážná. Není možné nevidět, že ceny energií jsou o řád vyšší, než byly v roce 2021, respektive přesně před rokem. Ukrajinská krize je ještě zvedla, ale bylo zřejmé už v průběhu ledna a února, že situace je neúnosná. Přesto vláda do rozpočtu dala pouze zlomek toho, co by tam dát měla, a to ve smyslu sociální podpory, která navíc není vůbec účinná. Takže jsme všichni očekávali s napětím to, jak dopadne včerejší vláda, kdy se signalizovalo, že přece jenom může dospět k určitým změnám a že se vytvoří alespoň základní rámec podpory v oblasti energetiky a pohonných hmot. Jaký je výsledek? Ceny energií, respektive podpora v rámci elektřiny, která je osminásobně větší než před rokem - nula. Podpora růstu cen plynu, která je desetinásobně větší než před rokem - nula. Podpora v rámci enormního růstu cen pohonných hmot v důsledku růstu cen ropy, který je na burze přibližně dvojnásobný vůči roku minulému, následující: biosložky dle tvrzení vašeho pana ministra průmyslu Síkely, dopad na ceny - nula. Optimisté tvrdí, že v nejlepším případě by to mohlo být kolem koruny, takže v podstatě pomoc prakticky žádná. A panoptikum je dokonáno tím, že se zruší silniční daň, která v zásadě dnes nikoho netrápí, která není určena všem, ale pouze podnikatelům, a to ještě vybraným podnikatelům, která bude znamenat to, že se odebere z rozpočtu SFDI - Státního fondu dopravní infrastruktury - dalších 5,5 miliardy korun, které mohly sloužit na výstavbu dopravní infrastruktury, a už k takhle chybějícím téměř 40 miliardám korun - opakuji, téměř 40 miliard korun chybí, v roce 2023 na dopravní infrastrukturu - se odebere v příštím roce dalších 5,5 miliardy. A to nemluvím o tom, že silniční daň se dotkne rovněž roku 2022, kdy rozpočet už je takhle zkrácen o 3 miliardy korun, respektive je to rozpočet, který nezvládne zafinancovat opravy a údržbu na železnici a omezí se další stavby. Takže odebíráte z rozpočtu něco, co mohlo sloužit. Nikomu to nepomůže v tuto chvíli, a když, tak naprosto minimálně, a výsledek je ten, že ceny pohonných hmot budou stejné, tak jako byly. Bouráte to, co jsme vytvořili, zejména s ohledem na investiční výstavbu a investiční růst. Nepomáháte těm, co to potřebují, a přesto budete měnit rozpočet. Gratuluji! (Potlesk z řad ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: V současné době jsme vyčerpali všechny přihlášky s přednostními právy, a v tom případě budeme pokračovat v rozpravě podle řádně přihlášených. Já tedy požádám o vystoupení pana poslance Jana Volného a připraví se pan poslanec Farhan Kamal. Chci se zeptat, zda zde je poslanec Jan Volný? (Poslanec Volný vchází do sálu.) V případě, že zde není přítomen... Pardon, omlouvám se, omlouvám se, neviděl jsem vás v sále. Požádám vás, kolegyně a kolegové, o chvíli strpení a předám slovo panu poslanci Janu Volnému. Máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP